Darovacia zmluva - otázky

Ahojte, otec chce prepísať pozemok na mňa a na brata darovacou zmluvou. Mám 3 otázky: 1. Môžme si stiahnuť z netu darovaciu zmluvu na kotrú napíšeme mňa aj brata? 2. Treba to potom zobrať k notárovi? 3. Pozemok potom chcem zmeniť na stavebný pozemok. Môžem to na katastri riešiť sám, alebo treba k tomu aj brata? Ďakujem za rady.
Odpovedať
@norko126 to ako budete s bratom vlastnit jednu parcelu a ty chces tam sam stavat? Ak je to tak, je to blby napad. Aj najlepsie vztahy sa mozu casom zmenit a najhorsie je to navyse ak je to rodina.
Odpovedať
@snowy66 Obaja tam budeme stavať, sú to veľké parcely. Poznáme nevýhody nášho rozhodnutia, tak prosím odpovedajte na otázky. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@norko126 1. darovaciu zmluvu si môžeš stiahnuť z netu - nikto ti to nebráni 2. overený podpis musí byť toho kto predáva/daruje - či už u notára alebo na matrike 3. pozemok sa nedá zmeniť na stavebný - to sa len tak hovorí - v podstate si musíš dať spraviť projekt, požiadať stavebný úrad o územné konanie a stavebný úrad potom rozhodne či áno alebo nie - pozemok sa ti zmení na "ostatné plochy" 4. nemôžeš len tak stavať na pozemku, ktorý ti celý nepatrí!!! buď je pozemok dosť veľký a rozdelíte si ho s bratom (v tomto prípade to spravte ešte predtým ako Vám ho otec daruje - čiže geometrický plán atď - ale neviem či to je orná pôda, alebo čo to je za pozemok a koľko má m2, lebo napr. ornú pôdu nemôžeš deliť na menšie parcely ako je 2000m2) a potom keď budeš sám majiteľ jednej parcely, tak môžeš vymýšľať či tam chceš stavať a potom platí bod 3.
Odpovedať
@puxo Ďakujem. Je to záhrada, 2 parcely 600 m štvorcových + 295 m štvorcových. Chceme vyňať z pôjdneho fondu a zmeniť na stavebný pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@norko126 záhradu nemusíš vynímať z pôdneho fondu - z pôdneho fondu sa vyníma orná pôda... rozdelte si to s bratom už popredu koľko z toho pozemku bude mať ktorý - geometrickým plánom, ktorý Vám spraví geodet a ten si dáte zapísať do katastra - čiže z troch parciel budú len dve a potom tebe aj bratovi otec daruje po jednej parcele
Odpovedať
Profilova fotka
@norko126 tak ako napísal @puxo, treba komplet stavebné konanie, trvá to jak šlak,aspoň v našom meste...boli sme na tom podobne, dostali sme s manželom pozemok darovacou zmluvou, taktiež sme ho museli deliť, polovica bola svokrinej sesternice....tak najskor rozdelit na dve polovice, geodet to zameria, najskor sa to teda rozdelilo medzi svokru a jej sesternicu, nove parcely sli na kataster a az potom nam svokra mohla darovat, to sme uz riesili s pravnikom, on to dal znvoa na kataster,dostali sme LV...a tak riešime, chodíme, z úradu na úrad a každý úrad má čas, takže ešte to nemáme vyňaté, ale hádam do konca roka bude stavebné povolenie :)
Odpovedať
Profilova fotka
@norko126 ty asi moc nečítaš čo ti tu píšem, že? "Chceme vyňať z pôjdneho fondu a zmeniť na stavebný pozemok." prečítaj si čo som ti odpísal na tvoju tretiu otázku: 3. pozemok sa nedá zmeniť na stavebný - to sa len tak hovorí - v podstate si musíš dať spraviť projekt, požiadať stavebný úrad o územné konanie a stavebný úrad potom rozhodne či áno alebo nie - pozemok sa ti zmení na "ostatné plochy" a to samozrejme platí len v prípade ak obec nemá územný plán - ak má obec územný plán, tak v ňom je určené kde sa stavať môže a kde nie... rozumieš tomu?
Odpovedať
@puxo Snažím sa to chápať a veľmi si vážim tieto rady. Takže ak by to bolo na 2 mená a parcely nebudú rozdelené geodetom, nemôžme sa "len tak" medzi sebou s bratom dohodnúť. Takže najprv geodeta, potom darovaciu zmluvu a potom kúpiť projekt?
Odpovedať
Profilova fotka
@norko126 najprv geodeta, ktorý vám rozdelí pozemok ako sa dohodnete potom to treba dať zapísať na kataster - nový stav následne darovacou zmluvou vám to otec daruje potom si rozmysli čo a ako chceš stavať, len si prosím ťa projekt nekupuj a daj si ho nejakému projektantovi spraviť tak ako potrebuješ... ale to už je debata na dlhšie...
Odpovedať
Profilova fotka
@norko126 odporúčam najskôr rozdeliť, síce si troška pochodíte úrady, ale nech v tom máte raz a navždy poriadok...no vo vašom prípade by som možno najskôr riešila darovaciu zmluvu na vás dvoch a vy si to rozdelíte následne...pokiaľ sa viete bez problémov dohodnúť...inak by to musel riešiť váš otec ako vlastník pozemku, rozdeliť na dve parcely a darovať vám...aj tak potrebujete každý svoj LV...ono dohodnut sa s bratom je mozno teraz jednoduche, ale raz sa tam mozte aj vadit, a iba komplikacei z toho vzniknu...radsej to mat hned svoje a vediet co je moje a tvoje a v klude si zit...:)
Odpovedať
@puxo @nikusssik Ďakujem Vám za informácie! :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?