Čierna stavba na mojom pozemku.

Mám vedla seba dve stavebne parcely. Som vylucny vlastník oboch. Jednu z nich si bezohladny sused oplotil a postavil si tam žumpu, altán pre 2 autá, pivnicu, skleník a pestuje tam plodiny. Vymera tejto parcely, na ktorej su tieto čierne stavby je viac ako 500 m2. Ako postupovat, aby som tuto parcelu ziskal nazad a mohol si ju ohradit, aby sa tam nikto viac neroztahoval? Vie mi niekto poradit, ako postupovat? Stavebny urad, buldozér, alebo ako zacat, aby som odtial tie čierne stavby dal preč? Tento stav vznikol v priebehu rokov, ked po páde JRD bezohladny sused narychlo tuto parcelu oplotil a zacal ju pouzivat ako keby bola jeho. Poradte. Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som na základe výpisu z katastra nehnuteľností preukázal môj právny vzťah k pozemku, následne by som vyzval suseda o odstránenie oplotenia a stavieb, ktoré na Tvojom pozemku vybudoval a neoprávnene užíva. Ak by tak neurobil do nejakého času, ktorý by si mu poskytol, podal by som trestné oznámenie za neoprávnené užívanie cudzej veci a požiadal by som aj súd o vydanie predbežného opatrenia, ktorým by susedovi zakázal užívanie Tvojho pozemku a uvedenie do pôvodného stavu. :-)
Odpovedať
Druhá možnosť je predať parcelu susedovi...
Odpovedať
Profilova fotka
@dom1100 mas aj 3 moznost a to zrusit jeho oplotenie spravit svoje a uzivat si to ze mas zumpu, altanok pre 2 auta,pivnicu sklennik a este aj nejake plodiny. celkovo to ber tak ze si usetril pekne peniaze a nemusis to stavat za vlasne. =)
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 akurat sused to za trhovu cenu nekupi. @dom1100 pokial sused nereaguje , zajdi na stavebny urad a nahlas cierne stavby. Ale asi to bude chciet pravnika.
Odpovedať
@majkoj Nikto nehovorí o trhovej cene... Užíval si, zaplať, alebo zbohom... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 nechapem, to ma akoze predat susedovi pod cenu ?
Odpovedať
Nie, nad cenu... za to, že to užíval... a ak nepristúpi, tak dovi... :-)
Odpovedať
ja som bola presne v takej istej sit. ako ty @dom1100, jeden si na mojom postavil žumpu, tak tomu som to predala, na cene sme sa dohodli, druhý zastaval komplet všetko, nepamätám koľko m už, dobré slovo sa neujalo, tak sme išli za právnikom, keď dostal zo súdu papier, prišiel sám a na cene sme sa dohodli. Ja by som to najprv riešila s rozvahou a až potom pristúpila k súdu. Ide ale o to, či to chceš predať alebo nie. :-|
Odpovedať
@dom1100 Kedy si prišiel na to že je to tvoj pozenok a ake je trajšie vyjadrenie suseda že staval na tvojom?
Odpovedať
Zavolaj si geodeta a daj si vyznacit svoj pozemok. Potom vyzvi suseda na odstranenie stavieb do urciteho datumu. Upozorni ho,ak neodstrani, ze budes vymahat najom za vyuzivanie cudzieho pozemku za posledne roky a ze to budes riesit sudnou cestou, takze suseda to vyjde draho. Ak mas LV, tak to ta nepusti! Je to tvoje osobne vlastnictvo,sused kona protizakonne
Odpovedať
@psychx Myšlienka je to pekná, ale jednu (podstatnú) chybu - stavba nie je súčasťou pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@draik pokial je pevne spojena z pozemkom tak je jeho sucastou 8-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@psychx Dovolím si Vám odporučiť nevyjadrovať sa k veciam, v ktorých nie ste si istý. Zbytočne môžte popliesť zadávateľov. Jednak z Vášho posledného príspevku vyplýva, že neviete, čo je stavba, a jednak opäť sa mýlite v tom, že stavba je súčasťou pozemku. Aby sme zbytočne nezahlcovali diskusiu, tak si dovolím upozorniť, že na to, aby šlo o stavbu, tak musí byť pevne spojená so zemou alebo si vyžadovať úpravu podkladu (viď stavebný zákon). V praxi je v drvivej väčšine stavba spojená so zemou. To, že stavba je samostatnou vecou a nie je súčasťou pozemku, vyplýva priamo zo zákona (aby ste to dlho nemuseli hľadať, tak odkazujem na §120 ods. 2 Občianskeho zákonníka). Podľa slovenského právneho poriadku je teda možné, aby vlastník pozemku nebol súčasne vlastníkom stavby (dôvody, prečo to tak je, rozvádzať v tejto debate nie je potrebné).
Odpovedať
zakony :D lenze on ho do tej stavby nemusi pustit, obzvlast, ak je ta stavba cierna, neexistuje. ak stavba neexistuje, pokial by ju niekto zubral, ako by ten sused namiestal? zbural mu ciernu (neexistujucu) stavbu? nj, ale ZAKONY, urcite by ten cierny stavitel dostal odskodne a ten ktory platil dane z pozemku isiel do basy. ludia by mali zacat hovorit, tak ako veci su a nie zakony zakony. sice neviem si predstavit, ako by niekto mohol "urkadnut' pozemok, ale tak stalo sa. a ked som na kastastri ako aktualny vlastnik, cokolvek co je na tom pozemku by som skartoval. konieckoncov, stavby tam vlastne ani neexistuju.
Odpovedať
@ernestsk Predstavujete si to veľmi jednoducho. "Čierna" stavba neznamená, že nejde o stavbu, teda, že neexistuje. Keďže ide o stavbu (vec), tak jej svojvoľné poškodenie/zničenie iným môže byť klasifikované ako trestný čin poškodzovania cudzej veci. Možno by ste sa čudovali, ale zákony sú postavené tak, že majiteľ pozemku za istých okolností môže nakoniec vyjsť skrátka.
Odpovedať
Profilova fotka
@draik a on neposkodil cudziu vec a teda jeho pozemok? neznehodnotil ho tym ze mu ho zastaval, osadil zumpu atd? to neni poskodenie cuzdej veci? myslim ze hej. a ta moja prvotna odpoved bola skor sarkasticka ako realna rada na odlahcenie situacie nie ako rada ktorou by sa mal vyslovene riadit. ale minimalne po oplotenim pozemku a zakazanim vstupu na pozemok pre suseda neni nic trestne nakolko je to jeho vlastny pozemok.
Odpovedať
@psychx Nemyslím si, že je tu priestor na vysvetlovanie každého Vášho názoru či právnej domnienky. Nemá to s pôvodnou otázkou nič spoločné.
Odpovedať
@dom1100 ak si ty vlastnik a mas to na katastri ok. Dolezita otazka - platil si cele roky dan z nehnutelnosti? Platil sused dan z nehnutelnosti? Ak si ju platil ty, nemoze sused poukazovat na vyuzivanie pozemku v "dobrej viere", ze je jeho. So sudom opatrne, u nas sa sud taha uz 16 rokov... Vzdy ked dotycny prehral, odvolal sa a mierne formulaciu preotocil.
Odpovedať
@trnavacka Akonáhle má pozemok vlastníka, tak nikto iný nemôže byť bez ďalšieho v dobrej viere (dobromyseľný).
Odpovedať
@dom1100 Fu zložitá situacia. A to si nemohol skor zabrániť vystavbe na svojom pozemku? Teraz budes mat len samé problémy. Ja by som jednehk pekneho vecera zobram buldozer a zrutil by som mu to setko. Ale to by si musel vystihnúť situaciu keby nebol doma. Urcite chodí na dovolenku a v tom momente by som mu to vsetko zbural. On sa podla mna nemôže nijako brániť pretoze to nie je jeho pozemok a za druhé to nemôže ísť nikam nahlásiť pretoze oficialne to nemá nikde zapísané. Ale ak si aspoň trošku za dobré s tým susedom a aj sa porozpravate tak by som mu navrhol ak to je pre teba prijateľné aby si to odkúpil ,prípadne ak nema oto záujem nech si to odtiaľ presťahuje na svoj pozemok. Aj ked sme ludia netreba zabúdať ze sme najhoršia haved co zije na svete zo všetkých žijúcich tvorov. Ale predpokladám ze on to nebude chcieť odkúpiť a ani presťahovať vsetko na svoj pozemok. Takze ti uz iba zostava jedno a to co som spomínal. Akonahle mu začneš dávať na výber zneuzije to a zacne sa s tebou súdiť. Toť moj názor nie rada.
Odpovedať
@draik to so mysli vacsina ludi. Ver tomu, ze uz 16 rokov nemozeme narabat s velmi lukrativnym pozemkom. Vlastnik uvedeny na katastri p!atil dane a iny jeho pozemok vyuzival. Vlastnik byval mimo, nevedel o tom. Ten iny prisiel s teoriou, ze pozemok je jeho a na katastri je chyba. A trva to uz naozaj tolko rokov, nekonecne nase sudy, odvolania, zmena za!oby. On zaluje nas, ze mu odopierame jeho majetok.
Odpovedať
@trnavacka hej, platil. dokonca mi chodili z obecneho uradu pripomienky, aby som celu parcelu pokosil koli invazívnym burinam
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?