Je pozemok vhodný na stavbu domu?

Zdravim, chcela by som sa poradit ohladom vhodnosti kupy pozemku. Mame moznost kupit pozemok vo vybornej lokalite za prijatelnu cenu, ale neviem posudit, ci sa oplati do toho ist, kedze je atypickeho tvaru, vpredu dlhy uzky 8m, priestor na stavbu domu az v zadnej casti - vid obrazok. IS: voda, elektrika od cesty cca 100m (aj plyn, ale predpokladam, ze vyhodnejsie by bolo ist rovno do tepelneho cerpadla), kanalizacia by sa tahala cez suseda (majitela pozemku - sucast dohody) opacnou stranou cez sirsiu cast pozemku cca 50m. Cca v strede tej dlhej uzkej casti je velky orech, ktory by bolo skoda vypilit (vid foto, fotene od cesty). Radi by sme ostali pri prizemnom dome. Viem si predstavit situovat dom v hornej polovici sirsej casti blizsie k tej zuzenej casti s tym, ze by bol L-koveho tvaru s hlavnou obytnou castou v sirsej casti pozemku a do uzkej casti pozemku by mohol dom zasahovat s 1-2 izbami za sebou, plus technicka miestnost, sklad, nejaky pristresok na naradie, bicykle a pod., prip. pristresok na auta (asi len pozdlzne parkovane za sebou). V spodnej casti pozemku - tej sirsej - by tak ostal priestor na terasu a travnatu plochu. Zatial neviem, ako by sa dala vyuzit ta predna cast pozemku od cesty, ako statie pre auta je to dost daleko od domu. Neviem, ci to pisem zrozumitelne, v kazdom pripade sa chcem len poradit, ci vobec ma zmysel nad nejakym takymto atypickym riesenim uvazovat a ci s niekto nema s niecim podobnym skusenost. Tiez neviem, o kolko by sa kupa predrazila uz len tym tahanim sieti. Vdaka.
Odpovedať
Ja by som do toho teda nesiel , ak mas na vyber skus nieco pravidelnejsie. Nepises orientaciu na svetove strany. Pocitaj ze dom od hranice 2 metre z jednej , z druhej viac a uz tych 15 bude problem. Mat dom na konci strceny neviem neviem.
Odpovedať
@cloockie25 mam rovnaky nazor ako @janopopovec ani ja by som do toho veru nesiel, pokial nemas dostatok financii (rozumej o dost viac ako pri "idealnom" pozemku), uz len pristupova cesta z cohokolvek nebude lacna zalezitost, pripojky detto...nemuselo by to byt vobec zle, no chcelo by to velky budget a dobreho architekta...
Odpovedať
Ja by som ho tiez nekupila. 88 metrov od branky k domu je proste vela
Odpovedať
@cloockie25 Na severnom Slovensku by to bolo jednoznačné nie, ale v Solčanoch vám polmetra snehu asi tak skoro nehrozí (a s tým spojené problémy v zimnom období. Napriek tomu si to zvážte, lebo taká dlhá príjazdová cesta si bude vyžadovať zvýšené náklady na prípojky a tiež náklady na samotnú cestu budú podstatne vyššie, ako pri bežnom dome. My máme vchodové dvere cca 45m od ulice a vie to byť niekedy otravné sa musieť kvôli drobnosti prebehnúť hore/dole.
Odpovedať
Tiež sa vyjadrím negatívne, na 15m širokom pozemku ťažko s bungalovom. A tu užšiu časť domu do 8m ani nevtrepeš. Po 2 m od oboch strán, zostane 4 m na dom. Keď odrátam hrúbku stien, izba vo vnútri bude široká "až" 3 metre 😞
Odpovedať
Aj na uzkom pozemku sa da postavit dom, nie vsak bungalov. Po dlzke chodba a z nej vchody do izieb. Ako v hoteli. Niekedy sa taketo domy stavali a s priechodnymi izbami. Pozemky su dnes velmi drahe a ja by som do toho isla aj za cenu uzkeho domu. Odradili by ma len vzdialenosti pripojok, nie pozeok.
Odpovedať
@cloockie25 este akoze is 100m od cesty cize pozemku?
Odpovedať
Profilova fotka
Fuha, aj moj nazor je taky, ze by to nebola najlepsia kupa. Radsej si pockajte na lepsi pozemok, toto by nebolo fajn.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. My to mame tak, ze budeme musiet robit prij.cestu + IS 100 m (po sukromnom pozemku). Tiez to nejake peniazky stoji a bude stat - my sme do toho isli preto, lebo pozemok sme mali zadarmo, takze nam vyhodnejsie bolo zaplatit cestu a IS nez kupovat novy pozemok za 40-50 tisic.Cize aj to si zvaz - ako pises, ze mas vyhodnu ponuku, za dobru cenu - ci je ta vyhodna cena naozaj aj vyhodna ak pripocitas + naklady na cestu a IS. Co sa tyka vzdialenosti na "chodenie" ako tu pisu ludia, nemyslim si , ze to je problem prest nejake metre , navyse autom by si zachadzat mohla dalej k domu, mne by sa to praveze pacilo kvoli tomu, ze dom je schovany a ma viac sukromia a nie je vycapeny rovno pri ceste a z kazdej strany na teba susedia cumia 🙂
Odpovedať
Ja by som to bral iba v pripade, ak celkova suma za 1095m pozemku je porovnatelna ako za pozemok s plochou 375m v danej lokalite. Tento pozemok ma 702m cesty, co sa da vyuzit iba na cestu - urcite by som neplatil trhovu cenu stavebneho pozemku za pozemok pod cestou. Zjednodusene, vyhodna cena znamena tretinovu cenu oproti 1095m s idealnou sirkou a dlzkou v danej lokalite.
Odpovedať
@cloockie25 mozes nam prezradit aj cenu? Lko si nemyslim ze do toho priestoru dostanes. Cast chodba s izbami by idealne mala mat vnutornu sirku 6 metrov, mozno este 5 metrov plus mury zoberu meter. Menej urcite nie lebo z izieb potom dostanes uzke slize. Takze pri dodrzani odstupov od hranice ti do sirky 8 m nic rozumne nevyjde mozno tak obyvacka siroka 4 m. Takze dom asi skor 10x20 do tej najvacsej plochy. Mne by sa velmi nepacilo mat okrasnu alebo uzitkovu zahradu iba v tom uzkom pase. Vela nevyuzitelnych stvorakov takze asi by som tiez do toho neisla.
Odpovedať
Profilova fotka
@cloockie25 kolko si za taky pozemok pytaju ak to nie je tajne? To by ma velmi zaujimalo!
Odpovedať
Článok sa načítava...
@haragig napiše cenu a konkurent prihodi a vyfukne jej ho :))
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec nemusi to sem verejne pisat, staci ked mi to napise do sukromnej spravy.
Odpovedať
Ak je ten pozemok za super cenu, tak okey ale ak zaň pýtajú viac, tak by som to nedával a radšej by som počkal na nejakú lepši kúpu a lepší pozemok.
Odpovedať
@janopopovec neverim ze na taky pozemok je vela zaujemcov :-)
Odpovedať
@cloockie25 este ako su na tom susedia? Nie je moznost im predat a od nich kupit nejaku cast aby ste ziskali lepsi tvar pozemku? A este pred kupou by som dala zamerat pozemok geodetom. Aby nebolo ze susedia si este aj z toho mala ukrojili plotmi.
Odpovedať
No my máme 21x52 m, chceli sme stavať poschodový, a aj to bolo tak akurát aby dom vs. okolie nejako vyzeralo, pekné prechody, bude dosť na záhradu aj potok s jazerom. Manželka má už rozpracovaný návrh záhrady.
Odpovedať
Uz som ho aj nasla cez realitku. Popravde cakala som nizsiu cenu ale zase nepoznam lokalitu a ako sa tam pobybuju ceny.
Odpovedať
@wivik v akej lokalite to je?len pre zaujimavost.....
Odpovedať
@radoslaf pri topolcanoch
Odpovedať
@wivik Sikovná, ja stále hladám, asi máš talent :)
Odpovedať
@janopopovec :-) Pozri si postu
Odpovedať
@wivik dik, že cena?? no ja bysom nedal, naš 51x21 za 23k teraz ide za 45k, pred 4 rokmi sme kupili. Od rozvádzajúcich sa manželov ktorí tam chceli stavať, rozhádali sa a chceli rýchlo podeliť majetok , nechali nám tam studnu, ktorá sa aj tak po čase zabahnila, trebalo novú, tak máme 2. Pri predaji nám tvrdili že pozemok je prekliaty :)) / to by asi vysvetlovalo občasnú " stratu energie " ked som to rátal viac krát mi vyšlo 666w :)) no my sme si žiadne paranormálne javy nevšimli. Krásny pozemok pod lesom od KE tak akurát. Hned sme si ho zamilovali :)
Odpovedať
@wivik dik...nasiel som...ale tolko by som nedal....2/3 nevyuzitelne....
Odpovedať
z druhej strany pozemku nie je pristupova cesta s IS? lebo ja osobne by som taky pozemok nechcela. my sme este v 2008 kupovali, ale rok manzel obehaval vybrane lokality, kym sme nasli ten najvhodnejsi. urcite hladat dalej, ak to nema pristup z druhej strany.
Odpovedať
Vdaka za reakcie. Z druhej strany pozemku nie je pristupova cesta, je tam pozemok majitela, ktory si vlastne predava zahradu. Vedla toho sliza je jeden pozemok - podobny slizik, na ktorom je len zahrada, ale vlastnik to nechce predat. Ten pozemok bol este nedavno ponukany za 40 tisic 🙂slight_smile: samozrejme to nikto nekupil, uz to tam dlho stoji, znizili tomu cenu na 36, co je stale este vela, ale keby ide majitel s cenou este nizsie, uvazovali by sme nad tym (preto som sa chcela poradit, ci sa s tym da vobec nieco robit). V danej lokalite pozemky k dispozicii nie su prakticky ziadne a v okoli 6a pozemok stoji cez 40-45 tisic. Lokalita je to pre nas perfektna z viacerych dovodov, a je nerealne ziskat tam aktualne iny pozemok, preto nad tym vobec uvazujeme. Velakrat som videla, ze jedna stena domu je priamo na hranici pozemku, preto mi napadlo vopchat na tu uzku cast pozemku len uzku cast domu tvaru L, kde by bola max.jedna miestnost, pred nou chodba/zadverie, a teda vchod do domu by bol zboku. V tom pripade by v tej miestnosti stacilo okno len na jednu stranu a opacna stena by mohla byt na hranici pozemku. (Mat jednu miestnost oddelenu od zvysku domu by sa nam aj tak hodilo z viacerych dovodov.) Neviem ale, ci je to vobec mozne, kazdopadne na dedinach bezne tak vidim postavene domy, ktorych stena bez okna je priamo na hranici pozemku. Ak by to ale nebolo mozne, tak samozrejme eLkovy dom nema zmysel. Ako uz tu niekto pisal, ako plus vidim to, ze z ulice nevidno az k domu, clovek ma sukromie. Z oboch stran domu su vlastne len zahrady, cize nebolo by to nacvakane na sebe. Na druhej strane ta dlha prijazdova cesta ma svoje minusy (hlavne investicne 🙂slight_smile:, ale aj to, ze ta predna cast pozemku pri ceste by ostala nevyuzita, netusim ako by sa dala vyuzit. Statie na auto by sme urcite riesili blizsie k domu. Pravdepodobne do toho aj tak nepojdeme, ale chcela som sa poradit, ci niekto s niecim podobnym nema skusenost.
Odpovedať
@cloockie25 na hranici pozemku ti uz nikto nedovoli stavat. To bolo niekedy. Teraz uz musis dodrzat odstup min 2 m podla vyhlasky a niekde aj viac ked maju VZN. Ked vam byvanie nesuri a lokalita velmi paci tak mozte po kupe cakat ci si to sused s predajom nerozmysli ale to uz je aj trochu velky risk. Dam ti radu s vlastnej skusenosti :-). My sme tiez dlho hladali idealny pozemok lebo sme uz mali predstavu o dome. Dlho nic a tak sme chodili aj na obhliadky nie uplne idealnych a cistou nahodou sme sa dostali k pozemku ktory nebol ponukany na predaj. Prajem vela stastie aby ste si nasli ten svoj.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?