Darovanie alebo predaj pozemku

Dobry deň, mám otázku ohľadom darovania ornej pôdy. Známi chce nám predať ornú pôdu . Ide o rozlohu 1156 m2. Ako postupovať pri prepise? Je finančne výhodnejšie darovať alebo predať (napr. za 1 euro), myslím, čo sa týka poplatkov okolo toho.Ako postupovať, aby nás to vyšlo čo najmenej? Cez pravnika to vychádza 133 Eur za zmluvy +66 Eur za prepis na Katastri + 4 Eura za overenie podpisov + 8 Euro za vyzdvihnutie Listu vlastníctva. Dohromady je to 211 Eur, čo sa mi zdá veľa. Aký spôsob je najvýhodnejší. Ďakujem.
Odpovedať
ahoj, mi sme kupovali pozemok od rodiny, vôbec sme to neriešili s právnikom, na google som si zadala kúpna zmluva a pozrela si čo by mala obsahovať. spísali sme si zmluvu, tiež za minimálnu hodnotu a dali sme vklad do katastra, ktorý sa nemení či už ide o darovanie alebo o predaj. V zmluve sme mali nejaké nejasnosti o ktorých som nevedela, nakoľko som neni právnik ale nebol problém, kataster nás predvolal a povedal, čo treba doplniť na to aby sa to dalo zapísať do katastra, čo sme urobili a o mesiac sme boli riadne zapísaní ako majitelia. Ak by som ja chcela ušetriť neriešila by som to právnikom
Odpovedať
Môžeš kľudne postupovať ako napísala katkat8, ušetríš za právnika, 66€ za prepis ostáva, overenie je lacnejšie na matrike (overuje len predávajúci, príp.darca), LV si stiahni z katastrálneho portálu, s 8€ kolkom je úplne zbytočné.
Odpovedať
Presne tak. Vobec to neries pravnikom. Vzor (pouzitej - overenej) darovacej zmluvy a listu do katastra Ti mozem poslat. S tou kupnou cenou za 1€ by som bol opatrny ... podla nasich zakonov sa to totiz moze hodnotit, len ako zastieraci manever darovania ... Ak by to niekto nahodou niekedy napadol , tak takato kupno - predajna zmluva by bola neplatna.
Odpovedať
@osc aký zastierací manéver? Mečiar predal celé firmy za 1 korunu, lúpež storočia a dodnes za to nikto nesedí.ak ja predám niekomu i za jeden cent je to moja vec darovanie je u nás dosť problematické lebo to bude patriť obdarovanému až po smrti darcu,dovtedy to môže hocikto napadnúť,kúpno predajnú zmluvu oveľa ťažšie.
Odpovedať
Ďakujem Vám
Odpovedať
Prosím ťa môžeš mi teda poslať ten vzor darovacej zmluvy a listu do katastra?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
Ak je to rodina tak ok, vzor zmluvy postaci z internetu ;-) , ale pozor pri kupe alebo predaji medzi cudzimi... setrit sa neoplati tam, kde maju ochranit niekedy aj celozivotne uspory, alebo kupu/predaj, ktori mnohi z nas uskutocnia raz za zivot!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Dobrý deň, taktiež riešim darovanie pozemku a chcem sa teda opýtať Vás skúsenejších s akými podkladmi musím zájast na kataster, aby som mohol darovať pozemok. Chcem sa vyhnúť prípadným nedorozumeniam. Ak som správne pochopil, tak potrebujem: Návrh na vklad do katastra nehnutelností, Vyplnenú darovaciu zmluvu (na nej potvrdené podpisi) Mimichodom to by mohla potvrdiť aj obec?. Ďalej kolky 66€ (tie lepia zrejme na katastri).
Odpovedať
Profilova fotka
@peto266 podpisy na darovacej zmluvy môžeš dať samozrejme overiť aj na matrike alebo na obecnom úrade a ak chceš ušetriť tak ti stačia overiť podpisy predávajúcich (v tomto prípade tých čo pozemok darujú), návrh na vklad do katastra nehnuteľností môžeš dať aj cez internet ako zamýšľaný návrh do katastra (pozor aby si tam zadal všetky údaje správne - pozemok si nájdeš na katasterportali a údaje tých čo darujú aj tých čo prijímajú dar musia byť kompletné, napr. aj muž musí mať zadané rodné priezvisko). Ak zájdeš s týmto zamýšľaným návrhom na kataster tak ti bude stačiť kolok už len 51Eur.
Odpovedať
@puxo Ďakujem pekne za pomoc. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@osc ahoj, mozes prosim tento vzor poslat aj mne
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?