Ako sa dá trvalo vyriešiť problém s mokrým - vlhkým pozemkom?

Máte prosim skusenost čo s mokrým pozemkom? Dá sa tam v klude zit? Alebo budeme cely zivot riesit vlhkost? Mame pozemok ktory je vlhky, vhlkost neni stale, ale vsimla som si ju teraz v zime...vytvorili sa malinke jezirka vody...ktora nesteka..Poda je ílova v celej oblasti, ale niektore pozemky su v lokalite suche, ine trochu vlhke a ine som videla i doslova makke pody. Susedne parcely vedla nas maju uz postavene a vyzeraju moc pekne cele pozemky su pekne upravene. Urcite tu vodu riesili tiez. Vody nie je uplne vela..ale ak je po dazdi tak to uplne nevsiakne..teda aspon teraz v zime boli asi 2 stupne a voda bola citit jemne pod nohami..akoby nejaka vhkost, voda...Da sa toto nejak definitivne vyriesit? Pripadne budem rada aj za ludi, ktori toto uz cele zvladli a v pohode byvaju. Dakujem moc. Je pravda ze u vlhkeho pozemku sa neda urobit bazen?
Odpovedať
@neyaa tak skus sa popytat aj u susedov ked pises ze oni uz tam maju postavene. Aj my mame il a jak sa topil sneh tak tam boli mlaky, ale potom to zmizlo. A zas v lete ked dlho neprisi tak je ta zem zas popraskana. No mozes mat prirodny bazen, vykop jamu a budes tam mat hned vodu. Pripadne si daj urobit geologicky prieskum - vrt, aby si vedela co tam mas pod zemou, kde mas spodnu vodu.
Odpovedať
@borderka ano na to sa chystam, ze sa popytame i susedov...ako to oni riesili. A ten bazen, musi byt prirodny? Nevies prosim ci aj bezny bazen sa da urobit u tychto vlhkych pozemkov? dakto niekde spominal ze nie...ale neviem preco a ci to je pravda...?
Odpovedať
@neyaa ten prirodny bazen bol mysleny skor ako vtip - ze vykopes jamu a hned tam budes mat vodu z pozemku. My si tiez chceme dat bazen - casom, ale len taky obycajny co sa rozlozi a zlozi. Ale mat tak kopu euracov tak urobim aj murovany. Inak sa mi velmi lubia kupacie jazierka - ziadny chlor a pod... Ak ti niekto hovoril ze na tom mokrom pozemku by nemal byt bazen tak sa ho rovno opytaj ze preco ( ci kvoli stabilite ak by ste tam mali mocarisko, hmmm netusim)
Odpovedať
Treba vsetko dobre oddrenazovat, hlavne okolo domu. Mame vlhkejsi pozemok a mame aj bazen a uplne v pohode.
Odpovedať
@moratibru prosim a kolko stoji samotne odrenazovanie pozemku? mame pozemok 1100 m2 a dom bude bungalov, cize vacsia plocha. Prosim a ako dlho byvate na Vasom pozemku? Da sa to rychlo vyriesit? A co sa tyka rastlin, tak ste vybrali iba nejake specialne? Alebo mate i nejake ovocne stromky ci pripadne nejaky salat zasadeny?
Odpovedať
@borderka ja som to prave dakde iba citala, ak sa nemylim a uz neviem kde to bolo ze to dakto snad spominal ze by bazen asi nemal byt na mokrom pozemku, ale uz neviem kto to pisal a kde... tak to len nejak zistujem...co kto ma aku skusenost.. mne sa paci murovany bazen...tak uvidime ci by to bolo mozne
Odpovedať
@borderka prosim ta a kde mate vy pozemok v ktorom meste? Robili ste aj hydrogeologicky prieskum? Mozno ta voda je z toho snehu roztopeneho...no nejak to neodteka...a to je nad nulov...tu v prahe...A v lete potom mate teda popraskanu zem? no tedaaa...v ziime mokro a v lete vyschnuta poda...takze to musite nejak zavlazovat specialne? Ako dlho uz byvate na vasom pozemku? Pripadne ste i odrenazovali podu?
Odpovedať
@neyaa ja mam tiez zahradku , len este ideme stavat dom - ale je to rekonstrukcia. Co sa tyka zahradky, vpohode sa dari rajcinam, paprike, fazulke, jahodam, mlaliny cernice. Ja mam slnecny pozemok. Ale asi aj ty budes mat kedze mate "pole" . Mam tam aj staru ceresnu, jablon. Doposial sme nemali vodu ale uz konecne mame studnu, tak s polievanim to uz bude pohoda. Inac ked sa ta zem dobre prekope tak je jemna. a jak sme vykpali zem a v zime premrzla tak bola uplne sypka.. ale ak rylujes a nechas velke hrudy a zoschne je to jak beton. My sme mali z toho postaveny dom na pozemku, ktory sme zburali. Ak by ste mali individualny projekt a riesili vsetko cez projektanta tak by vam vedel povedat co a ako ako odrenazovat a pod. Inac vyhoda v zahradke je to ze hlbie si ta zem drzi vlhko, tak aj tie rastlinky dlhsie vydrzia bez vody.. Neboj, poriesi sa to a budete pekne byvat v spokojnosti. Vsetko ma svoje riesenie, len otazka je jeho cena.
Odpovedať
@neyaa my sme Vistuk. Ta voda sa aj nam drzala hlavne v "priehlbinach" nakolko este nemame rovny pozemok. Ani upraveny este nijak neni. No hej specialne som to polievala - behala jak blbec krhlami nakolko sme nemali vodu. Ale polievala som si len zahradku a ostatne vsetko v pohode prezilo. Tento roku uz to bude lepsie, uz je voda. Zatial sme nejaku drenaz nerobili.Sme tu 2 roky. V roku 2011 sme cistili pozemok a minuly rok sme burali stary dom a stavali plot. A tento rok uz budeme konecne stavat.
Odpovedať
neyaa, cenu fakt netusim, ani hrubu predstavu nemam. Ale kedze sme mierny juzny svah, tak sme oddrenazovali celu severnu hranicu pozemku a potom kompletne okolo domu a mozno este dakde je dalsia drenazka, ale to uz netusim. Kedysi tu rastol hlavne iskernik, proste rastliny co rastu vo vlhkejsom prostredi, ale nam zatial rastu aj stromy aj nejaka zelenina. Ale robili sme vyssiu navazku, takze vrchna poda je urodna, il je az hlbsie a bager ked robil bazen, tak sa dost namakal, strasne hutna bola ta zem.
Odpovedať
@neyaa Teraz v zime je zem zamrznutá a preto voda nevsakuje. Ked si vyrovnáte pozemok tak vám tam v lete voda stáť nebude. Podla fotky typujem rovinaty pozemok. Viete aka pevna je poda v hlbke zakladov? Mozno by bolo lepsie a lacnejsie zalozit dom na doske.
Odpovedať
@borderka ano mame pozemok co bolo volakedy pole. Ano aj my mame vodu v priehlbinach...je to este neupravena poda...Mozno ta studna je dobry napad...urobit ju...a uvazujeme o tom odrenažovani...asi sa teda popytam susedov a zavolame hydrogeologa na posudenie...len aby to neboli drahe veci to odrenazovanie netusim co to moze stat... Dakujem za skusenosti a rady, drzim palce so stavbou, my este len projektujeme
Odpovedať
Článok sa načítava...
@moratibru a drenazovali ste sami, alebo ste mali na to firmu? Kolko urodnej zeme - tej návažky ste potom davali? Tak uvidime ako to dopadne u nas, snad je to riesitelne, hoci len ta zem ktora sa potom navozi stoji. dakujem za skusenosti
Odpovedať
@radopp mozno je to i kvoli tej zime...ale tieto dni mame v prahe 7 stupnov..a voda tam stoji...je pravda ze pozemok neni vyrovnany... hoci ako celok je to rovina..pozemok neni upraveny... Neviem zatial vobec aka je pevna poda .... Neviem ako to myslite, zalozit dom na doske? Planovali sme bezne zaklady bez pivnice...Termin dom na doske, znamena bezne zaklady alebo nieco ine? Dakujem
Odpovedať
@neyaa Ked budete mať pozemok vyrovnany a mierne vyspadovany, prebytocna voda odtecie. Ked tam bude porast, podu to skypri a voda bude vsakovať lepšie. Klasicke zaklady maju vykopane ryhy = pasy, zaliate betonom, vytiahnute nad teren, zasypane zhutnenym paterialom a na to ide doska = deka. Jednoduchšie je spraviť rovno deku dole a stavať rovno na nej. http://www.pasivnidomy.cz/file.php?f=... Ušetrí sa betón do pásov a rozloží sa váha domu na väčšiu plochu. Je to vhodné na rovné podmáčané pozemky. Odstrania sa tepelne mosty stien a steny mozno stavat kdekolvek na doske, dokonca aj ked si to pocas stavby rozmyslite.
Odpovedať
nei len vyrovnať vyspadovať ten pozemok bude najlepšie. Ale ak sao bávate tak asi fakt troška apsoň o jeden rad zdvihnuť základy domu, po prípda poriadne odizolovať. Alebo potom ak priamo na Váš pozemok tak voda priteká by bolo dobre ju aj niekam preč odviesť najlepšie do potoka ak je niekde v okoli.
Odpovedať
Neyaa, robili to nejaki robotnici, ale prepokladam, ze teraz by to uz muz vedel urobit aj sam, teda okrem vybagrovania.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?