Aký je správny postup pri kúpe pozemku?

Ahojte, chcela by som vas poprosit o radu. Prelustrovala som diskusie, ale nejako som to nenasla. Mali by sme kupovat pozemok od RK. Bolo mi povedane, ze postup je nasledovny: - podpis zmluvy - prevod penazi - zavkladovanie pozemku (a potom my cakame na LV) Je toto poradie spravne? Je jasne, ze clovek sa boji, predsalen dnesny svet je dost divoky. Ale zase keby najprv zavkladuju a potom my platime, tak su v nevyhode oni. Existuje "spravny" postup: Dakujem moc :-)
Odpovedať
1
2
Pozdravujem , samozrejme že existuje :-) ak mate obavu že najprv zaplatite a potom čakate kedy vas zapisu na LV tak odporucam nasledujuci postup: - podpis zmluvy ( staci overit podpis predavajucich ) - ulozenie kupnej ceny do depozitu u notara alebo na vinkulovany ucet v banke. Peniaze sa uvolnia po predlozeni LV kde uz budu zapisani kupujuci. Nezalezi ktora strana ho predlozi. - zavkladovanie do katastra v ten isty den Obe strany maju istotu: Predavajuci ma istotu ze kupujuci ma dostatok penazi a budu mu vyplatene Kupujuci ma istotu ze nepride o peniaze a budu uvolnene az ked bude majitelom nehnutelnosti Drzim prsty :-)
Odpovedať
@r_speedy - dakujem veeelmi pekne :-)
Odpovedať
aj nabuduce :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@weirdo nepoznas notarsku zabezpeku?
Odpovedať
@andyfoto - moc sa v tychto veciach zatial neviem orientovat. Takze nepoznam =-)
Odpovedať
@weirdo takisto odporucam bud vinkulovany ucet v banke alebo notarsku uschovu, ten vinkulovany ucet je si myslim lacnejsi ako u notara zabezpeka treba zajst do banky a k hocijakemu notarovi a popytat sa ja by som v dnesnej dobe nedala nikomu prachy skor ako by som mala vklad na katastri...., a zase opacne, skorej by som nepovolila, aby isli papiera na kataster, keby som nemala iste peniaze:-)
Odpovedať
@monciky - dakujem, poinformujeme sa :-)
Odpovedať
@weirdo odporucil by som vinkulaciu v banke. Stoji to tusim okolo 70 Eur, ale mas istotu, ze banka nevyplati realitke/predavajucemu tvoje peniaze, pokial nepredlozia list vlastnictva toho pozemku, kde uz bude figurovat tvoje meno. ;-)
Odpovedať
@petogen - dakujem. Pozerali sme to a len zakladny poplatok vo VUB je 0,5% zo sumy, minimalne 16,60€. Co nam vychadza nejakych 125€ a tusim su tam aj ine polozky. A to je celkom dost. Je mozne, ze ine banky to maju lacnejsie, musime to este preluskat. Nevies nahodou, ako dlho trva vybavenie tejto celej zalezitosti v banke?
Odpovedať
@weirdo my sme tento proces absolvovali v decembri minuleho roka prave vo VUB, ale suma bola nejaka konstanta, nie odvedena od vinkulovanej sumy. Trvalo to rychlo, bolo treba predlozit kupnu zmluvu, overene podpisy, oni potom myslim za 1-2 dni vypracovali vinkulacnu zmluvu, tu sme podpisali tiez, ale iba my. Potom nam na ucte zablokovali peniaze v danej vyske. Ked sme doniesli zavkladovany list vlastnictva, previedli prostriedky na predavajuceho. Takze rychlost zavisi iba od toho, ako rychlo budete mat novy list vlastnictva.
Odpovedať
@maminnka - dakujem. Akurat som citala na porada.sk (a tusim tam nejaka mamina pisala o radu :-) ) a dozvedela som sa, ze sa vlastne jedna o Dokumentarny akreditiv a rozdiel je nasledovny - citujem: Vinkulácia O vinkuláciu by išlo, keby si si zriadil v banke účet a na tento účet by si vložil peniaze. Banke zadáš príkaz, že tieto peniaze vinkuluješ - rezervuješ v prospech niekoho, napr. Jožka Mrkvičku. Potom síce peniaze budú na tvojom účte, ale bez súhlasu Jožka Mrkvičku s nimi nemôžeš nič robiť. Musí prísť Jožko Mrkvička a povedať, že súhlasí, aby sa vinkulované peniaze uvoľnili. Nemusí prísť osobne, môže vinkuláciu uvoľniť aj písomne, musí byť ale na takom liste jeho podpis overený notárom. Na druhej strane ani on ale nemôže robiť s peniazmi nič. Darmo by prišiel do banky, nevyplatia mu tie peniaze, lebo stále patria tebe - sú na tvojom účte. Banka nekontroluje, čo vy máte medi sebou, ich len zaujíma, či Jožko dá príkaz na zrušenie vinkulácie. Ak zruší vinkuláciu, môžeš s peniazmi robiť čo len chceš. Na druhej strane sa môže stať, že ich Jožkovi ani nevyplatíš. Dokumentárny akreditív Začiatok je skoro rovnaký. Prídeš do banky a vložíš peniaze na účet. Potom povieš, že chceš vystaviť DA. DA je príkaz banke, aby vyplatila dohodnutú sumu peňazí Jožkovi Mrkvičkovi, ak Jožko prinesie do banky výpis z listu vlastníctva (originál), kde presne definovaná nehnuteľnosť bude napísaná na tvoje meno (zoznam dokumentov nie je predpísaný, je len na tebe, aké dokumenty budeš požadovať na výplatu peňazí). Napr. môžeš okrem toho listu vlastníctva žiadať, aby Jožko predložil aj kúpnu zmluvu medzi tebou a Jožkom s povolením vkladu do katastra na nehnuteľnosť .... (presne definuješ). Potom banka čaká, kým príde Jožko do banky a predloží dokumenty. Ak ich predloží, banka preskúma, či presne zodpovedajú tvojej požiadavke (LV s tvojím menom, kúpna zmluva, ..) a ak tieto dokumenty presne súhlasia s podmienkami DA, tak banka bez tvojho zásahu vyplatí určenú sumu Jožkovi. Pokiaľ Jožko predloží napr. len neoverenú kópiu LV, tak banka odmietne vyplatiť sumu. Takže ak Jožko chce peniaze, musí predložiť banke presne dohodnuté dokumenty. Na druhej strane Jožko má záruku, že ak predloží dohodnuté dokumenty, tak tie peniaze z banky dostane. Ak raz banka vystaví DA, ty ho už potom nemôžeš zrušiť, jedine so súhlasom Jožka Mrkvičku. Takže banka garantuje jednej strane, že peniaze budú vyplatené len na základe dohodnutých dokladov a druhej strane, že ak tieto doklady predloží, peniaze zaručene dostane. Preto DA stojí o trochu viac, než len samotná vinkulácia.
Odpovedať
my sme mali len vinkulacnu zmluvu, ale banka presne skumala, ci doslo k tomu pripadu, kedy moze uvolnit peniaze, kontrolovala uplne vsetko
Odpovedať
Článok sa načítava...
@maminnka - ved banka si zrejme uvazi, ze o co ide. Dakujem pekne za info :-)
Odpovedať
@weirdo Podľa mňa najlacnejší a relatívne najjednoduchší je ten vinkulovaný účet. Notári nie sú najlacnejší. DA je forma úveru, lebo platí banka, takže tiež to nie je to lacné. Ešte sa dá cez escrow účet, ale to podľa mňa vo vašom prípade nie je potrebné.
Odpovedať
@martuska75 - aha, to som netusila, ze DA je forma uveru, my mame hotovost. Skusim tam v pondelok zbehnut, co mi povedia ... dakujem moc.
Odpovedať
@weirdo my sme kupovali cezvinkulaciu a vpohode ale aj ta notarska sa zvykne pozivat. Inak este by ste podla mna boli v klude keby vam tou nehnutelnostou rucili za uver. Tam je tam postup ztusim ze sa prvazackladuje tarcha a uver sa cerpa obvykle na plombu. Potom mate istotu ak by z mejakeho dovodu aj kupna zmluva nebola zavkladovana tak sice maju peniaze ale zaroven su uz rucene tou nehnutelnostou. Ten dokumentarny akreditiv je uver obvykle ruceny hotovostou (ale teda moze byt aj pod ramcom), o uver ide len v tom ze plati rovno banka a potom si to vyrovna .
Odpovedať
@weirdo ako pise maminnka iba par dni, ked prinesies vsetky potrebne dokumenty. Poplatok za zriadenie by mal byt fixny okolo 70 Eur pokial viem, ale asi to zavisi od konkretnej banky.
Odpovedať
@petogen - dakujem ...
Odpovedať
ahojte, tak nedavna skusenost s predajom nehnutelnosti- vinkulacny ucet vo VUBcke, poplatok tusim 66 Eur, vsetko v pohode, len si aj u nich treba precitat poriadne zmluvu o vinkulacii, lebo u nas sa pracovnicka skoro pomylila a nenapisala tam vsetko, co bolo predmetom prevodu. notarsky depozit- 150-200 Eur poplatok od nas chceli
Odpovedať
a este dodatok- dajte si do tej zmluvy s bankou, ze peniaze uvolnia na zaklade predlozenia Listu vlastnictva a nie na zaklade Oznamenia o povoleni vkladu, lebo to posiela kataster a moze to trvat aj mesiac a viac, cize LVcko je skor
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Ahojte, kedy je potrebne zriadit vinkulovany ucet? Po podpise kupnej zmluvy alebo pred tym? Majitel pozemku si ziadal odo mna cislo vinkulovaneho uctu, aby mohol zakomponovat do zmluvy, v banke zase povedali, ze po podpise zmluvy... tato druha moznost sa mne osobne zda realnejsia. Dik za Vase skusenosti.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ahojte, to čo sa tu píše je veľmi zaujímavé ale ja osobne som zástancom určitej zálohy a neskoršieho doplatku. A mám ušetrených 70,-€ , ktoré sa zídu na vklad do katastra. To je môj osobný názor. Samozrejme o tom, že tento spôsob je ideálny keď je zapísaný aj v kúpno- predajnej zmluve. A tiež, že osoba xy prevzala zálohu , treba mat potvrdenie na papieri, a tiež že prevzala doplatok podľa uvedenej zmluvy.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@dandy05 Predávame byt po svokre a nám realitka s kupujúcim navrhuje vinkulačný účet a uvolnenie peňazí práve na základe predloženia LV s menom nového majitela - kupujúceho,čo sa nezdá mojej švagrine.Vraj keď bude už zapísaný ako nový majitel,peniaze neuvidíme.Ona trvá na tom,aby nám poslali peniaze po odovzdaní návrhu na vklad.Realitka mi tvrdí,že už sa to robí iba takto,ako to navrhujú.Tak ja fakt neviem...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 12 mesiacoch
Dobrý deň, chceli by sme kúpiť pozemok na stvabu, ktorý je na liste vlastníctva definovaný ako orná pôda. počet vlastníkov je 12, z toho 6 je známych a šiesti sú definovaní ako nezistení vlastníci, ktorých zastupuje Slovenský pozemkový fond.nepodarilo sa nám ich nájsť ani na katastri, ani na matrike.existuje možnosť, že by SPF pozemok predal? (všetci zistení vlastníci s predajom súhlasia) Ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Ak sa rozhodnete kupit si pozemok Pajstunska Alej, musite si kupit aj cast lesa. Les je vsak chranene prirodne pasmo. Nesmiete si tam postavit plot a uz vobec vyrubat strom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Pred kúpou pozemku odporúčam neísť na vec s horucou hlavou, ale preveriť si všetky podrovnosti. A to aj spomenute zalezitosti, ci nahodou pozemok nie je polnohosp. pôdou či lesom.
Odpovedať
@michal11150 SPF moze predavat pozemky len za podmienok stanovenych zakonom. Ak by bol vlastnikom priamo SPF len 1 dalsi a zaroven vacsinovy spoluvlastnik, tak by to bolo myslim mozne. Avsak ak su tam nezisteni vlastnici, ktorych SPF len zastupuje, tak to mozne myslim nie je. Viac sa docitas na http://www.pozfond.sk/sk/informacny-o...
Odpovedať
Hlavne si vy dôsledne skontrolujte ci na pozemku neviaznu ziadne tarchy ,exekúcie alebo nejaké vecne bremena. Potom si zistite ci pozemok je určený na výstavbu a ci je v územnom pláne zahrnuty na výstavbu. Nech vám realitná predloží aktuálny LV a aj doklady že pozemok je určený na výstavbu. Najlepšie potvrdenie od obce alebo mesta v znení ze parcela..... v katastrálnom území. .... je zahrnutá v územnom pláne a určená na výstavbu rodinného domu. Zistite si ci je v extr. alebo intraviláne .Účelom realitiek je zisk a aby sa vam nestalo že kúpite pozemok kde budete siať trávu najbližších 10rokov. Veľa šťastia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den da sa odkupiť poyemok ked jeden zo 4 majitelov nieje zasiahnutelny ?
Odpovedať
@gerda19 s predajom musia súhlasiť všetci spoluvlastníci zapísaní v KN na LV, ktorí v kúpnej zmluve budú uvedení ako predávajúci na jednej strane a kupujúci na druhej strane - noví vlastníci, majitelia.. nechápem aká nedosiahnuteľnosť jedného so spoluvlastníkov.. hmmm
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?