El. stĺpy vedľa pozemku

Dobrý deň, vie mi niekto poradiť aké musí byť ochranné pásmo pri elektrických stĺpoch? Chceme stavať v záhrade za rodičovským domom a pozdĺž nášho pozemku vedú klasické elektrické stĺpy aké sú na každej ulici. Na rohu pozemku (za záhradou) sa nachádza transformátor (alebo ako sa tomu správne hovorí). Platí aj pri týchto stĺpoch nejaké ochranné pásmo? Viem, že pri VN je zákaz stavania ale neviem aké pravidlá platia pri týchto... Ďakujem za odpovede
Odpovedať
@ewusha6 Zákon č. 656/2004 Z. z. o energetike a o zmene niektorých zákonov, §36, ods.2 hovorí: Ochranné pásmo vonkajšieho nadzemného elektrického vedenia je vymedzené zvislými rovinami po oboch stranách vedenia vo vodorovnej vzdialenosti meranej kolmo na vedenie od krajného vodiča. Táto vzdialenosť je pri napätí a) od 1 kV do 35 kV vrátane 1. pre vodiče bez izolácie 10 m; v súvislých lesných priesekoch 7 m, 2. pre vodiče so základnou izoláciou 4m; vsúvislých lesných priesekoch 2 m, 3. pre zavesené káblové vedenie 1 m, b) od 35 kV do 110 kV vrátane 15 m, c) od 110 kV do 220 kV vrátane 20 m, d) od 220 kV do 400 kV vrátane 25 m, e) nad 400 kV 35 m.
Odpovedať
no len to asi nebude nad 1 kV :-)
Odpovedať
@tino2 Kedze je tam transformator tak z jednej strany pojde urcite 22kV linka.
Odpovedať
Takže bola som priamo na elektrárňach sa spýtať a že 10m je ochranné pásmo ale dá sa vybaviť aj výnimka na 6m. Chvalabohu, spĺňame 10m takže stavať môžeme :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?