Ako previesť záhradu na stavebný pozemok?

Profilova fotka
Ahojte, snazila som sa tu najst nieco k tejto teme, ale sa mi to nepodarilo :-| Chcela by som sa spytat, ako postupovat, ked potrebujeme zahradu previest na stavebny pozemok? Je treba nejaka žiadost na stavebny urad alebo? Viem, ze pri ornej pode je to ziadost o vynatie z podneho fondu, ale ako je to pri zahrade? dakujem vopred. Lenka
Odpovedať
1
2
Pri zahrade v intravilane, v obci/meste , ktore ma uzemny plan a parcela zahrady je urcena uzemnym planom na stavanie nemusis mat nic- a stavebny urad automaticky nevyzaduje dalsie povolenie- ale ak ide o extravilan-teda mimo obce/ mesta, daleko od zastavby inych domov... alebo obec nema odsuhlaseny uzemny plan-potrebujes suhlas Pozemkoveho uradu Obvodu, do ktoreho spada pozemok zahrady, potrebujes na to tlacivo Ob.uradu,pozemkoveho, lista vlastnictva snimku z mapy
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem, je to v intravilane, tak snad nebude nijaky problem. dakujem este raz
Odpovedať
a co robit v pripade, ze kataster (alebo nejaky geodet) zmenil cast stavebneho pozemku na zahradu?? ako to dat do poriadku??
Odpovedať
Tak toto je pekna blbost..Aj ked mas zahradu v intravilane, potrebujes suhlas pozemkoveho uradu. Oni ti urcia, kolko maximalne vies vynat. Potom, ked bude uz stat dom, tak ti to na katastri zapisu podla GP presne, kolko je zastavana plocha a kolko ostane zahrada. p3tra11 - nerozumiem...ako mohol "niekto" len tak nieco zmenit. Stavebny pozemok mozes mat v tom pripade, ak to odsuhlasil pozemkovy urad, pripadne mozes mat zastavanu plochu, na ktorej realne nic nestoji a ty tam chces stavat.
Odpovedať
Profilova fotka
aj mna by zaujimalo, ako je to s tym stavanim na zahrade. tiez sme kupili zahradu, je v intravilane, su tam inzinierske siete a myslim, ze v uzemnom plane je to schvalene na vystavbu, pretoze sa jedna o novu cast obce, ktora je uz takmer cela zastavana. vedela som tak, ze v tomto pripade netreba ziadat o zmenu na stavebny pozemok, ale ked som isla na obecny urad, aby sme zacali vybavovat stavebne povolenie, hned som bola schladena, ze najskor si to musim dat do poriadku - zmenit zahradu na stavebny pozemok 8-(
Odpovedať
@sjuzan77 JA som to práve vybavoval.Zo záhrady na stavbu ... jedna žiadosť, jeden súhlas obce a o týždeň mi to prišlo prepísané. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
dodog, a mozem taku sukromnu otazku, ze kolko ta to vyslo?
Odpovedať
Profilova fotka
@dodog vsak hod know how, ako si to dosiahol... aj my chceme :-D
Odpovedať
Ja neviem.... však to bolo jednoduché...nemám čo k tomu dodať.Starosta mi dal súhlas,ja som odovzdal žiadosť a o týždeň mi prišla odpoveď. Jednalo sa pritom o priestory na podnikanie, čo berú ešte prísnejšie.
Odpovedať
aj my sme "menili" záhradu na stavebnú parcelu resp. aby sme mohli vybaviť stavebné povolenie: trvalo to zhruba týždeň, kým nám vydali stanovisko. Na príslušnom obvodnom pozemkovom úrade je treba podať žiadosť (nám už dali pretlač a len sme doplnili údaje) a k nej doložiť LV, kópiu katastrálnej mapy, osadenie RD na pozemok, a projekt pre stavebné povolenie (stačí projektová štúdia+technická správa) a ešte záväzné stanovisko obce a kolok v hodnote 3€. Ale jednalo sa o vyňatie do 500 m2. Toto stanovisko pozemkového úradu slúži k vydaniu stavebného povolenia. Po realizácii výstavby je potrebné požiadať príslušnú správu katastra o zmenu druhu pozemku na zastavanú plochu.
Odpovedať
a ešte som zabudla, ten pozemok musí byť v intraviláne-inak je to teda o dosť na dlhšie a zložitejšie
Odpovedať
ano presne takto to je. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ryja @dodog tak diky ;-) mna sa totiz snazi jedna firma presvedcit, ze je to neskutocne narocne a preto je vhodne obratit sa na nich a zaplatit im 500€ :) - my totiz mame zahradu v extravilane (a preto je to vraj narocne spravit) avsak je zmena uzemneho planu obce a mame pisomne stanovisko starostu, ze v zmysle uzemneho rozhodnutia je nasa parcela zahrady urcena pre vystavbu rodinneho domu..... ja proste to chapem tak, ze ked mam zmenu uzemneho planu, tak to mozem ratat uz ako intravilan... alebo to tak nie je a ta firma ma predsa len pravdu???? :-S
Odpovedať
@kaktusik007 zatiaľ v tom mám tie 3 Eurá. :-D
Odpovedať
@kaktusik007 myslím, že to nie je náročné . Švagor kúpil pozemok ( záhradu v extraviláne ) od svojho otca v 12/2009. V 03/2010 dostal LV. A teraz v 07/2010 už má vytiahnuté múry a ide dávať krov.Vyníma len pozemok pod stavbou a po kolaudácii podá žiadosť na kataster na zaevidovanie stavby do LV. ;-) Podstatné je stavebné povolenie, ak je to aj pozemok v extraviláne, ale obec to má v UP alebo aspoň výhľadovo, tak s vyňatím už nie je žiadny problém.
Odpovedať
Profilova fotka
@superstar super, dakujem... tak kasleme na firmy, pojdeme do toho my sami ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
ahoj, vie mi niekto poradiť,ako postupovať,ked sme práve zrealizovali stavbu,skolaudovali,ale ešte musíme podať žiadosť o zmenu druhu pozmeku záhrada na zastavanú plochu. Kam mám tú žiadosť adresovať? nemáte náhodou niekto vzor žiadosti?
Odpovedať
@andrea77 ked budete robit vklad stavby na kataster zmeni sa ploch pod domom na zastavanu plochu.
Odpovedať
Profilova fotka
to nema sa nahodou najprv pred stavanim vynat pozemok pod domom v zahrade na stavebny pozemok a az potom zacat stavat???? =-)
Odpovedať
@lubkasungirl nieje to nutne, na zahrade sa moze stavat netreba ju vynat, vynat treba len ornu podu. zmena zahrady na zastavanuplochu ide zarovno s vkladom skolaudovanej stavby na kataster.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska ahaaaa, diky za info :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubkasungirl to áno,to bolo vyňaté,dom je ako stavebný pozemok,ale po skolaudovaní to bude vlastne ako zastavaná plocha už.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska aha,len mne povedali na mestkom úrade,že oni pridelia súpisné číslo a potom kolaudačné rozhodnutie spolu s geometrickým plánom a súpisným číslom posielajú na kataster,ale že ked nemám vybavený súhlas na zmenu druhu pošnoh.pozemku záhrada na zastavnú plochu,tak kataster pozastavý konanie.Momentálne máme na geometrickom pláne háhradu a zastavnú plochu a na katastrálnej mape je vlastne dom označený červeným . tak neviem.a ešte v tom geometrickom pláne je poznámka dolu, že na zmenu druhu pozemku je potrebné doložiť stanovisko orgánu ochrany PPF.
Odpovedať
Profilova fotka
mne povedali na mestkom úrade,že oni pridelia súpisné číslo a potom kolaudačné rozhodnutie spolu s geometrickým plánom a súpisným číslom posielajú na kataster,ale že ked nemám vybavený súhlas na zmenu druhu pošnoh.pozemku záhrada na zastavnú plochu,tak kataster pozastavý konanie.Momentálne máme na geometrickom pláne háhradu a zastavnú plochu a na katastrálnej mape je vlastne dom označený červeným . tak neviem.a ešte v tom geometrickom pláne je poznámka dolu, že na zmenu druhu pozemku je potrebné doložiť stanovisko orgánu ochrany PPF.
Odpovedať
@andrea77 fiha, my sme si to na kataster podavali sami, automaticky nam doslo LV so zmenou statusu pozemku pdoo domom.
Odpovedať
Profilova fotka
už som to vybavila,volala som na pozemkový úrad,že treba žiadosť poslať im to tam aj s geomet. aj s listom vlastnícva a ešte kolok a oni to potom obratom pošlú a na základe toho ich odsúhlasenia si to kataster potom zmení.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravim, chcem sa Vas opytat, ci mate vedomost o nejakom poplatku za vynatie stavebneho pozemku z trvalo travnatych porastov podla bonity pody? Je to v extravilane obce... mame pozemok o rozlohe 50x20m (10a) a samozrejme ze nebude preradeny cely ako stavebny, vyclenime len podorys domu ako stavebny pozemok... ale s pojmom "poplatok podla bonity pody" som sa este nikdy nestretol a podla bonitnej mapy je cena za m2 4e, v nasom pripade by to cinilo 810e len za tento poplatok... neide mi to do hlavy, nechapem tomu absolutne co je to za nezmyselny poplatok!!!! Ak mate nejaku vedomost o tomto, pls odpiste...
Odpovedať
Sa chem spytat potrebujem previest zahradu v intravilaneo bce na stavebny pozemok , vidim ze kazdemu to trva tak tyzden,ja som dal ziadost uz pred mesiacom a to este vtedy mi povedali ze do konca roka to mozno stihnu bo sa robi novy uzemny plan obce ze preto to bude trvat tak dlho ,sa chem spytat ci je to normalna vec.Teraz ak budu robit plan trebars 2 roky tak dva roky si nikto nemoze postavit ani garaz? dakujem za odpoved.
Odpovedať
Ja sa chcem spytat ci treba vynat pred predajom pozemku. A ci na to treba aj nejake plany. Nerozumiem sa tomu ale vsetci tu pisu ze podla toho ako bude dom postaveny. Ale ja ked ho idem predavat tak ziadne plany nemam. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@ibkiss zajdi na okresný pozemkový úrad, tam ťa budú presne informovať, slovenská realita @vader100 územný plán obce rieši všetky územia v obci, čo sa kde povolí stavať, asi preto to toľko trvá, skús sa na obecnom úrade popýtať, kto je spracovateľom územného plánu a podaj pripomienku k tvojej parcele, že máš záujem tam stavať, nech to územný plán zohľadní. /Aby sa stým v územnom pláne počítalo-uvažovalo/
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?