Ako postupovať pri predaji pozemku?

Dobry den, chcem vas poprosit o radu ako postupovat pri predaji pozemku. Pozemok vlastnime traja surodenci, vsetci traja suhlasime s jeho predajom. Je potrebne pred predajom spisat nejaku zapisnicu u notara? Dalej ma zaujima: uvedeny pozemok je vedeny v katastri ako orna poda, ale na danom uzemi sa uz stavaju domceky a su tam aj inzinierske siete. Je vyhodnejsie dat tento pozemok prekvalifikovat na katastri ako stavebny pozemok, alebo pri predaji to nema ziadny vyznam. /aj ked stavebny pozemok ma urcite vyssiu hodnotu ako orna poda.../. A posledna vec, ktora ma zaujima, v pripade ak by sme uz nasli zaujemcu-kupca ako postupovat. Dakujem za odpovede!
Odpovedať
ked ste dohodnuty tak uz hadam netreba nic. dolezite je aby potom pri podpisovani zmluvy s pripadnym kupcom niekto necukol. kupno-predajnu zmluvu musite podpisat totiz vsetcia spolumajitelia. alebo treba splnomocnenia od nich - mozno by to bolo aj dobre - ak by ste sa tak dohodli - napisat si splnomocnenia a nech to cele potom vybavuje len jeden. ku zmene z ornej pody na zastavanu treba napisat ziadost na pozemkovy urad ale pokial viem len tak vam ju nezmenia - potrebujete k tomu daky projekt - co tam idete stavat, aky mate zamer. toto si uz vybavuje novy majitel ked tam uz ide stavat a ma projekty. pre vas ako predajcu je dolezite aby ten pozemok bol zahrnuty v uzemnom plane a urceny na vystavbu. ked najdete kupcu tak treba spravit kupnopredajnu zmluvu - ak ju viete napisat mozte si ju aj sami. ale plati sa tam pri zapise kolok tusim 66€ - niesom si teraz isty. no ak vam tu zmluvu koli chybam zamietnu tak vam to cele stopnu a kolky su v ... doporucujem si ju dat napisat niekomu kto to vie alebo pravnikovi. no a pytat najprv daku zalohu a zvysne peniaze az po zapise - vsetko treba napisat do zmluvy - to uz by vam priamo poradil ten co vam ju bude pisat alebo aj tu je niekolko tem ako postupovat pri plateni. no a ak neviete presne kde je ten pozemok alebo neni ohraniceny tak by bolo dobre ho dat pred predajom vytycit - aspon ja by som totiz nevytyceny pozemok isto nekupil. ale to uz je na vas alebo na dohode s pripadnym kupcom.
Odpovedať
@boba82 Doplnim - pri predaji odporucam vyuzit notarsku uschovu alebo vinkulovany ucet v banke. Tak ste chraneni aj vy aj kupujuci. Princip spociva v tom, ze kupujuci zaplati peniaze banke (alebo notarovi) na specialny ucet. Vy dostanete peniaze az ked pridete s listom vlastnictva na buduceho majitela a buduci majitel dostane list vlastnictva az po zaplateni. Je to najbezpecnejsi sposob, zaroven netreba platit zalohu, kedze kupujuci zlozi celu sumu na ucte.(alebo u notara). Vy mate istotu, ze tam peniaze su a on ma istotu, ze dostane list vlastnictva. Co sa tyka toho splnomocnenia - neviem, ci to nie je zlozitejsie, na kupno-predajnu zmluvu sa podpisy overuju, ste len traja (bratranec kupoval jeden pozemok od 8 ludi :) ). Vyhodou toho vinkulovaneho uctu (resp. notarskej uschovy) je aj to, ze ako banke ukazete novy list vlastnictva, moze banka na zaklade zmluvy vopred spisanej poslat peniaze na tri rozne ucty.
Odpovedať
Dakujem za odpovede ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?