Ako obísť realitku pri kúpe pozemku?

Profilova fotka
Je nejaka moznost ako obist RK ? Vieme kde je pozemok - zahrada, aj ako vyzera , no nepozname majitela. Zahrada nema popisne čislo takze cez kataster som nic nezistila. Je este nejaka ina moznost ? V akej vyske byva provizia RK ?
Odpovedať
Profilova fotka
@firhang ono je to novovybudovana ulica na ktorej este pozostavalo par neupravovanych zahrad s mini chatkami na naradie, moc tam asi nikto nechodi...takze pochybujem ze niekto z novostavieb bude poznat majitela. Ale asi to aj tak skusim. Dakujem ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
skus mapy na katastri - a ak vies meno aspon niektoreho suseda, vies si najst susedne parcely a potom uz iba podla mapy najst dany pozemok a tam podla neho meno majitela.
Odpovedať
JA som sa tiež chcela dohodnuť s majitelom bez realitky, ale on bol proti. Provizia može byť aj 2000€, ale niekedy je to menej. Zhodou okolnosti som v tom čase robila tiež real.maklerku a napriek tomu majitel pozemku nechcel obísť maklerku z konkurencie, kedže ona má jeho pozemky v ponuke.
Odpovedať
Profilova fotka
@antamauru daj si kataster portál http://kapor.sk/ a hľadaj
Odpovedať
Profilova fotka
@dannyelle dakujem vyskusam :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Realitky robia zmluvy s predavajucim, aby ich potom ludia neobišli, tak že sa ludia dohodnu realitke za chrbátom... Preto si ludia pýtajú tolko isto ako realitka..(lebo musia zaplatiť províziu pre reaitku, či ju predá realitka, či predavajúci )
Odpovedať
@antamauru Skús vyhľadať v mapách na katastri majiteľa a potom zistiť tel. číslo a možno má aj súkromnú inzerciu. My sme kontaktovali majiteľa na súkromnú a ani sme nevedeli, že ten istý pozemok ponúka aj realitka :-) A v pohode sa s ním dalo dohodnúť. ...Píšeš, že ho ponúka realitka. Bola si ho pozrieť ? Ak áno a boli ste už na obhliadke, tak je to ešte jednoduchšie. Mali by ste mať spísaný protokol o obhliadke, kde by malo byť parcelné číslo. Ak Ti ho nedali, tak si ho vyžiadaj, že tvoj právnik chce overiť ťarchy na katastri a pod. :-) A ak si ešte nebola, tak zavolaj do realitky, že máš záujem o obhliadku pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@ojmajster hm..to znie celkom realne :-/ @ninka23 boli sme si pozemok pozriet ale nasli sme ho svojpomocne podla obrazku, takze oficialna obhliadka nebola ale dakujem za napad, skusime ;-)
Odpovedať
ako pise @ojmajster majitel ak ma zmluvu, nemoze realitku obist. Ak si pozemok nasla, asi si vedela aj ulicu, realitka na stranke pridala mapu-takze je si ista,ze ju nemozno obist. Zahrada nemoze mat popisne cislo, popisne cisla maju stavby, kedze tam nieje stavba, hladaj podla cisla parcely, ale bacha,ci sa tam da vobec stavat,ale ked pises ze je to nova ulica a uz su tam stavby,tak snad ano.
Odpovedať
Záleži na tom, aku zmluvu ma majitel s realitkou....pokial v nej nemá dane, že nemože predať pozemok bez realitky, tak ho samozrejme predať može, ale len tomu, kto nebol na obhliadke....
Odpovedať
@sorca24 v tomto pripade by realitky bola riadne blba,keby nemala zmluvu o prednostnom predaji,kedze udala fotky pozemku aj s ulicou kde sa nachadza.
Odpovedať
@atlaska tak to áno....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@natalka13 na inzerate boli fotky a ulica, mapa nie ale asi to bude ako hovoris :-( Predavaju to ako stavebny pozemok a okolo prebieha vystavba novych RD takze predpokladam ze so stavanim tam problem nebude. Dakujem za info :-)
Odpovedať
@antamauru skús na príslušnom obecnom alebo mestskom úrade... možno sa nájdu ochotní ľudia, ktorí Ti povedia vlastníka pozemku..za pokus to stojí :-)
Odpovedať
@antamauru choď na kataster , zober poriadnu čokoládu a pekne popros , aby ti pozreli do snímky z mapy / nie je to ich povinnosť - preto tá čokoláda / , tam ti presne nájde vlastníkov parcely .Na obecný úrad sa nespoliehaj , môže tam byť totiž viac vlastníkov , o ktorých OcÚ ani netuší...Takto sa ti to určite podarí
Odpovedať
@antamauru Dobrý den. Nevím, jak to chodí na Slovensku, ale v Čechách, na Moravě i Slezsku je tato informace naprosto veřejná. Jak se u nás zjistí majitel, je naprosto triviální. Najde se pozemek na katastrální mapě. Tam se vyčte číslo pozemku. Pak se zadá vyhledání pozemku na příslušném katastrálním území a tam je už majitel i s adresou. Odkaz : http://nahlizenidokn.cuzk.cz/ Řekl bych, vzhleden k podobnému právnímu systému, že to na SLovensku bude stejné, nebo velmi podobné. Nicméně ten Váš dotaz je špatně formulovaný. Nejde o to jak obejdete realitku Vy, ale jak prodávající zrealizuje prodej. Jestli to již zadal realitce, tak má nějakou smlouvu, kde jsou pro něho sankce a smlouva má určitě nějaké trvání. Čili pokud běží čas vymezený ve smlouvě, tak majitel má svázané ruce. Jiná situace je, když oslovíte majitele sama. Tam je to bez realitky, případně i bez notáře, či nějakého právníka. PS získat výpis z katastru nemovitostí není v CZ žádný problém a udělají Vám to na každé poště, na každém úřadě, kde je tzv. Czech point. Na výpisu je každý majitel i té nejmenší části ( třeba u parcely pod panelákem je to docela slušný seznam ). S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva ved aj tu sa to da presne tak mali sme vyhliadnuty pozemok, kde boli dookola domy a stavat sa nedalo,lebo majitel sa nepodielal na stavbe IS a uz sa nemali k nemu ako potiahnut, takze ten pozemok je dodnes zahrada so studnou,bez elektriny. Natahoval nas ako si IS potiahneme, potom na urade nam otvorili oci,dobre si vzdy "zahradu" overte. Zahrada je zahrada, nemozu ti tvrdit,ze je to stavebny pozemok,aj ked okolo zahrady su RD.
Odpovedať
@natalka13 Dobrý den. Čím dál více zjišťuji, že jedinný rozdíl mezi CZ a SK je v tom, že každý máme jinou vládu. Jinak ten podstatný a nepostradatelný zbytek všeho, máme stejný. :-D ;-) S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
Maloktory majitel podpise dnes realitke exkluzivity. To by bol uplne blby! Samozrejme pokial sa nejedna o exkluzivnu nehnutelnost, kde realitka aj investuje do reklami. To pri zahrade urcite nie je. Vacsina realitiek "pracuje" tak, ze vykradaju inzeraty inych realitiek pripadne majitelovej inzercie a ani sa neunuvaju ta o tom informovat - vlastna skusenost. Kludne chod na obhliadku a potom kontaktuj majitela sama na priamo a usetris par stoviek az tisicov eur. O tom, ze je to neseriozne sa tu nebudem rozpisovat, to si musi vyriesit kazdy sam so sebou. Realitky su tiez casto krat neseriozne, proste je to na SK zle nastaveny biznis...
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem vsetkym za rady, majitela sa mi podarilo vypatrat nakoniec cez katastralnu mapu :-) @natalka13 v katastri je parcela uvedena ako zahrada s tym ze IS su v ceste pred pozemkom, cesta je sukromna, vyplaca sa podiel vo vyske 18 000 e ostatnym spoluvlastnikom=obyvatelom ulice...samozrejme vsetky informacie si predom pozistujeme :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
Obist realitku sa da a hlavne v pripade, ak ste si pozemok nasli sami. Podotykam, ze zalezi ale na zmluve, ktoru ste podpisali s realitkou. Je dobre sa poradit s pravnikom, aby vas zbytocne nenahanali s nejakou trapnou pokutou. Vsetko zalezi od zmluvy, ak realitka nema dobreho pravnika a dobru zmluvu, mate to vyhrate ;-) a staci odstupit od zmluvy. Plati to aj pre druhu stranu, pre predavajuceho.
Odpovedať
realitku sa dá právne obísť len vtedy ak je v zmluve i možnosť predaja bez realitky, to ale realitky málo kedy robia, zmluvy sa robia na určitý termín napr do roka ak dovtedy realitka pozemok nepredá , zmluva sa môže zrušiť, dovtedy to ale majiteľ sám predať nemôže
Odpovedať
Profilova fotka
"Pre právo na odmenu sprostredkovateľa v dohodnutej výške musia byť kumulatívne splnené dve podmienky a to, že záujemca uzavrel s treťou osobou sprostredkovávanú zmluvu a súčasne, že túto zmluvu uzavreli zmluvné strany pričinením sprostredkovateľa. Z uvedeného je zrejmé, že sprostredkovateľ nemá právo na odmenu vtedy, ak bola síce zmluva uzavretá, ale sprostredkovateľ sa o to svojou aktívnou účasťou nezaslúžil. Medzi činnosťou sprostredkovateľa a uzavretím zmluvy musí existovať príčinná súvislosť." Vseobecne sa poradit nikdy neda, dobry pravnik musi vidiet zmluvu a potom aj vediet, co sa da s tou ktorou zmluvou uzavretou s realitnou kancelariou urobit. Kazda je totiz ina a ako som povedala, zalezi vzdy na tom, co klient podpise. ;-)
Odpovedať
Mam podobnu skusenost ako vravi Vovo, pokial nejde o nejaky exluzivny pozemok, tak ziadnu zmluva medzi realitkou a predavajucim nie je, resp. pokial nejde napriklad o developera, ktory si na to zazmluvni realitku pripadne majitela, ktory ma viac pozemkov a nema cas ich osobne predavat. Ja osobne tiez kupujem prave pozemok na stavbu RD a stalo sa mi uz 3x za posledny tyzden, ze sice realitak so mnou na obhliadke bol, ale ked som uz prejavil vazny zaujem a overoval si skutocnosti s majitelom pozemku tak sa dozvedel, ze ten uz medzi tym majitel samostatne o pozemku s niekym jedna. Takze z toho usudzujem, ze podobne ako pri predaji bytov, realitaci len "vykradaju" sukromne inezercie a ponukaju pozemky (aj so svojimi "pravnymi" sluzbami aj s proviziou), s tym, ze sa s majitelmi pokusia dohodnut, ze im to budu predavat bez "otravovania" a vsetko vybavia za nich. Kedze po uvedeni sukromnej inzercie sa na teba realitky vrhnu ako supy (co hra realitakom do karat) tak po tyzdni proste inzerat stiahnes a uz ho neponukas a ponukaju ho len realitky :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?