Dajú sa spraviť z jedného pozemku dva?

Ahojte, potrebovala by som poradit s danou situaciou.... mame v plane kupit pozemok v zastavanej casti mesta....dom z prava aj z lava.... pozemok ma tvar ihlanu na zaciatku ma cca 20m a konci na cca12m celkova vymera je 18,45á /co je pre nas vela/ tak sme uvazovali, ci by sa nedal predelit na 2 pozemky s tym, ze mi by sme stavali v zadnej casti pozemku a predna cast by zostala na predaj. Je to vobec mozne takto spravit???? Je jasne ze budeme musiet spravit prijazdovu cestu k zadnemu pozemku a o to sa ten predny zuzi. Treba dotiahnut siete, kolko by to stalo???? kedze by sme stavali v zahrade, budem potrebovat povolenia???? susedili by sme len zo zahradami. Je mozne tam postavit dom s podlazim, kedze pozemok je uzky???? Ak mate skusenosti, alebo ste nieco take uz poculi dajte prosim echo. DAKUJEME :-)
Odpovedať
Na toto vsetko okrem ceny IS sa musis opytat na stavebnom urade, hlavne aka je ulicna ciara, ci sa musi striktne dodrziavat, niektore obce nepovoluju stavby "vo dvoroch" Tu ti kazdy moze opisat svoju situaciu v nejakom meste,ktora vobec neplati u vas.
Odpovedať
presne, ako pise atlaska. Najprv zajst na stavebny urad - my sme napr. mali taky pripad, ze to musel schvalit aj hlavny architekt mesta, kedze sme tiez stavali v zahrade a nedodrzali ulicnu ciaru, ktora ale u nas je taka celkovo divna, takze s tym nakoniec nebol problem.. Kazdopadne si to dobre premyslite, lebo ako pises, mate vzadu len 12 m sirky, co je dost malo. Ak budete musiet dodrzat odstupy po 2 metre, tak vam ostane len 8 metrov. Ako ok, aj 8m dom je stale v pohode, ale aby ste potom nenandavali, ze neviete vybrat ziadny vhodny projekt.. A ze mate celkovo malo miesta okolo domu. Nidky nevies, kto dalsi bude chciet stavat na susednej zahrade, aby ste si potom necumeli do okien..
Odpovedať
Profilova fotka
@erina11 suhlas s atlaska, toto su otazky pre vas konkretny stavebny urad... ale nezabudni aj na take detialy zo zakona - minimum 2metre od pozemku, ak tam nic nestoji.... cize.... maximalne 8metrov siroky dom...
Odpovedať
ok takze, najskor na stavebny urad v meste ci to vobec dovoli???? Co znamena ulicna ciara??? na susednom dome nemaju vobec branku a maju garden az od cesty cca3m a priamy vstup do domu.
Odpovedať
trojuholnikovy tvar pozemku si viem predstavit, ale tvar ihlanu...
Odpovedať
@misko81 rypkas od rana???? niekto sa zle vyspal??? ;-)
Odpovedať
Konkrétny prípad, mali sme pozemok 28 árov, z prednej strany dom ktorý sme kúpili a vzadu obrovská záhrada. Namiesto rekonštrukcie na chalupu sme sa rozhodli vzadu postaviť nový. Najrýchlejší postup bol tento. - na obecný úrad zistiť čo dovoľuje územný plán, občas po dohode so starostom obce je totiž možné aj schválenie dodatku cez obecné zastupiteľstvo (aj sa nejedná o zásadnú vec) - na katastri vyzdvihnúť list vlastníctva a geometrický plán - objednať geodeta na rozdelenie pozemku ( ceny ako kde my sme platili 200 Euro), urobí v podstate všetko a vy iba rozhodnete ako popzemok deliť - po vklade na katastri môžete riešiť ďalšie veci k stavebnému povoleniu Treba myslieť na to, že prístupová cesta k pozemku je dôležitá podmienka. Rovnako je dosť obmedzujúca šírka pozemku iba 12 metrov, ak dodržíte zákonné odstupy je to dosť krkolomné, jediná možnosť stavať ďalej od zadnej hranice. Nezabudnite na dobré premyslenie vedenia sietí. Pretože: poplatok za pripojenie plynu ktorý bol tuším 230 Euro zahŕňa iba prípojku do 20 metrov od vedenia rozvodu. Všetko ostatné - výkop, materiál - platíte navyše. Prípojka elektriny cenovo podobne ale - 1m kábla na prípojné vedenie stojí momentálne okolo 8-10Euro. My sme sa pripájali všetkými sieťami cez 40 metrov a bola to v konečnom dôsledku slušná pálka. Nezabudnite počítať s oplotením pretože budete mať max. jedného suseda ako my a pre pocit súkromia sme robili napokon oplotenie 65x21 metrov. Fakt ale je, že nám to takto vyhovuje aj keď s tým bolo veľmi veľa práce.
Odpovedať
@misko81 bolo to myslene asi ze to je lichobeznik :-D tiez pozeram ze ihlan ... mmm .. jaj ja by som chcela 3D pozemok :-D 8-)
Odpovedať
@abbeylee no fajn DETAJLISTI!!!!! NO PORADIT NEVIES HA HA :-D
Odpovedať
@erina11 ale co by som nevedela poradit :-) tvoj pozemok ma tvar lichobeznika, je nemozne aby to bol ihlan kedze to je 3 rozmerne teleso 8-) :-p Ale teraz vazne, dobre rady odzneli uz vyssie.. Inak uprimne si neviem predstavit domcek 8 m siroky.. Musel by to byt uzasny individ. projekt aby to vyzeralo super :-)
Odpovedať
@zamotek dakujem pekne za zdlhavu odpoved pomohla ste nam VDAKA!!! :-)
Odpovedať
@erina11 na pozemku sirokom 12 m sa dajú postavit pekne domceky. nas ma sirku 10m a cast domu je zaroven kusok od hranice ( stary dom, ktory budeme prerabat). ta jedna strana je bez okna ( bude iba male -wc) spodok bude vonkaj. sirka 5,5 m a podkrovie cca 7 m a budu tam stlpy. dole - 1 izba, wc, sprcha, obyvackokuchyna a hore 3 izby, kupelka, wc samost., satnik.... a nam to staci... aspon budu nizke naklady. a nas pozemok je uzkysliz -cca 60m dlhy a 10m sirka a v predu bude predzahradka a vzdau uzitkova zahrada a zahradka na pestovanie. vsetko sa da ked sa chce. zalezi ktomu co vyhovuje. a projekt mame individualny nakolko prerabame stary dom. pozemok mame 6á a staci nam to. pozemok rozdelite cez geodeta
Odpovedať
Článok sa načítava...
@borderka dakujem za info. mas pravdu ak je nadsenie da sa vsetko :-) ....samozrejme okrem iných podstatnych veci ;-)
Odpovedať
http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... 6 -8m šírka domov ..vyhladalo mi to asi 60 domov len na jednej stranke s projektami rodinnych domov takže žiadne obavy @erina11
Odpovedať
@katarinka2010 uzasne dakujem pekne :-D
Odpovedať
@borderka ahoj, ak dovolis trosku budem nesuhlasit...nie vzdy plati, ze ked sa chce vsetko ide. Velmi zalezi na obci, na uzemnom plane obce a na tom co ides robit...je velky rozdiel robit prerabku domu ako ty uvadzas a stavat novy dom. Pri novom dome ma pravo obec resp stavebny urad trvat na dodrzani vzdialenosti od susedneho pozemku...byvaju to cca 2m. niekedy aj 3m. Otazka: ako dokazes rozdeli pozemok bez geodeta? nestretol som sa s tym, preto ak mozes alebo mozete mi to vysvetlite... @erina11 Ak v zadnej casti (ktora ma 12) uz v sesedstve stoji dom a maju okna na tvoj pozemok, tak vzdialenost medzi tvojimi a ich oknami musi byt 7m...niektore stavebne urady na to dost dbaju, niekde nie...napriklad u nas ano Jednoznacne idealne riesenie je ist na stavebny urad a tam ti daju info o vsetkom (mali by ta vediet spravne informovat)....vsetky tieto prispevky su sice pravdive, ale vzdy sa to tyka inej obce, alebo mesta atd...kazda takato situacia je individualna
Odpovedať
@samo13 a ja som nepisala ze bez geodeta ale cez geodeta :)) treba citat pozornejsie :))..inak neviem ako by sa to dalo.
Odpovedať
@borderka prepac:-)) oci ma sklamali...bolo mi to hned divne, ze bez, a pritom tam bolo cez:-))
Odpovedať
@samo13 ano ano uz som bola, najskor musim mat suhlas majitela aby dovolil vstup na pozemok a potom cakam na geodeta, mame stretko v pondelok. Na stav. urade povedali ze budem musiet mat povolenia od susedov aby som mohla stavat v zahrade, ale to vsetko az pri vybavovani povoleni, kataster atd..... Zatial som zvedava co na to geodet :-)
Odpovedať
@katarinka2010 @erina11 na prvy pohlad je takych projektov dost, ale treba sa zamysliet aj nad orientaciou svetovych stran! Vacsina domov ma severojuznu orientaciu, viem, o com hovorim, pretoze my ani nemame uzky pozemok, len sme potrebovali nieco s inou, ako S-J orientaciou a bol to dost velky problem..Skoncili sme pri individualnom projekte, co sa samozrejme predrazilo. Tak bacha aj na to.. nepises, ako je pozemok orientovany, kazdopadne velky pozor na to. Este stale vela ludi kupi bezhlavo projekt a potom ma hlavu v smutku..
Odpovedať
@erina11 nerozumiem, co na to geodet? akoze co od neho cakas?? on predsa len podla bodov resp suradnic pomera, nie?
Odpovedať
@samo13 - napr. ze vymera ktoru ma na LV je chybne urcena, ze ten pozemok ma mat vzadu iba 9m nie 12 alebo 20m ze vsetky ploty okolo su zle a pod .... tych chyb v katastri je na mraky .... stat sa moze vselico - potom vzniknu komplikacie - casove, financne, pravne ... a tak :-)
Odpovedať
@akvi mne to nemusis pisat..to bolo prve podla čoho sme vyberali pozemok..SVETOVE STRANY..len som chcela poukazat na to že tu niekto pisal že je to nemožne 8m dom..alebo take niečo..tak som šupla par že je to možne..netvrdim že @erina11 si musi z toho vyberat..
Odpovedať
@akvi my projekt este nemame vybrany, takze som karinke10 vdacna ze ma na ne upozornila. My musime najskor vybrat pozemok, lebo v nasej oblasti je obrovsky dopyt po pozemkoch a nie je z coho vyberat, tak sme neriskovali s projektom. Najskor pozemok a potom projekt, ak bude nutne tak aj individualny... :-| co uz.
Odpovedať
@samo13 presne ako pise malydom a predpokladam ze ma urcite viacej skusenosti ako ja a poradi, samozrejme ze nasledne nastupuje obhliadka s projektantom/znami/ a tiez poradi co a ako. Nechame sa prekvapit ;-)
Odpovedať
@katarinka2010 prepac nazvala som ta karinak10 :-x Tebe som chcela podakovat!!!!! :-D
Odpovedať
@erina11 nič v poho .. vela štastia pri vybere
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?