Holý pozemok

Dobrý deň, mal by som vseobecnejsiu otázku na ľudí čo riešili podobný problém, alebo sa v danej oblasti bohybuju a orientujú. Mám možnosť kúpiť holý pozemok (bez sietí, prístupovej cesty),o rozlohe cca 8500m2 vedený ako orná pôda, TTp.nachádza sa v intraviláne obce a podľa územného plánu by sa malo jednať o plochy na ktoré bol vydaný súhlas. Bol mi ponúknutý za cenu, ktorá je 10 000€ pod hranicou môjho rozpočtu na pozemok. rozdiel ceny medzi ostatnými pozemkami v danej lokalite, ktoré sú o 1/2 až 3/4 menšie, ale s pristupovými cestami a sieťami pri hranici, alebo na pozemku je od 5000 - 12 000€. Na daný pozemok by bolo treba potiahnuť prístupovu cestu v dĺžke cca 100-150m a siete ( voda, elektrina) cca 250-300m. Zaujímalo by ma či sa to oplatí respektíve či "usetrenych " 10 000€ by s prehľadom pokrylo náklady na vybudovanie danej infraštruktúry. Jedná sa o Banskobystrický kraj, nemám známych čo by zohnali lacno techniku a materiál. Ďakujem
Odpovedať
@jedendvatri skus vydelit tu sumu (10 000EUR) dlzkou cesty ktoru potrebujes vybudovat (cca 150m), vyjde ti cca 66EUR/m cesty..predpokladam ze sa bavime o asfaltovej ceste..myslis, ze je to realne? a to je este bez sieti, ktore ak robis svojpomocne tak sa daju urobit relativne lacno (pri udavanej dlzke tak do 5000 EUR, ak to nie je v tazkom terene), ale ked pises ze nemas pristup k materialu ani k technike, tak u teba svojpomoc asi nehrozi..
Odpovedať
Profilova fotka
@jedendvatri Tiež by som do toho ako @benco nešiel. Keby to bola dobrá kúpa, už je to dáááávno predané. 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@jedendvatri Ja by som kúpil jeden pozemok zo sieťami a prístupom na stavba domu ale obetoval by som aj tých 10 000 ako investícia do budúcna by to nemuselo byť zlé keď sa v okolí stavia veď pri 8500 m2 ot je cena 0.85 eur/m2 a taký pozemok kľudne rozparceluješ aj na 8 ďalších akurát ti bude treba tie prístupy vyriešiť aj na jednotlivé pozemky.
Odpovedať
Z 10tis EUR nevybuduješ žiadne siete. Takýto podnik by ti mohol vyjsť iba v prípade, že oných 8500m2 rozdelíš na povedzme 10 parciel po 850m2 a cenu naprojektovaných, SU v územnom konaní a stavebnom povolení schválených IS rozpustíš v predajnej cene takto vzniknutých stavebných pozemkov. Nech ma tu niekto opraví, no -10 rokov to boli ceny okolo 900 SKK/m2. Znamená 8500x30 EUR !!! Nehovoriac o tom, komu pozemky po ktorých chceš IS ťahať kým sa k svojej parcele dostaneš patria a za čo ti dovolí na nich tebou uvažované IS postaviť. Priprav sa na dlhé mesiace, možno roky vybavovačiek. Ak to chceš na obchod skôr ako kúpiš, všetko si dopodrobna zisti. Ak to chceš na stavbu RD vráť sa z kratšej cesty.
Odpovedať
a co stakym velkym pozemkom? Kup urob cestu siete,rozparceluj a predaj hotove pozemky, zarobis aj na stavbu domu,
Odpovedať
@benco trochu som dnes prebehol net a na moje prekvapenie nieje nič neobvyklé riešiť prístupovu cestu do 100m vo vlastnej réžii. Zo skúseností iných a cien v priľahlom okolí mi hrubý kalkul nevychádza nijak tragicky. Cesta 150x3, ornica zhrnutá do hĺbky 0,3-0,4m = cca 400t makadamu o frakcii 32/63 z cca 5km vzdialeného lomu 12€/t = 4800€ Max.dva dni robety s Jcb (tiež z lomu) = 33€/hod, pri 16hodinách roboty 528€ Vybraná pôda by sa nechala na pozemku Vibračný valec 15t 200€, výsledná suma cca 5600€. Navrch možno ešte nejaká jemnejšia frakcia.ak by takto upravená cesta stačila stavebnému úradu bol by som spokojný. (do budúcna by sa mohol potiahnuť asfaltový koberec, najbližšia firma cca 25km a cena za plochu 450m2 o hrúbke 3cm skoro 6000€) Ohľadom sietí čo som vyčítal zo skúseností tunajších prispievateľov koľko ich vyšiel m ,tak mi to vychádza medzi 7000-9000€.Ťahalo by sa cez obecné Čiže hrubý kalkul do 15 000€,otázne je ako veľmi je mimo reality @leonardom dávno preč to byť nemôže keďže ani samotný majtel netušil do konca minulého týždňa, že bude musieť predávať
Odpovedať
mas zistene ze staci makadam? niekde to neuznaju, chcu chodnik, asfalt,osvetlenie.
Odpovedať
@atlaska nie,vychádzam zo skúseností iných, preto píšem, ak by to stačilo ...
Odpovedať
@jedendvatri jasne, pokial to staci riesit zhutnenym makadamom, tak je to "lacne", ale pozemok mas v intravilane a tam bude asi nutne pouzit asfalt. skus sa opytat na obecnom urade. mal som taku "neoficialnu" ponuku na 10m asfaltovej cesty za 1500EUR. co sa tyka sieti, tahal som 300m svojpomocne (voda a EL, rovnako ako ty), takze viem presne kolko to stalo. zalezi v akom terene budes kopat a ci je to do kopca, resp. ci je vo vodovode dostatocny tlak, aby ti to dotlacit na potrebnu vzdialenost. za idealnych podmienok sa to da urobit aj za polovicu sumy, ktoru si uviedol.
Odpovedať
@benco terén je skoro rovinatý, takže by to nakoniec mohla byť príjemná suma za siete. Intravilán to je, ale na konci radovej zástavby.posledný dom je cca 100m po hlavnej ceste, potom by nasledovala odbočka ( cca 150m prístupovej cesty) a pozemok. Na úradoch majú zväčša kopec času kým ti dajú stanovisko na papieri a ja ho až tak nemám, preto som to skúsil tu. Nerád by som kúpil niečo čo bude pre mňa koli ďalším financiám nepoužiteľné
Odpovedať
@jedendvatri tak v krajnom pripade mozes pozemok rozdelit, cast predat a z toho vyfinancovat siete. aj ked osobne by som nepredaval nic, niet nad velky pozemok, hlavne ked mas v okoli susedov. vyjadrenie od uradov sa da ziskat do 30 dni, na pocudovanie to celkom funguje, aspon moja skusenost je za posledne cca 2 roky taka, ze vsetko co sme od nich chceli sme dostali najneskor do 30 dni, ale vacsinou skor.. rekord bol 4 dni :)
Odpovedať
@jedendvatri 9 tisic za tristo metrov sieti sa mi zda trosku malo. Minuly rok som zacal stavat na ulici kde sme si vybudovali pred desiatimi rokmi siete s pripojkami k 14 parcelam 250-300m (voda plyn elektrika kanal) a stalo to 90 tisic eur. A cesta stale nie je dorobena.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jedendvatri tiez sa mi ta suma nejako nezda
Odpovedať
Nerad by si kupil nieco nepouzitelne,ale nemas zistene na uradoch nic. Nevies ci tam nebudes musiet vybudovat komplet cestu s osvetlenim, chodnikom, mozno aj nejaku trafacku....... tu ti poradi ako tko podla miestnych podmienok niekto minul 5000 iny 100.000€ na rovnaku dlzku cesty. " pocitas kazde euro" a ides kupovat obrovsky pozemok. Pokial nejdes chovat kone naco ti bude?
Odpovedať
@atlaska zistené mám základné veci, viem odkiaľ sa (môže)bude ťahať elektrina, miesto napojenia na vodovod, nejastnosti boli ohľadom nákladov. To že sa bude ťahať cesta a kadial tiež, to, že mi môže byť dane aká cesta to má byť som sa dozvedel až tu. @kubanec83 tu sa nebuduje žiadna ulica s radovou zástavbou.tam budú určite iné pravidlá ako jeden pozemok s prijazdovou cestou.V tvojom prípade len tie prípojky na plyn pre 14 domov robí skoro 20 000€.ale inak ten rozpis nákladov by som rád videl, ak by si ho mal, pretože 70 000€ mi príde už slušná palka.
Odpovedať
@jedendvatri no ved ti tu nadarmo rdaime ze musis na SU? ty sa tomu branis,ze to dlho trva. este sa ti budu policajti vyjadrovat, poziarnici.......
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?