3 pozemky v spoločnom dvore

Dobrý den, nikde som nenašla takúto tému, tak dúfam, že mi poradite. Niekedy na dedinách to bývavalo tak, že v jednom dvore boli aj 3 rodiny ktoré si tam nažívali, dnes je sitaácia taká, že my máme jeden dlý dôr po jednej strane spolčnú dlhä cestu ktorá viedla od prvého domu až po ten tretí dom. Prvý dom sme zrútili, postavili sme si tam nový dom, za nim ostal druhý starý dom (druhého majitela) a tretí starý dom ktorý sme si neskôr odkúpili od majitela nám slúži ako šopa. Majitel ktorý býval teraz už medzi mojimi dvomi domami, zrútil dom a teraz tam chce dcére postaviť dom. Jedna vec je, že ja osobne by som nestavala dom u niekoho cudzieha na pozemku medzi dvomi domami, aj ked druhá vec je, že isť stavať dom a mať niekde pozemok zadarmo je výhodou. Zaujíma ma však, keby chceli stavať dom, kolko by museli ísť od nás ako od susedov z jednej a druhej strany, či by sme mohli aj nesúhlasiť so stavbou, alebo ako je to s prípojkami, museli by si dotiahnuť vodu, plyn, elekttriku vlastne cez spoločnú cestu to znamená že by museli všetko rozkopať a my tam už bývame 11 rokov, takže všetko máme do poriadku, neviem si predstaviť že my teraz budú na dvore chodiť nákladné autá, bágre a pod. :-o Exístujú niejaké paragrafy ktorými sa môžme brániť? Poradte mi prosím, dakujem vopred za každú odpoved
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
ak to bude nova stavba.. cize nie rekonstrukcia na starych zakladoch tak musi ist na 7 metrov... branit sa da... nastivte obec a prislusny stav. urad ze nesuhlasite s tym... pokial by zacal stavat bez povolenia o com ako ucastnik konania musite vediet tak zavolajte stavebny urad, starostu a policiu.
Odpovedať
maznacik007, 7m z jednej aj druhej strany?
Odpovedať
Profilova fotka
tie domy su za sebou? tak som to pochopila... tak potom ano... obist sa to da jedine tak ze si to ohlasi ako rekonstrukciu a potom povie ze sa to nedalo zrekonsruovat a zbura to / na buranie musi mat buracie povolenie mal ho ked to bural? su to take tie slizovite domy co idu za sebou ?
Odpovedať
áno presne tak, sú to slizovite domy čo idú za sebou, on už na pozemku nemá nič, ide stavať od základu takže znamená to že od nášho domu musí isť 7m dalej a od našej šopy tiež 7 m dalej, čo znamená že 15 metrový pozemok - 7m z jednej strany -7 m z druhej strany = 1m
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som v prvom rade zasla na obecny urad ci vobec bolo vydane buracie povolenie / co nebolo inak by ste o tom museli vediet ste ucastnikom konania/ a zaroven ich aspon ustne zatial oboznamila s tym ze sused tam planuje stavat.
Odpovedať
On je vlastníkom pozemku a na spoločnú prístupovú komunikáciu máte vecne bremeno? Ak ho tam nechcete mať, tak sa s nim dohodnite, že pozemok odkúpite a zožeňte mu náhradný pozemok, veď on na svojom pozemku má tiež svoje práva.
Odpovedať
problém je v tom, že pozemok predať nechce, inak by sme ho samozrejme už dávno odkúpili ako sme to spravili aj od tretieto vlastníka. Ja viem že je to jeho pozemok a môže si na nom robiť čo chce, ale kedže bývam prvá vo dvore, ja som robila bránu, ja som dlaždila kolaje pod auto,ja kosím celý rok trávnik, ja hrabem celú jesen listy čo opadajú z jeho stromov, takže asi o tom je to, že ja som sa narobila kým som dosiahla to čo dnes máme.
Odpovedať
to ze ste na spolocnom pozemku robili branu, cestu, starate sa o pozemok len vy je bohuzial len vasa vec vasa dobra vola. Vobec mu nemozte vyhadzovat na oci ze vy ste spravili branu a on nie. Vlastne mozte ale on sa vam moze akurat tak smiat do tvare. Osobne by som nikdy / nie v dnesnej slahnutej dobe / do niecoho takeho nesiel. Na cokolvek potrebujete suhlas spolumajitelov - ako on od vas ked chce nieco robit tak aj vy od neho. Suhlasil vas sused s tymi kolajami pod auto, s branou??? Co ak tam chcel asfalt a vy ste mu tam spravili kolaje? Nie. Spolocne dvory su na maslu. To uz radsej byvat do panelaku. Rozkopat tu cestu koli sietam nemoze bez vazho suhlasu a myslim ze bude potrebovat koli tomu aj zriadit vecne bremeno. Myslim ze kludne moze postavit stavbu medzi vase dve ked mu to dovolite - mal by si pytat vas suhlas inak by nemal dostat stav. povolenie. Teoreticky keby ho nikto nebonzol, stary dom bol zapisany na LV a zakresleny v kat. mape a on ten stary zbural a na tom istom miete postavil novy, nikto by na to neprisiel - nieje to nahodou nejaky spekulant a nechce to tak spravit? A divim sa taktiez jemu ze tam chce stavat. Osobne by som taky pozemok predal a kupil niekde iny samostatny. Draksie by to urcite bolo ale bol by klud.
Odpovedať
čo znamená vecné bremeno prechodu a prejazdu na spoločnom dvore (spoločná cesta na jednom dvore, ktorá vedie k trom po sebe idúcim domom)???
Odpovedať
to bremeno bolo len - myslim - ale suhlas na to aby tam tie siete mohol zakopat potrebuje od vsetkych majitelov pozemku urcite - inak by mu to nemali skolaudovat.
Odpovedať
aj ked ide o spoločnú cestu? Ja si myslím že na spoločnej ceste si môže robiť čo sa mu zachce, ked že ide o spoločnú cestu.
Odpovedať
ta spolocna cesta nieje ani vasa a ani jeho. takze ak bude tadial chciet viest pripojky bude potrebovat od vas suhlas. bez neho by mu tie pripojky/stavbu skolaudovat nemali.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Presne toto isté zaujíma aj mna! Po mojej starej mame máme pozemok ktorý sa nachádza v spoločnom dvore, domy idú za sebou a pozdlž je spoločná cesta na prechod ku každej nehnuteľnosti. Prvý pozemok má jedna rodina, druhý je náš, tretí vlastní môj ujo, a štvrtý zas dalšia rodina. Kedže sme druhý dom zbúrali ostal nám tam pozemok na ktorom chceme postaviť malý domček, miera pozemku 16mx16m. Od tretieho pozemku budeme stavať 2m tak nám môj ujo dovolil, a od prvého majitela musíme stavať vraj 7m, pretože oni majú ku mne do pozemku otočené veľké okná. V tom prípade naša stavba bude môct byť na šírku len 7m, čo nieje bohviečo (16m pozemok -2m od uja -7m od suseda=7m na dom). Nemôžem ísť od týchto susedov tiež len 2m? povedali mi že aj ked tam budem mať len mliečne sklo na kúpelni že nemôžem lebo oni tam majú už veľké okná. Je to pravda?? Dalej sa chcem spýtať, plynovú a elektrickú prípojku by som cchela mať vo dvore pred domom, je to možné? Prvý sused mi povedal, že to musí byť na viditelnom mieste, teda na plote, na ktorom mi on nedovolí ju postaviť, pretože to je jeho plot! Tiež sa mu nepáči, že cez spoločnú cestu budú chodiť tatrovky, pretože k prvéj nehnutelnosti prislúcha a 1/4 spoločnej cesty, môže mi zakázať chodiť cez jeho 1/4 cesty? myslíte že bude tu problém stavať? Chceli by sme na jesen začať, zatial pripravujeme proojekt.
Odpovedať
@gesipa ako je to s tou cestou komu vlastne patrí?Má svojho majitela ,lebo je to podielove vlastníctvo všetkých 4 majitelov pozemkov?
Odpovedať
Profilova fotka
@jarkel tá cesta je spoločná na prechod, aby vlastne posledný majiteľ ktorý býva na konci pozemku sa mal ako dostať domov. ide o spoločnú cestu a vo vlastníckom liste máme túto parcelu ako 1/4.
Odpovedať
@gesipa ak sused ma uz okna smerom k vam, budete musiet dodrzat tych 7 metrov (ak by tam aj okna nemal, tak by ste museli dodrzat 4 metre, nie 2m, pretoze stavba od stavby musi byt vzdialena minimalne 4 metre). Po ceste vam nemoze zakazat chodit, kedze ste vlastnici v podieloch, nikde nie je napisane, ktora cast cesty komu patri. To by bolo len v pripade, ak by to boli osobitne parcely vo vylucnom vlastnictve.. Co nie je vas pripad.. Bude musiet strpiet aj Tatrovky, je to v zakone, sused musi strpiet nevyhnutne "neprijemnosti", ku ktorym pocas kazdej stavby dochadza.. Samozrejme, bude dobre, ak sa budete snazit cestu udrziavat cistu a co najmenej prasnu.. S pripojkami neviem, ako to je, ale napr. nasi susdia, co maju tiez spolocny dvor, tak maju hodiny pred vlastnymi domami, nie pri prijazde, ako to mame napr. my. Oni su tam tiez 3 vlastnici cesty, kedze je to spolocny dvor. Stavali pred 2 rokmi, takze asi sa to da, aby hodiny boli pred vasim domom. Len nesmiete zavriet cestu, nesmie tam byt brana na zaciatku, hodiny musia byt volne pristupne..
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi takže ked budem rozkopávať spoločnú cestu na prípojky, budem musieť mať od suseda súhlas? Hore vyššie to bolo písané, že inak my neskolaudujú dom?
Odpovedať
@gesipa my máme tiež takúto cestu .Záhradu sme rozdelili na 3 stavebné pozemky a príjazdovú ceatu,ale tá je na liste vlastníctva naša a 2 susedia majú právo prechodu a prejazdu.Čo sa týka sietí tie sme tahali na každý pozemok a elektrické hodiny máme každý v oplotení svojho pozemku.Plynové máme na začiatku cesty nakoľko je cesta súkromný pozemok a plynárne nechcú vstupovať na takýto pozemok ,ale možno sa to zmenilo my sme to riešili pred 4 rokmy.
Odpovedať
Profilova fotka
@gesipa myslim, ze aj samej by ti vadilo, ze mas okna tak blizko suseda... daj aspon 4m, myslim, ze zakon hovori o 6alebo 8m, teraz neviem.... ale je to o dohode, ak ti sused povoli menej, mozes dat asi aj menej.... NO ale 2m je strasne malo.. my mame 2m dom od kazdeho suseda a oni 2m od nas... teda od plotu. cize sme asi 4m od seba z kazdej strany a je to straaasne malo..... mne osobne to dost vadi, hoci mame super susedov a nemame tam okna, ale napr. ked sme na terase , sme ako na " tanieri" a vidia nam az do zadulka ako aj my im... takze tak..
Odpovedať
tie vzdialenosti od susednych domov zalezia hlavne od okien - ci su tam a ake su. je na to norma. pokial okna niesu a sused dovoli tak kludne mozte ist so stavbou aj na hranicu pozemku. otazka na zamyslenie - stoji vam to zato postavit tam dom??? ked uz teraz sa sused chova tak ako sa chova?
Odpovedať
Dobrý den, potrebovala by som poradiť, svokrovci bývajú tiež v spoločnom dvore, kde bývali voľakedy ešte další dvaja vlastníci. Jeden z vlastníkov zomrel, a tú časť odkúpili, takže vlastnia 2/3 z pozemku a tak isto 2/3 zo spoločnej cesty. Tretí vlastník robí prieky, nechce to predať, alebo ak áno, tak pýta horibiľnú cenu. Minulý týžden vo dvore boli niejaký geodéti, ktorý vymeriavali a včera priniesol geometrický plán, ktorý je pomenený inak akoby mal byť v skutočnosti. Aby ste rozumeli, tú časť čo svokrovci odkúpili od vlastníka ktorý už nežije si na geometrickom pláne privlastnil a spoločná cesta ktorá pôvodne bola, že každý mal jednu tretinu (tým že to svokrovci odkúili, získali 2/3) je na geom.pláne ako 1/2 svokrovcov a 1/2 tretieho vlastníka. Môže vyhotoviť geodét len tak takýto geometrický plán, bez akýchkoľvek podkladov? Pretože na vlastn.liste to čo si tretí vlastnik privlastnil majú svokrovci? Nedá sa niekde z netu stiahnúť geometr.plán alebo katastrálna mapa, že ako to je vlastne založené v katastri? Dakujem za každú odpoved
Odpovedať
jonyval, napisala som ti IP:)
Odpovedať
Dobrý deň, tiež by som mal otázočku. Tiež máme spoločný dvor, ale vlastníkom cesty som Ja, vlastníme aj s manželkou prvý dom. Chcem sa spýtať, či mám právo obmedzovať susedou, ktorý sú neprispôsobivý, ničia cestu, ktorú nedajú do pôvodného stavu a hrozia my súdom, aby bola cesta spoločná. Keď niečo odkúpite, môže Vám to súd zobrať a dať ako spoločné? Zatiaľ som ich obmedzil iba jeden krát, keď doviezli drevo a cesta bola rozmočená a Ja som ich tam nepustil, pretože to isté spravili aj minulý rok a cestu som musel opravovať na vlastné náklady. Inak je cesta stále prejazdná. Nechcem byť zlý sused, ale už mám toho dosť. Ďakujem za radu
Odpovedať
Profilova fotka
@sugar9 kľudne si to môžete zahradit
Odpovedať
@philos Tam je ale problém, že by nemali prístup k svojmu pozemku, Ja by som ich len potreboval obmedziť v prístupe motorových vozidiel. Pretože ju chcem opraviť a spraviť betónové pásy a bojím sa že to zničia traktormi a zas môžem opravovať znova. Chcel by som spraviť bránu a dať im iba prechod, aby mohli chodiť pešo. Len mám strach, aby som to vyše nepokašlal a keď ma dajú na súd, tak sa budú ohrádzať obmedzovaním prístupu. A ďalšia vec v liste vlastníctva žiadna ťarcha spoločnej cesty nieje. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
To by potom mohli dat na súd všetký susedov čo majú nech im dajú príjazd...súd sa bude snažit dospiet k dohode ale ak vy nebudete chciet tak z toho vysúdia najviac meter široký chodník..aj to by tam museli mat trvalý pobyt..
Odpovedať
Profilova fotka
@sugar9 inak nemôžu vám zobrat ani ten metrový chodník jedine že by vám ho oni alebo ak si dajú žiadost o prijazd štát dal nejaký pozemok na výmenu
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som im vyčlenil chodník kadial môžu chodit ak nesúhlasia oplotil by som to..keby dačo zavolajte políciu a ukážte im LV ..môžete si na svojom robit čo chcete
Odpovedať
@philos Ja by som chcel spraviť bráničku, cez ktorú sa nedostanú autom a tým by sa to vyriešilo, ale zas som počul, že musí byť volná cesta v prípade požiaru a pod. Tak teraz neviem, či mám právo spraviť bráničku, alebo musí byť cesta volná. Keby som im ohradil metrovú cestu, tak sa k svojmu pozemku nedostanem ani Ja na aute, pretože príjazdová cesta je široká asi 3,5 metra. Ďakujem za odpovede
Odpovedať
Profilova fotka
šak cesta musí byť voľná ale pochopte že toto nie je cesta ale Váš pozemok..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?