Dom v extravilane

Dobry. Chceme stavat dom v extravilane. Pozemok nie je v uzemnom plane a je vzdialeny od obce asi 200 metrov. Priblizny postup co robit viem ale aj tak rozmyslame ze to nechame na odbornika koli tomu ze sme v zahranici. Ma niekto takuto skusenost? Da sa to? Schvalia to vodarne plynarne atd ked je to tak "daleko" od zatavanej obce? Sme si vedomi ze to pojde na nase naklady ale neviete mi niekto priblizne povedat kolko to tak priblizne bude stat?Checeme si to prepocitat ci sa nam to oplati. Cas relativne mame 3 roky. Za kazdu odpoved vopred dakujem
Odpovedať
Píše sa tu o tom stále dookola. Prvou podmienkou je súhlas obce (stavebného úradu). Druhá vec body napojenia sietí, ktoré je samozrejme možné ťahať len po vlastnom pozemku alebo po dohode s vlastníkom pozemku.
Odpovedať
@draik V prvom rade potrebujeme zmenit uzemny plan kedze pozemok je mimo uzemneho planu obce. Uzemny plan sa meni kazdych 5 rokov. Opravte ma ak sa mylim. Takze v nasom pripade za rok a pol. Alebo poziadat o doplnok a zaplatit to. mate s tym skusenost? ako dlho trva pokym dostaneme rozhodnutie? nechali by ste to na odbornika? kde dobreho zohnat? Mohli by sme tahat IS popri ceste aby sme sa vyhli proseniu sa susedom alebo to tak nefunguje?
Odpovedať
@ivky101 Zo zahraničia to budete vybavovať ťažko. Nie je vždy potrebné čakať na zmenu celého územného plánu, ale obec nie je povinná Vám vyhovieť ani pomimo a ani zahrnúť Váš pozemok do plánovanej výstavby. Odhad potrebného času by bolo veštenie z gule, iné je v centre BA iné niekde na lazoch. Opakujem, že na uloženie sietí musíte mať súhlas vlastníka pozemku, ak pozemok nevlastníte.
Odpovedať
@ivky101 k fundovanej odpovedí je najlepšie vložiť sem aspoň mapku s vyznačením pozemku, kde chcete stavať..pokiaľ nemáš podporu u väčšiny poslancov a starostu, tak zmenu platného ÚP neschvália. V prvom rade napíšte na obec podnet na zmenu ÚP, pokiaľ ho obec má schválený.. Následné kroky - ísť na Okresný úrad - pozemkový odbor, či by dali súhlas z hľadiska ochrany PPF, či by sa podľa parc. č. platili odvody, potom na stavebný úrad, či by vôbec pripadala do úvahy výstavba na predmetnom pozemku - ako je zapísaný v KN ? Neskôr si pozisťovať možností ohľadom prípojok inž. sietí - body napojenia určia vlastníci - prevádzkovatelia, ich situovanie by riešila už PD a možnosti komunikačného prístupu od verejnej komunikácie. Prešla som si procesom od návrhu na zmeny a doplnky platného ÚP, okrem iných zmien aj doplnenie IBV v dotyku so zastavanou časťou obce. Pred 1 a1/2 r. poslanci najprv súhlasili a teraz sa chystajú zmenu - doplnenie IBV neschváliť, lebo 2 vlastníci okrajovo dotknutých pozemkov nesúhlasia, aby cca výmera na príst. cestu prechádzala cez ich pozemok. Pritom v rámci prerokovania návrhu ÚP a zmien a doplnkov ÚP sa neskúmajú vlastnícke vzťahy. Starosta a obec si nechce robiť problémy, tak nás odpinkali. Idem písať podnet na preskúmanie zákonnosti uznesenia obecného zastupiteľstva, ktoré je podľa mňa v rozpore so stav. zákonom. Nesmieme sa dať orýpať poslancami a starostami, ktorí si s občanmi robia čo sa im zachce, ale to ešte nepoznajú mňa a moje vedomosti v tomto neprávnom štáte. :)
Odpovedať
@janetbla Za starostom sme boli asi pred 2 rokmi. Samozrejme nas odbil no teraz sme uz o nieco mudrejsi tak to skusime znovu. Ja viem ze to nie je lahke bez uzemneho planu a is atd ale iskricku nadeje mame. snad nas neodradis ;-)
Odpovedať
@ivky101 obec má schválený územný plán ? tento pozemok by mal potom byť zahrnutý v rámci ÚP, podnet na zmenu ÚP dávate? pozemok je prístupný od verejnej kom. ?
Odpovedať
@ivky101 na odľahlom mieste zdrojom vody môže byť aj studňa, vykurovanie nemusí byť plynom, sú aj alternatívne spôsoby vykurovania, odpadové vody - žumpa, alebo domová čistička
Odpovedať
nie je zahrnuty v terajsom uzemnom plane ale uzemny plan sa meni kazdych 5 rokov a v nasim pripade to bude za rok a pol . popripade poziadame o doplnok. pristupova cesta tam nie je resp iba naplanovana z jednej aj druhej strany pozemku. viem ze by vsetky is plus cesta isli na nase naklady ale nemyslim si ze by to bolo az take drahe ako pozemok v Kosiciach. v auguste ideme domov tak uvidime co povie starosta . samozrejme ziadost dame na zmenu aj doplnok . uvidime co stihneme sami za 2 tyzdne co budeme doma resp skusime niekoho najst kto nam s tym pomoze kedze z irska vela nevybavime . zistovala si uz kolko beru za potiahnutie is ? viem ze je to individualne ale tak viac menej
Odpovedať
@draik ako to myslis ze nemusime cakat na zmenu uzemneho planu? pozri si mapku co som pridala som zvedava na tvoj nazor. siete by mohli ist popri ceste to to si mysim ze by nikomu vadit nemalo .
Odpovedať
@ivky101 Ja už neviem ako jasnejšie Vám napísať, že na uloženie sietí potrebujete súhlas vlastníka pozemku a je irelevantné o aký pozemok ide. Vaše tvrdenie, že uloženie popri ceste "by nikomu vadit nemalo" je absolútne scestné, pretože aj pozemok pri ceste má nejakého vlastníka rovnako ako ktorýkoľvek iný pozemok. Nie vždy je potrebné čakať na kompletnú revíziu územného plánu, ale dá sa to riešiť aj čiastkovou zmenou, čo však stojí peniaze za vypracovanie.
Odpovedať
@draik ja som sa len pytala ako je to s IS . tak pardon nevedela som. ano o tom viem to je ten doplnok do som spominala vyssie. dakujem za vysvetlenie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?