Cez náš pozemok vedú telekomunikačné káble

Profilova fotka
Čo by ste urobili na našom mieste, keď ste kúpili pozemok, ktorý na LV nemal žiadnu ťarchu, ani vecné bremeno a nakoniec sme zistili, čistou náhodou, že v pozemku sú telekomunikačne káble, ktoré vedú cez náš pozemok a zasahujú podľa nášho projektu 2 m v dome. Prečo ho neuviedol kataster? Človek by nekúpil taký pozemok. Ohrozená je naša stavba. Predchádzajúci majiteľ to kúpil od obce a tiež o tom nevedel. Ako by ste riešili. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@mishell1 ten pozemok je cisty? este ziadna stavba?.... je to inak aj dost nefer od predavajuceho, kedze o tom vedel a evidentne vam naschval o tom nepovedal, kedze to chcel predat. to je zatlkanie a podla mna (niesom ziaden pravnik alebo co) by sa tym padom dala napadnut kupna zmluva. co sa tyka vasho domu - neda sa to posunut este o tie 2m?
Odpovedať
Profilova fotka
ten pozemok je na LV čistý a nestavali sme na ňom nič lebo všetko sa posunulo :( predávajúci nevedel o tom on teraz všetko rieši za nás. On to kúpil od obce a rieši to teraz obecný právnik. Pretože už jemu zamlčali túto vec. Dal by sa zmeniť projekt ale nemáme nazvyš financie na nový projekt. Tiež treba dodržať 1m vzdialenosť od toho kábla pre sprístupnenie telekomunikácii. Môže sa stať, že po 10 rokoch prídu telekomunikácie, že idú niečo meniť a ja nebudem mať záhradu ale rozkopaný pozemok. No ako sme sa tešili s pozemku, tak teraz sme zúfali, že ako to všetko vyriešime a hlavne ako to dopadne :(.
Odpovedať
@mishell1 Ak som to pochopila dobre, tak vy ste majitelmi pozemku cez ktory vedu telekomunikacne kable? To znamena, ze telekomunikacie maju problem, pretoze ich kable vedu cez sukromny pozemok! V tomto pripade dobry pravnik!
Odpovedať
Profilova fotka
Aj ja si myslím, že majú problém oni a nie my. Len keď som tam volala, tak mi povedali, že ak by sme išli vybavovať papiere, tak až vtedy by telekomunikácie uviedli, že je tam ťarcha, že pri stavebnom povolení sa píše. Ak chceme ich preložiť, tak cena na naše náklady je 7 - 8 tisíc eur.!
Odpovedať
@mishell1 este mam taku otazku, v ktorom roku boli vedene kable cez tento pozemok? Bol uz pozemok v sukromnom vlastnictve? Kto bol majitelom?
Odpovedať
Profilova fotka
Tam je jeden kábel 40 ročný, kde vlastníkom bola obec a druhý bol len asi 3 roky dozadu to bol už súkromný vlastník.
Odpovedať
No predavajuci tiez o tom nemusel vediet - nam sa stalo to iste - otec predal rodicovsky dom spolu s pozemkom a novy majitel zistil, ze cez ten pozemok ide obecny vodovod - cez sukromny pozemok! Ten sa budoval velmi, velmi davno, otec o tom nic nevedel - za vsetkym stala obec a vtedajsia spolocnost, ktora budovala vodovod. Nedrzali sa povodneho zameru a aby usetrili, vybrali si kratsiu cestu. Neviem, ako to vtedy dopadlo, ale ten vodovod tam bol vybudovany nacierno.
Odpovedať
kable a rury sa kedysi zakopavali ako komu pasovalo. ked pocuvam historky od bagristov .... :-D takze, ze tade ide daky kabel nemusel vediet kludne nikto a mohli ste na to prist az pri kopani. tak isto - kedysi sa jednoducho pri zakopavani podzemnych vedeni nic nemeralo takze sa to nemalo ako dostat anilen na ucelove mapy a nie este do katastra. a kataster je len evidencny organ - cize nieje vecou katastra aby sledoval kde sa co kope a daval to zameriavat a robil vecne bremena.
Odpovedať
@mishell1 no to, ze su tam uz 40 rokov su hned dva problemy a to, ze sa vam moze stat, ze vam rozkopu cely pozemok pri obnove a este to, ze pred 40-timi rokmi bolo vsetko statne, skonfiskovane takze tu to bude na dlhe lakte. Zoberte si na to pravnika v tychto otazkach alebo aj Ombudsman.. Lebo toto ste v podstate Vy vs.Stat (kedze sa stavalo za ineho rezimu}
Odpovedať
Profilova fotka
@bejby29 dakujeme za info
Odpovedať
@mishell1 dufam, ze trosku pomohlo a daj potom vediet, ako ste dopadli, prosim.. Zaujimaju ma taketo veci..
Odpovedať
pozri sem http://www.modrastrecha.sk/forum/tema...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Majki555 pridala dobry link. Nie je to take jednoduche a nespoliehala by som sa na to, ze to je moj pozemok a hotovo! Myslim, ze by to bolo na dlhocizne sudy a nakoniec by ste museli prekladku platit vy. Taketo institucie su lepsie kamosi s vladou ako obycajkovski ludkovia...Skuste sa dohodnut s telekomunikaciami, aby si to prisli prelozit, uvidis, co vam povedia. Viem len, ze je to na dlho :(
Odpovedať
Profilova fotka
@maluboma Už sme začali, tak dúfam, že to zvládneme do ďalšieho leta, lebo vtedy chceme vstavať. Už od augusta to riešime.
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 tak vidím, že nie sme v tom len my. cez ten link je veľa ľudí, čo o tom nevedeli.
Odpovedať
@mishell1 veru,veru, nie ste sami. Ludia poobjavuju na svojich pozemkoch nielen rozne kable,ale aj ropovody,plynovody a cojaviem co este. Zial, takmer vzdy tahaju za kratsi koniec,lebo prv nebola povinnost pytat povolenia od vlastnikov,ani to zapisovat ako tarchu do LV. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
Mala som dať vedieť ako sme dopadli s tým nešťastným káblom!!! Tak po troch mesiacoch sme odstúpili od KZ. Dnes sme kúpili nový pozemok a môžeme na jar kopať základy :D . Sme šťastučký, že po roku a pol hľadania nám to konečne vyšlo. Držím palce tým, ktorí majú rovnaký problém, ako sme mali my.
Odpovedať
@mishell1 To ste mali fakt stastie, ze ste na to prisli pred kupou. Drzime palceky :-)
Odpovedať
pred troma rokmi som kupil pozemok C stav mam nan LV..chcem dokúpiť dake metre navyše a tak som zistil ze parcela je evidovaná aj na E stave a tam su iný majitelia....pozemok presiel na C stav asi pred 10rokmy na to mam LV a oni maju LV na E stav... ktory je vlastne platny...nemienim este raz kupovat pozemok :-S
Odpovedať
@mishell1 Prosím ťa,mohla by si pesnejšie špecifikovať aké káble ti idú pod tvojim pozemkom. Sú to káble telekomunikačné pre pevné domáce linky? Sú to optické káble mobilných operátorov? Sú to káble iba pre televízne rozvody? Sú to elektrické káble 22 kV ? Sú to káble 400 V? Najvyššie napätie je 400 tisíc V pre diaľkové a medzinárodne rozvody a tie vedú po vysokých stožiaroch. Možno tie káble máš tienené a nepredstavujú žiadnu hrozbu a tiež nepoškodzujú zdravie. Možno na tvojom pozemku máš silné geopatogénne zóny,ktoré dokážu zničiť zdravie za 3-5 rokov. Dom je potrebné ešte pred projektom zmapovať a situovať ho podľa svetových strán a bolo by dobre to všetko dať premerať.Zisti ,čo ti tam vlastne ide.Robím meranie elektrosmogu,meriam geopatogénne zóny a zároveň ich eliminujem vlastným vyvinutým odrušovačom až do 95 %. Elektrosmog to eliminuje tiež a záleží tu na vyžarovacích kmitočtoch z tých káblov a na ich napájacom napätí a prúdovom zaťažení.
Odpovedať
Prepáč,nečítal so to celé až po odoslaní príspevku,ale aj tak to situovanie domu a premeranie GPZ na tvojom novom pozemku je pre zdravé bývanie potrebné urobiť..
Odpovedať
Nový domček budeš musieť napájať zo 400 V siete kábelom. Nie je to jedno ako ti kábel zakopú do zeme. Kábel by nemal prechádzať pod domom aj pozdĺž neho v tesnej blízkosti domu,ale dať ho priamo kolmo k stene,i keď to bude stáť o trocha viac a podľa toho aj situovať dom na svetové strany,tak aby vyhovel všetkým požiadavkám. Elektrikarom a projektantom je to väčšinou jedno ako položia kábel,alebo urobia projekt domu.Nenechaj to na náhodu. Dosť obytných a rodinných domov je nezmyselne postavených.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusany Ďakujem za radu. Budeme si na to dávať pozor. Predtým kábel bol optický. Bol v šírke 7 m od hranice pozemku. Tam by sme si nemohli postaviť ani garáž. Prekládka kábla by bola veľmi drahá. Dnes už riešime lepšie veci na novom pozemku.
Odpovedať
@mishell1,ak máš záujem o kopec informácií o prívodnom káble zo siete a ako urobiť elektroinštálačné rozvody po stenách domu,aby ti nevyžarovali do okolia škodlivú elektrickú a magnetickú zložku a tiež odrušiť geopatogénne zóny,ozvi sa na adresu: dm2000@centrum.sk. Je toho veľa a tu ti to nemôžem nalepiť.
Odpovedať
máme podobný problém, kúpili sme dom na pozemku ktorého je telekomunikačný sĺp, ktorý samozrejme na LV neni....môžeme žiadať o jeho odstránenie?
Odpovedať
Profilova fotka
@mika7 áno môžete ale potom si musíte pripraviť veľmi veľa peňazí. u nás nebol stĺp ale káble sme chceli premiestniť a pýtali cca 3500 eur a stĺp neviem či sa bude dať premiestniť ?!
Odpovedať
to vážne???? ale veď to oni majú predsa niečo na naščom!!! to je sila ]-(
Odpovedať
mika,žiadať o prekládke stĺpa môžeš až na ústrednom kúrení a súd potrvá najmenej 100 rokov. Poznám také neriešiteľné prípady,kde sa 400 V vedenie nedá so stĺpom nikam preložiť a susedia ho tiež nechcú. Ostáva ešte jedno riešenie dať to do zeme,ale aj to sa často nedá kvôli potoku,alebo urobiť ďalšie zmeny napájania elektrikou niekoľkým susedom. To už by ti pomohlo mať dajakú bohatú rodinu v Amerike.
Odpovedať
@dusany no ďakujem pekne! je to sĺp T Comu, idem to začať v pondelok riešiť, tak som zvedavá ako sa k tomu postavia. Až doteraz som mala pocit, že sme v práve.... ;-(
Odpovedať
@mika7 ,T-Com ti určite vyhovie. Pri napájaní dcére sa jej pýtali,kde majú stĺp osadiť. Mali plánované dať ho na okraj dvora. Po nesúhlase dcéry sa nakoniec dohodli na obecnom pozemku. Verím,že sa s nimi bude dať dohodnúť.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?