Ako riešiť prístupovú cestu ktorú má stavať developer?

Profilova fotka
Pred dvomi rokmi sme kúpili pozemok, je to nová zóna rodinných domov a je tam naplánovaných 66 domov. Majiteľ od koho sme pozemok kúpili mal vybudovať inžinierske siete a cestu dlhú 600m šírka aj s chodníkmi 8,5 m. Inžinierske siete sa už riešia lenže cesta nie, máme tam stále vodu a blato, a v tých podmienkam staviame už viacerí. Začínam mať strach, že tam cesta vybudovaná nikdy nebude, pretože majiteľ tvrdí, že peniaze na to nemá a pod. Lenže mi bez tej prístupovej cesty neskolaudujeme dom a tým pádom nám narastú úroky až do neba :( Ako to riešiť?
Odpovedať
Pristupové komunikácie a inžinierske siete sa financujú väčšinov tak, že si to zaplatia vlastníci pozemkov, alebo, kto predáva pozemky túto investíciu zahrnie do ceny pozemkov. Záleží ako máte zmluvu o kúpe pozemku. Málokedy to financuje obec. Po vybudovaní potom bezplatným prevodom to prevezmä obec a správcovia sieti.
Odpovedať
dolezite je co mate v zmluve - ci tam mate konkretne napisane ze majitel pozemkov tu cestu vybuduje a do akeho datumu a ak nie ake bude mat za to sankcie. ak vam to LEN USTNE slubil tak ..... asi viete - mozte len cakat ci tu cestu spravi. ak to v zmluve nemate kupili ste rolu za kopec penazi a dobudovanie komunikacie si zaplatite sami - len si neviem predstavit ako sa 66 novych majitelov dohodne na spolufinancovani cesty kedze kopec z nich predpokladam ma tie pozemky na "kseft". ale ak ste tam rozumny a mate vsetcia odkupene podiely na tej ceste tak by som skusil zatlacit na starostu - pozemky pod cestou dal obci do daru stym ze vybuduje cestu - napr. z eurofondov.
Odpovedať
Profilova fotka
no v zmluve je že to vybuduje ale dátum tam nie je a že to následne odovzdá mestu
Odpovedať
@atenaf Asi ta nepotesim, ale u nas je velmi podobna situacia. U nas mal investor dokoncit cestu a dohodol sa so starostkou obce tak, ze ona mu da uzemne rozhodnutie na jednu novu stvrt a on nam dokonci cestu. Lenze starostka mu NAJPRV dala rozhodnutie a teraz uz dva roky cakame na cestu. On na to kasle, lebo ved ma sice zmluvu, ale tiez tam nie je datum a stale sa vyhovara na pocasie a na nedostatok penazi. S kolaudaciou sme ale nikto nemali problemy, u nas sme si vysypali cestu makadamom aspon, aby sa tade vobec dalo chodit.
Odpovedať
Profilova fotka
@bosoriak - takze ste mohli skolaudovat aj bez cesty? pretoze aj u nas v dedine maju ludia skolaudovane domy bez cesty, ale tu v meste, kde staviame, tak traja už bývajú a nemôžu skolaudovať. medzi nimi aj investor :)
Odpovedať
@atenaf Riešenie je naozaj jednoduché. Postavíte si cestu na vlastné náklady a čím skôr začnete, tým lepšie. Jeden meter takej účelovej komunikácie nebude stáť viac, ako 550 €, čo je spolu na 600 bežných metrov, asi 330.000 €. Ak vás je 66, tak na jedného vlastníka, to máte 5.000 €. Alebo pri 600 metrových pozemkoch, to máte 8.33 €/m2. ------------------------------------------------------------------------------ Ak sa môžem spýtať, aký drahý, alebo lacný pozemok ste kúpili?
Odpovedať
Pre atenaf: dôležité je, od koho ste pozemok kupovali. Č to je občan - fyzická osoba, alebo spoločnosť s obmedzeným ručením (spol. s r.o.) -------------------------------------------------- Ak je to ešte možné, treba sa spojiť s ostatnými, chytiť majiteľa za uši a dať mu podpísať doplnok k zmluve a zmenku. Podľa možnosti bianko zmenku. ------------------------------------------------- Zistiť majetok a hlavne nehnuteľný majetok. Potom už to ide samo.
Odpovedať
@atenaf ano, kolaudovali sme bez cesty, resp. s cestou tvorenou vysypanym makadamom. @priatel: neviem, v akych financnych vrstvach sa pohybujes ty, ale teda napriklad pre nas by 5000 eur rozhodne nebolo jednoduche. Okrem toho, samo nic nejde. Mozes sa sudit, mozes sa vyhrazat, ale pri rychlosti nasich sudov a pri rychlosti krachovania SROciek to nevymozes ani keby si chcel. Rozhodne nie v dohladnej dobe. Mam osobne skusenosti so slovenskym sudnictvom.
Odpovedať
@priatel - nic v zlom ale uz vidim ako 66 vlastnikov vycaluje naraz 5000€ :-D snad nemyslis vazne. nepoznam presne situciu ale - pozemky sa casto kupuju aj na kseft - kupim, pockam 5-10 rokov a predam o 1/3 draksie. niekto presvihol rozpocet a nema ani na dokoncenie vlastnej stavby .... som zvedavy ako takychto ludi budes nahanat nech ti daju na pristupovu komunikaciu 5000€ lebo ty potrebujes skolaudovat. Navyse ked pise ze v zmluve nieje datum dokedy ma byt komunikacia vybudovana asi toho moc nenasudi. @atenaf - na to kolaudovanie sa opytaj priamo na stavebnom. kazdy chce nieco ine. zalezi od cloveka.
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem za odpovede, za pozemok sme zaplatili veľmi veľa (v roku 2008 v čase boomu), kupovali sme to ako ostatnú plochu, nie roľu, s tým, že investor tam vybuduje všetky inžinierske siete okrem plynu a miestnu komunikáciu (v znaleckom bol pozemok ohodnotený ako keby tam už tieto veci boli hotové :-D) , takže určite nemienim dať ani cent do cesty 8-( budem rada keď dom dáme dokopy tak aby sme sa tam mohli nasťahovať. len by ma hnevalo, že neskolaudujeme kvoli niekomu inému a narastú nám úroky na pôžičke 8-( vodári dokončujú kanalizáciu, potom by sa to mohlo skolaudovať a keď budem vedieť že siete sú hotové, tak sa pôjdem spýtat na stavebný úrad na tú cestu.
Odpovedať
Chcem sa spýtať na situáciu, kedy máme štyri pozemky v podielovom spoluvlastníctve 1/2 ako prístupovú cestu k novostavbe. Pri zisťovaní situácie, či vôbec na tom mieste môžeme stavať, nám dalo mesto podmienku prístupovej cesty, čo je pochopiteľné a potom,že so stavebným povolením nebude problém. Tak sme to so ochotnými susedmi povymieňali, tak, aby sme sa k svojmu pozemku teda mohli dostať a všetko sme dali vymerať, zapísať tak ako treba. Potom zrazu prišla z mesta požiadavka, že chcú časť pozemkov sľúbiť od nás, najlepšie darom, ako verejnú komunikáciu, lebo ďalší majitelia sa zrazu zľakli, že ich tade nepustíme k ich pozemkom (doteraz 50 rokov chodili po našich a nepýtali sa či smú)... a že to nesmieme oplotiť, aby sa tam mohli ostatní otáčať, lebo sa nemajú kde (pritom má každý bránu ako svet, môže si otvoriť...), a ak nebudeme súhlasiť, tak stavebné povolenie nedostaneme. Keď sme sa pýtali, kto tých cca 30 metrov "spoločnej" cesty vybuduje, dušovali sa,že oni. Pred plánovaním stavby sme sa teda pýtali, kedy začnú, lebo aj my by sme už radi začať - máme ešte ďalších cca 80 m súkromnej "cesty". Odpoveď po telefóne bola, že nech si to urobíme my, lebo, keby to spravili oni, tak my aj tak tú cestu ťažkými autami zničíme (pritom robili rekonštrukciu cesty v danej časti, keď sa dokončilo odkanalizovanie a vodovodné prípojky)... to nemá komentár - miestnu komunikáciu nezničíme, ale tú "druhú" áno. Tak sme si to odbagrovali, zasypali troma tatrami kamenia, všetko sami uhradili a druhí to využívajú ako svoje. Banka tento pozemok vzala spolu s ostatnými a novostavbou do "zálohy", takže otázka znie: počas doby splácania úveru je majiteľom banka - môže mesto žiadať o vydanie tohto pozemku? Ako je to s vyrovnaním sa s doterajšími nákladmi - zameranie, vklad, zmluvy, pozemné práce a materiál na spevnenie? Môžeme žiadať mesto o uhradenie podielu týchto nákladov? Má vôbec mesto právo takto vydierať staviteľov?
Odpovedať
tak pozemky ak budu musiet prejst na obec budu sa musiet najprv odbremenit. to znamena vy budete musiet mat vasu nehnutelnost v dostatocnej hodnote a preniest tarchu na nu. to je dalsi znalecky posudok a ..... co sa tyka obce - tak asi zasa vsetko ustne ze? a ked sa zmeni starosta alebo vedenie obce? nebudu vediet ani kto ste. vsetko malo byt zasa na papiery - co kde ako, zakolko do kedy ..... podpisy. hned na zaciatku ste mali spisat zmluvu o tom ze darujete tie pozemky obci stym ze do urciteho datumu tam spravia cestu - ked sa teda stavia tak len provizornu a ked sa dostavia tak natiahnu asfalt. vsetko pekne do kedy. na obciach sa robia tiez pekne svinstva a plane sluby. uz som bol par krat svedkom a oci v slzach. takze ak nemate zmluvu tak je to vsetko na dohovore s obcou. aj to preplatenie doterajsich nakladov - mohli by ste to teoreticky dat do predajnej ceny a odpredat im tie pozemky pod cestou ale stym by zasa musela obec suhlasit. k tomu vydieraniu - uradnici su velky pani. pozor na tu. maju teple miestecka a bohovia - castokrat s vykradnutymi mozgami dosadeni po znamosti. chcelo by to nastudovat si konkretny zakon a ak ste v prave buchnut po stole nech sa uradnik zlakne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
janka s kym mate tie pozemky v spoluvlastnictve? koho je pozemok na ktorom ma byt pristupova cesta?
Odpovedať
@malydom - je to ústne, ale pred svedkami, no v zápisnici je zaznačené, že do budúcna by to mala byť obecná cesta a my s tým budeme súhlasiť. Nie je uvedené, či darom, alebo predajom, ani ostatné veci. Skôr mi to príde, že ani sami nevedia, či to vlastne chcú a kedy. Lebo mestu je to teraz nanič, len susedia sa dožadovali tejto veci. @atlaska, pozemok je mamin a môj v pomere 1/2, dostala som ho darom, aby sme mali prístup k domu aj na liste vlastníctva.
Odpovedať
@malydom, ešte som vtedy povedala, že my máme vymerané len tri metre na šírku, a oni vraj potrebujú viac - 5-6 metrov, aby sa mohla otáčať aj veľká technika. Na to som povedala, že dobre, ale nech si ďalšie metre pýtajú od mamy, lebo to už nie je môj pozemok, nech si zaplatia vymeranie, vklady, zmluvy atď. a aj to som povedala, že nech sa teda podieľajú na nákladoch, keď niečo chcú. Odvtedy ma nikto nekontaktoval, ani viac nepozval spísať zmluvu u právnika. Neviem, či sa to rozhodli nechať tak, alebo vyčkávajú do kolaudácie.
Odpovedať
@bosoriak Myslím si, že ak ste vedeli zaplatiť napríklad 50 €/m2 za pozemok (vraj stavebný :-N ) bez sieti, bez cesty a bez chodníkov a dokonca sro-čke, tak 8 € na cestu sa u vás určite nájde. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Takto ste získali poučenie, trošku drahé, ale vaše. To tu naviac dostávate ešte poučenie od maleho-domu, že ste si mali spísať poriadnu zmluvu. Neviem akú zmluvu mal "malydom" na mysli, ak si uvedomíme, že sro-čka má na nás, ako fyzickú osobu plný dosah, ale my na ňu, len obmedzený.
Odpovedať
@priatel My sme taky pozemok nekupili, u nas chybala len cesta a tu sme si poriesili sami :) Ale ver tomu, ze tych tvojich 8 eur na cestu sa veru nenajde. Okrem toho nerozumiem tomu, ako niekto, kto predaval pozemky a mal zmluvu na to, ze musi spravit IS a cestu, sa na to proste moze vykaslat. To uz ale zachadzam do oblasti pravnej kultury a moralky, ktora ale zjavne na SK a obzvlast v oblasti nehnutelnosti neexistuje.. Uznavam, jedine spravne riesenie je, ze bud kupim pozemok pri ktorom je hotova cesta a inzinierske siete, alebo zaratam naklady na ich vybudovanie do ceny pozemku. Sudit sa s pravnickou osobou na Slovensku sa rovna financnej aj casovej samovrazde, takze nech by mal ktokolvek akokolvek dobru zmluvu, v nasom pravnom systeme nema sancu.
Odpovedať
tak pridam tiez nasu skusenost.... tiez mame pozemok v novej zone RD, zatial bez pristupovej cesty. Obec slubuje, ze cestu urobi, ale najskor po vystavani vacsiny domov, lebo vraj nema zmysel ju vybodovat, lebo sa znici tazkymi strojmi, autami a tak..... Ze na spravenie cesty peniaze su, ale uz na jej opravu nie.... asi tak viaceri rozmyslaju.
Odpovedať
pristupova cesta v novej zone RD ktoru ma vybudovat obec - je jeden pekny priklad v jednej obci ktory sa mi velmi pacil - starosta jeden velky kus role ktora bola vo vlastnictve obce dal rozparcelovat, odnal na stavebne ucely, vytycit novovytvorene pristupove cesty / ulice / nasledne dal spravit kanalizaciu, vodovodne pripojky, plynovodne pripojky ku kazdemu pozemku, elektriku doriesil neskor ale nakoniec bola. nasledne dal vybudovat cesty - nie konecny povrch - ten sa dorobi az ked sa dostavia, ale cesta je spevnena a prejazdna aj osobnym autom. potom sa vytycili vsetky pozemky. tomuto hovorim stavebne pozemky. cena? ked som si to tak zhruba ratal vysiel mi zisk obce = cca 0. cena pozemkov bola celkom prijatelna ale s podmienkou ze do urciteho datumu musi novy majitel zacat stavat - aby sa znemoznil odpredaj pozemkov spekulantom na kseft. a co myslite kolko ich obec predala? mozno tak 10%. a pikoska - vsetko sa robilo ako malo ale plynari potiahli aj napriek tomu ze pozemky boli vytycene jednu vetvu plynu po pozemkoch, cca 30% cesty musela firma opravovat - po prejdeni jedneho nakladneho auta sa cesta "rozisla" - dovod - dali cca polovicnu vrstvu asfaltu aka bola projektovana a zaplatena. tu bolo vidiet ako sa starosta snazil nieco spravit pre obec aj ludi a ma z toho ... nic. akurat kopec starosti. firmy co sa ponabalovali a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankajs zrejme na obci nevedia čo chcú, ak je to v tvojom vlastníctve, pokial nezaplatia tvoje vydavky ja by som im to do vlastníctva nepreviedla, prečo vôbec? nech to len spravujú :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@atlonet ako ste na tom, máte tú cestu spravenú?
Odpovedať
nemame a tak skoro ani nebude, lebo nie je postavena vacsina domov... ;-(
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?