Dom a vzdialenost od hranice pozemku

Ahojte. Chystam sa za buducim ausedom. Pozemok ma 13.5 aj on aj ja a po jeho strane aj moje su dva velke 30m siroke pozemky. Na svoj chcem vtrepat 10m dom sirka. Nepotrebujem garaz ani cestu vedla domu. Ide o to ze od jednej strany by som bol 2m a od jeho by aom potreboval 1m. Z kratkej casti budu neobytne okna. Potrebujem od neho podpis asi uz teraz nie? Alebo cakat az na vyzvu pri stavwbnom konani? Nebude lepsie ak mi tonuz teraz podpise? He nejaky formular alebo nemate niekto nieco cierne na bielom podobneho charakteru? Aby som to nemusel formulovat. Vdaka
Odpovedať
Nie si rodina s kpt. Dankom? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@truly https://www.google.sk/url?sa=t&source...
Odpovedať
@norcima dakujwm celko.sikivnw ale. Ide o to ze mi to pride skor ako vyjadrenie uz ked mam projekt. Nerad by som dooadol tak ze dam slravit projekt a potom ziatim ze sused to nepodpise. Viem ten dojument nejako upravit na predprojektove vyjadrenie?
Odpovedať
SU ti to povoli? To si zisti najskor a oni aj povedia ci potrebujes od suseda vyjadrenie alebo nie a musis cakat na konanie. Aj ked ti sused nieco podpise, vzdy si to moze rozmysliet,kym neprebehne konanie a tam nebude namietat.
Odpovedať
@truly vlastníci susedných nehnuteľností a stavieb, ktoré budú dotknuté stavbou, ako účastníci konania majú PRÁVO a NIE POVINNOSŤ dávať súhlasy, námietky a pripomienky k navrhovanému umiestneniu stavby. http://www.modrastrecha.sk/forum/voln... O návrhu na umiestnenie stavby rozhoduje stav. úrad a to najmä, či sú splnené podmienky odstupov v zmysle SZ a súlad s Územným plánom. Taktiež SÚ rozhoduje o prípadných námietkach účastníkov konania vznesených v rámci konania, ktoré začína dňom podania návrhu na vydanie územného rozh. alebo stav. povolenia na SÚ. Odporúčam preto ísť sa opýtať radšej na stavebný úrad, či by takéto umiestnenie budúcej stavby bolo povolené a nie za susedom. :) V prípade, že nebudú dodržané odstupy od susedných stavieb podľa SZ, tak pri menších vzdialenostiach rátaj s tým, že PD stavby bude musieť obsahovať svetelnotechnický posudok.
Odpovedať
tak na druhej ulici maju vzdialenosti medzi domom nejaky 1.35m od seba a vedla len nejakych 2m. Cize asi tiez riesili tie posudky. Chceme len bungaliv s ackovou strechou tak hadam.. Svetlotechnicky vydaju len k projektu? Alebo je moznost nejakeho predbezneho?
Odpovedať
@truly Svetelnotechnický posudok a posudok oslnenia vypracuje projektant na základe podkladov - zákl. údajov o susedných stavbách a navrhovanej (pôdorys - okna, vzájomné vzdialenosti, výška stavieb - strecha atď..) Nie každý projektant robí takéto posudky, preto si skús hľadať napr. http://svetloposudok.sk/kontak/nase-s... Odporúčam najprv umiestnenie riešiť v územnom konaní aj keď RD bude jednoduchá stavba. Pokiaľ by umiestnenie neprešlo cez SÚ, prípadne by sa susedia príliš búrili, tak ušetríš € na vyjadreniach a povoleniach, ktoré treba predložiť k žiadosti o SP.
Odpovedať
@janetbla Jasne chapem. Okolo mna nestoci momentalne nic. Co sa tyka uzemneho ak to chapem spravne tak do mapy dom zakresli geodet nie?
Odpovedať
U nás by ti na SU menej ako 2m nepovolili. Zisti si hlavne na SU. Susedov súhlas neberie SU vôbec do úvahy.
Odpovedať
Sused ti moze suhlasit,ale SU nemusi suhlasit. Preco sa chces silou mocou vtesnat na uzky pozemok? Znehodnoti to byvanie nielen susedovi,ale aj tebe.
Odpovedať
tak nejako to neriesim. Naco mam mat vedla domu orejazd na auto ak som nikdy auto takto neparkoval a staci mi statie pre domom v dvore. Zakladom je oremna velka obyvacka s kuchynou a jedalnou a dosiahnut to pri dome so sirkou pod 10m a nemat dom 20m dlhy je asi nemozne
Odpovedať
ako potom povolili toto ked hranica nieje ani meter od plota a vedla je uzky pozemok.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Kazda stavba sa posudzuje jednotlivo, tento pozemok je uzky, takze mu mohli uznat stiesnene podmienky,navyse nesnazil sa tam postavit bungalov, aj to mohlo zavazit.
Odpovedať
tak ma tam nejakych 9.5m Mne by to v podstate vyslo taknisto ze by som mal na strane meter a na druhe 2.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Ahoj @truly, to je Geca vsak? Ides stavat tam?
Odpovedať
@mcsmekac 2 m odstup od spoločnej hranice so susedným pozemkom a od stavby sa meria od vonkajšieho múra, pričom žiadna časť stavby nesmie presahovať nad susedný pozemok ..pokiaľ sa na strechu osadia zachytávače snehu, tak je to OK.. ako som už písala aj v iných komentároch, vlastníci susedných pozemkov a stavieb majú právo a nie povinnosť dávať vyjadrenia k stavbám na susednom pozemku, na ktorom má byť umiestnená stavba.. pokiaľ v územnom konaní, resp. v ÚK spojenom so stavebným konaním ako účastníci konania nedajú žiadne vyjadrenie, považuje sa, že so stavbou súhlasia, resp. môžu v konaniach vzniesť námietky, o ktorých rozhodne SÚ v rozhodnutí...
Odpovedať
@truly Prílohou návrhu na vydanie územného rozh., ktorý doručíš na SÚ je aj PD pre územné konanie, v ktorej je situácia na podklade z katastr. mapy s návrhom na umiestnenie stavby vypracovaná projektantom. V situácii je zakreslený pôdorys budúcej stavby s vyznačenými odstupovými vzdialenosťami od spoločnej hranice a od susedných stavieb.
Odpovedať
ten dom berte ako priklad. Neriesim to ci je alebo nieje nejako osetreny ale urcite si to vysporiadali ako mali a celkom sikovne je spraveny. Najprv sme zvazovali nieco podobne aj som tam chcel zajst ale nakoniec sme sa rozhodli pre nieco ine. Pozemok sice nie je velky ale tak nakolko dneska clovek byva v bloku kde ma na vybeh len balkon tak byt rozkosny a dat za 1000m 50000€ je trosku velky spas. Co sa tyka strechy tak ako pisete stacia zachytavace. Pocita sa vzdialenost od mura, od strechy len ak prevysuje tusim viac ako meter alebo nejako tak.
Odpovedať
@truly pokiaľ je výstupok viac ako 1,20 m :), vtedy sa meria odstup od neho
Odpovedať
@truly my máme šírku domu 7,10 m a dĺ 14,50 m
Odpovedať
@ivkaivka9 Zjavne poznas teren :)) Tak ak sa podari tak ano.
Odpovedať
@janetbla jaj cim dalej sa clovek viac zamotava :D Nikto nedokaze zamotat hlavu cloveku tak ako dokaze len clovek cloveku :D :D :D
Odpovedať
@truly PD stavby + svetelnotechnický posudok vypracuje projektant (oslov správneho, ktorý sa v tom vyzná :). Geodet (pokiaľ to určí SÚ,a lebo budeš chcieť ty ako stavebník) ti vytýči stavbu až po vydaní SP pred začatím prác. Taktiež po dokončení stavby geodet vypracuje GP na porealizačné zameranie k návrhu na vydanie kolaud. rozh.
Odpovedať
@truly ano poznam, tam je vela domov podobne umiestnenych cca meter od hranice. My tiez riesime to iste, boli sme aj na SU, tam nam povedali ze 1,5 metra od hranice mozes stavat normalne bez nejakej vynimky, len treba dodrzat 4 metre medzi domami - tu poziarnu vzdialenost. My budeme mat susedov len z jednej strany, takze nam to v pohode vyjde. Tiez prave riesime projekt, tak tiez dufam ze do jesene budeme stavat. Drzim ti palce :-)
Odpovedať
@ivkaivka9 Pozeran ze mas dobre oko :) Inac staviate niekde v obci priamo alebo za obcou v tej novej lokalite? SU Valaliky ze? Projektant z Kosic ci? (sory ze sa pytam len kazda rada dobra)
Odpovedať
Ano mame pozemok v tej novej lokalite za obcou. S projektom sme zatial v stadiu vyberu, tiez mame uzky pozemok, tak pojdeme pravdepodobne do individualneho projektu, resp. mame vybraty katalogovy, ale chceme tam dost uprav vratane rozmerov samotneho domu. Projektanta hladame, zatial mame od znamych kontakt na jedneho zo Sarisskych Bohdanoviec, vraj spravi individualny projekt za cenu katalogoveho samozrejme podla narocnosti, no uvidime, oni boli spokojni. Kedy chcete zacat vy?
Odpovedať
@ivkaivka9 tak tam kde vy :) Mozno aj susedia budeme hhh. Zadna makadamova cwsta alebo ta blizsie k hlavnej? Noo s projektom tiez asi ako vy riesime dumame spekulujeme
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?