Kachle ako primárny zdroj tepla + podlahové kúrenie a ohrev vody. Dá sa to?

Zdravím vás, chystám sa staviať dom (bungalov o 92m2) a nemám v blízkosti plyn... Do elektriny veľmi nechcem ísť preto rozmýšľam nad kachlami/krbom v obývačke a chcel by som mať podlahové kúrenie... Dá sa to? Má to tak niekto?
Odpovedať
1
2
@dusko2 da sa vsetko. Len si najprv odpovedz. Chces si spravit z obyvacky kotolnu? Budes celu zimu klast do kachli aby si mal teplo v celom dome? Ja osobne by som isiel pri takom mensom domceku do teplovodnej podlahovky napojenej na elektrokotol a postavil si kachle ci pec ale s nejakou akumulaciou. Alebo ak si tu nacitas,najde sa aj dost ludi, ktori topia klimou.
Odpovedať
Mňa len odradzuje účet za elk..u rodičov kúrime drevom tak viem odhadnúť aké náklady sú na prevádzku ale o elektrickom kotly zatiaľ viem len málo.....
Odpovedať
Tiež staviam momentálne, čistá úžitková plocha bude cca 104 m², kúrenie budeme riešiť infrapanelmi ako primár, krbové kachle s teplovodným zásobníkom cez akumulačnú nádobu do radiátorov, ( bude sa kúriť po večeroch keď budeme doma) klimatizácia sa bude tiež montovať do obývačkokuchyne, tá nam môže poslúžiť v prechodnom období aj ako kurenie. Od jari do jesene budeme mať teplú úžitkovú vodu zo soláru a v zime z akumulačky (kachle s TV) :) Elektriny sa báť netreba, infrapanelmi sa kúriť oplatí, v byte ich využívame už piaty rok a jediný zdroj kúrenia s nízkymi mesačnými nákladmi.
Odpovedať
Infra panely to sú tie čo sa dávajú pod omietku ? Či tie čo sa na letisku namontujú? Niečo som o Tom počul ale len okrajovo
Odpovedať
* len namontujú
Odpovedať
@dusko2 máme to presne ako sa pýtaš.Teplovodnú pec v obývačke, akumulačnú nádrž s vnoreným zásobníkom na TUV a podlahové vykurovanie. V akumulačke máme aj elektrickú špirálu a môžeme teda vykurovať aj elektrinou. Mám to nafotené v albume, môžeš si pozrieť ako to vyzerá. Chcem ti ale povedať, že za tie peniaze je už aj TČ+jednoduché kachle. Nás to stálo komplet cca 8000€ +komín. Neviem či by som to niekomu s čistým svedomím mohol odporučiť. Ja som trochu iný prípad. Musím si nájsť čas, zájsť do lesa, spíliť strom, očistiť, napíliť, odviezť, znovu napíliť, narúbať, usušiť, zase odviezť, uložiť a potom poctivo (ale teda zadarmo) kúriť. ;-)
Odpovedať
Fuu tak to je riadna cena za tie peniaze by som si aj plyn dotiahol k domu...ohnik v obývačke bude isto....len by som ho rád využil viac než len pre obývačku...ale pri takej obstarávacej cene sa mi to neoplatí...
Odpovedať
@ical Kolko platíš zálohu mesačne za elektriku?
Odpovedať
@dusko2 no je v tom teplovodná podlahovka, ktorú robíš aj pri plyne, elektrokotli, TČ... tiež kachle, ktoré chceš kupovať tak či tak a ešte aj ohrev TUV, kde pri plyne budeš asi kupovať nejaký zásobník (neviem presne) a pri elektrike zrejme bojler.... Čiže oproti plynu+kachle, alebo elektrokotol+kachle mám navyše len okruh kotol-akumulačka a akumulačku drahšiu o 300-400€ od bojlera. A kúrim lacnejšie... Tu na fóre sa prezentujú krby za 5000€ ako taký priemer, tak si to preber :-D
Odpovedať
@dusko2 Prečo si myslíš, že budeš veľa platiť za elektriku, pri tvojich štvorákoch, keď budeš mať elektrické kúrenie?
Odpovedať
@milanpetruska Čisto kúrenie sa mi ustálilo na 27€ mesačne v byte ale byt má len necelých 60 m²... Byt máme na vrchnom poschodí, strop zateplený nie je.
Odpovedať
@ical ale ostatné plochy ti vyhrievajú susedovci , v dome ich nemáš a je rozdiel na stene vonku -20 a +20
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dusko2 a co takto poriadne, ale naozaj poriadne zatepliť dom a potom el.vykurovanie na vašu veľkosť domu v pohode okolo 40€/mesiac
Odpovedať
@ical Je to super a kolko platiš celkovo za elektriku?
Odpovedať
@duzu Noo, bývajú len pod mnou, z oboch strán sú neobývané byty, čiže v nich sa vôbec nekúri... Všetko riadia termostaty, cez deň sú nastavené na 18°C, večer keď sme doma tak 22-23, podľa toho v ktorej miestnosti a v noci na 21°C v spálni a v detskej.
Odpovedať
@milanpetruska Celkovo to je 85€, cca 30€ bojler na teplú vodu, 27€ kúrenie, tých zvyšných 28€ sú bežné spotrebiče v domácnosti a klimatizácia, v lete je spustená hádam 3 mesiace v kuse :D Keďže bývame na hornom poschodí a obývačka je orientovaná na juh tak nám slniečko praží od rána do večera do okien, bez klimatizácie máme od majazv obývačke a v detskej 27-32°C...
Odpovedať
@ical Diky za info nemal som predstavu.
Odpovedať
Takze mi pri mojich stvorcakoch odporucate elk kurenie?
Odpovedať
@dusko2 Keď normálne zaizoluješ , tak čo sa týka zriadzovacích nákladoch (el. v podlahe) je najlacnejšie a prevádzka je celkom prijatelná. U mňa bungalov keď odrátam garáž a podpivničenú terasu 98 m2 mesačné náklady na kúrenie 58 € + 200 l bojler 20 €
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj idem do podobného ako plánuješ. Moj plán návrh je takýto Dom bungalov úžitková plocha 94m² . Elektrické kúrenie bude všade okrem kúpeľne a wc . každá miestnosť bude regulovaná svojim termostatom. V podlahe budú elektrické odporove drôty. Pod káblami bude 12-13 cm polystyrénu 150s V obývačke budú vstavané teplovzdušné splyňovanie kachle 16kw s výhrevným telesom v komíne ,ktoré bude napojené na trojvalentný bojler a vodné podlahové kúrenie v kúpeľni a wc. V kúpeľný bude ešte radiátor taktiež napojení na tie kachle. Aby toto všetko bolo s malými nákladmi na elektriku dom bude mať takéto zateplenie. Obvodové steny Nobasil 19cm V podlahe 12-13cm polystyrénu 150s Strop 2x20cm Nobasilu V lete budeme vodu zohrievať solárnym systémom a keď bude škaredo teda málo slnka dohrev vody bude riešiť elektrická špirála.
Odpovedať
@shotocan 16kW? :-o to je strašne veľa, ja budem mať celkový výkon 12kW, z toho 3 do priestoru a 9 do vody a cca 10m² väčšia plocha než tá tvoja ..
Odpovedať
@shotocan ty este stale posluchas svojho projektanta ako tak pozeram. Nezabudaj ,ze on tam byvat nebude, tak uz konecne zapoj zdravy rozum a prestan sa riadit tymi nezmyslami co ti tam napisal. 16kw vlozka, kombinacia podlahoveho kurenia elektroboilerom a dotoho elektricke rohoze a cele to zabit solarom pre 94m2 s panom bohom zdravy rozum.
Odpovedať
Nuz ja mam 7kW... 2 vzduch a 5 voda. Plocha cca 180m2... takto to vypocital projektant pri -15 stupnoch. Zatial to funguje...
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba toto nieje od projektanta . vlastne riešenie .a neviem čo je na Tom zle. Dokonca si myslím že 300 l boilet je moc a uvažujem o 200l aby tie kachle dokázali zohriať vodu na 55 l
Odpovedať
@shotocan vykasli sa na to prosim ta a nechaj si to dakomu navrhnut. Na 16kw kachle potrebujes 1000l akumulacku najlepsie a pocas celeho roku ju nevyuzijes. Prekombinovane, zle navrhnute predrazene riesenie.
Odpovedať
Profilova fotka
Kachle sú už napojené na komín. To už nezmeníme .jedine čo by sa dalo zmeniť tie elektrické káble zrušiť a urobiť to na vodné podlahové + teda ten 300l boilet a radiátor v kúpeľny a do wc.zvladli by to tie kachle všetko vykurit + zohriať vodu v boileri nav55st?
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa mňa treba čo najjednoduchšie riešenie na vykurovanie a ohrev vody, netreba veľa kombinovať. Poschodový dom 118 m2, plne elektrifikovaný, zateplenie 25 cm obvod, v streche asi 40 cm a v podlahe už nepamätám. Dali sme si odporové káble, ohrev vody dražice smart bojler 125 l a kúpili sme kachle romotop evora výkon od 2-5 kw,. Mesačné náklady na elektriku celý dom, vrátane ohrevu vody, kúrenie a všetky spotrebiče sú 60 eur. Čo sa týka kachlí, zakúrime, ale skôr občas cez víkend. Neviem si inak predstaviť kachle s väčším výkonom, veď by sme od tepla umreli. Chceli sme aj solár, máme prípravu, ale nevidím zmysel, keď ohrev bojler nás mesačne vyjde do 10 eur. Sme trojčlenná rodina.
Odpovedať
Profilova fotka
Nejak málo tých 10€ na ohrev vody na každodenné sprchovanie. Ja by som to videl skôr na 20€ a aj pri tomto rozmýšľam veru či sa oplatí ísť do solárneho systému, kde by bola návratnosť cca 15rokov.
Odpovedať
@tinara23 Veľmi pochybujem, že ohrev vody do 10 €
Odpovedať
Profilova fotka
A to som nepočítal teplú vodu na umývanie riadu a rúk atď.... Myslím že sa hneď dostaneme na 25€ mesačne komplet ohrev vody.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?