Dodatočný zápis stavby k RD do katastrálnej mapy

Máme rodinný dom, ktorý je normálne zakreslený na katastri, postavili sme k nemu garáž, na stavebnom úrade sme to riešili ako drobnú stavbu, stavba má však v skutočnosti o niečo viac ako 25 m2. Potreboval by som zakresliť túto garáž do katastrálnej mapy (KM), nakoľko by som chcel kvôli novej hypotéke znova znalecký posudok, a to, že tam táto stavba nie je zakreslená, by asi robilo problém. Otázka znie, zápis stavby do KM vypracuje a rieši geodet? A rieši on aj to, že je to väčšie ako 25 m2? Resp. môže sa to potom nejako dostať k stavebnému úradu a budú to riešiť oni?
Odpovedať
@msroof to už vyzerá na čiernu stavbu, nie? 😉
Odpovedať
@msroof drobné stavby nie je potrebné zapisovať do katastra nehnuteľností. Ak o to nemáte vyslovene záujem, nemusíte to riešiť. Druhá vec, že ste stavbu zrealizovali väčšiu ako ste pôvodne ohlásili, ak by ste to chceli dať právne na poriadok, tak ide o dodatočné stavebné povolenie (keďže má viac ako 25m2). Treba projekt skutočného vyhotovenia, vyjadrenia úradov.
Odpovedať
@jabadaba nenamietam 🙂 ale takých je na SR veľa, čo nahlásili drobnú stavbu do 25 m2 a o nejaký kúsok to prešvihli, samozrejme to neospravedlňuje. @halnas aj tak mi stále nie je jasné, ako to funguje, či zápis do KM prebieha na základe súčinnosti stavebného úradu...
Odpovedať
Dodatocne stavebne povolenie na garaz,ku ktorej budete potrebovat vsetko od projektu az po revizie. Nic strasne,len to obehat a vybavit. Potom skolaudovat,dat vypracovat geom.plan a dat ho zapisat na kataster. Kataster ti stavbu nezapise bez kolaudacneho rozhodnutia. Musi byt listina k zapisu.
Odpovedať
@msroof ako píše hoblinka13, do katastra Vám stavbu nezapíšu bez právoplatného stavebného povolenia. Môžete sa ísť skúsiť opýtať na stavebný úrad, že či by to nestačilo len na ohlasovačku. Ak to nie je výrazne viac m2. ( možno prižmúria očko 🙂 ) Ale ak dobre rozumiem, máte strach, že by bolo napr na fotke vidieť, že tam máte garáž? Do katastra sa drobné stavby nezakresľujú, takže ak na to nebudete upozorňovať ( myslím hlavne na to že to má niečo cez 25m2) nikto to riešiť nebude. A ešte taká maličká rada , ak to chcete mať ohlásené a naozaj to nie je výrazne viac m2, nakreslite si to do 25m2 a skúste to tak vybaviť.
Odpovedať
@551petka551 myslis, ze by to tak slo? ze by si nakres spravili na novo? len co ak by sa proste nasiel niekto mudry a iniciativny, co by si to chcel prist proste skontrolovat?
Odpovedať
@551petka551 @ernesti4 ja to ohlásené mám na stavebnou úrade aj povolené, akurát s tým rozdielom, že v podkladoch bola drobná stavba 25m2 a v skutočnosti je o nejaké možno 2m2 väčšia. Mne ide iba o ten znalecký posudok pre hypotéku, a to mi v minulosti povedali v banke, že to asi znalecký posudok neurobia, keď tam je stavba, ktorá nie je zakreslená, ale napadá mi zase riešenie, ak znalcovi bude stačiť doklad zo SÚ o povolení drobnej stavby, aj keď neni na KM zakreslená, tak ak by ju teda nepremeriaval, nemuselo by mu to vadiť, či ?
Odpovedať
@msroof Ešte otázka, vy chcete od znalca, aby to zahrnul do hodnoty? Ak áno ohlásenie, ak Vám ho vydá SÚ, mu bude určite stačiť.
Odpovedať
@msroof a už Vám prišlo oznámenie zo SÚ, že nemajú námietky? Ak áno máte to už vyriešené a znalec by to mal brať do úvahy.
Odpovedať
@ernesti4 pri ohlásení sa ohlasuje, čo majú v pláne robiť ( nie čo už je urobené) SÚ ich upozorní, že to musí byť do 25m2, oni prerobia projekt a keď dostanú súhlas, môžu stavať. To, že to trošku natiahnú, no nemalo by sa to, ale ak ich nenatre sused, kto by to riešil. Myslím si, že znalcovi to bude jedno. Ak to ohlasuje ako už zrealizovanú stavbu musí to ísť na dodatočné stavebné povolenie a tu už je problém, lebo to čo sa stavebne povoľuje sa musí aj skolaudovať. Je to trošičku rozdiel, ako to podať a potom ako sa to bude ďalej riešiť.
Odpovedať
@msroof do katastra sa zapisujú nehnuteľnosti, vždy na základe nejakej listiny, najčastejšie kolaudačné rozhodnutie. Ak chcete zapísať do katastra drobnú stavbu, ktorá bola ohlásená a nekolauduje sa, môžete tak urobiť na základe vyjadrenia stavebného úradu k Vášmu ohláseniu drobnej stavby. Ďalej je potrebné vypracovať geometrický plán, no a tu sa u Vás zistí, že stavba je v rozpore s tým čo bolo ohlásené stavebnému úradu. Neviem z akého dôvodu chcete mať drobnú stavbu zapísanú v katastri, ale jej legálnosť (do 25m2) Vám deklaruje odpoveď (súhlas) stavebného úradu, ktorý ste dostali ako odpoveď na ohlásenie drobnej stavby.
Odpovedať
@halnas @551petka551 my sme drobnú stavbu pred časom ohlásili SÚ, dostali povolenie (schválené aj susedmi) a následne postavili (o kúsok väčšiu). Ja to riešim len preto, lebo si myslím, že s tým môže mať problém znalec, ale môžno sa mýlim. Nepotrebujem, aby ohodnotil aj drobnú stavbu, RD + pozemok budú mať dostatočnú hodnotu aj bez drobnej stavby. Takže asi bude najlepšie sa opýtať znalca, či je to problém alebo nie. Možno bude stačiť, že aj znalec to zapíše ako drobnú stavbu, k čomu mám teda povolenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@msroof áno urobte to tak ako píšete.
Odpovedať
@msroof znalca sa nepýtajte, keď sa bude pýtať on, vysvetlíte situáciu.
Odpovedať
Prosím vás.. Mňa by tiež čosi zaujímalo.. Ideme brat hypo.. Nadstavovat dom.. Ale mame čierne stavby.. Vraj je to problém.. Musíme to dat zapísať.. Jedna budova je garáž a druha šopa.kazda to 25m2... Stojí to tu už aj 40 rokov.. Len viem ze to není nikde za kreslené.. Poradili nám zavolať si geodeta.. Ze on toporiesi.. Je to tak?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?