Ako z ornej pôdy urobiť stavebný pozemok.

Mám možnosť výberu pozemku po rodičoch. Je ich viac, ale ani jeden nie je stavebný. Našla som pozemok, ktorý sa nachádza v extraviláni, to nie je jediný problém. Jeho šírka je cca 4 m a dĺžka cca 170 m. Takže mi je jasné, že pozemok nie je vhodný na stavbu. Pozemok sa nachádza v územnom pláne obce, ako rezerva na výstavbu rodinných domov, no žiaľ je to veľká plocha, kde okrem mňa je ďalších 270 majiteľov s podobnými rozmermi pozemkov. Tak mi napadlo, že by som prvých 5 parciel od prístupovej cesty spojila a rozdelila zmysluplne. Samozrejme vlastníci daných parciel súhlasia. Jednoducho som to načrtla, aby to bolo pochopiteľné. Viete mi prosím povedať, ako z toho urobiť stavebný pozemok. Vopred ďakujem za odpoveď
Odpovedať
najskor treba urobit geometricky plan. potom zmluvu kupno- predajnu a podpisat vsetci majitelia . Ked to bude zapisane v katastri tak treba kazdemu majitelovi 2x geometricky plan, list vlastnictva 2x,potom od obce ze je to z jeho uzmemnym planom, kolok 33€ a vypisana ziadost o vynatie z polnohospodarskej pody (hotove tlaciva maju na lesnoma polnohospodarskom pozemkovom fonde. Skuste aj ich stranku dozviete sa viac a myslim maju aj tlaciva( (treba zistit kde je u vas, teda kam patrite, ale to vedia na katastri, obci, internet). Myslim, ze to je vsetko, vyjadria sa do 30 dni. Treba ale najskor vediet ci s tym nema problem, prislusna obec, mesto(aby ste zbytocne nevyhodili peniaze) ci je to v sulade z ich uzemnym planom, ale ako pozeram, nemal by byt problem.
Odpovedať
neviem ci by stacila jedna ziadost na vynatie pre vsetkych, musela by som zistit (neter tam pracuje)
Odpovedať
ja len dodam ze napr nas stal geometrak cca 250€ + treba pre istoru ratat ze sa bude robit na kazdy pozemok zvlast + pri vynati sa plati nejaka suma za m2 (podla bonity pody)...cize v konecnom dosledku to nemusi byt vobec lacna zalezitost.
Odpovedať
no asi v prvom rade stavebný úrad, obec, dostupnosť sietí. GP by stačil možno jeden ne všetky pozemky , jedna zmluva (zámenná, ak si len pôvodný vlastníci inak rozdelia pozemky) a jeden vklad. Teda ak sa dohodnete a budete to robiť ako celok.
Odpovedať
Bola som za starostom, nápad sa mu páčil, takže mi dal jeho súhlas. Ale nevedel mi povedať, či sú v danej oblasti dimenzované IS pre ďalšie domy, a vraj si to musím obehať sama, no trochu sa mi to nezdá, že podľa papierov mi to on nevie zistiť. Ďakuejm pekne aj za predošle odpovede. :)
Odpovedať
@tommy84 uz neplati, pre dvoma rokmi sa to zrusilo, tkze budu platit len kolok 33€ a nie od m2
Odpovedať
@marcela_77 nemusia tam byt inzinierske siete, staci, ze s tym obec suhlasi a je to z jeho uzemnym planom a ma to pristupovu cestu, ale moze sa stat, ze do buducnosti by ste si museli na vlastne naklady IS dobudovat, co si nemyslim, ze je vas pripad, je vas vela takze obec (ked bude dobra vola) aj potiahne IS. Treba dat ziadost na obecne zastupitelstvo na dobudovanie IS do buducnosti, ale najlepsie ked uz budete ma stavebne pozemky. (Obec ma velke slovo, len sa niekedy vyhovaraju, alebo nechcu)
Odpovedať
@jaaadu V dnešnej dobe obce nezvyknú budovať inž. siete ani cesty. Prenechávajú to na vlastníkov pozemkov - investorov. Obce nemajú peniaze na to, aby také niečo budovali. Len vtedy, ak je to v záujme obce alebo sa predávajú obecné pozemky. A s tým vyňatím nemáš úplne pravdu, poplatok za vyňatie sa nezrušil. Navyše časť pozemku, o ktorom diskutujeme patrí do najbonitnejších pozemkov skupiny 6 a poplatok je tam 2 EUR/m2. Ale zákon v roku 2015 zaviedol oslobodenie od poplatku za vyňatie pre rodinné domy do 250 m2 s jedným nadzemným podlažím a do 150 m2 s dvomi nadzemnými podlažiami. Ak teda budú vynímať pozemok len pod domom do tejto rozlohy, tak poplatok nebude. Ale ak bude dom väčší alebo budú chcieť vyňať väčšiu plochu, poplatok bude, hoci nie veľký.
Odpovedať
@marcela_77 Nie je to tak jednoduché, ako si predstavuješ. My sme kúpili pozemok, ktorý vznikol podobným spôsobom. Pôvodní vlastníci rolí sa dohodli a vytvorili na niekoľkých parceliach rozparcelovaním novú ulicu s 11 stavebnými pozemkami. Vlastníci týchto 11 pozemkov sa poskladali na vybudovanie tej cesty a inž. sietí. Jeden takýto pozemok sme potom kúpili. Celý proces ale trva možno aj 4 roky. Na tvojom mieste by som urobil nasledovné: 1. zistiť na miestnom úrade, či je to územie určené na výstavbu. Pozeral som územný plán Šace a tam je, že výhľadovo to je určené na malopodlažnú výstavbu. Trochu nevýhodou je, že asi od tej druhej dlhej parcely je to už extravilán. 2. obehať či elektronicky osloviť prevádzkovateľov sietí (vodárne, SPP, elektrárne), aby ti do mapy zaznačili, kde sú vedené siete. Ak sú vedené pod tou cestou (Maloidanská), tak je to lepší prípad. Ak tam nie sú siete, budete ich musieť v neskoršej fáze vybudovať. 3. Osloviť nejakého projektanta, aby vypracoval štúdiu potrebnú pre vydanie úzmeného rozhodnutia, kde sa vyznačia budúce parcely, ich veľkosť, spôsob napojenia na inž. siete a prístup z verejnej komunikácie. Toto možno bude možné preskočiť, ak stavebný úrad na tom nebude trvať. 4. Nájsť geodeta, ktorý to rozparceluje a vytvorí nové celky. 5. Najťažšou časťou bude vypracovanie zmlúv - zámených či kúpnych. Tie novovzniknuté parcely si budete musieť navzájom popredávať či povymieňať, aby každý dostal primerane veľký pozemok k tomu, čo mal pôvodne. Alebo tí s menším pozemkom doplatia za nadobudnutie väčšieho. Taká zmluva môže mať niekoľko strán a bude tam požehnane účastníkov. To asi nezvládne urobiť žiadny zo súčasných vlastníkov. 6. Ak bude treba vybudovať inž. siete, tak bude treba na to vypracovať projekt, vybaviť stavebné povolenia a vybudovať ich. 7. Až v tejto fáte budú môcť majitelia pozemkov začať vybavovať vlastné stavebné povolenia. Najlepšie by bolo osloviť niekoho, kto sa v tom vyzná, aby za nejaký poplatok vám to vybavil.
Odpovedať
@marcela_77 to, co ti povedal starosta, neber na lahku vahu..to dimenzovanie sieti myslim.. Pretoze je mozne, ze ta nebudu chciet vodari, alebo aj elektrikari napojit. Poznam obec, kde nedovolia uz postavit nic, lebo nepostacuje verejny vodovod, ani cisticka.. Takze maju vsetci smolu.. A napr. nam dlhe roky nechceli povolit koli poddimenzovanym sietam elektricke vykurovanie.. Takze over si to..ak toto starosta spomenul, moze byt v tej obci problem..
Odpovedať
Starosta nič také nespomenul, no prezistila som si to a so sieťami v tejto oblasti nie je žiaden problém, takže o starosť menej :) Teraz už asi len začať riešiť geometrický plán. Ďakujem pekne za rady ;) :)
Odpovedať
@chrobak7 Tak skúsiť to skúsim, asi nemám o čo prísť. No my máme to šťastie že máme pozemky z kraja cesty, takže si ju nemusíme dať robiť a siete tam sú tiež. Len nerozumiem tvojmu 3. bodu o tej štúdii, je potrebná v mojom prípade?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marcela_77 To záleží od miestneho úradu. To, že máš krajný pozemok, neznamená, že ti musia povoliť výstavbu. Ak v územnom pláne je určené, že prvých 5 parciel je určených na výstavbu, tak sa môže stať, že budú vyžadovať, aby parcely neboli tak, ako ich máte teraz, ale aby sa to celé reparcelizovalo a nové parcely boli otočené o 90 stupňov. Pozri si priložený obrázok. Na ňom vidno pôvodné role (tie dlhé, čo idú zľava z dola doprava hore). Na nich sa vytvorila nová ulica - v strede taká lomená dlhá parcela a okolo nej 11 nových parciel.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Údajne to tak môžeme urobiť, všade nám tak povedali, len potrebujeme súhlas každého jedného majiteľa na tých prvých piatich parcelách. Nožiaľ máme tam jedného mrtveho, po ktorom neprebehlo dedičské konanie od roku 1960, vraj na túto parcelu notár pri pojednávaní zabudol, Čo robiť v tom prípade, je to už premlčané, alebo pozostalí musia požiadať znovu o dedičské konanie?
Odpovedať
@marcela_77 Predediť, konanie o novoobjavenom majetku.
Odpovedať
Ďakujem za odpoveď, viete mi aj povedať, ako sa to bude dediť, keďže ide o ornú pôdu, či je možné aby to zdedili viacerí, alebo to zdedí podľa nového zákona len jeden človek, keďže sa jedná o nejakých cca 600m2 ornej pôdy?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?