Ako rozdeliť pozemok ornej pôdy mimo zastavaného územia obce 3860m na asi 4 pozemky.Da sa to?

Dá sa rozdeliť takýto pozemok na 4 parcely?Ideme kupovať no pozemok vlastnia dvaja ľudia tak kúpime od oboch lebo si tam chceme postávať dom no pozemok je pre nás obrovský tak sme rozmýšľali že ho rozparcelujeme a buď necháme deťom alebo niečo aj predáme dá sa to? Ako na to ďakujem za každý návrh diskusiu.
Odpovedať
@kcardova Zásadná otázka znie: Je tam povolená výstavba?
Odpovedať
Starosta povedal že není problém obec nemá územný plán
Odpovedať
@chrobak7 starosta povedal že není problém
Odpovedať
Profilova fotka
To este neznamena ze tam mozes stavat . Siete ??? Ako je to s nimi?? Co hovori zakon o drobeni ornej pody???
Odpovedať
@kcardova Na začiatku myšlienky stavať na ornej pôde sa informujte na prísl. Okresnom úrade, pozemkovom odbore, ktorý je dotknutým orgánom na úseku ochrany poľnohosp. pôdy. Záleží na tom, aká je bonita ornej pôdy, podľa čoho by ste museli platiť odvody, pokiaľ by bol vydaný súhlas na užívanie poľnohosp. pôdy na nepoľnohosp. účely. Určite Vám poradia, pokiaľ to bude prípustné.
Odpovedať
@kcardova Malo by sa to dať oddeliť a aj zapísať v katastri ak obec vydá také stanovisko, že je to pozemok určený na zastavanie. K tomu stanovisku ale bude asi obec potrebovať všetky vyjadrenia dotknutých orgánov (záleží na starostovi, ale aj od iných ľudí či sa voči tomu neodvolajú) ako pozemkový úrad, životné prostredie, vodári atď., ako pri prejednávaní ÚP. V tomto prípade si to ale musí stavebník vybehať sám.
Odpovedať
Treba ísť na ObÚ a vyžiadať si územnoplánovaciu informáciu k danému pozemku (netreba k tomu nič, len číslo parcely). Ak v nej bude napísané, že pozemok je definovaný ako obytné územie pre bývanie v rod. domoch (alebo pozemok pre individuálnu byt. výstavbu alebo pod.), na základe toho ti to kataster rozdelí (samozrejme treba ešte geometrický plán). Inak to kataster nerozdelí a bude problém so stav. povolením. Na ObÚ ti povedia, či je tam možné stavať, či tam nie je nejaké ochranné pásmo, či prístupová cesta spĺňa požiarne predpisy, siete, ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?