Ako postupovať pri zrušení vecného bremena z našej parcely?

Dobry den, Obec v roku 2016 polozila novy asfalt na miestnu komunikaciu. Asfalt ukoncila na konci nasej brany, dalej pokracuje len polna cesta. Nehnutelnost vyuzivame ako chalupu. V roku 2017 sme si dali zamerat nas pozemok a zistili sme, ze nase oplotenie je vsadene vo vnutri. Susedovo oplotenie oproti je posutene cca 2.5 metra cize je postavene v ceste. Oslovili sme obec ako stavedny urad. Obec sa vyjadrila, ze bude proti tomu aby sme si presunuli oplotenie. Podali sme si aj ohlasenie drobnej stavby na oplotenie, ale obec to zamietla. Obec si dala bez nasho vedomia zamerat nase oplotenie aj susedove oplotenie, ktore dala nasledne zakreslit do katastra. Na celu nasu parcelu (aj ked asfalt dala iba na cast nasej parcely) si dala zriadit vecne bremeno zo zakona 66/2009. bez nasho vedomia aj bez financneho odskodnenia. Podali sme podnet na stavebny urad ohladom susedovho oplotenia obec sa k tomu vyjadrila “ze nebude kontrolovat samu seba” Podali sme podnet na kataster, prokuraturu kazdy dava ruky od toho prec .. Medzi tym si obec dala ziadost na pozemkovy a lesny odbor s tym ze si chcela zmenit nas pozemok na cestu to vsetko bez nasho vedomia. Pozemkovy a lesny odbor to zastavil. Viete mi prosim poradit ako postupovat dalej, resp. ako postupovat o zrusenie vecneho bremena z nasej parcely? Za gramaticke chyby sa ospravedlnujem Dakujem
Odpovedať
@pml neoprávnené zaťaženie vášho pozemku vecným bremenom môžeš riešiť súdnou cestou. Nie je priestor na to, aby si si s obcou vymenila pozemok pod cestou za nejaký iný, povedzme z druhej strany záhrady?
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino Ako Vám bolo už poradené, jedine súdom. Po prvé aj obec potrebuje na komunikáciu stavebné povolenie, takže kto ho vydal? Po druhé to, že obec nekoná je bežné, predsa nebudú sankcionovať sami seba. Najprv si zaistite kópiu z katastrálnej mapy, potom projekt na zamerania (ten píšete že máte), všetku komunikáciu s obcou. Žiaľ asi Vám neostane iné, ako si nájsť právnika, resp. poprosiť niekoho z okolia známych a rodiny, kto by Vám s tým vedel pomôcť. Vopred sa ale pripravte, že na súde prvej inštancie od podania do rozsudku to potrvá minimálne 1r. a ak sa odvolajú, tak 1,5 - 2r spolu na súde prvej a druhej inštancie. Žiaľ aj keď vyhráte, nečakajte, že obec sa nejak sama rozhýbe, všetko im bude trvať neskutočne dlho.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?