Ako zistím rozdelenie spoločného pozemku?

vlastnime jeden pozemok a druhu cast ma iny majitel samozrejme. Nam nastal problem v tom ze nevieme kto a kedy rozhodol ze aka cast pozemku patri obom vlastnikom. Bolo jasne ze my vlastnime 500 m 2 a druhy majitel vlastni 700 m 2 ale kto by mi vedel poradit kam sa mam obratit aby sme vypatrali na zaklade coho bolo v katastri uvedene ktora cast pozemku a strana je nasa a jeho. V katastri je dokonca pridelene parcelne cislo. Pred tym to tak ale nebolo.Je to preto zle riesenie pretoze na nasom pozemku si neviem postavit bungalov..pretoze ten pozemok mame skor uzky a dlhy. dakujem za rady
Odpovedať
podla toho co pises prepodkladam ze ide o jeden pozemok s jednym parcelnym cislom na jednom liste vlastnictva , kde su dvaja spoluvlastnici a ich podielova vymera zodpoveda hodnotam 500 a 700 m2, rozdelenie takejto nehnutelnosti na dva pozemky je mozne iba na zaklade rozdelovacej zmluvy , s ktorou musia suhlasit obe strany a geometrickeho planu, kde je vyznacene ako sa tie nehnutelnosti rozdelili...... ale vasa situacia moze byt aj ina, treba upresnit presne aky je tam pravny stav aby sa to dalo spravne posudit
Odpovedať
Presne tak ako píše acerkaa, len doplním, že ak sa jedná o pozemok s dvomi spoluvlastníkmi tak na každej časti pozemku majú práva zodpovedajúce vlastníckemu podielu. Chcem povedať, že z každého m2, mm2, áru ..., máš ty podiel 500/1200 a spoluvlastník 700/1200. Žiadna jeho strana a vaša strana právne neexistuje.
Odpovedať
Začnite pekne po poriadku. Ste zjavne podielovými spoluvlastníkmi preto je dôvodný predpoklad že skôr či neskôr budete postavení pred situácie, ktoré podobný spôsob vlastníctva skôr komplikuje. Ideálnym riešením najmä ak máte plán stavať je rozdelenie pozemku. Otázkou je aký prístup k nemu existuje prípadne či po rozdelení bude možné bezproblémové využitie oboch častí. Prekonzultujte so spolumajiteľom a začnite návrhom na vysporiadanie podielového. Presný postup je uvedený v Občianskom zákonníku v časti vlastnícke práva. Ak nájdete spoločnú reč, stačí iba začať. Dohoda je najlacnejší a najrýchlejší spôsob, budete to ale musieť prehnať celým procesom ako my. A samozrejme budete si musieť občas zahryznúť do jazyka a vedieť byť veľkorysí. Viem o čom hovorím. Inak sa k cieľu nedopracujete.
Odpovedať
no a ak ste vlastnikom parcely o vymere tych 700m2 v 1/1 tak to musel niekto v minulosti rozdelit - geometrickym planom + k tomu bud sud alebo daka zmluva - a to by vam uz mali vediet povedat aj na katastri - akym GP a akou zmluvou a kedy sa to delilo - ale ak je to tak tak stym uz moc nenarobite - niekto z vasej strany to musel podpisat a uz to tak proste je - a spochybnovat podpis .... no neviem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?