Cena pozemku a DPH

Ahojte, zaujimalo by ma co si myslite o cenach pozemkov na realitach. Chapete to tiez tak, ze ak je napisane 130 euro za m2, tak je to konecna suma? Konkretne teda ci je tato cena s DPH alebo bez. Totiz doteraz som si myslela, ze tie ceny su fixne a uz sa k nim nic nepribali (ak nie je napisane, ze napr. treba dokupit podiel na prijazdovej ceste) a uz vobec som nemyslela na to, ze by to mohla byt cena bez DPH. Vdaka za nazory.
Odpovedať
Ak nie je uvedene, ze je to cena bez DPH tak sa ma za to, ze je to uz cena konecna, teda vratane pripadnej DPH. http://www.zakonypreludi.sk/zz/1996-1...
Odpovedať
DPH sa netyka realit ktore patria sukromnej osobe,aj ked ich predava realitka.
Odpovedať
@dgerzo vdaka za info. To s tym zakonom som nevedela, ale viete ako to je. Ak sa mi nepaci majitelova ponuka, prosim, nemusim brat. Najde sa iny kupca. @atlaska vraj uz je zakon nejako prerobeny a platny aj pre fyzicke osoby nielen firmy.:(
Odpovedať
@elanor1 ked ti predam skrinu ty mi das 100 e tak mam ist na danovy a zaplatit statu 20% dph? Nic take pri predaji sukromnmi osobami neexistuje.
Odpovedať
reality ktore predavaju fyzicke osoby nepodliehaju DPH, ale predpokladam ze @eleanor1 sa skor pytala na nehnutelnost, ktoru predava nejaky developer - firma a ta je spravidla platcom DPH a nehnutelnost teda predava s DPH...
Odpovedať
@elanor1 to je blbost, nemozes si predsa uctovat DPH :-D
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.epi.sk/priklad-z-praxe/Pre...
Odpovedať
@atlaska aj mne to pride ako blbost. Ak je cena bez DPH, nech to dotycny uvedie. @sysell jasne, je to hlupost, ale pri beznom tovare mas uvedenu cenu s aj bez DPH a ked predavas svoje veci, tak DPH neodvadzas. :) @dgerzo ano ten pozemok ma developer a mali by sme od neho len pozemok, dom si poriesime sami. Lenze pozemok je pisany na majitela tej firmy, spolocnost sa v liste vlastnictva neuvadza. Z realitky mi chlapik tvrdilm, ze podla noveho zakona aj fyzicke osoby musia platit dan z predaja pozemku. Ale teda v mojom pripade vlastnik pozemkov je zaroven aj developer a v danej oblasti bude stavat aj domy, buduje siete aj cestu. Ked je taky sikovny, tak asi sa chce viac nabalit, neviem. @poisonblu ak spravne chapem tie zakony, tak toto sa vztahuje na moj pripad. Neznasam citanie zakonov :D Ak je to stavebný pozemok a nie stavba (prípojka, oplotenie), nie je možné na účely DPH podmienky oslobodenia pri dodaní stavby vzťahovať na oslobodenie od dane pri dodaní stavebného pozemku. To znamená, že dodanie stavebného pozemku, ktorý sa dodáva so stavbou, ako je plot, spevnená plocha, prípojka, nespĺňa podmienky oslobodenia od dane podľa § 38 ods. 2 zákona o DPH a jeho dodanie podlieha DPH.
Odpovedať
Odkaz co poslala poisonblu sa vztahuje len na osoby registrovane pre DPH. Ako pises, ak na LV figuruje fyzicka osoba - neplatca DPH, tak na kupnu cenu sa DPH nevztahuje. Ak ti realitak povedal, ze FO musia platit dan z predaja pozemku, to je pravda, ale to je ina dan - dan z prijmu resp. odvod do zdravotky a nie DPH... Aj tak to tu riesis zbytocne, proste sa opytaj ci je uvedena cena konecna, alebo k nej budu priratane este nejake dalsie veci, a aka teda bude konecna cena...my to tu nevyriesime :)
Odpovedať
V zmysle aktuálne platného zákona o DPH sa platiteľom stáva aj zdaniteľná osoba, ktorá dodá stavbu, jej časť alebo stavebný pozemok alebo prijme platbu pred ich dodaním, a to tým dňom, ktorý nastane skôr, ak sa z dodania má dosiahnuť obrat (49 790 eur) podľa odseku 1, okrem dodania stavby, jej časti alebo stavebného pozemku, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 38 ods. 1. Títo platitelia sú povinní oznámiť daňovému úradu skutočnosť, na základe ktorej sa stali platiteľom, do desiatich dní odo dňa vzniku tejto skutočnosti a v tej istej lehote predložiť doklady osvedčujúce túto skutočnosť. § 38 ods. 1: Oslobodené od dane je dodanie stavby alebo jej časti vrátane dodania stavebného pozemku,19) na ktorom stavba stojí, ak je dodanie uskutočnené po piatich rokoch od prvej kolaudácie stavby alebo jej časti, na základe ktorej bolo povolené užívanie stavby alebo jej časti alebo po piatich rokoch odo dňa začatia prvého užívania stavby alebo jej časti; platiteľ sa môže rozhodnúť, že dodanie uvedenej nehnuteľnosti nebude oslobodené od dane. Byty a nebytové priestory sa na účely oslobodenia od dane podľa prvej vety považujú za časť stavby. J.
Odpovedať
Pleties tu hrusky s jablkami. Kto predava pozemok? V otazke nespomonas ziadnu firmu,developera. Ak je vlastnik na LV fyzicka osoba, moze pozemky odpredat aj svojej vlastnej firme a potom ich predavat dalej.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?