Vlastník pozemku a iný vlastník stavby - aké sú práva?

Dobry den. Dostala som darovacou zmluvou pozemok,avsak zistila som,ze na nom stoji rod.dom cudzej osoby. Nie je tam ziadne vecne.bremeno co sa tyka toho domu. Ake mam prava voci vlastnikovi stavby? Mozem ziadat nejake nakomne resp.nieco ine? Ak ano,podla akeho zakona a paragrafu a cca v akej vyske? Mozem to ziadat sama a priamo od majitela,ci od sudu, ci radsej oslovit pravnika? Dakujem?
Odpovedať
Profilova fotka
Zistiť od darcu ako to s domom je, zistiť ci je zakresleny v mapach, podla toho oslovit majiteľa domu. Idealne cez pravnika.
Odpovedať
@nadezdah vecne bremeno stavby nemusi byt na lv pozemku. To je len deklaratórny zápis, od zápisu nezávisí existencia práva (tá je daná zo zákona).
Odpovedať
Dobrý deň, samozrejme ,že sa môžete dohodnúť s majiteľom domu aj sama ,všetko záleži od ľudí.Máme presne ten istý problém len opačne. My máme dom na cudzom pozemku . Odkúpili sme dom od JRD a pozemok bol neidentifikovateľný až teraz nejakou ROEPKOU má 2 majiteľov. Z jedným sme sa bez problémov dohodli na vyrovnaní s druhým nie. Nesúhlasil so sumou ktorú sme mu ponúkli tak sa to bude riešiť asi súdne. No náš prípad je trošku komplikovanejší je tam ešte viac zádrheľov. Ja odporúčam v osloviť majiteľov domu a v klude sa dohodnúť. Záleží tiež ako stavali dom na cudzom pozemku, či je to starý dom alebo nový a mnohé iné okolnosti
Odpovedať
@nadezdah Celý proces majetkovoprávneho vysporiadania pozemku zastavaného stavbou RD by som začala tým, že zistím, či je stavba na pozemku postavená oprávnene, t. j. či bola povolená a či je zapísaná v evidencii stavieb v KN. Pokiaľ je to RD postavený pre okt. 2016, tak sa považuje za stavbu povolenú a postavenú na cudzom pozemku. Podľa obč. zákonníka vlastník stavby nemusí byť vlastníkom pozemku. Odporúčam zistiť právny stav RD buď na SÚ alebo u vlastníka RD, alebo informatívne aj na katasterporatal.sk, ako píšem vyššie. Pokiaľ je stavba RD nepovolená, tak SÚ by mal začať konanie o dodatočnom povolení stavby z úradnej moci (ex offo), pričom účastníkom takéhoto konania je aj vlastník stavby. Podľa zisteného právneho stavu v KN, keďže nie je žiadna ťarcha na pozemok, by som odporúčala ísť za vlastníkom RD a povedať mu, čo je vo veci (dedenie, skutkový a právny stav v KN..) a navrhnúť mu v zmysle ustanovení obč. zákonníka zmluvný vzťah, či už návrh nájomnej zmluvy (možno ju vypovedať - menej vhodná pre vlastníka RD) alebo zmluvy o zriadení vecného bremena.. Vzory celkom vydarených zmlúv sa dajú nájsť aj na internete... Vymáhať svoje práva súdnou cestou je potrebné až po vyčerpaní mimosúdnych možností. Výška nájmu je vecou dohody, nakoľko NZ je účinná podpísaním obidvoma zmluv. stranami. Prílohou zmlúv by mala byť kópia z KN, LV na pozemok a LV na stavbu RD. Dohoda môže byť deklarovaná aj notárskou zápisnicou o usporiadaní pozemku zastavanom stavbou a na jej základe by bola zapísaná zmena v KN. Následne by bol daný návrh na vklad do KN so zmluvou.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Pekny deň prajem, chcela by som sa opytat, idem stavat dom ale nie som vlastnik pozemku, viete mi poradit ci mi staci len nejaky suhlas overeny notarom? Vdaka
Odpovedať
@anastazia4 Malo by to stačiť. Zvyčajne sa dáva overený súhlas vlastníka alebo nájomná zmluva. Ak stav. úrad bude požadovať ešte ďalšie dokumenty, tak si ich od teba vypýta.
Odpovedať
@anastazia4 si ako B.Kolár postavil veľkú chatu na Donovaloch na neznámom pozemku, zrazu sa našiel vlastník pozemku a pýtal milion za malú prístupovú cestu, aj ho dostal ináč by mu bola chata k ničomu
Odpovedať
@chrobak7 Dakujem 🙂
Odpovedať
@duzu Nepisala som,ze idem stavat na cudzom pozemku,len ze nie som vlastnik... ci patri mame,ocovi,priatelovi,starej mame je jedno. Nemyslim si,ze je adekvatne prirovnavat ma tu k zlodejom!
Odpovedať
@anastazia4 a prečo si nemôžeš odkúpiť i pozemok? to že to vlastní dnes s ktorým máš dobrý vzťah sa môže zmeniť,a môže ťa niekto vydierať, to prirovnanie sa môže stáť s každým, ja neviem či je zlodej , lebo preto nesedel
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobrý deň , mám otázku pýtam sa za moju Matku. Už dlhe roky mame taký problem ktorý nevieme rozumne vyriešiť , Matka je samostaným vlastníkom večsieho pozemku v obci na ktorom je postavený dom , na katastralii nehnuteľnosti neukazuje dom odelenou častou pozemku, matka vlastní aj čast domu no naša daleká rodina ma konkretne 3 izby tochto domu konkretne spáľnu ,obyvačku a kuchyňu . Snažili sme sa dohodnuť na cene za aku by ju predala no len navrhla až neuveriteľnu cenu. Prosim chcely by sme vedieť ake máme práva čo možeme od nej žiadať napr najomné , alebo da sa niejakým pravom dostat aby mamka mohla byt samostatnym vlastnikom pozemku a domu? vopred ďakujem prajem príjemny deň.
Odpovedať
@anastazia4 Nie, takmer určite Ti nebude stačiť obyčajný súhlas. Stavebník musí deklarovať svoj právny vzťah k pozemku na ktorom chce stavať (nemusí byť len vlastníkom) a stavebný zákon aj uvádza príklady iných vzťahov než vlastníckych. - prečítaj si ho. Veľa záleží aj od prístupu a zaužívanej praxe stavebného úradu. Čo však viem, tak SÚ tlačia stavebníkov iba do toho, aby sa stali vlastníkmi stavebného pozemku (ak nimi nie sú). Možno je to "tvrdé", ale takto ochraňujú seba, no najmä stavebníkov, pred možnými dramatickými problémami v budúcnu. (a tých je neúrekom) A poviem popravde, ani ja osobne by som Ti neodporúčal stavať na pozemku, ktorého nie som vlastníkom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petersd ... to bolo pred viac ako 2 rokmi...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?