Ako zmeniť záhradu na stavebný pozemok?

Ahojte, vedeli by ste mi poradit? Kupili sme pozemok ktory bol povodne zahradou. Co je potrebne obehat a vybavit aby sa tento pozemok ( zahrada ) stal stavebnym pozemkom? :-. Dakujem za vase rady a pripomienky
Odpovedať
určite mestský či obecný úrad a potom kataster. môže sa stať, že obec nepovolí urobiť zo záhrady stavebný pozemok. ale ak je to pozemok, napr. medzi domami, nemal by byť problém.
Odpovedať
Liana dakujem, ano je to pozemok medzi domami, takze ak tam postavime dom tak bude priamo v linii s ostatnymi domami. A nevies za aky cas by sa to dalo vybavit? Snad to nebude trvat dlho, na jar totizto chceme zacat stavat.
Odpovedať
ahoj, my máme pozemok od svokrovcov. je to stále záhrada a boli sme na pozemkovom úrade a tam nám povedali, že si musíme najprv zavolať geodeta, aby nám pozemok vymeral a potom nám to prevedú na stavebný pozemok. obec s tým nemá čo robiť. my budeme mať domček úplne mimo ostatných domov. ;-)
Odpovedať
Ahoj stavebným pozemkom je každý pozemok v intraviláne obce ktorý je určený na výstavbu, je k nemu prístupová komunikácia a ma k dispozícii inžinierské siete. Katasrálny úrad nepozná pojem stavebný pozemok, kultúra pozemku je buď záhrada alebo zastavané plochy a nádvoria.
Odpovedať
Ak chcete stavat, mali by ste si pred tým vybaviť územné rozhodnutie a stavebné povolenie, môže sa to vybavovať aj spoločne. K územnému rozhodnutiu budete potrebovať potvrdenia že cez danú parcelu neprechádzjú žiadne zo zariadení týchto inštitúcii (SPP, SeVak, Telekomunikácie, SSE - to je v prípade že ste zo stredného slovenska), pred tým než začnete vybavovať stavebné povolenie tak musíte mať najprv projekt domu a jednotlivých prípojek (voda a kanalizácia alebo žumpa, elektrika, plyn - s týmito projektami musíte znovu pobehať po príslušných inštitúciach, kde sa k tomu vyjadria a to pripojíte k žiadosti o stavebné povolenie.)Tiež budete k stavebnému povoleniu potrebovať vyjadrenie obce. Stavebné povolenie sa vybavuje na okresnom stavebnom úrade. Pred tým než vôbec začnete niečo vybavovať tak z katastrálneho úradu si zaobstarajte snímku z katastrálnej mapy a list vlastníctva k danej parcele najlepšie z 250 Sk kolkovou známkou (niekde stačí aj zo 100 Sk kolkovou znamkou, ale na to by som sa nespoliehal, čo je už 150 Sk pri výstavbe domu), skoro všade budú chcieť minimálne jednu z týchto vecí. A nezabudnite, že väčšina potvrdení platí nanajvíš 3 mesiace, potom odznova. Ja to vybavujem už asi 3 mesiace a mal by som to mať koncom tohto mesiaca a to som šiel cez známich alebo pomocou všimného. Tak veľa zdaru
Odpovedať
ahoj, ak je Vasa zahrada urcena v uzemnom plane na zastavanie - tak staci ist na pozemkovy urad a oni Vam vydaju Rozhodnutie o zmene druhu pozemku (zo zahrady na zastavanu) - to je vsetko. Ostatne veci, co tu pisal pitik1 - su potrebne pri tych povoleniach. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
takze na zahrade mozem kludne zacat s vystavbou rodinneho domu, samozrejme po splneni nalezitych podmienok? alebo sa to riesi tak ako kedysi, ze na zahrade mozes stavat len zahradny domcek s urcitou rozlohou? napr. podorys 10x10? pozemok je v intravilane obce, s pristupovou cestou, vsetkymi IS, medzi domami, ale v katastri vedeny ako zahrada...
Odpovedať
Profilova fotka
ja som dostala od našich pozemok písaný ako záhrada, stačilo mi behnúť na pozemkový úrad s listom vlastníctva a ešte nejaký doklad chcel,ale už si nepamätám, povedala som, že chcem vyňať časť záhrady na stavebný pozemok v akej rozlohe,ujo vytiahol akýsi papier,na ktorý sme to zapísali,podpísala som mu to a o niekoľko dní mi prišlo rozhodnutie, že mi to povolili.to bolo všetko ohľadom týchto vecí no a samozrejme to tvorilo aj prílohu k stavebnému povoleniu
Odpovedať
Zahradu musis na pozemkovom urade vynat z podneho fondu ak na nej chces stavat RD. Ci je alebo nieje v intravilane obce ci ma alebo nema IS.
Odpovedať
ak je pozemok v intravilane a ma menej ako 1000 m2 - tak nepotrebujes rouhodnutie prislusneho organu na vynatie polnohospodarskej pody z podneho fondu. Ale ak je pozemok v extravilane - tak toto rozhodnutie je potrebne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
banga • Včera o 23:51 ahoj, máme pozemok vedený v katastri ako záhrada, obec vydala UPI na stavebný pozemok. Niekde som čítala, že keď je obcou vydané UPI na stavebný pozemok, nie je potrebné vyňať pôdu z poz. pôd. fondu. Vie mi niekto poradiť ako je to naozaj???
Odpovedať
ahoj, ak obec vydala UPI na Vasu zahradu - ako na stavebny pozemok = nepotrebujete vynimat podu z pozemkoveho podneho fondu. Ked budete kolaudovat, budete potrebovat geometricky plan na zameranie stavby ku kolaudacii - ten date na kataster na zapis a pozemok pod stavbou sa zmeni na zastavanu plochu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tak s tym UPI nam povedal sam starosta ze nepotebujeme podu vynat a nakoniec sme to k stavebku potrebovali a dodatocne nahanali. proste ak je to raz na katastri zahrada treba podu aspon pod stavbou vynat z podneho fondu. Nase tety na stavebnom urade to "potrebovali" a nebavili sa so mnou o tom co povedal starosta.
Odpovedať
ale naj je opytat sa na stavebnom urade, vypytat si od nich vasetko od koho treba suhlasne stanovisko. To je najlepie,lebo podla skusennosti od znamych nie vsetky stavebne urady su v tomto jednotne. My mse zasa nepotrebovali pamiatkarov, znamy ano aj ked ich pozmok nieje v pamiatkovej zone.
Odpovedať
na vynetie pody pod stavbou tiez potrebujete geometricky plan - a ten sa vyhotovuje len v extravilane a nie v intravilane.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
gambika • Dnes o 10:34 Ahoj, prosim vas pomozte mi, s manželom sme dostali pozemok od rodičov za rodičovskym domom ciže v záhrade kde chceme stavat lenze vobec neviem ako na to cim mame zacat este nemame pozemok na seba napisany. moze mi prosim niekto napisat zoznam co vsetko potrebujem pred zacatim stavebneho povolenia? Ospravedlnujem sa ak tu uz takato tema je nenasla som. Dakujem vam vsetkym za pomoc...
Odpovedať
Ahojte :-) , neviete niekto, kolko stoji prepisanie zahrady na stavebny pozemok? Dakujem
Odpovedať
leigh, tam je nejaký 100,- Sk poplatok - teda toľko som platila minulý rok /za vyňatie z pôdneho fondu za účelom stavby/ 8-)
Odpovedať
Dakujem Jenny56 :-) , to by bolo fajn, ja som sa trochu obavala, lebo som pocula, zevraj je novy zakon, podla ktoreho sa moze platit az do 500Sk/m2.
Odpovedať
To by aj tak záležalo od lokality a bonity pôdy tých 500,- Sk bola plánovaná najvyššia taxa.Ale neviem či ten zákon bol vôbec prijatý. Ja som sa potom už o to nezaujímala keď som si to vybavila. Ja už mám aj stavebné povolenie, len sa nič nestihlo už koncom roka realizovať. 8-)
Odpovedať
Tak my tiez mame pozemok vedeny ako zahrada a myslela som si, ze staci kladna uzemno-planovacia informacia od stavebneho uradu - tu mame. Takze bude treba ist este aj na pozemkovy fond?? Viete to niekto na 100%, ze co vlastne treba?
Odpovedať
Profilova fotka
Caute. Na pozemkovom fonde treba 100 sk kolok, original list vlastnictva a kopiu z katastra staci so 3 euro kolkom a situacny plan vasho domu osadeneho na pozemok. Neplati sa okrem toho nic, avsak podmienka pozemok nesmie mat viac ako 10a = 1000 m2.Ak je pozemok vacsi, treba vynatie detto ale navyse asi 5 krokov - vzorka ornice a neviem co ine a mimo toho aj poplatok za kazdy m2.
Odpovedať
gambika - My sme tiez dostali pozemok pred rodicovskym domom, ktory bol evidovany ako zahrada, dali sme si ho na katastri prepisat na nas a s listom vlastnictva a geometrickym planom sme isli vybavit stavebne povolenie. Nikto od nas nepytal ziadny iny papier, stavebne povolenie uz mame, uz chyba len dom :-) . Mne bolo povedane, ze zo zahrady sa stavebny pozemok stane ziskanim stavebneho povolenia. Takze uz mame stavebny pozemok, aj dan budeme platit uz zo stavebneho pozemku. Na liste vlastnictva je stale napisane zahrada, bolo mi povedane ze to sa nezmeni, kym nepostavime dom.
Odpovedať
Ahojte, my mame podobny problem. Mam pozemok, ktory je vedeny ako zahrada patriaca k rodinnemu domu mojej rodiny a ku ktoremu by mala viest pristupova cesta, s cim obec este suhlasi, ale tvrdi ze nema peniaze na vystavbu sieti a vraj bez sieti nedostaneme stavebne povolenie. Nebolo by mozne siete si dotiahnut od nas z domu, alebo nejako inak, ked sa do toho obci nechce? Vdaka za radu, lebo sa nevieme pohnut z miesta.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Pitik pisal, ze katastralny urad pozna len pojem zahrada alebo zastavana plocha/nadvorie. Pred kupou bol nas pozemok vedeny ako zahrada, po kupe a naslednom prepise je teraz na katastri vedeny ako zastavane plochy/nadvoria. Znamena to, ze s tym nemusime uz nic robit, len kupit projekt, vybavit pripojky a zacat so stav.povolenim??? Alebo radsej sa este informovat o pripadnom prepise zastavanej plochy/nadvoria na stavebny pozemok??? Dakujem za rady...
Odpovedať
Naozaj nikto??? Tak skusam este raz....zastavane plochy/nadvoria su urcene na zastavanie alebo urobili chybu na katastri a ta plocha by uz akoze mala byt zastavana???
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
s.m. - ak je uz pozemok vedeny ako zastavene plochy, nemusis uz nic vybavovat. K stavebnemu povoleniu je dolezite to, aby to bolo vynate, aby to nebola zahrada, alebo TTP... musi to byt bud zastavana plocha, alebo nam na staveb. urade povedali, ze aj ked je zapisane ako "Ostatne plochy", tak je to ok... Mozete sa pustit do stavebneho povolenia... ;-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?