Ako získať pozemok vydržaním?

Chcela by som poprosiť o radu vo veci vyvlastnenia. Moji rodičia sú majiteľmi rekreačnej chaty, ktorú kúpili približne pred 25 rokmi. Na zmluve sa uviedol pozemok len pod chatou . Bývalí majitelia už nežijú a pozemok sa medzitým stal súčasťou prírodnej poľovnej rezervácie. Mám takú vedomosť, že pozemok ktorý mali rodičia ohradený a užívali ho 25 rokov si môžu vyvlastniť. Viete niekto aký je postup? ďakujem za radu
Odpovedať
1
2
Ked chce sukromna osoba vyvlastnit nejaky pozemok - tak moze len taky, ktory patri statu - ale to uz v dnesnej dobe nie je mozne. Dnes sa vyvlastnuju len take pozemky, ktore patria sukromnym osobam a na ktorych je dany nejaky statny zaujem - napr. ked sa idu stavat dialnice.
Odpovedať
zuzanalc - nemala si na mysli vydržanie? to je možné, ale okrem iného tam potrebuješ aj súhlas posledného znamého vlastníka konkrétnej nehnuteľnosti. Vyvlastniť možno len vo verejnom záujme aj to ojedinele - to však nemôže súkromná osoba. Teda sa informuj o vydržaní.
Odpovedať
Profilova fotka
miron • 20. sep 2008 o 18:44 Pekny den, prosim vas o radu, nakolko mam taky problem.Moja babka po svojom dedovi, teda po mojom prapradedovi mala nadobudnut 100%podie na pozemky...babka bola, teda je so 6 deti a kazde jedno dostalo po svojom dedovi jednu rolu, resp.parcelu.Hacik je ale vtom, ze volakedy to boli iba ustne dohody , no na papier to nikto nehodil, resp.pravne je to neporiesene...pradedo uz davno nezije a dokonca ani 4 babkini surodenci. je mozne na zaklade svedkov, ktory dokazu, ze babka mala od svojho deda ustne prideleny tento pozemok, o ktory sa dlhe roky starala ako o svoj ziskat tento pozemok na svoje meno a teda "zlegalizovat" svoje vlastnictvo, formou vydrzania?? nakolko dedicke konanie neprichadza do uvahy, pretoze rodinna vetva sa velmi rozsirila a mnoho clenov rodiny medzitym umrelo... Ako postupovat ak pozemok chcem resp.babka chce nadobudnut vydrzanim?? dakujem krasne za pomoc.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Ahojte, chcela by som opat otvorit tuto temu, nakolko sa ma to momentalne tyka. Chcela by som sa opytat, ak mi vie niekto poradit: Od notara mame pripravene vyjadrenie o vydrzani. Teraz zhaname podpisy. Musia byt tieto podpisy podpisane na matrike, alebo pred notarom? Alebo staci, ak to podpisu "doma" a notar to nejako potom dodatocne overuje? Prosim Vas poradte! Dakujem
Odpovedať
notar to urcite dodatocne neoveri.
Odpovedať
Uvádzam všeobecné ust. § 63 zo zákona o notároch: Osvedčenie vyhlásenia o vydržaní vlastníckeho práva k nehnuteľnosti alebo o vydržaní práva zodpovedajúceho vecnému bremenu sa vydáva formou notárskej zápisnice. Notárska zápisnica musí obsahovať a) vyhlásenie účastníka, že splnil podmienky vydržania podľa osobitného predpisu, 6) najmä okolnosti odôvodňujúce začatie oprávnenej držby, trvanie a nepretržitosť držby. K vyhláseniu účastník dokladá 1. vyjadrenia osôb, ktorým posledný zápis v katastri nehnuteľností preukazuje vlastnícke právo k nehnuteľnosti alebo právo zodpovedajúce vecnému bremenu, alebo ich právnych nástupcov, ak sú tieto osoby známe, že nemajú k vzniku vlastníckeho práva alebo práva zodpovedajúceho vecnému bremenu výhrady, 2. vyjadrenie obce, v ktorej katastrálnom území sa nehnuteľnosť nachádza, že nemá k vzniku vlastníckeho práva alebo práva zodpovedajúceho vecnému bremenu výhrady, 3. vyjadrenie právnickej osoby, ktorá je príslušná na správu nehnuteľností podľa osobitného predpisu 6a) alebo má právo nakladať s nehnuteľnosťami podľa osobitného predpisu, 6b) že nemá k vzniku vlastníckeho práva alebo práva zodpovedajúceho vecnému bremenu výhrady, b) označenie dôkazov, ktoré boli notárovi predložené na potvrdenie osvedčovaných skutočností, c) uvedenie dňa, ktorým účastník nadobudol vydržaním vlastnícke právo k nehnuteľnosti alebo právo zodpovedajúce vecnému bremenu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ahojte, uspesne bol pozemok vydrzany. Vsetky podpisy boli podpisane "doma", notar uz potom vsetko zariadil :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Ahoj, rad by som otvoril tuto temu ešte raz. Pred cca 11rokmi sme získali dedičstvom podiel na pozemku,kde je 6 spoluvlastníkov,z ktorých 1-den robí len z princípu problém.Všetko je rodina. Nakolko sa s tým 1-dnym nadá dohodnúť, nasledne 5 spoluvlastníkov vytvorilo dohodu a GP rozdelenia pozemku.Podalo sa to na súd na vyriešenie. Otázka znie preto takto: - z tých 5 spoluvlastníkov ked 3 chcú mať svoje časti na osobne vlastníctvo - môže sa použiť pre každého system vydržania aby sa takto zbavili toho nesúhlasiaceho spoluvlastníka?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
ahojte,je tu niekto kto riesil vydrzanie pozemku alebo nehnutelnosti?Mam otazku. Pri vydrzani treba mat potvrdenie od starostu obce ze s tym suhlasi...je niekde v zakone zakotvene ze to poziadanie o vydrzanie alebo ako to mam nazvat musi byt vyvesene nejaky cas na obecnej tabuli??
Odpovedať
@monika_123 kedysi zakon hovoril, ze to musi byt mesiac na obecnej tabuli, ale neviem, ci to plati aj teraz.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@monika_123 Ahoj,ak chces ziskat nehnutelnost vydrzanim,musis ju uzivat viac ako 10 rokov,a potrebujes suhlas posledneho vlastnika,ak je to obecny pozemok tak asi budes musiet ist za starostom.
Odpovedať
@bach23 určite nie. Osobné vlastníctvo jedného spolumajiteľa je aj napriek vašej situácii tabu. Ak sa nedokážete dohodnúť, musíte postupovať podľa zákona. Z jeho pohľadu totiž zasa môžete byť problémisti vy. Dajte mu písomný návrh na odkúpenie jeho podielu. Ak s ním nesúhlasí, dajte mu návrh aby odkúpil podiely vaše. Ak nedôjde k dohode, obrátte sa na súd. S návrhom na vysporiadanie spoluvlastníckych podielov. V tomto prípade by ste mali zájsť na poradu k advokátovi. My sme niečo podobné riešili ale išlo o byt. Nakoniec sa predal aj napriek nesúhlasu jedného spolumajiteľa ale súd musel rozhodnúť ako sa s ním vysporiadame. Vyše roka ťahaníc ale inak nešlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@janka0007 ja viem ako mam postupovat uz sa to riesi.A aj ked to nieje obecny pozemok tak treba suhlas starostu obce.Len u nas to chcu vyvesit ja na obecnu tabulu, co ale podla zakona nieje potrebne.Tak preto som chcela vediet ci to aj niekde inde tak robia.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, pridavam svoju otazku (ospravedlnujem sa ak bola medzitym zodpovedana inde). Je mozne vydrzat pozemok, ktory patri a vzdy patril SPF? Ide o chatu v rekreacnej oblasti, mimo (velmi malinkej) obce, vsade dookola zjazdovky, vleky, chaty, atd. Hovorili sme so starostom, ten sa vyjadril, ze kedze ide o SPF, je to vsetko mimo neho.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
dobry den chcela by som sa spytat ci by bolo možne vydržat podu.konkretne mame zahradu ktoru do najmu dostal dedko od družstva ako zamestnanec družstva v roku 1984 mame najomnu zmluvu aj papiere od nej dostali sme sa k nim len nedavno no už je neplatna najomna zmluva bola na 12r. dalej sme ju ako rodina uzivali dedko už nezije cca 11r ale zahradu aktivne uživame spolu už 28r.ja vnuča tych 11r chcely by sme poziadat o vydrzanie pozemok je vedeny ako orna poda ako mame postupovat bude vobec možne pozemok vydržat od družstva? hned pred zahradou mame pole a nadalej družtvo na nom pracuje kazdy rok ho obraba aka bude potom cena za pozemok ako za ornu podu alebo za trhovu cenu stavebneho pozemku podla lokality?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@nibiru Pri vydrzani musite splnit viacero podmienok, ktore sa nedaju velmi umelo vytvorit. V prvom rade sa skuma dobromyslenost, cize ci ste vy (pripadne predkovia) uzivali podu v domneni, ze je Vasa, co vo Vasom pripade je diskutabilne, kedze Vas dedo to mal len prenajme od zaciatku. Aj ked by ste isli cestou vydrzania (odhliadnuc od dobormyslenosti), museli by ste mat suhlas od posledneho vlastnika vedenom v katastri, predpokladam, ze to bude druzstvo. Museli by Vam to teda podpisat. Dalej Vam je potrebne vyjadrenie obce, ci suhlasi s vydrzanim. Mozno by Vam bolo jednoduchsie ist a skusit to od druzstva odkupit.
Odpovedať
Profilova fotka
@vikuska. ahoj, aj ked odpoved je asi uz po funuse :-) predsa by ma zaujimalo, kto bol vlastnikom pred SPF? tento totiz vznikol az 1.1.1991... Možno nejake ine zriadenie nasho byvaleho systemu a mozno patrila fyzickym osobam... Kazdy kusok zeme v nasej krajine patril kedysi ludom a nie statu ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
@vikuska. inak, ako ste to vyriesili a ako to dopadlo?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@imma no ja mam podobny problem ako vikuska, mi mame pri parcele neznamich vlastnikov odisli do usa a rakuska a ich podiel spravuje spf lebo su ako nezisteny vlastnici a neviem ci mozem poziadat o vydrzanie podielu od spf kedze tyto co odisli darovali parcely kde stali domy surodencom ktori tam byvali a tak na zaklade tohto by som chcela vydrzat aj ostatne parcely
Odpovedať
Profilova fotka
@bakajka Tak, najprv, ti, ktorí odišli ako darovali, keď sú stále na LV? Mohli darovať, ale zmluva sa nezapísala do pozemkovej knihy, lebo od 1964 bol zrušený zápis do pozemkových kníh. Alebo nedarovali, len ústne a to sa dokázať po rokoch už ťažko dá. Takže v tomto prípade musí prebehnúť nové dedičské konanie (ak sú teda tí neznámi mŕtvy). A ak nie sú mŕtvy tak ich vyhľadať a jednať s nimi. Ale skutočne je tu veľa práce a zháňania info. V skutočnosti môžte jednať o akomkoľvek prevode podielov len so ŽIVÝMI SPOLUVLASTNIKMI a len s nimi budete vedieť uzavrieť akúkoľvek zmluvu vkladu-schopnú do katastra. Vydržaním to nepôjde. Nespĺňate podmienku dobromyselnej držby, pretože nemáte právny titul - teda dôvod si myslieť, že ste vlastníkmi, keď na LV sú vlastníci jasne označení a vy nimi nie ste.
Odpovedať
Dobrý deň, mám podobný majetkový problém. Svokra bola členkou Slovenského zväzu záhradkárov a do dlhodobého prenájmu získala pôdu v záhradkárskej kolónii. V záhradke si postavila chatku, kolaudačné rozhodnutie je na meno svokry. Pred uplynutím dlhodobého prenájmu sa vyhľadávali pôvodní vlastníci, aby si mohli záhradkári pôdu odkúpiť. Svokra aj švagriné súhlasili s tým, aby sme si pôdu odkúpili my s manželom. Skôr, ako sa tak stalo, svokra v r. 2000 zomrela. Chatka ani záhradka neboli zhrnuté do dedičského konania. Pôdu sme potom odkúpili s manželom, ale do katastra nám chatku nezapísali, lebo nie sme jej vlastníkmi. Celý čas ju užívame a riadne za ňu platíme mestu aj daň z nehnuteľností. Moja otázka - môžeme sa stať vlastníkmi chatky vydržaním, alebo musí prebehnúť dedičské konanie?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
pre 33 rokmi som chcel kúpiť starý dom,ale majitelia žili v rakusku.poverili tunajšieho občana -dali plnu overenú plnú moc/ aby dom predali alebo prenajímali.kuponopredajnu zmluvu som urobil z poverenou osobou,ktorá náhle umrela a tak som na pozemku a chalupe žil na základe prenájmu.Myslel som že som sa stal majitelom,ale zistil som že na L.V stále su uvedený ludia,ktorí už dávno nežijú.Dedičia neboli .Na nemovitosti žijem,platím dane,poplatky dom opravujem a starám sa o pozemok už 33 rokov.Teraz by som chcel získať nemovitosť vydržaním.Mám nejakú nádej ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
mam prosbu uz8rokov vybavujem synovi pozemok ktory uzivala moja rodina pradedko babka aj moja mama mam priblizne 30podpisov notarka mi volala dnes ze dalsi problem este jeden podpis chyba ale tato zena chce neskutocne peniaze ma tam necelych 100m neda sa ju dako obist svedkami ze ten pozemok bol vzdy nas alebo sudobne ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dobry den,chcela by som poprosit o radu. Byvam na dedine,vedla mojho pozemku je este kusok pozemku ktory vlastni obec ale uz roky sa o to starame cize naprv to vyuzivali srary rodicia,potom moji rodicia a teraz my s muzom mozem obec poziadat o vydrzanie? Len teda neviem ci nebude problem ze cez ten pozemok prechadza kanalizacia a myslim ze aj voda. Poradte mi prosim. Dakujem
Odpovedať
@majniknat Ak je vlastníkom obec a daný pozemok ste nikdy nekúpili, tak vydržanie nepripadá do úvahy.
Odpovedať
@majniknat neviem ako je to s vydržaním,obávam sa že asi to nejde,ale ak ten kusok má pre vás známe parcelne číslo,žiadajte obec o zriadenie vecneho bremena,konkrétne prístup na tu parcelu v pripade poruchy vody a kanalizácie,,,ak sa nedohodnete s majitelom ,musíte o to žiadať súd a on zriadi bremeno a to sa ako ťarcha napíše na LV.
Odpovedať
ako vydržať pozemok mestských lesov?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivetajda POZEMKY SA NEDAJÚ VYDRŽAŤ!!! Preštuduj si zákon o vydržaní a hlavne podmienky vydržania a prídeš na to aj sama - nechce sa mi to tu vysvetlovať, lebo je tu takých tém viac.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?