Ako zabrániť prehrievaniu izieb

Dobrý deň, chcela by som sa poinformovať ako co najlepšie zabrániť vniku tepla do izieb? Ide o to ze mame slnečný pozemok a poschodový dom s plochou strechou, kde slnko svieti úplne od rána až do večera. Ako docieliť to aby z vrchných izieb neboli cez leto sauny? Budeme stavať s tepelnoizolačných kociek.. Je treba vrchnú časť ešte zvlášť preistotu nejako zaizolovať? Alebo vybrať nejaké ochladzovače izieb, poprípade klímu na chodbu? Uvítala by som vaše rady, nápady, inšpirácie alebo poprípade nejaké články kde by som sa s danou problematikou mohla stretnúť. Ďakujem veľmi!
Odpovedať
Profilova fotka
@dominini Neviem síce ako si mám predstaviť tepelnoizolačné kocky ale nezabudnite od začiatku uvažovať z exteriérovým tienením, najlepšie nejakým pohyblivým.
Odpovedať
Profilova fotka
Hruba izolacia, vonkajsie tienenie, nevetrat cez den ked je horuco. Okna nechat zavrete cez den. Klima.
Odpovedať
Profilova fotka
Máte sakra riadny problém !!!!!!!! Slnko/slnečné žiraenie má energiu 600W na meter štvorcovy za čas neviem, zabudol som to čislo ale dopad slnečného žiarenia je obrovský tepelný vykon proti, ktorému "bojovať"... Tienenie tak ako je len možné (stromy), vonkajšie a nikdy vnutorne žaluzie, rekuperácia s privodom chladného vzduchu. Izolácia pomoze len ak staviate pasivny dom, inak bežná ziolacia nemá šancu proti tym 600W, všimnite si rôzne domy, byty sú izolované správne a vysledok vnutri teplo ako v pekle. Samozrejme ked máš nápor 600W na meter štvorcový.... Dôkladne naštudujte pasívne domy a ich ochranu PROTI PREHRIATIU - tam sú všetky odpovede + riesenia a stavebné vykresy technicke detaily, znacky vyrobcov, cenovky... Ak to nenastudujete dokladne tak dodrbete celý dom ZARUČENE ako moji susedia :-D Ja staviam pasivny dom a prehrievanie mám viac ako by malo byť (čislo/percento neviem z hlavy) a tiež si hlavu lámem ako to doladiť - čo sa dá ale ale stojí to vždy obrovske prachy.... Priklad inteligentné žaluzie čo sa spustia dole ked praží slnko ale nie ked je pod mrakom = na to treba IQ dom čo je hned par tisic eur navyše... to ako ilustrácia, že ako sa rieši prehrievanie izieb:.... Alebo si dáš žeriavom doviesť za "peknú" cenovku už vzrastly strom čo aj zatieni a nie cakať 20 rokov kym narastie..............
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Tepelno-izolačné doštičky. Raketoplán? :-D :-D :-D
Odpovedať
Takze mame kocku tym ze sme zateplili sme znizili teplotu ale mali sme presne tento problem dole pekne chladno hore stale teplo takze sme zateplili aj strechu.a teplota opet klesla.tiez nemame otvorene okna.vetrame iba rano a vecer ked uz je chladnejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominini masivna izolacia stien a hlavne stropu, exterierove tienenie aspon zapadnych okien ak pustia financie tak aj juznych, stropne chladenie... ;-) Ja mam hore aj dole 23 stupnov... 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
1 Spravne mnozstvo izolacie ( spomali prestup tepla ) 2 rekuperaciu (cirkulaciou vzduchu udrzi rovnaku teplotu v celom dome ) 3 externym tienenim (rolety ,zaluzie) 4 chladenim napriklad tepelne cerpadlo s chladenim a pod stropom v hornyh izbach natiahnute rozvody do ktorych sa bude pustat studeny okruch s TC alebo klimatizacia Ja mam zatial bez rekuperacie a chladenia iba s externym tienenim vo vnutri hore 25 na prizemi 23
Odpovedať
mám veľké južné okná , od mája do konca augusta mi dovnútra nesvieti, nie sú potrebné vonkajšie rolety, teraz po týždni horúčav už izolácia nepomôže, dnes 34 st, teplota vnútri 26, na prízemi 22 nie je tam izolácia podlahy, vetrám celú noc, ráno bolo +15, nikdy tu nebola tropická noc
Odpovedať
Ďakujem vám všetkým.
Odpovedať
@dominini ak sa ta smiem spytat, aj si na nieco prisla, resp poradil ti tu niekto natolko, ze sa do daneho riesenia aj pustis?
Odpovedať
@halepka ahoj. Este som sa do toho naplno nepustila lebo mam veľmi málo času. Ale plánujem cez víkend sa do toho naplno pustiť, zozbierať ešte viac info. Ale z týchto nápadov najviac zvažujem rolety a rozmýšľam, ze strechu potiahneme trosku viac nad okná, aby tam bol aspoň ako taký tieň...
Odpovedať
Presahy urobia celkom dost, ale aj exterierove tienenie. Su aj programy (architekti ich maju), kedy namodeluju pohyb slnka a jeho prestup do domu v kazdom rocnom obdobi. Nam podla toho arch. ukazal, aky musíme mat presah, aby nam v lete neslo slnko do domu, ale v zime ked je nizko, tak prejde celou obyvackou. Samozrejme izolacie su tiez dolezite - inac udrzi fazovy posun 10 cm polystyrenu, ako 30 - 40 cm drevovlaknitej izolacie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kreola "Su aj programy (architekti ich maju), kedy namodeluju pohyb slnka a jeho prestup do domu v kazdom rocnom obdobi." na to nepotrebuje ziadny zlozity program, www.suncalc.org a mas tam pekne aky dlhy tien vrha objekt vysky x v dany den/hodinu v roku, takze podla toho si mozes zratat aky presah bude vhodny/postacujuci.
Odpovedať
@ultrarecall ano viem o.suncalc. Ale je ine ked vidis na pc tvoj dom v 3D a pohyb slnka v dome. Nemame dobre orientovany pozemok, pre nas to bolo zaujimave vidiet :-) .
Odpovedať
Profilova fotka
@kreola to vie aj obycajny sketchup, ktory je zadara.
Odpovedať
@majkoj ok beriem. Ja ten program nepouzivam, proste nam to arch. ukazal pri predstavovani projektu. Ale kto chce a riesi aky presah ma urobit, moze vyskusat 👍🏼😊
Odpovedať
@dominini rozumni to riesia pri projektovani a ti co dopredu nerozmyslaju to zachranuju a lepia ako sa da! Vsetky dodatocne riesenia su predrazene a najhorsie su tie ktore pytaju jest i po prvotnej investicii (klima) ! Ja mam metrovy presah strechy a teraz mi do interieru slnko nezasvieti, pricom mam 250cm vysoke okna na juh. V zime az az.
Odpovedať
ja som čítala,že letá budú čím ďalej teplejšie,podľa mňa je naj klíma,taká že ked som v meste a prídem cca o 3 hod.domov tak si to nastavím cez mobil však viete....ja som viac krát písala treba si predpripraviť klímu,kým je hrubá stavba a ked budú korunky,však postupne všetko sa nedá naraz.
Odpovedať
@rkorba vidíte, tak my sme sa nad touto problematikou veľmi nezamyslali.. Lebo ako sa hovorí, nezazijes nepochopis. A keďže ani projektant nám k tomu nič nepovedal aj keď videl ze mame slnečný pozemok tak sme to neriešili. Ale teraz ako začína leto, a mam podkrovnu izbu tak mi to začalo vŕtať v hlave. Zatiaľ nemáme ani pivnice dokončené, čiže času na vyriesenie máme ešte dosť. A ako hovorím už sa do toho naplno púšťam 😊 @marta2610 veru budú.. Véd je to cítiť.. Ale, klímu nebudem voliť ako hlavné riešenie, keďže v dome budú bývať male deti.. Predpripravit si to mozno dáme, ale zrealizujeme až neskôr. Kto vie aké vymoženosti budu za cca 20rokov 😉
Odpovedať
@dominini malé deti nerozumiem?
Odpovedať
@dominini Zelena strecha? A k tym detom a klime- moji mali synovia maju ako jedini v detskej klimu (jedna stena v podstate komplet presklena), na vecer im vychladime a su vcelku v pohode. V chladnych mesiacoch nou aj kurime. V spalni v noci vetrame, spime v prievane aby sa to dalo prezit a uz to ma aj nasledok- najmladsia ktora este spi s nami ochorela... Ja tiez uz tri tyzdne kaslem a rano ma bolieva hrdlo. Pokial klimu pouzivas rozumne a nenasmerujes ju priamo na detske postele nemusi byt problem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?