Ako postaviť dom v ochrannom pásme pri družstve?

Dobrý deň, prosím Vás, už neviem na koho sa obrátiť, nakoľko každý má len všeobecné informácie. Máme pozemok, ktorý by sme chceli predať, ale zo stavebného úradu nám povedali, že existuje niečo také ako ochranné pásmo, v prípade nášho pozemku je vedľa družstvo. Vtedy je vraj pozemok zaradený do ochranného pásma a nesmie sa tam stavať, ale vraj obecný úrad by mal mať v územnom pláne resp. v nejakom všeobecnom nariadení stanovenú hranicu tohto ochranného pásma, čo nemá, v územnom pláne figuruje len stanovené ochranné pásmo od železnice. Chcela by som Vás poprosiť, či má niečo takéto na starosti Váš úrad, resp. ako sa dá požiadať o výnimku vzhľadom k stavebnému zákonu, či treba požiadať vás ako RUVZ alebo družstvo alebo obec? Dá sa to vôbec?
Odpovedať
Profilova fotka
ak je Váš pozemok v ochrannom pásme nie je možné na pozemku stavať to je pravda :-( skúste pozriet na stranke uzemneplany.sk či tam nieje aktualizovaný územný plán pre vašu obec. Družstvo Vám s tým veľmi nepomôže, jedine ak by sa robila zmena územného plánu a vytvorili by ste napríklad ochrannú zeleň medzi Vašim pozemkom a družstvom, to by mohlo ochranné pásmo posunúť. určite kontaktujte len obec a informujte sa či je plánovaná zmena uzemneho plánu. ale veľa nádejí by som do toho nevkladal, že dostanete povolenie, možno by som stavbu postavil a potom podľa paragrafu 88 stavebného zákona nechal stavbu dodatočne schváliť po do končení. ;-)
Odpovedať
@edgarx no v územno pláne tento pozemok zahrnutý nie je, čiže najlepšie zrejme, dať žiadosť o zmenu územného plánu, je tam toho už zrejme viac, takže sa bude dačo robiť a začať stavať? Počula osm, že ak sa požiada na hygiene je možné že stavbu povolia ako výnimku...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ahojte, obnovujem temu, ma niekto skusenosti s vybavenim stavebneho povolenie v ochrannom pasme druzstva, podarilo sa vobec niekomu nejaka vynimka a staval?
Odpovedať
@jana2101 ahoj janka , neviem či ti pomôže naša skúsenosť, no aj my sme vybavovali stavebné povolenie asi 2 roky a poviem ti že nám to poriadne dalo zabrať, ale k veci, takže: - pozemok sme mali v extraviláne, mimo zastavaného územia obce, mimo územného plánu, v ochrannom pásme lesa, a pozemok malo v prenájme družstvo. - najskôr sme si dali vyňať pozemok z pôdneho fondu a to len určitú časť kde bude stáť dom, tým pádom sa ti podľa mňa aj to ochranné pásmo mohlo posunúť, - čiže geodet nám vymeral, s tým geometrickým plánom sme šli na pozemkový fond kde nám vyňali asi 450m2 - z parcely E na C /ostatné plochy/, na tomto pozemku sme si už mohli žiadať stavebné povolenie - trebalo ešte povolenie od ŽP - povolenie od lesného úradu - povolenie od spoločenstva vlastníkov lesov - povolenie od družstva, že naše pozemky už nepoužíva a nemá námietky voči stavbe malého rodinného domu - povolenie od obce - povolenie od stavebného úradu - povolenie od susedov Neviem, či ti to pomohlo, no my sme všade tvrdili, že ide o malý rodinný dom, možno keby si chcela nejakú chatu, myslím na papieri, a postupne si ju vystavala do domu :) tak veľa šťastia s byrokraciou a hlavne pevné nervy a vrece trpezlivosti :-) @jana2101
Odpovedať
@bona69 dakujem za pekny zoznam, ale myslim ze na taketo vybavovacky nemam nervy ale hlavne ani cas. Vo vasom pripade asi bolo treba vela trpezlivosti, mate moj obdiv. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?