Cim nahradit plnove kurenie?

Ahojte, potrebujem poradit, chystam sa kupit pozemok na stavbu RD ale nie je tam plyn. Vsetky ostatne siete su ok. Vie niekto poradit alternativu - viem ze ich je dost ale potrebujem co najlepsiu. Kvoli tomu rozmyslam, ze pozemok dokonca nekupim aj ked sa mi paci...
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Aku potrebu tepla ma tvoj dom ?
Odpovedať
@leco33 plyn netreba, moznosti je vela, a stale lepsie. Pekny pozemok treba kupit.
Odpovedať
Dom este nemam vybraty, ale pojdem do klasickej keramickej tvarnice, pripadne ytong....
Odpovedať
@leco33 na vyber kurenia je skoro, ale bez plynu sa pohodlne zaobides. Smelo kupuj.
Odpovedať
@leco33 treba dom nastavit tak aby spotreboval co najmenej tepla/ energie= spravne navrhnute zateplenie, eliminovat tepelne mosty, vhodne navrhnuty tvar domu, potom uz len treba porovnat cenu za 1 kW v elektrike, dreve, peletach atd...
Odpovedať
Profilova fotka
@leco33 Ja som mal plyn (a doteraz mi aj trčí čierna hadica so žltým uzáverom zo zeme) na hranici pozemku, ale do plynu som nešiel z viacerých dôvodov, ktoré tu nie je dôležité rozvádzať. Ak kvalitne postavíš a dostaneš dom na potrebu trebárs nejakých 25 - 30 kWh/m2 p.a., tak nejakých 20-30 € prípadného rozdielu v mesačných nákladoch na energie je irelevantných. Ak Rusi obídu v tranzite Ukrajinu a teda aj SK, možno aj tu pôjde plyn hore a ten rozdiel medzi plynom a elektrinou sa môže zmenšiť, prípadne aj zotrieť. Ak je pozemok ozaj pekný, ber... ;-)
Odpovedať
@leco33 presne ako ti radia hore. Ak je to pozemok do ktorého si sa zalúbil :-D nieje nad čím váhať. Ja mám tiež plyn na pozemku a nechcem ho. Nájdi si dobrého projektanta a ver že budeš štastný že plyn nemáš a to čo ušetríš na prýpojke, kotli a vedení a komíne sa ti vráti a použiješ inovatívnejšie kúrenia. Ja idem do lacného el.bojlera na TUV, a kúriť budem v podlahe infra uhlíkovími fóliami. Kvalitne a optimálne zatepli (tenké murivo-viac izolácie napr 25+25) strop 40-60 vaty a dobré okná;-) a eliminovať tep.mosty a kvalitné vetranie. Nakoniec budeš len z. Času na čas prikurovať :-)
Odpovedať
@leco33 Plyn by som nevymenil za nič na svete. Je pohotový, bezpečný a lacný.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 Ak si si nevšimol, leco33 plyn nemá a pýta sa, ako toto vyriešiť. Tvoj oznam, že Ty ho máš a že by si ho nevymenil za nič na svete, mu akože mal v čom pomôcť....? ]-(
Odpovedať
@leonardom Ak nepomôže jemu pomôže druhým a čo nie je môže byť.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 v com to ma akoze druhym pomoct? v tom aby mali rovnaky nazor ako ty? svet je kusok iny a kazdy ma ine preferencie
Odpovedať
@leonardom Ak aj obídu, tak 4 - 5 rokov rozdiel medzi plynom a elektrinou ostane tak ako to bolo doteraz. Vďaka politickým rozhodnutiam je tento rok rozdiel už 3-násobný. A zaplatia to všetci tí ktorí nepoužívajú plyn na kúrenie ani varenie. Plyn podlieha politickým rozhodnutiam. @leco33 tak ako ti napísali, musíš postaviť dom s čo najmenšou potrebou vykurovania. A potom vyberať až kúrenie a ohrev vody podľa výšky investície a prevádzkových nákladov. Lebo dom nestaviaš na 5 či na 10 rokov, ale aspoň na 30 rokov a v takom horizonte musíš aj uvažovať. Lebo teraz sa ti môže zdať aj 100 EUR na kúrenie mesačne vzhľadom na tvoj príjem prijateľnými, ale trebárs o 15 - 30 rokov už platby za kúrenie ti môžu odkrojiť viac z tvojho budúceho príjmu a stane sa to pre teba neúnosným. Lebo si zober prelom 90-tych rokov a začiatok storočia kedy ceny plynu a elektriny rástli niekoľkonásobné. A mnohé domácnosti sa museli vzdať kúrenia plynom a znova naštartovali svoje pece, kachle, kotle na tuhé palivá.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@leco33 Aj ja mám pozemok bez plynu. Ani by som ho nechcel. Poriadne zateplíme, navrhol som jednoduchý tvar domu, máme dobré okná a kúriť budem lacným elektrokotlom. Vyššie radia dobre. Hlavne zatepli primeraným množstvom a nebude ťa to stáť viac ako v plyne. Nakoniec sa ti v dôchodku vráti. Navyše ak ti pozemok vyhovuje, tak to už vôbec nerieš že tam plyn nieje.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro113 cim konkretne budes kurit? aky kotol, ake kurenie?
Odpovedať
@dulius elektrokotol Protherm Raja 9kW s vodovodnou podlahovkou. A ročnú potrebu tepla mám na 1900kWh :-)
Odpovedať
Profilova fotka
mas predstavu kolko ta tato zostava vyjde? teda kolko E ta bude stat kurenie v dome
Odpovedať
Ahojte, dakujem za cenne rady :)
Odpovedať
ahoj, my tiez nebudeme mat plyn cize budeme mat kotol na tuhe palivo s akumulackou a podlahove kurenie.
Odpovedať
@viktor811 ked Rusi prehodia vyhybku, budes inak hovorit. vsetko je docasne, aj lacny plyn a elektrika.
Odpovedať
@leco33 kolko chces investovat? ja odporucam kazdemu - co najviac zateplis = co najlacnejsie vykuris. a ked si tu energiu este vies aj sam vyrobit, uplna pecka. plyn je aktualne lacny, ale ked pozries na aktualne dianie vo svete, vsetko sa moze zmenit zo dna na den. americania sa rozhodli potopit nemcov, zatial sa im to nedari, ale este neskoncili. drevo uz tiez nie je v niektorych lokalitach take terno, ako bolo. este 3-4 roky sa dalo aj v okoli BA samovyrubom nakupit 1m3 za 10-12e. dnes je to zakazane a zacina sa pri 30e/m3. a to su siahy, ktore musis nasekat, nastiepit a nechat idealne 2-3 roky preschnut. takyto hotovy produkt sa da kupit, ale to sa bavime o 50-70e/m3 a to su sumy uplne mimo reality. ja by som ti odporucil podla financii ist do bud TC (vzduch-voda, alebo zem-voda), alebo podlahoveho odporoveho elektrickeho a doplnit to FVE, pripadne VAWT.
Odpovedať
@dulius To je nie názor to sú dlhoročné skúsenosti s elektrikou, drevom a uhlím.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 akoze v pohode ... len nerozumiem, ked tu sa riesi situacia ze plyn NEMAS mam vyhliadnuty jeden pozemok, projekt a tiez tam nebude plyn, to viem urcite, takze mna to tiez zaujima a manzelka je proti plynu zasadne, takze aj tak by sme ho nedali :-) takze pre mna cenne rady ... @all - co si myslite o tom systeme CALEO? ( www.caleo.sk ) - proste bez vody, vykurovacie rohoze, videl som ze napr. do montovanych domov sa to dava, aspon co viem, firma http://montovany-dom.com/ nebude to ovela drahsie ako napr. natahat hadice s vodou, ktoru vykurip v nejakom elektro kotle s bojlerom?
Odpovedať
Profilova fotka
@dulius stale je to odporove vykurovanie, cize zo vsetkym vo k elektrickemu kureniu patri.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ako to myslis? co vsetko k tomu patri? nejaka riadiaca jednotka a tak? predpokladam ze v izbach termostaty ...
Odpovedať
@dulius odporove kurenie patri k najjednoduchsim a najspolahlivejsim, zaroven investicne najlacnejsim. Nebude moznost ho neskor zmenit, iba kombinovat s dokurovanim. Ak bude dom nevelky a dobre zatepleny, je to rozumna volba. Do domu viac ako 100 m2 by som ho nedal. Elektrina je draha.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 pod 100 m2 sa stavia málo... známi majú práve caleo-rohože, varenie - indukcia, zálohy 80€, 120 m2, zatiaľ bez kachlí, komín majú pripravení, ale bez využitia
Odpovedať
@leco33 V pohode, ani my nemáme plyn. Kúrime elektrinou za 180 € ročne. Berte ho. (Len ten dom potom treba postaviť tak, aby mal nízku spotrebu na kúrenie.)
Odpovedať
@topvideo moze byt, ale neviem na aku teplotu kuria. Kazdy stupen navysi spotrebu citelne. Vodna podhovka s elektrokotlom by bola lepsia z dovodu moznej neskorsej vymeny za TC @dulius planuje montovany dom, TS straty su obycajne nizsie, ako v murovanom, takze tam ani vacsia vykurovacia plocha nevadi. Navyse je podla mna zbytocne investovat do montovaneho domu privela, nizsia predajna cena je vyhoda do buducnosti. CALEO a pripadne dokurovanie drevom alebo klimou je rozumna vec.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 poväčšinou kúria na 23-24-25°C, pani je zimomravejšia :-), teraz čakáme vyúčtovanie, tiež som zvedavý ako to dopadne..
Odpovedať
@leco33 Ahoj! Ak sa ti pozemok páči, tak ho kúp jednoznačne. Už len prípojka a realizácia plyn. vykurovania je nákladná záležitosť. My síce máme plyn. podlahové vykurovanie s kondenz. kotlom, ale kúrime ním minimálne. Investovali sme do krbu s prieduchmi v celom dome a vykúri to až nad rámec potreby. Spotreba dreva za zimu je cca 5 - 6 m3, takže pri nákladoch cca 60,-€/m3 dreva sme na tom stále super. Podľa minuloročného vyúčtovania platíme 23,-€ mesačne za plyn, čo je v podstate poplatok za plynomer a ohrev TUV. Máme pripravené všetko na inštaláciu solárnych kolektorov, takže spotreba klesne na minimum a dá sa povedať, že sme do plyn. inštalácie investovali zbytočne veľa a využívať sa bude len ako alternatíva, čo sa dá v pohode nahradiť iným zdrojom. Dnes je dosť iných možností.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?