Je možné stavať na parcele typu E?

Ahojte,potrebovala by som poradiť.Konečne sa nám podarilo zohnať pozemok,no na liste vlastníctva majiteľa je tento uvedený ako parcela registra E evidovaná na mape určeného operátu ako trvalé trávne porasty. A tak sa chcem spýtať, či je na tejto parcele možné stavať,resp.čo treba spraviť, aby to bolo možné a koľko to všetko zhruba bude stáť.Ďakujem za všetky rady.
Odpovedať
1
2
Janka, ide o nehnuteľnosti v súčasnosti v teréne reálne neexistujúce (neohraničené), ktoré existovali v teréne pred kolektivizáciou poľnohospodárskeho a lesného pôdneho fondu. Vlastnícke právo k nim bolo vo väčšine zachované a čiastočne bolo obnovené reštitučnými zákonmi. Evidovanie vlastníckych práv k pôvodným nehnuteľnostiam v registri „E” umožňuje bezproblémové operácie pri kúpe a predaji nehnuteľností, ak sa nepožaduje ich vytýčenie v teréne. Ale, prirodzene, prechod a prevod vlastníckeho práva k reálne oddelenej časti nehnuteľnosti nie je možný. Vyžaduje si vyhotovenie geometrického plánu. Potom, po následnom prevode do vlastníctva, sa vlastnícke právo vpíše do registra „C” a do LV. (to je citát z komentára ku katastrálnemu zákonu). Takže teoreticky je možné zmeniť túto parcelu na stavebný pozemok, ale nebude to jednoduché, aj administratívne, aj časovo. Pokiaľ ide o cenu, tak neviem, možno bude vedieť niekto iný, kto si takúto zmenu už vybavoval aj v praxi. Asi je lepšie zistiť si ešte pred kúpou, či ide o parcelu registra C alebo E a ak sa Ti nechce absolvovať zložité vybavovačky s neistým koncom, E-čkovú radšej nekupovať. Ale aj tak držím palce, aby to vyšlo.
Odpovedať
No tak to si ma veľmi nepotešila,ale asi budem musieť zbehnúť sa poradiť aj na kataster.Toto je pre nás typické.Rok niečo vybavujeme a keď sa konečne niekam dopracujeme tak vyjdeme na tom takto...už ma to prestáva baviť :-(
Odpovedať
no tak ako prve si bez na miestnu spravu katastra overit, ci tam v obci nahodou neprebiehaju pozemkove upravy, a rovnako sa informuj ci sa da zmenit tato kultura pody...ak ti neporadia na katastri tak si najdi najlepsie lokalneho geodeta ktory sa vyzna v danej lokalite ci ti vie poradit...ako ono sa da zmenit kultura aj z trvalo travnatych porastov na ostatné plochy ale zalezi od katastra, co k tomu vyzaduju...no dalej ti radim aby ten dotycny od ktoreho to kupujete nechal spravit geometrak na vysporiadanie pravneho stavu, tak aby ste uz kupovali pozemok evidovany v reg. "C"...to robi strasne vela ludi chybu, ked kupuju E parcely...ani sa nepytaj preco :-D cistu E parcelu by som nikdy nekupoval...
Odpovedať
Aj tak sa spýtam,že prečo? :-D Vieš,ja sa do toho nevyznám a neviem čo to obnáša a u nás na katastri robí rodina toho,od ktorého chceme kúpiť a tak sa bojím skreslených info...Som taká dosť nedôverčivá v takýchto veciach.
Odpovedať
Jáj, Jani, tak to radšej od toho preč, pretože rodina na katastri určite dobre vie, že E-čková parcela je v podstate nepredajná a tak hľadajú nejakého neinformovaného kupujúceho, ktorý im na to skočí, ich príbuzný sa zbaví nepredajnej parcely, utŕži za to nejaké peniažky vďaka protekcii na katastri sa to dá zapísať ešte v deň podpisu kúpnej zmluvy a keď už budeš raz vlastníkom, tak Ťa čakajú buď dlhé a drahé vybavovačky, aby si na tom pozemku mohla stavať alebo sa potom môžeš na tom trávnatom poraste akurát pásť (prepáč, to bolo myslené ako sranda ;-) ). Takže ak ste ešte nekúpili, radím radšej ani nekupovať, ale samozrejme, je to na Vás...
Odpovedať
Kačena,veď presne toho sa bojím aj ja,lebo každý vraví,že to nie je žiadny problém prehodiť na C, no akosi tomu neverím. Preto chcem vedieť,čo to obnáša a hlavne koľko také vybavovanie stojí.My to vlastne chceme riešiť tak,že spravíme zmluvu o budúcej zmluve,kde bude uvedené,že peniaze budú vyplatené až vtedy,keď bude parcela C a buď to vybavia oni,alebo nám odrátajú z ceny to,čo sme my zaplatili za vybavenie.Ja by som nikomu na svete nedala peniaze za pozemok bez toho ,že by som aspon na 99% vedela,či tam môžem stavať alebo nie,lebo ako si povedala,nemienim sa na pozemku potom pásť ja,nakoľko ho budeme z časti splácať.No tak toto si budem musieť fakt veľmi dobre preveriť a rozmyslieť.No uvidíme,zajtra sa chystám na kataster,tak snáď sa dozviem viac.Škoda,že sa tu nenašiel zatiaľ nik,čo už dačo také vybavoval...
Odpovedať
...pretoze sa mozes obabrat o par X m2 ktore kupujes! Nezabudaj ze parcela v E registry nemusi vobec korespondovat so skutocnostou! Je to dost zlozite vysvetlit takto, zalezi od toho kde sa parcela nachcadza, ci uz v zastavanom uzemi alebo v extravilane ale aj od toho ci su v okoli pozemku uz nejake ine vysporiadane... moze sa ti napriklad stat ze ides kupit 1000 m2 podla reg. E a po vytvoreni geometraku zistis ze mas napriklad v C stave zameranych iba iba 850 m2 a zvysok je niekde strateny v okolitych parcelach za susedovym plotom alebo niekde pod cestou ktoru by si urcite nikdy nekupovala...jednoducho ak to chcu predat nech ti ukazu parcelu pekne vytycenu podla "C" stavu...popripade si ju nechaj vytycit ty ak nedoverujes tym kolikom ktore ti ukazu ;-)
Odpovedať
V okolí parcely už sú postavené domy a tú časť,kde teraz stavajú bungalov tiež kúpili od týchto majiteľov.Len celkom nechápem,prečo už vtedy nedoriešili aj toto.To ma trochu odrádza,že prečo sa to neriešilo hneď všetko.Neviem,či to mohlo byť tým,že tá časť patrila na papieri jeho tete,tak vysporiadali len to čo predávali,lebo túto časť najskôr nemali v pláne predávať...fakt neviem ako si to vysvetliť
Odpovedať
Aha, tak teoreticky to mohlo byť preto, že to on sám ešte nemal vysporiadané. A skúšali ste sa pýtať okolitých susedov, ako to prebiehalo a či nebol problém v zmene na parcelu C? Ak to je takto, tak by naopak príbuzenstvo na katastri mohlo pomôcť a zmena by mohla ísť rýchlo :-D ... Teraz už je vlastníkom ten, čo Vám to predáva?
Odpovedať
Áno,ten pozemok má 4 vlastníkov-všetci bez výhrad s predajom súhlasia a tých susedov by sme si tam tiež radi odchytili a spýtali sa,len nejak nemáme na nich šťastie.Ale keď sa tak nad tým zamyslím,tak ten pozemok predali v roku 2008 a dnes už tam stojí hrubá stavba bunagalovu.Už sa neviem dočkať zajtra na kataster.Tá ich známa má dokonca toto na starosti,tak verím,že sa nejak angažuje za to,aby to prebehlo čo najrýchlejšie a najlacnejšie.Len stále mám "červíka v hlave" že nás nejak dobehnú.Moja typická nedôverčivosť,ale myslím si že v tomto prípade to nie je na škodu.
Odpovedať
No, to máš pravdu, v takýchto veciach treba byť radšej zbytočne opatrný ako príliš dôverčivý. Tak držím palce, potom daj vedieť, ako ste dopadli, budem zvedavá ;-)
Odpovedať
Jasné,že dám vedieť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
...dobre tak sprav kupnu zmluvu ktora sa bude viazat na geometrak o vysporiadani na C stav a uvidis aky bude rozdiel v m2.
Odpovedať
No tak akurát som dotelefonovala s pani z katastra (pre istotu som nevolala tej ich známej ale inej) a tá mi povedala,že tým,že sa spraví geometrák tak sa to automaticky prevedie na parcelu C a my do kúpnej zmluvy uvedieme počet m2 ktoré kupujeme,lebo nebudeme kupovať celú parcelu ale len jej časť a peniaze sa vyplatia až vtedy,keď prebehne vklad do katastra,taká je dohoda.Len ešte mi treba overiť ako je to s územným plánom,či nám povolia stavbu,ale predpokladám,že to nebude problém,keďže aj z ľavej strany aj za pozemkom už domy stoja.
Odpovedať
Napíšte o aký kataster sa jedná.
Odpovedať
Je to kataster v Detve.Budúci týždeň príde geodet,pozemok nám vymeria a na základe toho kupujeme.
Odpovedať
Ja som niečo podobné absolvoval v marci, kupoval som rýchlo pre neexistujúcu prístupovú cestu a tak som neriešiel rozpor v rozlohe E-čkovej parcely. Vedel som že to v C-čku bude menej ale aj tak dosť na príjazdovú cestu. My sme jednoducho dohodli cenu celkovú a hotovo. Niekto je posadnutý predajom a cenou za m2 tak to už je jeho problém. Inak kúpa rýchla a keď sme sa stali majiteľmi dali sme si vypracovať geodetovi geometrický plán a potom návrh na zmenu v katastri. Vyšlo nás to za necelé 2 áre 200 Euro aj s poplatkami. Môj záver - E-čková parcela nie je žiaden problém. Ak je v intraviláne je to absolútna pohoda a ak na hranici v extraviláne a starosta je normálny človek, je to tiež pohoda, stačí iba stanovisko obce o zmene hranice intravilánu ale to je už otázka či to naozaj treba lebo to nie je podmienka.
Odpovedať
V utorok nám príde geodetka,spraví geometrák a všetko sa to prehodí na C, už viem,že to nie je absolútne žiadny problém. Inak neuraz sa,ale keď si písal,že niekto je posadnutý predajom na m2,tak ako by si ty predal časť parcely na celok keď nevieš,koľko ti to v konečnom dôsledku vyjde a či to predáš za dobrú alebo zlú cenu.Ty si kúpil pozemok na celok a ani si si to neprerátal koľko ťa to vyjde na m2? Možno nie,ale garantujem Ti,že ten čo Ti to predával si to veľmi dobre vedel zrátať a podľa mňa vychádzal z ceny za m2,len tebe povedal konečnú cenu,keďže si predpokladám hneď vedel koľko m2 chceš a potom ste možno o nej jednali. Neviem,ako ste sa dohadovali,ale kupovať pozemok na celok a nie podľa m2 počujem teraz 1.raz,lebo ako som písala,nakoniec tá suma aj tak vychádza z ceny za m2 v danej lokalite ;-) Inak na tomto pozemku,len samozrejme na inej parcele už stoja domy,tak si myslím,že to problém nebude.
Odpovedať
janka258 napíš prosím Ťa koľko budeš platiť za koľko parciel a m2. Lebo mňa to tiež čaka v inej lokalite.
Odpovedať
Myslíš geometrák alebo za pozemok?
Odpovedať
Ale neviem načo sa vôbec pýtam.Pozemok je na jednej parcele,ale my z nej chceme len časť (14árov)ale keďže platí zákon o zákaze drobenia pozemkov (pod20árov),tak my dáme vyhotoviť geometrák-cenové ponuky boli od 130 do 250 Eur, následne si ešte pôvodní majitelia dajú zapísať túto parcelu-bude mať nové číslo, tú my následne odkúpime a zároveň hneď požiadame o zmenu kultúry na záhradu (poradila nám to notárka,ale neviem prečo,asi to je lepšie ako TTP).Zvyšný pozemok na katastri identifikujú majiteľom na základe žiadosti-netreba platiť veľa za geometrák. Ak by si chcela vedieť koľko berú geodeti a približne si to vyrátať tak mi do IP pošli mail a prepošlem Ti tam cenové ponuky,ktoré prišli nám.Alebo si požiadaj o CP a geodeti ti ju vypracujú a z vlastnej skúsenosti radím zisťovať od viacerích.My sme si zisťovali u tých,čo stavali dom a každý nám odporučil len tú firmu čo bola v Detve,lebo vraj to máme najbližšie,ale oplatilo sa stráviť chvíľku na internete. ;-)
Odpovedať
Ahojte, so zanietenim tu citam prispevky a to preto lebo my mame teraz tiez ponuknuty pozemok za neskutocne dobru cenu (cena je z polovice nizka lebo je tam este vela roboty s vybavovanim, ale spolovice aj preto ze majitelia velmi rychlo potrebuju peniaze), ale cim dalej citam o E-ckovych parcelach a vsetkom, tym viac sa zamotavam. Nas (snad buduci) pozemok je orna poda zatial ako spoluvlastnicky podiel na niekolko ha poli, geodet tvrdi ze je v intravilane, ale starosta povedal ze on nevie ci to je intravilan alebo extravilan, hned vedla uz poslaveneho domu v starsej casti obce, ziadne novostavby. Spoluvlastnici uz suhlasili s predajom (mali tam predkupne pravo, ale nikto to nechcel) a tiez suhlasili so zameranim konkretnej casti pozemku (inak je to 6 arov) hned vedla toho uz postaveneho domu. No a mne ta znama tvrdi ze to nikdy nebude vynate z povodneho E-ckoveho registra, ze sa iba do listu vlastnictva napise, presne ktora cast (odkial pokial) je moja a tu citam, ze sa to vyjme...no tak som z toho uplne mimo. zistujem to uz z kazdej strany vratane moznosti pripojenia na IS, ved to su tiez nemale peniaze, len som si neni ista ci sa nedobehneme ale druha vec je ze nemame realne 1,5 miliona a viac na stavebny pozemok a toto by sme mohli mat za super cenu....viete poradit????
Odpovedať
Profilova fotka
moja každá obec má vedieť čo je zahrnuté územnom plane, tento rok ma mať každá obec územný plán vyhotovený a zavisí to aj od starostu ako sa k tomu postaví ohľadom UP, predávala som pozemok a požiadali sme OU zaradenie UP, trochu v tom lietam, po zápise na katastri sa zmenila bonita na intr. :-.
Odpovedať
Balli,presne toto sme riešili aj my.Pozemok za super cenu,akurát to bola parcela registra E,TTP,nezahrnutá v ÚP.Nám teraz akurát geodetka robí geometrák a následne sa to na katastri zmení na register C,lebo už je to presne určený pozemok s geometrickým plánom. Akurát ak je to v extraviláne tak pozor na zákon o zákaze drobenia pozemkov(pod 20 árov ak sa nemýlim).Ale dá sa to obísť,len sa treba poradiť na katastri.A čo sa týka ÚP,tak sme to riskli kúpiť a čakať,či nám to zahrnú,lebo si myslíme ,že ak dovolili stavať dom hneď za našim pozemkom,tak to dovolia aj nám.
Odpovedať
...nechapem preco teda kupujete niekde kusy pola za dedinou a este k tomu mimo schvaleneho UPN obce. Ved kazda normalna dedina ma svoj UPN podla ktorého vychadza a reguluje sa cela nova vystavba v dedine. A ked ho nema tak ho spracovava. Nekupujte flaky niekde na poly a uvazujte. Ked Vam niekto nieco ponukne za super cenu neznamena to hned ze budete rychlo a lacno stavat. Ci je to extravilan alebo intravilan alebo E alebo C parcela na tom viacmenej nezalezi. "Vsetko" sa da vybavit, len si treba uvedomit za aku cenu, za aky cas a kolko nervov. A teraz pre vsetkych co si tu chcu kupit pozemok alebo stavat dom lebo ked tu citam niektore tie prisvevky tak sa mi rozum zastavuje. Kazdy 2 si chce postavit RD hocikde kde sa im zapaci a potom nariekaju ake maju problemy, kym zacnu stavat alebo ten dom postavia a nariekaju za rok ze sa im tam zle byva lebo im nieco chyba a rychlo ho chcu predat za super bomba cenu a prezentuju to ako najlepsie terno...vilu snov... Viem ze to znie az infantilne ale kopa z Vas si poriadne ani neoveri co kupuje a stretavam ludi ktory ani nevedia zakladnu problematiku pri vystavbe, ale na kazdy ma na papieri uz svoj vysnivany projekt a ide ho stavat hned svojpomocne... Aspon pred tou kupou pozemku vzdy chodte na obecny urad overte si kde ten pozemok lezi aka je v okoli vybavenosti, infrastruktura, overte si co dedina ma vybudovane (kanalizacia, vodovod, plynovod) v akej kapacite a kde sa nachadza...Musim sa smiat jak vidavam baraky jak haciendy a maju vlastne zumpy, septiky, vodarne ci studne a podobne kraviny, este si to ohajuju ako je im dobre ved im nic nechyba... Na Slovensku je to tak ze kazdy druhy ch.... (nechcem napisat co) nieco zdedi alebo vydrzi a uz v tom vidi iba peniaze a citi sa jak velky developer...popredava hektare kvalitnej ornej pody jak keby islo vsade o top lokalitu a kazdy skorumpovany starosta alebo ludia v zastupitelstve mu to schvalia do uzemneho planu...potom tam akoze urobia cesty a natiahnu elektrinu a hura podme predavat super atraktivne pozemky...LUDIA SPAMATAJTE SA!... Toto by som adresoval snad do kazdeho druheho fora tu na modrej streche!!!
Odpovedať
Musim sa smiat jak vidavam baraky jak haciendy a maju vlastne zumpy, septiky, vodarne ci studne a podobne kraviny, este si to ohajuju ako je im dobre ved im nic nechyba... A čo je na tom smiešne? Veď minimálne jedno z toho má 50% Slovákov
Odpovedať
Tá pravá veta bol citát,zabudla som to označiť...
Odpovedať
evula, janka, dakujem velmi pekne za odpovede, samozrejme to budeme dalej riesit a budem sa informovat, len este tam nie je vsetko doriesene zo strany predajcu takze sa iba predbezne informujem :-) janka vy ste to fakt riskli? nuz, snad to bude ok, musim hodit rec aj so starostom....on sice moc pristahovalcov nemusi a nema rad rozsirovanie obce, ale tento pozemok je v strede obce, akurat medzi ramenom dunaja ktore cez nu preteka a uz postavenymi domami je toto sporne pole....uvidime. Moc ale dakujem za rady :-) Metel, nemyslim si ze tvoja reakcia bola na mieste, clovek sa tu chce podelit so skusenostami a hlavne vtedy ak je ako ja, co na kazdom rohu dostavam uplne ine info k tej istej veci a tak sa snazim nazbierat co najviac nazorov. A ludi nemozes zaskatulkovat....Slovensko je Slovensko - a medzi nami aby si vedel tak skorumpovanost tu tvori najma skupina ludi pri peniazoch. My slusny ludia co sa snazime zarobit si slusne na pozemok a postavit domcek aby sme mohli aj slusne byvat tieto veci takto neriesime a sme vobec radi ze za drinu ktoru robime sa nam dostane aspon ako-taka odmena v podobne slusneho byvania, ktora vsak aj tak bude nasa az o 30 rokov ked sa to cele splati banke, sporitelnam, rodine, a neviem komu vsetkemu... Ked uz si teda taky na velko a odsudzujes tu sposoby ziskavania pozemkov stylom povedzme ako ja alebo iny, tak kludne ti napisem cislo mojho uctu a preved mi kludne take 2 milioniky aby som si vedela kupit pozemok uz v C parcele a tam kde si myslis ze je to idealne....
Odpovedať
Balli,riskli sme to lebo to bol jeden kus pozemku rozdelený na polovicu a tá jedna je v ÚP a táto nie.Len tu v Detve vládne taká byrokracia,že do územného plánu dajú len pozemok,na ktorý si dá dakto žiadosť.Navyše nie je ani jeden,takže je nereálne tu kúpiť pozemok zahrnutý v úp bez toho,aby na ňom už nestála nejaká stavba.A taktiež nám viacerí povedali,že sa ešte nestalo,aby niekomu nedovolili stavať na jeho pozemku,tak dúfam,že nebudeme prví. A Metel,ja sa čudujem,že niekto dá za byt toľko peňazí,ako za dom a musí sa v ňom prispôsobovať 10 susedom,vkuse hľadieť len na betón namiesto zelene a neriešim to.Každý si bývanie predstavuje inak,takže keď nik nesúdi teba,za to že chceš bývať v byte v Blave,tak nesúď nikoho ani ty,že chce bývať v dome so septikom a studňou.Koľko ľudí toľko chutí...
Odpovedať
metel01: dobre povedane. janka258: "Každý si bývanie predstavuje inak,takže keď nik nesúdi teba,za to že chceš bývať v byte v Blave,tak nesúď nikoho ani ty,že chce bývať v dome so septikom a studňou.Koľko ľudí toľko chutí..." on nikoho nesudi. on hovori ze ak chces stavat za dedinou tak potom neplac ze nemas vodovod atd. kazdy slovak si myslis ze "obabre" nejak system a prave jemu sa podari uchmatnut dobry pozemok a lacno postavit dom snov. ale ako sa hovori: ak je to prilis pekne aby to bola pravda tak...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?