Dá sa skrátiť stavba od hranice pod 2m?

Ahojte mam takyto problem . Mam pozemok široky 12 m.Chcela by som dom so sirkou 8m.potrebovala by som stavat od pozemku jedneho suseda 1m aby som ziskala meter na druhej strane na schodisko.Ale sused samozrejme nechce ani počut. Teraz k otazke. Da sa spravit tak ze ten jeden meter od jeho pozemku prepisem bliskej osobe a postavim na hranici s jeho pozemkom ten dom? Da sa vobec stavat na hranici pozemku? Diky za radu.
Odpovedať
novy dom sa stavat neda.. leda ze by ti sused povolil vecne bremeno.. na to ze ti presahuje strecha.. na hranici sa da robit ak je to historicky dane.. teda tam predtym stal dom.. na hranici a ty ho budes rekonstruovat.. ak sused nebude suhlasit tak si moc nepomozes.. nepises ako daleko ma on dom od hranice.. samozrejme nemozes dat ziadne okna.. a ak ta on nepusti urobit si napr. omietku a pod.. tak si potom nepomozes.. to s tym prepisanim.. no neviem.. keby sa do toho sused oprel.. tak sa moze stavebko dobre natahovat..
Odpovedať
ahoj, podla zakona je to tak, ze ak nemas okna z obytnych miestnosti smerom k susedovmu pozemku - tak najblizsie mozes stavat 2 m od spolocnej hranice. Ak by si chcela ist blizsie - da sa stavat aj na hranici pozemku - len musis mat pisomny suhlas suseda (najlepsie overeny u notara). Pevne nervy :-) .
Odpovedať
Skús uplatiť suseda. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Dá sa stavať aj na hranici suseda, samozrejme je to výnimka. Nepotrebuješ súhlas suseda, sused sa vyjadruje v rámci stavebného konania,/ toto sa riadi správnym konaním/ avšak podhľad a zvody musíš mať na svojom pozemku, pri šírke podhľadu to býva cca 0,6 m. My máme extrémne úzky pozemok, od jedného suseda sme 0,6m a od druhého 1,6 m - myslím od hranice pozemku. Samozrejme , že sused sa dlho odvolával, ale je na stavebnom úrade, či vydá stavebné povolenie. Bral do uvahy vzdialenosť od jednotlivých stavieb, orientáciu okien, atď. Tiež sme museli mať svetelnotechnický posudok, a celé vybavovenie spolu s odvolávaní sa nám predĺžilo o pol roka.
Odpovedať
To neobicyklujes .... kamarat riesil tento problem ... odstup medzi domami resp. od plota je definovany a stavebny urad to nepovoli ... dokonca aj orientacia okien sa schvaluje. Na 12m siroky pozemok si si mal najst vhodny katalogovy dom =-)
Odpovedať
ja by som to nebrala až tak tragicky ako branot, myslím, že najjednoduchšie je zavolať priamo na príslušný stavebný úrad, nakoľko každý úrad sa riadi svojimi "domácimi" predpismi. tak že, predpokladám, že ak by ti aj niekto poradil, ako to je podľa stavebného zákona, tak to celkom nemusí vždy platiť. aj na stavebných úradoch vedia, že každý nemá široký stav.pozemok a skoro vždy sa dá dohodnúť
Odpovedať
ak to uz stavebny urad pozehna, je tu este dolezita vec ktorou je sused a ked sa zacne ohanat paragrafmi ... no, vravim, znami nema s tym dobru skusenost .... kazdopadne drzim palce :-)
Odpovedať
podla mna ma branot celkom pravdu. Naco by potom boli definovane vzdialenosti v zakone, ked ich nedodrziavame. Stavebny urad si nevezme vsetko na svoje triko. My sice nemame uzky pozemok, ale na stavebnom urade nam povedali, ze ak chceme ist k susedovej hranici blizsie ako na 3,5 m - potrebujeme suhlas suseda. Na stavebnom urade sa tiez musia nejako istit, aby v buducnosti nedoslo k nejakym rozporom. Samozrejme ze kazdy stavebny urad ma svoje vynimky, ale treba to dokladovat papiermy. A myslim si, ze ani Vam by sa celkom nepacilo, keby zrazu dosiel Vas sused a bez Vasho vedomia, upozornenia a hlavne suhlasu by si postavil dom na hranici pozemku a Vam by napr. zatienil celu zahradu alebo nedajboze bazen - a byvali by ste ako v bunkri. Vsade to je individualne, ale podla mna potrebujete suhlasy susedov - ved nakoniec my sme to tiez vybavovali.
Odpovedať
Nechcem sa opakovať, v stavebnom konaní nepotrebujete súhlas suseda, iba sa vyjadruje, sú s tým problémy, ale všetko je riešitelné v rámci zákona. Samozrejme , že stavebný úrad radšej povoľuje jednoduché prípady, ale môže rozhodnúť aj v prípadoch keď sa jedná o menšie vzdialenosti. Je potrebné to s nimi prediskutovať, a nájsť spoločné riešenie. Každé stavebné povolenie je preskúmateľné súdom, ak raz stavebný úrad stavebné povolenie vydá, tak si musí byť istý, že obstojí aj pred súdom. Centeso, ak chceš, môžem Ti poslať č. vyhlášky nna ktorú sa stavebný úrad odvolával, keď nám vydal stavebné. Tiež neviem, aké budú vzájomné vzdialenosti, či on mám smerom k vašmu domu obytné miestnosti s oknami atď. Z vlastnej skúsenosti viem, že je to zdĺhavý a hlavne nervujúci proces so susedom, pretože je to náročné na nervy a čas ale stavebné povolenie máme, a to na jednej strane sme iba 80 cm od suseda. Jeho odvolávaním sme stratili pol roka, ale máme právoplatné stavebné, a už ma nič nezastaví. Je to aj o tom pocite, ako s tým susedom budeme žiť ale predsa chceme stavať preto , aby sme dobre bývali a nie preto, aby riešili suseda. Myslím, že kompromis sa vždy nájde a kto nechce, má smolu. U mňa čím ďalej tým viac platí porekadlo, čo ma nezabile, to ma posilní. Dnes sa normálne stavia aj na 7 m pozemkoch a nič sa nedeje.
Odpovedať
lubicar a ako je to s tym ze teda ste na neho od 80 cm. a budes chciet robit nejake upravy alebo fasadu a budes potrebovat pristup z druhej strany musi ti to umoznit? my sme v opacnom postaveni.. sused stavia na hranici a nema este stav. povolenie.. a hruba stavba je takmer hotova. my sme to kupili na jesen a to uz mal zakaldovu dosku.. a suhlas ani nic nema ani od predch. majitela ani od nas... ako my sme nekonfliktny v pohode mu umoznujeme pristup aj od nas.. aj pumpu betonovu a tak.. ale ako by to bolo keby.. bola ta situacia ze chce nieco tam robit z nasej strany.. a nam to nevyhovuje?
Odpovedať
Ak sa jedná o stiesnené podmienky, tak sa neberie vzdialenosť od hranice, ale vzdialenosť medzi rodinnými domami, ktorá nesmie byť menšia, ako 4m. Teda ak sused má postavený dom od hranice 3,20 m, tak potom druhý dom sa môže stavať od hranice 0,80m. Jeden z domov nesmie mať situované okná k susedovi.
Odpovedať
hedviga a ako je to s tymi pracami napr na streche a odkvapy a tak... ked je uplne na hranici pozemku...v podstate dom bude tvorit cast plotu... /povolenie tam zatial nie je vydane /
Odpovedať
Článok sa načítava...
liemočka 235- ak váš sused nemá stavebné povolenie, porušil stavebný zákon, v podstate na vaše upozornenie by mu mal stavebný úrad zastaviť všetky stavebné práce, riešiť to v priestupkovom konaní, sused by mal požiadať o dodatočné stavebné povolenie stavby, kde by mal zdokladovať celú stavbu/projekt, vyjadrovačky atď/ tak akokeby vybavoval normálne stavebné povolenie./ stavebný úrad by mu mal zastaviť stavbu vo vlastnej iniciatíve,ale môže povedať , že nemal vedomosť o tom , že stavia - treba to ohlásiť alebo ísť za starostom, alebo priamo na stavebný úrad/, musím povedať, že váš sused spravil " dobre," ešte sa nestalo, že by niekomu zburali dom už postavený, dodatočne mu vydajú stavebné povolenie, dostane nejakých 500 Sk pokutu aspoň u nás to tak funguje- môže aj viacej ale s tým sa už počíta. Alebo môže požiadať o dodatočné povolenie až pred kolaudáciou aby mohol zlegalizovať stavbu /dodatočné povolenie cca 2000 Sk/ a môže si kľudne stavať ďalej. Ak upozorníte stavebný úrad, tak si musí požiadať o dod. stav. povolenie a vy sa stanete účastníkmi konania a môžete sa vyjadrovať/už k postavenému/. Čo sa týka tej vzdialenosti a možnosti údržby, stavebný úrad môže určiť čas , teda dobu ktorú potrebuje na opravu, údržbu atď. a on, resp. vy ho budete musieť pustiť. Teda ale ten váš sused by mal probém, lebo na základe čoho by chcel zdokladovať, že sa potrebuje na pozemok dostať,keď nemá stvebné povolenie. Na druhej strane, mozno budete aj vy nieco potrebovať a ako sa zachová aj on? V tomto momente, podľa mňa je to iba vec vašej dobrej vôle, že ho púšťate na váš pozemok. Bez súhlasu vlastníka tam nemá čo robiť. Neviem ako máte vy riešený projekt, ale môže sa stať aj to, že on postaví na čierno a vy sa budete musieť už prispôsobiť jeho stavbe, v každom prípade to s ním prediskutujte, aj keď nie ste konfliktní. Lebo až vy si budete dávať žiadosť o stavebné povolenie, tak budú brať do úvahy všetky technické normy, čo on preskočil. Keď on stavia na hranici, podhľad a klampiarske výrobky bude mať nad vašim pozemkom ? Alebo má ako riešenú strechu?
Odpovedať
jaaj lubica. mne nejde o to robit problemy.. ako v pohode.. my sme ustretovi ludia.. sami sme mu dali kluce ked tam potreboval ist s tou pumpou co robi strop beton... ohlasova t ho urcite nebudem.. ja som skor v takej situacii ze mi ideme stavat a ja chcem ist dva metre od hranice z tej druhej strany. lebo ta druha nasa suseda je no.. nie zla.. ale radsej pojdeme na dva metre my mame sirsi pozemok ako sused... my sme si dom posunuli dozadu... takze to by nemal byt problem.. a dodrzime tu 4 metrovu hranicu od neho no ved uvidime... upozornovat nikoho nebudeme.. my vybavujeme stavbne povolenie tiez... tak hadam nebude problem.. u nas.. my odstupy dodrzime
Odpovedať
"stavebný úrad môže určiť čas , teda dobu ktorú potrebuje na opravu, údržbu atď. a on, resp. vy ho budete musieť pustiť.!" .... tomuto neverim, neexistuje ziadny zakon ktory by obmedzoval tvoje sukromne vlastnictvo ... dokonca aj policia nemoze bez sudneho prikazu bez tvojho zvolenia vstupit na tvoj pozemok. Takze ak ta sused nepusti na svoj pozemok tak sa mozes aj rozstvrtit. 8-(
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
ahojte, ja mám jednu otázku, ak je susedný pozemok nezastavaný, s ktorým susedím a ja chcem stavať na mojom pozemku chatku, platia pre mňa nejaké obmedzenia z hľadiska vzdialenosti výstavby chatky od tohto susedného pozemku? ostáva táto vzdialenosť 2m? obytné miestnosti z tejto strany nie sú, môžem túto vzdialenosť aj zmenšiť? vďaka
Odpovedať
neviem ci to plati aj pri chatach ale ak nemas okno na tej strane od suseda mozes sa posunut na myslim meter s tym ze ti da sused povolenie teda suhlas.
Odpovedať
a ak nedá a bude sa hrať na niekoho, kto je dôležitý, ...tomuto sa práveže chcem vyhnúť
Odpovedať
to mas potom uz tazko. ak sused nedovoli mozes robit co kolvek
Odpovedať
teda minimálna hranica je 2 metre?
Odpovedať
pri dome je to tak ze dva metre tam kde niesu okna a z druhej strany je to 7m 5 davas ty a sused 2. myslim. potom treba dodrzat aj stavebnu ciaru podla toho kolko je urcena.
Odpovedať
Profilova fotka
No my sme mali info, ze 4 metre od hranice pozemku moze byt dom, to iste plati aj pre suseda, ale my sme sa posunuli o meter, kedze by nam dom vychadzal v strede pozemku, ktory nie je velmi siroky, to by bolo dost neprakticke. Na stavebnom urade pani o tom vie, povedala, ze dom nam nezburaju pri kolaudacii, mozno, ze tam bude nejaka pokuta, ale stoji to za to ... proste to by sa nedalo ani nakladnym autom prejst ani z jednej strany domu.
Odpovedať
Tiez som si najprv myslela, ze treba suhlas suseda, ale zacala som si to hlbsie studovat a pytat sa... Zakon nenariaduje ZIADNY suhlas suseda. Sused s tym nema absolutne nic. Bude prizvany na stavebne konanie, oboznameny so stvabou a ak ho budete chciet nejako pri stavbe obmedzit (aj to vam musi dovolit, na cas nevyhnutny..) a ked sa mu nieco nebude pacit, moze sa odvolat. To je vsetko, nic ine od suseda nepotrebujes. Ziaden suhlas.
Odpovedať
spýtaj sa priamo na stavebnom úrade, nám dali z jednej strany meter a z druhej 3, u suseda tak isto, t.j. 4 m medzi sebou z oboch strán- teda, ak nie je okno z obytnej miestnosti / nepatria sem chodby, kuchyňa, WC, kúpeľňa/. Od uličnej čiary sme sa dohodli so starostkou a stav úradom na 2 metre. Takže z toho vyplýva, že najspoľahlivejšie je tam zavolať, budeš to vedie na istotu
Odpovedať
u nas konkretne v dedine bol taky problem, kedy sused nechcel dovolit stavat na hranici.... bol tam problem, ze ten co staval, zbural stary dom na hranici a na tejto istej hranici chcel postavit novy dom... toto sa uz novym susedom nepacilo, lebo sa im zapacilo slniecko co im odrazu presvetlilo dvor ... :-D , stavitel predal 1 meter po celej dlzke, a staval na hranici... ono to proste ide ked sa chce....
Odpovedať
sincerity - toto je ale iny pripad. Pokial stavias dom na zakladoch povodneho domu, tak sused sa moze aj rozkrajat a dom tam mas pravo postavit. Jediny problem moze byt, ak by si ho stavala vyssi, tak to by uz problem byt mohol. A to by chcel stavebny urad odborny posudok, ci susedovi prilis nezaclanas...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?