Ako vypočítam objem vsakovacej jamy?

Profilova fotka
Postavil som oporny mur zo stavoblocku, dlzka 12metrov, vyska od 0,6 po 2 metre. Tento mur je postaveny len na strkovom lozku vysky 20-30 cm, v ktorom mam ulozenu drenaznu ruru priemeru 100 mm. Tuto drenaznu chcem vyustit do vsakovacej jamy, ktora by zachytavala dazdovu vodu z oporneho systemu. Taktiez by som chcel do tejto jamy odviest zrazkovu vodu z vrchu muru nejakym rigolom, aby netiekla do mura, ale poza mur by bola zvedena k jame. Ako by som vypocital objem jamy, aby postacovala na odvod vody spod muru? Postacila by napr. jama 1x1x1 m?
Odpovedať
Tak to je tazke vypocitat....a napr. neuvadzas aka je tam pôda-podlozie...Dalej co chces do toho trativodu dat ci kamene alebo nejake prepravky(plastove z piv napr.) lebo ak das len kamene tak ta jama by mala byt vacsia ako pri prepravkach.Ja som napr. robil trativod na dazdovu vodu zo strechy 200m2 a jamu som spravil cca 2x3x2 a vyplnalo sa to kamenmi a isla geotextilia-nezabudnut.Podlozie mame strk-piesok sem-tam kamen cize drenazna poda.Neviem ci je to dobre pocitat lebo napr. pride napr. velka burka a taka jama 1x1x1 meter tu vodu neodvedie ak tam budes mat este vypln nejake kamenivo-cize to ani 1m3 nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
@tiger16v Podlozie - hnedozem, hlina. Do trativodu k jame strk 8-16, do jamy vacsie kamene frakcie asi 5 cm. Ja osobne si myslim, ze vela vody spod tohto muru nepojde. On je sice cely vyplneny strkom, ale k nemu sa nebude zlievat voda nejaka povrchova voda zo sirsieho okolia. Skor predpokladam, ze ta drenaz bude odvadzat len vodu, ktora vsiakne za mur..
Odpovedať
Tak potom by to malo byt ok ak si spravil dobru drenaz pod murom s geotextiliou...Myslel som si ze tam mas nejaky velky kopec k muru ale ked vravis ze sa tam nebude zlievat voda tak by to malo byt ok.Ale pre istotu by som do tej jamy šupol prepravky-bude tam viac miesta pre vodu ako pri tom makadame 32-63 alebo aky to mas...robis to len raz :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tiger16v nad murom mam len asi 0,5 az 1 metrovy svah do sklonom asi 30 st., nad nim je rovina. Geotextiliu som daval aj do zakl.lozka aj poza cely mur.
Odpovedať
Profilova fotka
stačí aj 1x1x1m.Ak viete zohnať staré bedničky z piva tak sa s nimi dobre vypĺňa tá drenážna jama.Stačí naukladať na seba. :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Vie prosím niekto poradiť aká veľká ma byť drenazna jama pre dažďovú vodu z 50 m2 strechy? Ďakujem
Odpovedať
@mk1978 5 m3 8-( Na modrej streche sú desiatky diskusií na túto tému. Skôr, než zadreš takúto stupídnu otázku, vyhľadaj si niektoré a prečítaj. A potom skús otázku zadať znovu. Alebo si len zase nejaký provokatér, ako v tejto téme http://www.modrastrecha.sk/forum/zate... a snažíš sa tu rozpútať novú zbytočnú diskusiu.
Odpovedať
@chrobak7 Môžeš byť v kľude. Chcel som vedieť len jedno číslo. Pekný večer...
Odpovedať
@mk1978 Z toho zadania ti to číslo nikto presne nepovie. Ak by si si bol naštudoval niektoré témy, tak by si vedel, že podstatné veci sú: - aká je vsiakavosť pôdy - čím chceš vyplniť jamu - na aký dážď to chceš dimenzovať - či 10 ročnú vodu, alebo 100 ročnú vodu a pod. Zistil by si tiež, že napr. rekordné zrážky za posledných pár desaťročí boli 78 mm / hodín, čo je na plochu 50 m2 objem 3,9 m3 za 24 hodín. Ak máš nasiakavosť pôdy napr. 0,1 m3/h, tak by ti teoreticky stačila jama s objemom 1,5 m3 čistého priestoru. Ak by si si bol pozrel témy o vsakovacích jamách, tak by si našiel, že na strechy 150 - 200 m2 si robia ľudia jamy o objeme 2-5 m3. Dokonca tu bol jeden, ktorý mal na strechu tuším 100 m2 štrkovú jamu 60x60x60 cm.
Odpovedať
Ďakujem za obsiahlu odpoveď. Určite mi pomôžu tieto informácie
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam taky múr oddrenazovany a drenaz vyvedenu mimo pozemku, spolu s drenazou z domu
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Dobrý deň, v projekte mám navrhnutý takýto typ (obr.) vsakovacej šachty na dažďovú vodu, ale mne sa to zdá komplikované, hlavne kvôli tým betónovým skružiam a filtračnému vaku, ktorý má byť vyberateľný, lebo ho vraj treba občas vyčistiť. Má s tým niekto skúsenosť?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?