Elektrické vedenie a trafostanica na pozemku

Rád by som sa opýtal hlavne tých čo už riešili niečo podobné o radu ako postupovali s čim im robili problémy a koľko to asi stálo. Po veľmi dlhom hľadaní som našiel ozaj krásny pozemok na ktorom by som rád postavil dom. Resp ide o 2 susediace pozemky na ktorých je ale problém elektrické vedenie vzduchom a trafo stanica. V obrázku je mapové vyobrazenie el. vedenia z geomapy Zapado-slovenskej distribúcie ktoré je ale totalne nesúhlasné z realitou ktorú som vedľa prekreslil ..... ako mám postupovať keby som chcel to vedenie odstrániť z pozemku, reps zbaviť sa ho aby mi nešlo vzduchom a nestál mi na pozemku jeden z tých stlpov? Prípadne keby aj stál ale uplne v rohu aby vedenie išlo max po hranici pozemku a nie jeho stredom. Prípadne zakopanie. Trafostanica ma ochranne pásmo 10m ale tú pochybujem zeby sa dalo preložiť viac ku rohu pozemku tak budiž nech tam aj ostane ale to vedenie by som rád dal preč. Ako postupovať na čo si dať pozor kolko take úkony asi môžu stáť?
Odpovedať
1
2
Kolko? Po 10 000 sa ťažko dostanete. Skor riadne nad.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@ghost004 potrebnú preložku el. stĺpa (je betónový, alebo drevený?)a vzdušného vedenia (predpokladám, že to je NN vedenie) musíš odsúhlasiť so ZSE-D, potom dať vypracovať projektovú dokumentáciu.. Keď tak pozerám na tu situáciu, tak potrebuješ stlp, ktorý by si presunul zrejme na koniec pozemku, vodiče by sa podľa mňa dali použiť tie isté, pokiaľ by ich nebolo treba meniť za chránené vodiče (podľa požiadavky ZSE-D by ich mohli financovať aj oni). Bet. stĺp si myslím tiež by vedeli dodať, ktorý by si však zaplatil aj za znovu pripojenie vodičov. Pokiaľ je stĺp drevený, tak zrejme bude požiadavka na betónový, ktorý by v tomto prípade mohla financovať ZSE-D..Tam treba zájsť najprv o predbežné vyj. Odporúčam preložku NN vedenia so stĺpom riešiť v rámci stavby RD ako jeden so stavebných objektov, aby sa nakoniec nestalo, že el. vedenie preložíš a stavebné povolenie na RD nebudeš mať, lebo SÚ ti žiadosť zamietne.. Pozemok, na ktorom chceš stavať, musí byť podľa územného plánu určený na výstavbu RD - IBV.
Odpovedať
Teda iba u nn možno menej i ked to sa z mapy posudiiť nedá čo vsetko by bolo treba. Ak chete preložiť musite si podať žiadosť o preložku el. Zariadenia ktore spolu odoslete na zsdis. Upozornujem ze kablove vedenie ma ochranne pasmo 1m. To že vy potrebujete preložiť 1 stĺp neznamena ze to tak aj bude. Moze sa stat ze bude treba toho popresuvat viac.
Odpovedať
https://www.zsdis.sk/Uvod/Domacnosti/...
Odpovedať
@mcsmekac da sa i trafostanica ak ma dosť penazi....f
Odpovedať
Stĺpy su betónove, ide o NN vzduch vodiče su izolované. Trafostanica by ma tak netrápila aj tak chcem dat plot asi 3m od cesty kvoli vodovodu ktorý ide tesne popred a tiež ma svoje ochranné pásmo takže trafostanica by bola zrejme tiež mimo oplotený pozemok ....... vyslovene mi ide len o preloženie vedenia mimo stred pozemku cize na jeho okraj ciže typujem prekladka 2-3 stlpov......... ano viem že treba na to projektovu dokumentaciu aj žiadost........ vraj na ten pozemok už niekto si dával robiť ziadost o prekládku ale netuším ako a kam daval preložiť a čo čiže sa toho nemôžem držať lebo je to jedna pani povedala...... a ako vravím cena je taká že pokial nebudú chcieť 10 000e za prekladku tak sa mi to oplatí stále. neviem či to len ja mám také šťastie ale v lokalite kde hladám a osloví ma nejaký pozemok vsade su dodatočné náklady. tu mám potrebu preložiť el. vedenie inde vybudovať cestu alebo nutnost sanovať svah ale pri tomto pozemku je cena fakt slusna a preto chcem zistit kolko by to asi stálo.
Odpovedať
čiste teoreticky niečo také možno
Odpovedať
@ghost004 osobne by som nový stĺp situovala do ľavého dolného roha tvojho pozemku, aby si nemusel preukázať iné právo k susednému pozemku, na ktorom bude nový stĺp (to sú ďalšie vybavovačky a vlastník by nemusel súhlasiť)..a tuším max. dĺžka el. vzdušného vedenia je 50 m..to by znamenalo umiestnenie ďalších el. stĺpov. V rámci preložky by som odporúčala riešiť hneď aj el. prípojku k stavbe, resp. k pozemku.. Ešte je rozhodujúce, či pozemok je v zastavanej, alebo mimo zastavaného územia.. Podľa zákona o energetike podniky - ZSE-D majú právo zodpovedajúce vecnému bremenu umiestniť stavbu na cudzom pozemku mimo zastavaného územia.
Odpovedať
@janetbla no to sa nedá takto povedať.... hlavne zalezi ake stlpy a ake vedenie. Podla toho treba aj rozostupy
Odpovedať
@ghost004 pozor na ochranne pasmo trafostanice.v nom platia viacere obmedzenia. Takze stavbu plotu prekonzultovat s zsdis.
Odpovedať
@ghost004 ak by to bolo mozne rad by som videl fotky z pozemku. Pripadne do ip katastralne udaje. 1. Nie celkom mam jasne ake vedenia tam vlastne su a ake stlpy.betonove je ok ale ci tam nie odpajac. Lebo taky ypsilon je zvlastny. To vyzera skor na pripojku Usudzujem ze 22 kV - nevieme ci izolovane ci kablove. Od trafa asi 380 V. Ci su to pripojky ci rozvody v obci. 2. Nezda sa mi aby to mala distribucka zle zakreslene 3. Ako bolo spomenute na presun mimo svojho pozemku zabudni. Da sa to, ale velmi tazko. 4. Postup ziadosti o prekladku tu bol tiez spomenuty. Nvm ako sa postupuje pri tychto malych vedeniach ale predpokladam ze obdobne ako pri velkych. Tzn. Samotna cena nie je len material a praca. K prekladke treba projekt. Schvalenie projektu distribuckou. Vyber spolocnosti ktora to moze realizovat. Nielen pome zakopat kabel. Revizne spravy. A k cene. Moze to byt kludne aj menej ako 10 tis. Ale aj ovela viac. A zalezi to len od technickych moznosti prekladky. Vela spravneho tu je napisane v tom vlakne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
tie pozemky nie sú Vaše tak môžem napísať stanovisko suseda: Zásadne nesúhlasím , aby ste vstupovali na môj pozemok a robili úpravy. Tzv.Energetický zákon fixoval stav do r. 1989, ale teraz musia energetické podniky vstup na pozemok odôvodniť, musia mať vecné bremeno, odplatu, atď. Takže pozrite sa na to z druhej strany, aby ste získali pekný pozemok (o jeho kvalite ale pochybujem) chcete znehodnotiť tri alebo štyri okolité. To je ako keď jeden pán v Košicoch postavil dom v parku a potom sa divil, že tam ľudia chodia a vyrušujú ho.
Odpovedať
@jan45 vobec nieje pravda čo písete znehodnocovanie okolitých pozemkov nieje nutné, a keby na to došlo na okolitých pozemkoch už aj tak stlpy stoja neviem ako viac by sa dali znehodnotit..... všetko čo by bolo treba presuvať sa da spravit v ramci daných pozemkov........ ano jeho kvalita je znehodnotena vedenim ale po zvyšných strankach ide o perfetný pozemok....... pozemok nechcem ako makler alebo niekto kto ho chce dalej predávať takze sa na to treba pozerat z tohoto pohladu....... to že by mi išlo vedenie po hranici z mojej strany mi vadiť vobec nemusi. vraj tam už bol robeny kedysi navrh na prekladku v cene 3000e no kedze k daným podkladom nemám pristup dnes som odoslal žiadosť o vyjadrenie takže do 30 dni viem presne čo a ako je v možnostiach
Odpovedať
Profilova fotka
@ghost004 nemusíte sa rozčuľovať, " 30 dni viem presne čo a ako je v možnostiach", ja to viem už dnes
Odpovedať
@jan45 štastný človek že to viete už dnes a nemusite to riesiť
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dobry den, Tiez mame podobny problem s trafostanicou:( Nasli sme super pozemok, kde sa zacala vystavba rodinneho domu, ktory sa nam paci a chceli by sme ho kupit.. Zial je na pozemku trafostanica- vid realne foto..Pred tym ale ako pozemok s realizujucou stavbou kupime, by som chcela vediet, ci by podla Vas bola mozna prekladka trafostanice.. neviem kam, ale urcite mimo tento pozemok.Preto prikladam foto z google maps.. A samozrejme by ma zaujimala cena a casovy horizont prekladky.. Ja viem, ze treba napisat ziadost na elektrarne atd, ale este nie sme vlastnici, a nechcem nieco kupovat ak to nebude mozne..Asi mi tuto informaciu na elektrarnach nedaju, ked nie som vlastnik, ze? Velmi pekne dakujem za rady:)
Odpovedať
@alenkalukiho keď mate niekoľko desattisíc eur nazvyš tak sa dá všetko ;)
Odpovedať
@lukino55555 myslite ze az niekolko 10 tisicok?:(
Odpovedať
Neviem to všetko záleži od miestnych podmienok a ako by ste sa dohodli s distribučkou. V najnepiaznivejších prípadoch áno. 1)v ktorom kraji to je- akej distribučke to patrí 2)potrebný rozsah. Zaleži kam by ste to chceli presunuť. Od toho by sa odvijalo počet stlpov a ostatne veci ktore musite vybavit. Samozrejme najskôr musite mat suhlas majiteľov pozemkov s umiestnenim a vytvorením vecného bremena (10 m okolo trafostanice, 10 m od krajneho holeho vodica vn, 1m od kabloveho vedenia vzdusneho a podzemneho vn, 1m podzemneho vedenia nn). 3) nutnosti vymienat či doplnať podperné body. Takisto zaleži na druhu. Na obrazku je mrežová trafostanica. Stlpy su aké? Mrežaky? Betonové? Drevené? Takisto aj vyska a hrubka hraje svoju rolu. 4) ako by sa preložka robila. Ci by sa dával kábel alebo nie. Od toho tiez zavisi či by sa robili kablove koncovky ci spojky.takisto kolko vodiča (holého lana) by bolo zapotreby. Od tychto veci sa tiež odvíja výzbroj stlpov a trafostanice. 5) nezabudnút tiez na odchádzajúce nn vedenia. Tie bude tiež treba preložiť. 6) cena projektu... 7)cena realizaci 8) vedlajsie vydavky na zabezpecenie- poštovne, kredit, papiere,.... Kedze tieto možnosti sú neznáme nemožno ani odhadnut pribliznu sumu. Kde sa pozemok nachádza?
Odpovedať
@lukino55555 no ved to vidno na mapke co prilozila ze je to blizko BB
Odpovedať
@codyy neskoro som si to vsimol :)
Odpovedať
@alenkalukiho ak si distribucka postavi hlavu tak ratajte 10tisice... urcite budu chciet vedenie supnut do zeme, nova kiosk. trafostanica... Ak to nejakym zazrakom urobia na svoje naklady, budete platit len projekt... bez ku.va dobrych znamosti na distribucke by som do toho nesiel
Odpovedať
@lukino55555 dakujem za vycerpavajucu odpoved.. asi bude najlepsie sa ist opytat na distribucku.. Pozemok sa nachadza v obci Sliac, okres Zvolen.. Je to posledny pozemok v obci nalavo, smerom na Velku luku.. Cena pozemku s vystavbou je na sliac velmi lukrativna, kazdy asi dostane strach z tej trafostanice..
Odpovedať
Este som zabudla spomenut, ze na liste vlastnictva nie je ziadna tarcha ohladne trafostanice.. to tam nemusi byt napisane?
Odpovedať
@alenkalukiho Nie nemusí kedysi sa to nedávalo. Máme takto stĺp na chate. Keby chceli realizovať novú stavbu teraz tak by už to museli riešiť.
Odpovedať
@alenkalukiho a preco by mali mať strach z trafostanice?
Odpovedať
@lukino55555 Uz som pocula viacero.. elektrosmog a vplyv na zdravie, to je asi argument c.1...pritahovac bleskov, deti budu chciet po nej liezt..nic pozitivne..
Odpovedať
Profilova fotka
@alenkalukiho poznám prípad ked cez pozemok šlo vedenie VN po stlpoch a tiež to nebolo zapisane ako ťarcha v LV....majitel sa dotoho obul ..šiel za právnikom ....trochu postrašili elektrárne a čo sa nestalo....o dva týždne sa na ulici začala prekládka vedienia na naklady elektrární :)
Odpovedať
@lukino55555 > Tu mas odkaz na streetview. https://lnk.sk/huF5 Je to 22kV vedenie. Z trafaku ako som dobre pozeral tak idu dalej 3 400V vedenia.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?