Čo znamená koeficient zastavania?

Caute,viete mi niekto poradit ak mam pozemok cca 628 m2 a koef.zastavania mame dodrzat 25 % tj. mozem zastavat len 25 % z 628 m2 ? vdaka tommy
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
ahoj. koeficient zastavania pozemku udáva maximálny percentuálny podiel zastavanej plochy objektu ku celkovej ploche pozemku, takže presne ako píšeš.
Odpovedať
tommy cize 157m2 mozes zastavat, ved to je dost, ci nie? ;-)
Odpovedať
No hej len bungalov aj s terasou ma 165,5 m2 Ale ilucia mi pisala ze sa berie do uvahy len cista plocha domu bez terasy.. tak neviem Cista plocha domu je 146 m2 to by bolo v pohode pa
Odpovedať
Aha, no jo, tak to bude musiet byt do tych 25%...
Odpovedať
Terasa nieje dom, terasa je spevnena plocha na zahrade. zastavana plocha je vsetko co ma muri a strechu :-)
Odpovedať
pokial viem zastavanost je aj z parkovacimi miestami aj terasa aj vsetko zastavane.uz sme sa nato informovali.
Odpovedať
tensy ma pravdu
Odpovedať
U nas teda nie, pred rokom som to riesila na stavebnom urade,mame terasu skoro na cely pozemok-drevenu budeme bez travnika a nerata sa to do zastavanosti, dokonca ani pristresok pre 2 auta spojeny s domom nie.Ten mozeme mat aj nalepeny na par centi od susedovho plota.
Odpovedať
...stavebne povolenie sme dostali bez jedinej pripomienky, keby ratali pristresok a terasu mam zastavanost cca 80%. No asi je to na kazdom stavebnom urade ako to riesi.
Odpovedať
Dakujem za odpoved,skusim to este poriesit :-)
Odpovedať
Bola som na urade koly plotu a hned som sa opytala na tu zastavanost. kazdy stavebny urad ma svoje UPI, u nas je 25% zastavanost domu a 45% zastavanost spolu so spevnenymi plochamy-terasy,pristresky, 40% zelen. Nasa terasa bude polozena na strku takze nieje to varj spevnena plocha,navyse v nej budu miesta kde budu stromy, okrasna trava, jazierko.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
@ooo trosku nezmysel, ked rozdeli parcelu na dve, a dom bude na samostatnej parcele o vymere iba samotneho domu, zvysna parcela bude zahrada. Ale ako je definovany presne ten koeficient zastavania? pomer zastavanej casti k nezastavanej vymere parciel na tom istom liste vlastnictva? Alebo aj k susedovej zahrade? Cela definicia je vagna a absolutne nepresna. Novostavbam sa prideluje uz samostatne parcelne cislo, to jest kazdy novopostaveny dom by mal lezat na samostatnej parcele (so svojim parcelnym cislom, nie prisluckovany k okolitej ploche ako jedna parcela). To by podla tej definicie boli vsetky novostavby s koeficientom zastavania 1,0 :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kenedy pisat niekomu po 6 rokoch :-D
Odpovedať
v prípade definície pojmu táto lehota nie je relevantná
Odpovedať
@kenedy Prosim Ta , kupis, alebo mas parcelu, povedia Ti kolko percent mozes zastavat. To musis dodrzat. Ci Ti v buducnosti dovolia drobit pozemok alebo nie je ina otazka a nema s tymto uz suvis, hoci urcite to budu zohladnovat podla situacie ktora v buducnosti nastane a o ktorej v tejto chvili nikto nevie ci nastane a ak ci budu tie iste alebo ine podmienky..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Ale otázka znie - týka sa to jednotlivej parcely, alebo všetkých parciel na danom jednom liste vlastníctva. Kúpil som napr 3 parcely (1 vedená ako zastavané plochy a nádvoria, 2 ako záhrada) - všetky sú samozrejme na 1 LV. Môžem napr zastavať na 100% parcelu zastavané plochy a nádvoria? Atď. Treba si ujasniť pojmy parcela, vlastnícky celok, ...
Odpovedať
@kenedy existuje nieco ako sedliacky rozum. A ucel, preco sa vlastne toto stanovuje. A ten ti na toto odpovie :). Skus si predstavit tu argumentaciu na sude. Ak by si sa na to pozeral tvojou komplikovanonou optikou, tak potom v pripade, ze vlastnis len 1/2 domu, tak by si dosiel k akej otazke? ;)
Odpovedať
@kenedy treba si ujasnit co budes udavat ako parcelu na ziadosti o SP.
Odpovedať
zastavanosť sa stanovuje aj v regulatíve pre zónu v rámci územného plánu, ako argumentácia často môže poslúžiť dodržanie sumárneho koeficientu zastavanosti pre celú zónu. Ergo, pre vágnu definíciu môžu nastať rôzne situácie (pre krátkosť priestoru sa nedajú zmieniť všetky).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
zdravim vsetkych, mam trosku specificky problem, nechcem zakladat novu temu, tak skusim tu. ideme kupovat novostavbu, ktora ma 2 parcele, dajme tomu A - co je podorys samotneho domu a B, co je zahrada okolo. na obecnom urade som bol riesit buducu drobnu stavbu a pri tom vznikol nasledovny problem. ked spocitam A+B, tak zo spolocnej vymery je naplneny zastavanou plochou domu presne index zastavanosti uvedeny v uzemnom plane obce. to znamena, ze podla pani na urade nemozem uz vo zvysnej casti (teda na samostatnej parcele, na ktorej nie je postavene nic) postavit ziadnu inu, ani len drobnu stavbu, teda teoreticky ani koterec pre psa alebo zahradny domcek, pokial by som pod nim upravoval teren. otazka je, co s tym? mam skusim aj tak podat ohlasenie drobnej stavby? ak by mi na urade nevyhoveli, existuje moznost branit sa proti takemuto rozhodnutiu?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@ban Skuste zajst za architektom vo Vasej blizkosti. Poradi Vam. Takto je to len popis ale lepsie vidiet ten pozemok na papieri.
Odpovedať
Profilova fotka
@ban Sedliacky rozum hovorí, že oznámenie drobnej stavby znamená, že stavbu oznámiš, nie že sa pýtaš SÚ na názor... to znamená, že v podstate oni ti nemôžu tvoju žiadosť zamietnuť, lebo ty ich o nič nežiadaš. Ty im oznamuješ a tým to končí... podľa mňa.
Odpovedať
Profilova fotka
@megosoft nemas pravdu. Stav.komisia posúdi každú drobnu stavbu a vydá stanovisko. Sedliacky rozum nefunguje. Ak by si staval či rekonštruoval dom dostal by si sa do obrazu, či skôr svojim prístupom do problémov ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kristusko odpovedas na otázku viac ako rok starú. Ten problém je už iste vyriešený :-)
Odpovedať
@megosoft @kristusko dakujem, uz to nie je aktualne
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb Rekonštruujem dom :) Čaro je v tom, že rekonštrukcia domu nie je ani drobná stavba. Podľa stavebného zákona, ktorý mám niekde v e-maili a nechce sa mi ho hľadať nie si povinný ohlásiť ani výmenu strechy, okien, či maľovanie fasády (pokiaľ nemáš v obci VZN, ktoré by to prikazovalo). Drobná stavba je napr. keď si na záhradke chceš postaviť búdu meter krat meter na odkladanie motýk a rýlov, alebo garáž do 25 štvorakov. To je drobná stavba. A ak robíš prístavbu k domu ako ja, tak to nie je drobná stavba, ale klasická stavba, čiže ti treba stavebné povolenie
Odpovedať
Profilova fotka
@megosoft o tomto viem viac než dosť, skutočne mi to nemusíš vysvetľovať :-D.ja som reagovala na hlúposti čo si tvrdil vcera o 16.27
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb Tak to už neviem a je mi to jedno :D Ale dik za opravenie
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Dobry vecer, ja mam taku specificku vec, mam pozemok zlozeny z troch parciel, na najvacsiu z nich mam potvrdene stavebnym uradom ze mozem stavat, dve parcely su v regulacnom bloku kde je vystavba zakazana. Projektant mi hovori, ze sice na dvoch parcelach stavat nemozem ale mohol by som ich zohladnit pri vypocte indexu zastavanosti a zelene. Chyba mi asi 11m2 aby som splnil zastavanost, tie dve parcely maju cez 200m2 spolu. Jak z toho ven? Dakujem
Odpovedať
@karool82 najlepšie sa informovať priamo na stavebnom úrade. U nás je pomer 70:30. Keďže nad stavebným pozemkom (kde tento pomer nie je dodržaný) je pozemok orná pôda. Tak to berú ako celok na tento koeficient.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?