Kúpa pozemku bez realitky, cez advokáta

Ahojte, zdravím všetkých. Prispievam prvýkrát, aj keď som už párkrát čítala príspevky, hádam poradíte. Plánujeme kúpiť stavebný pozemok v okrese Žilina. Včera sme boli na jednej obhliadke, pozemok vyzeral celkom fajn, ale..... Po obhliadke nám jedna domáca z obce poradila, aby sme si zaplatili právnika, ktorý nám nájde a skúpi pozemky, v akej výmere budeme chcieť a určite vyjedná lepšiu cenu ako realitka. Uznávam, dobrý nápad, ale neviem, ako na to. Pozerala som nejakých právnikov v Žiline a podobné služby nemá ani jeden v ponuke. Viete niekto poradiť, prípadne ste niekto takto kúpili pozemok a viete ako postupovať, prípadne poznáte nejakého právnika? Priznám sa, že behať na obhliadky s dvoma malými deťmi, ktoré fakt nemám kde nechať a potom pracne preverovať každú parcelu, či je všetko v poriadku, ma stojí značné nervy. Ďakujem za každú odpoved.
Odpovedať
Pochybujem, ze pravnik pracuje za menej,ako realitak :-| A tiez nepoznam pravnikov,co by skupovali pozemky,to pocujem 1x...
Odpovedať
@majki555 Ja tiež. A chodiť od domu do domu si neviem predstaviť. A na obecnom úrade mi určite nebudú chcieť poskytnúť čísla nezastavaných parciel, aby som si to mohla obehať. Ha, a tiež asi s dvoma deťmi :-|
Odpovedať
Profilova fotka
Podla mna to skor myslela tak aby ste si nasli pozemok sami a nech vam on vypracuje zmluvy a podobne veci.. Tak by vas to vyslo menej ako s realitkami lebo by sa vlastne neplatil ten poplatok pre nich co nebyva uplne najmensia ciastka.. Takze takto mozete usetrit ale pravdupovediac o pravnikovi, ktory to za vas odbeha a kupi pozemok som zatial nepocul este ani ja..
Odpovedať
Profilova fotka
@siska1313 @majki555 Áno, sú advokátske kancelárie, ktoré sa zaoberajú aj výkupom vhodných investičných pozemkov. Najčastejšie sa jedná o skupovanie rozdrobených pozemkov, ktoré ako väčší celok predajú developerom napr. na výstavbu komerčných objektov, prípadne nevysporiadaných pozemkov, kde časť vlastníkov je nezistených. Ako realitná maklérka viem, aká náročná a nákladná činnosť je zastupovanie kupujúceho pri vyhľadaní vhodného stavebného pozemku. Pokiaľ zmieňovaná domáca z obce pozná právnika, ktorý je ochotný robiť za menej ako realitný maklér, prípadne zadarmo, tak si pýtajte od nej kontakt :-) Aj ja vám budem vďačná za zaslanie kontaktu na neho.
Odpovedať
Dnes je mnoho pravnikov,ktori zastresuju tieto sluzby a nielen pravnici,ale aj kadejaki ludovo povedane agenti s teplou vodou a je to dost narocne dat doporiadku taketo pozemky a nie lacne. Venuju sa tomu prave preto,ze doba je taka,ludia nenaju cas a radsej to zveria do ruk niekomu,kto im to vybavi vsetko. Ja som si sama takto hladala pozemky. Napr.ak sme o nejakom vedeli,co sa nam pacil,vyhladala som ho na kat.mape na kapore alebo mapke a hladala kontakt na vlastnikov a vyjednavala. V pozemkoch sa vyznam,pre mna to bola hracka,ale pre ludi,ktori sa v tom nevyznaju,je narocne ich vysporiadat. Velakrat ani makleri nevedia,ani pravnici a smutne,ze nevedia podiely spocitat,takze aj na to pozor,aby ste si skuseneho vybrali a nezabili zbytocne cas
Odpovedať
@ina_maklerka Ďakujem za odpoveď,našla som veru nejaké väčšie advokátske firmy,ale tie skupuju pozemky vo velkom. Kvôli 1000m2 sa tým určite nebudú zaoberať. A asi by to tiež niečo stálo :-(
Odpovedať
@svehlik Ďakujem za odpoveď,máte veru pravdu :-(
Odpovedať
@hoblinka13 Ďakujem za odpoveď. Skúsila som to,našla som nejakých vlastníkov. Chcem sa spýtať,aké boli reakcie týchto ľudí,keď ste za nimi prišli? Chceme sa sústrediť na pozemky,kde je 1-2 vlastníci a živí,žiadne vecné bremená,ochranné pásma. Na čo si dať pozor,ak sa môžem opýtať?
Odpovedať
Profilova fotka
@siska1313 Vlastníkov sa potrebujete opýtať predovšetkým na cenu, za ktorú sú vám ochotní pozemok predať. Ostatné odporúčam zisťovať z externých zdrojov - prístupové cesty, územnoplánovaciu informáciu, informácie k inžinierskym sieťam od správcov IS, vlastnícke vzťahy z listu vlastníctva. Potrebujete si urobiť aj cenovú analýzu k pozemku, kde si zistíte, v akých cenách sa predávajú podobné stavebné pozemky a aké budete mať ďalšie náklady v súvislosti s pozemkom. Toto potrebujete argumentovať aj vlastníkom pozemkom pri vyjednávaní o kúpnej cene. Pokiaľ nemáte skúsenosti s vyjednávaním, môže to byť pre vás dosť stresujúce.
Odpovedať
@ina_maklerka Ďakujem veľmi pekne za radu. Môžem sa ešte opýtať,ak sa kúpi pozemok ako orna pôda alebo záhrada,nebude problém s vynatim?
Odpovedať
Profilova fotka
@siska1313 Pokiaľ v územnoplánovacej informácii bude uvedený účel využitia pozemku, že je vhodný na výstavbu RD, tak nie. Podrobnejšie k pozemkom tu: http://www.sora.sk/predaj-polnohospod...
Odpovedať
@ina_maklerka Ďakujem ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@siska1313 to zalezi,na akeho cloveka natrafis. Na jednom pozemku bol vlastnik,ktory nechcel predat,chcel ho nechat pre deti,vnucata. Na druhom bola prestrelena cena. Nakoniec sme nasli dom s krasnym pozemkom,tak nestavame,ale rekonstruujeme.
Odpovedať
@hoblinka13 Ďakujem veľmi pekne :-)
Odpovedať
@siska1313 aha takze si bola pozret konktretny pozemok co ke na predaj a ches pravnika ktory s majitelom pozemku zjedna zlavu z tobo tituku ze je pravnik a potom to preda, resp sprostredkuje predaj vam samkzrejme za proviziu? Rozumiem tomu spravne?
Odpovedať
@sysell nie,ten pozemok,čo sme boli pozerať,nie. Skôr iné pozemky v tej obci,ak by našiel a ano,vyjednal lepsiu cenu. Ten pozemok,ktorý sme boli pozerať,stál 30.000€,čo sa mi zdá prehnané,keďže je aj kusok od zeleznice. Teda za m2 pýta cca 24€. Reálne sa v tejto oblasti predávajú pozemky za max.12€ za m2. Takže aj s proviziou pre advokata by to bolo lacnejšie. Ale možno bude lepšie obehat si to sama.
Odpovedať
@siska1313 Ak sa medzi domacimi roznesie novina, ze sa bude v obci, ci povedla stavat, tak urcite ceny vyrazne pozdvihaju, to je normalny proces. Ti, co nechcu predavat, tym je jedno,ako letia ceny a ti, co budu ochotni predavat, tak budu chciet na tom co najviac trhnut.Mozno ako sukromnej osobe sa ti podari vyjednat lepsia cena,ako ked tam pride oficialne nejaky develpoer,ci pravnik.
Odpovedať
@majki555 máš pravdu.spocitane,zrátané,asi bude lepšie,keď sa tomu povenujeme sami. Možno nás pár ľudí pošle niekde,a možno nakoniec kupime.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?