Daň za pozemok

Profilova fotka
Vcera mi prisiel pozdrav v podobe dane za pozemok....suma velmi vysoka, cca 400e. Vypocitana ako za stavebny pozemok. Dom na tomto pozemku je vsak pravoplatne skolaudovany od 28.12. 2012. Na katastri novostavba este zapisana nie je, lebo ved kataster ma cas, nie? Uz sme aj podavali urgenciu a stale nic. Chcem sa opytat - je realne, aby tu dan prepocitali ako za dom a zahradu? Myslela som si, ze sa berie do uvahy stav ku 31.12. v kazdom roku.... nie je to tak? Bude stacit na oddelenie miestnych dani dolozit kopiu kolaudacneho rozhodnutia, ako aj podaneho vkladu do katastra + urgenciu?
Odpovedať
Staco zaniest kolaudacne rozhodnutie ale to ste mali do konca roka alebo marca neviem presne nasledne vam daju cislo supisne, ja ho ani nemam este zapisane v katastri a uz mam 48 eciek dane miesto 500 jej stacili pravoplatne kolaudacne na daniach to som vybavovala ako prve, tie dane hned po pravoplatnosti som tam nabehla vsak 500 eciek je vela :-D
Odpovedať
@simsalabim
Odpovedať
Profilova fotka
@skaredekacatko dakujem, nabehnem tam teda cim skor. Toto som netusila, ze tam musim ist osobne. Ked sme pozemok nadobudli, tak MU nahlasoval na oddelenie dani status pozemku. Myslela som, ze to urobia aj teraz. pozemok bol najskor "ostatne plochy", potom "stavebny pozemok" - oddelenie dani to zistilo hned, aj vyrubili patricnu dan bez oznamovania z nasej strany. Myslela som, ze zaregistruju aj tuto zmenu.... ale zjavne sa to deje len vtedy, ked je to pre nich vyhodne. Supisne aj orientacne cislo mame.... tak hadam to dopadne pre nas dobre.
Odpovedať
@simsalabim nam hned povecala ze musime kzzdu zmenu nahlasit ako som pisala ja som utekala hned po pravoplatnosti na oddelenie dani no ono je to vela prachov naco platit kec sa to da zmensit. Daj vediet ako si pochodila
Odpovedať
Na vyrubenie dane je rozhodujúci stav k 1. januáru zdaňovacieho obdobia. Na zmeny skutočností rozhodujúcich pre daňovú povinnosť, ktoré nastanú v priebehu zdaňovacieho obdobia, sa neprihliada. Podobny problem som riesil ked som bural dom, kde dom bol zburany 10/2012 ale vymaz supisneho cisla na katastri som podal az v januari 2013. Co som zistoval ak pani na sprave dani prihliada na skutkovy stav k 1.1. iba dodrzuje legislativu ale v mojom pripade pani prihladla na skutkovy stav a pri danovom priznani za 2012 akceptovala buracie povolenie z r. 2012 nie ziadost o vymaz supisneho cisla na katastri v r.2013 aby nebolo nutne platit dan za dom.
Odpovedať
ahojte, chcem sa opýtať, bratovi prišlo platiť daň za pozemok, má 520m2 pozemok vedený ako predmet dane G - stavebný pozemok - platí cca 63E. Chcem sa opýtať, dá sa mu už aj teraz časť vyňať ,,myslím len tá časť pod domom,ktorý má postavený cca 80m2,, a platiť daň len z toho, a ostatok mať ako ttp? Vtedy by platil menej. Alebo sa to dá urobiť len,keď bude mať dom dokončený a skolaudovaný???
Odpovedať
@simsalabim to je za stavebný pozemok taká vysoká daň?? pýtam sa, lebo sme v stave kúpy stavebného pozemku, ale stavať na ňom budeme najskôr o rok, rok a pol... tak či nerobíme blbosť :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@argyro za stavebny pozemok je najvyssia sadzba dane, ale jej vysku si urcuje kazdy MU myslim. V okoli BA je taka, ako pisem. Ak sa da, je dobre stavbu zacat a skoncit v tom istom roku (ak skolaudujes pred koncom roka, pozemok uz nie je stvebny) alebo pozemok geodetom rozdelit pred zacatim stavby...a dan ako za stavebny pozemok platit len pod samotnou stavbou, tak to urobili nasi susedia. Co je financne vyhodnejsie, neviem. @anib da sa to, vid vyssie.
Odpovedať
@anib u nas sa to nedalo, tiez som to chcela zmenit az po vydani stavebneho povolenia, ked som zistila, ake dane budeme platit, mali sme aj novy GP urobeny, ale mestsky urad to neakceptoval, tak sme pekne za tri roky zacvakali za 800m2 stavebneho pozemku nehoraznu sumu.. :-( @argyro no najprv si zistite, ci je uz vydane stavbne povolenie na dany pozemok. Z LV-cka to nezistite, treba ist na MU. Ak este povolenie nie je vydane, viete spravit to, ze ked pozemok kupite, GP oddelite priblizne taku cast parcely, ako velky bude dom a budete ziadat stavebne povolenie len na tuto cast parcely.. Ak je to ale nejaky developresky projekt, tak tam je pravdepodobne, ze pozemky su stavbne, takze tam uz neviem, ako to bude, treba zistit na mestskom urade..
Odpovedať
@simsalabim @akvi ďakujem vám! dáme si na to pozor
Odpovedať
@argyro tak,tak aj nas zaskočilo že dan sme mali 350 eur za stav.pozemok....tak sme sa zobudili a zacali makat....a dufam že stihneme do konca roka skolaudovat
Odpovedať
@medinila držím palce! my pozemok len hľadáme ale tento rok stavať určite nebudeme, takže si určite zistím aká plocha je zapísaná ako staveb. pozemok.. lebo 350 daň na 1 rok tak to je masaker =-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?