3 ha ornej pôdy a stavba domu - prosím o radu

Profilova fotka
Zdravim, ako som uz niekde pisal, mam 3ha ornej pody asi 300m za dedinou hned na hlavnej ceste. Zvazujem ci tuto podu zmenim na stavebne parcely a rozpredam, alebo si tam postavim (co je mojim snom) bungalow, kone, psov a nejake ine 2 a 4 nohe potvory. Za domom mam les, ktory je rozparcelovany, cize nie v celku a je vo vlastnictve Lesy SR. Mam na vas par otazok, tak sa snad najde do bra dusa, ktora pozna odpoved, kopu veci som si na tomto fore precital, takze tie otazky vynecham. PS : obec planovala kedysi odkupit tuto podu na vystavbu domov, co sa uz zial neda :) cize s planovanim a povolenim vystavby by predbezne suhlasili, ale nemam to na papieri este, orna poda je C, nie E. 1. Plocha 3ha ornej pody, pokial by som chcel postavit dom s garazou, zahradu za domom, pred domom s prijazdovou cestou, toto vsetko treba spravit ako novu parcelu, cize v tych 3ha spravit ja neviem 1000m2 stavebnej plochy, okolo stavebnej zahrady a prijazdovku ako ostatne a zvysok bude orna poda? Takze z tejto parcely sa mi stanu 4 parcely? Treba to spravit geometrakom, alebo ako sa to ma spravit? Tie parcely budu intravilan a zvysok orna poda extravilan, alebo aj ta sa uz da ako intravilan? 2. Niekde cez pozemok idu elektricke stlpy, ale na pozemku nie je zapisana tarcha, takze viem "prikazat" elektrarnam, nech si tie kable strcia pod zem? 3. Cez cestu je hned velky rybnik, da sa nejak zistit, ci nebude spodna voda, alebo to treba len nejak odsledovat? 4. Neda sa napojit nejak cez cestu na ten rybnik brcko a tahat si z tade vodu? :)) bo by som chcel, co je tiez moj sen mat cez pozemok maly potocik pre kone, psov, z toho rybnika by to bolo tutove, ale to je asi blbost. Takze jedine zo studne tahat a nejak to spravit, osobne si myslim, ze tam asi vody bude dost, kedze je blizkosti tolko vody. 5. Spominal som ten les, mate niekto skusenost s vymenou lesa s Lesy SR? Bo ta cast lesa / parcela je prave vedla mojho pozemku a 70% okolo tej parcely vlastnim ja, takze keby kupim niekde na SVK les v takej, alebo nepatrne vacsej rozlohe tak by bol problem to vymenit? Zatial mam na vas len tieto otazky, snad ma este nieco napadne, dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@reitak máš to dosť komplikované. 1. Orná pôda v extraviláne sa nemôže drobiť pod výmeru 2000 m2 2. Môžeš dať urobiť prekládky vedenia na tvoje náklady, aj do zeme to zakopať, potom tam sú ochranné pásma 3. Hydrogeologický prieskum, hľadaj cez google 4. Ten rybník niekomu patrí, nedá... 5. neviem, ale veľmi ťažko, ak máš niekoho na ministerstve, možno...
Odpovedať
len moj osobny nazor ako sme to riesili my - nie som geodet :) 1 - my sme mali "zahrada" , posunuli sme hranice povodnej parcely.. nato sme potrebovali zameranie a nakreslenie geometrickeho planu + papiere na Kataster.. potom sme zavolali geodeta, ten zakreslil nas buduci dom, urobil vykres, stalo to asi 50 (kazdy roh 10e) a ten som zaniesla na urad (musim presne doma pozriet ako sa volal) a podala ziadost o "vynatie ornej pody" a presne tu celu cast zameranu + terasa atd .. rozparcelujes si to ako chces podla mna.. my mame na jednej parcele ze Zahrada a potom vovnutri toho je Zastavane plochy a nadvoria.. 2 - na stavebne povolenie budes potrebovat vyjadrenie elektrarni ci im tade nieco ide..a potom sa snim dohodnut ako to riesit.. pisem len ako sme to riesili my - a ako nam to preslo..ci uz v banke na uver alebo na stavebne povolenie.. ale moze byt ze u teba je iny pripad.. neviem :)
Odpovedať
ak ti vyda obec potvrdenie o tom ze pozemky su urcene na vystavbu tak sa da aj v extravilane vytvorit pozemok mensi ako 2000m2. len sa toho dost menilo - tak snad to nieje stara informacia ktora uz neplati. pozemky ostanu stale ako extravilan budete tam potrebovat odnatie - k tomu projekty - umiestnenie stavby na pozemku - pripadne studiu co sa zastava a co nie. podla toho sa spravi geometricky plan v ktorom sa vytvoria parcely ktore sa budu menit z ornej pody na zastavanu. ale pri odnati sa plati za kazdy m2 odnimanej plochy a to podla bonity pody. doporucujem zistit si tu cenu dopredu - pozemkovy urad, bonitu na podnemapy.sk - moze to byt kludne strasna palka. ak si chcete nechat vsetky 3ha pre seba nevidim dovod vytvarat parcelu 1000m2. nechal by som to v celku a len odnal co je treba. dal by som si pozor na siete - popytal sa ci sa tam da naozaj pripojit - nie z kazdeho stlpu co vidite vam spravia pripojku. tak isto voda - ak je vodovod tak kde a ci sa da napojit. ak nie ako je to s podzemnou vodou. stlpy - dat spravit prekladku na vlastne naklady. alebo lacne riesenie je nechat ich tam - zistit si ochranne pasma a pocitat stym - v ochrannom pasme vam nedovolia nic postavit. a je jedno ci je tarcha zapisana na vasom LV. ochranne pasma su dane zo zakona. a ked tam uz raz vedenie stoji .... rybnik niekto vybudoval a aj ked mozno pozemky pod nim niesu vysporiadane tak rybnik niekto vlastni. najst - opytat sa - uvidi sa. vymena lesa - neviem ako su lesy naklonene vymenam - odpredaju. ale - lesna poda sa neda drobit - minimalna velkost parcely je 5000m2. a zlucovat lesnu podu s ornou sa neda.
Odpovedať
@reitak uplne konkretne ti neporadim.. no asi len takto... cim hrubiu mas penazenku a cim viac znamych co maju znamych, tym lahsie sa toto vsetko vybavit da... ved ked sa u nas mozu stavat rodinne sidla v CHKO v par metrovej blizkosti od vodneho zrdoja, preco by si si ty nemohol predat svoju zem a postavit na nej k tomu aj domcek ze ? ;-) v takychto veciach je idealna spolupraca s vasim starostom, on sa k tomu snad relevantne vyjadri a nasmeruje ta dalej.
Odpovedať
http://www.modrastrecha.sk/forum/poze...
Odpovedať
Profilova fotka
@reitak 1. ja som mal dve parcely (orná pôda v extraviláne) o výmere 1705m2 každá vedľa seba - spravil som projekt na dom, požiadal o vyňatie z pôdneho fondu a geometrákom mi vyňali 975m2 spolu z obidvoch parciel (čiže mi ostali dve parcely po 1220, resp. 1215m2) ako ostatné plochy (podľa nejakých predpisov to musí byť do 1000m2) a na tejto parcele som mohol stavať už vopred naprojektovaný dom. Následne som si spravil druhý projekt na pivnicu (mimo domu), ktorá mi tiež vyšla na tejto parcele. Takže moja rada je - dobre si rozmysli kde čo chceš postaviť a daj si vyňať takých 990m2 aby ti tam vyšlo všetko čo chceš. Ale aj tak keby si chcel stavať niečo iné vedľa, tak sa to dá, len to musíš absolvovať celé znova - projekt, vyjadrenie stavebného úradu, nejaká bilancia skrývku humusového horizontu a následne žiadosť na pozemkový úrad aby ti to vyňali. Čo sa týka extravilánu a intravilánu, tak to ťa nemusí trápiť. Akurát zamerané parcely sú už zapísané v katastri v registri C na miesto registra E ale všetky parcely aj na ktorých mám už skolaudovaný dom aj pivnicu sú stále evidované ako Umiestnenie pozemku 2 - čiže "Pozemok je umiestnený mimo zastavaného územia obce"
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem za reakcie, ale som stale zmateny, pisete tu odlisne veci. Jeden pise, ze ornu podu nemozem rozdelit na menej ako 20 arov, dalsi zas pise, ze sa to kludne da, ale aby som to nerozdeloval, povedzme ako som spominal tych 10 arov, kde budem mat dom, garaz a zahradu a zvysok bude orna poda. Proste asi som blby, ale je to vcelku orna poda, tam kde budem mat prijazd, dom, zahrady, to musim vynat z podneho fondu. A prve sa musi vynat, potom sa spravi geometrak, ci pojdem do obce, ukazem im, ze tu mam geometrak s domom a ostatnymi zahradami, cize to bude ako samostatna parcela a toto sa vyjme z podneho fondu a zvysok sa bude pouzivat ako orna poda? Ide mi o to, aby som dan z nehnutelnosti samozrejme platil za stavebny kde mam dom, za zahradu kde mam zahradu a ornu podu zvysok.
Odpovedať
@reitak Najprv chod za starostom, ci ti povoli tam stavat. Ak hej, rozhodni sa ci chces stavat sam, ci to rozparcelovat. Ak sam, tak si urob projekt, vybav veci na stavebne povolenie a nechaj vynat podu len pod domom a terasou. Ako spominaju, pozor na bonitu, ak je to pri Topolcanoch, kludne to moze byt jednotka, ci dvojka, tam su slusne palky. Ak to chces rozparcelovat, je tam zakon o drobeni polnohospodarskej pody, ale aj to sa da "obist" - napr. stanoviskom starostu, ze suhlasi s tym, ze pozemok je urceny na vystavbu rodinneho domu. Najlepsie je zajst za starostom a ak obec nema uzemny plan pokusit sa zahrnut pozemky do uzemneho planu ako pozemky urcene na vystavbu. Po takomto vyjadreni by Pozemkovy urad nemal mat problem suhlasit s vynatim. Pokial ide o elektriku, ak chces prekladky, tak jedine na vlastne naklady. Spodnej vody by som sa nebala, akurat treba kvalitne vsetko oddrenazovat (pripadne z tej spodnej vody si urobis jazierko :) ), su to vsak naklady navyse.
Odpovedať
Profilova fotka
no pises vynat podu z pod domu a terasou, to znamena, ze tato poda bude teda ako stavebna parcela, teda bude potreba geometrak na tuto parcelu a bude mat samostatne cislo. tak? a je potreba aj na prijazd spravit novy parcelu? si to pozrem este na niektorych domoch, co maju prijazd dlhsi do domu ako to maju poriesene na katastri, aby som to lepsie pochopil. chapes, teraz sa neda rozmyslat, ked cumim na ten pripeceny hokej :))
Odpovedať
Profilova fotka
@reitak ornú pôdu nemôžeš rozparcelovať na menej ako 2000m2 dajme tomu potom popredať ako stavebné pozemky. Ale môžeš z nej vyňať časť na ktorej ti stavebný úrad povolí stavbu a to sú dve rozdielne veci. Takže si musíš spraviť projekt - napr. aj na 3 domy a ak ti to schvália, tak ti vyjmú z pôdneho fondu 3 parcely pod 3 domy. Chápeš?
Odpovedať
@puxo ornú pôdu môžeš rozdeliť aj na menšie parcely, pokiaľ má obec v územnom pláne uvedené, že toto územie môže byť určenú na výstavbu RD. vtedy sa dajú rozparcelovať do veľkosti, podľa schváleného VZN o minimálnej veľkosti stavebného pozemku (napríklad u nás je to minimálne 600 m2). môže to byť ešte podmienené vypracovaním štúdie, ale to ti spravia projektanti. po jej schválení v obecnom zastupiteľstve, môžeš začať riešiť vybavovanie projektov na inžinierske siete a IBV. následne vybavuješ na stavebnom úrade územné rozhodnutie a stavebné povolenie na siete a IBV.
Odpovedať
co sa tyka pristupu tak ako kde - niektore stavebne urady vyzaduju aby sa odnala aj pristupova cesta k domu. v podstate sa da povedat - ze to co sa zastava by malo byt aj odnate. a mozte si dat vytvorit aj parcelu kde budu zahrady - ale treba ratat stym ze na zmenu ornej pody na zahradu potrebujete suhlas pozemkoveho uradu a oni sa najprv musia prist pozriet - pridu na obhliadku - a zahrada tam uz bude musiet realne existovat. okrem toho sa mi zda ze za zahradu sa platia vacsie dane ako za ornu podu. preto by som to nechal cele tak a iba odnal to co treba - a treba si to cele velmi dobre rozmysliet a potom aj presne dodrzat inak ten kolotoc absolvujete odznova. sa tu casto spomina uzemny plan - obec nemusi mat vypracovany uzemny plan. nie kazda obec ho ma. pokial ho nema robi sa tzv. uzemne rozhodnutie v ktorom rozhodnu ci budu pozemky urcene na vystavbu a povolia vam tam stavat a co vam tam povolia stavat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@reitak presne tak ako hovorí @malydom - ja hovorím o prípade ak obec nemá vypracovaný územný plán (je to väčšina malých obcí), samozrejme ak je územný plán hotový na to miesto, tak nie je problém parcely rozdeliť a zmeniť na stavebné pozemky ale ak nie je územný plán, tak platí postup aký som popísal
Odpovedať
Profilova fotka
uzemny plan nemaju, obec okolo 1700 ludi, takze to povoluje starostka a poslanci, to by hadam nemal byt problem, ale chcem to mat od nich na papieri, aj keby stavam o par rokov neskor mi mozu fuknut asi, ked to mam podpisane. je to strasne moc behaciek a vybavovaciek toto, ale ked to bude vsetko poriesene, postavene, vylozit nohy na terase a kochat sa krasou :)) Zatial dakujem pekne vsetkym za odpovede, riesim este okolite pozemky, bo su neni vysporiadane a uvidime co z toho bude :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Profilova fotka
zdravim, obnovujem svoj prispevok. Mate niekde nejaku ziadost, alebo co by som mal na obec napisat, aby mi povolili stavbu? Je lepsie pre nich napisat, ze tam chcem postavit dom / ranc, alebo radsej ze uvazujem o domoch, troska ich oblbnut, pritom tam budem byvat len ja, ale aby si mysleli, ze budu mat z toho potom viac dani. Co im mam napisat, akou formou, dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@reitak http://www.pezinok.sk/uploadfiles/Fil... google žiadosť o územnoplánovaciu informáciu
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem za info, tak ziadost som osobne zaniesol, samozrejme som malinko rozpisal, nie takuto strohu. Len sa bojim, co mi obec odpise, bo podla starostky by nemal byt problem. Hovorim jej, ale nie, ze mi tam napisete, ze pan XY, suhlasime s vasim navrhom. Ona ze to nie, napiseme tam ze nemame v plane tam nic stavat. Boze nie, prave naopak, vy musite suhlasit, ze na tej parcele sa moze stavat, ze nemate vyhrady. Nemate prosim vas niekto nejaku odpoved z uradu ohladne uzemnoplanovej informacie, aby som im to poslal ako navrh, ze v takejto forme by to malo byt, aby mi to napisali normalne? Pretoze uz to vidim, ze mi napisu totalnu hovadinu, potom sa vlada vymeni a tamti novi mi to uz neschvalia. Takze prosim oscanujte mi, alebo napiste sem, to co vam z uradu napisali a potom vam to normalne na podnom fonde ohladne vynatia tu odpoved zobrali. Pre obec je toto novinka, nikdy toto neriesili, tak aby to nedodrbkali. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@reitak my sme dostali nieco taketo:
Odpovedať
Profilova fotka
@reitak ešte dodám, že ty potrebuješ stanovisko obecného zastupiteľstva, lebo aj teraz idú voľby a starosta sa môže zmeniť, ale obecné zastupiteľstvo na zasadnutí to musí prejednať.
Odpovedať
Profilova fotka
no sak ano, poslanci to idu prejednavat, ale podpisany tam bude starosta na zaklade odsuhlasenia poslancami, nie?
Odpovedať
ak pozemok nieje v územnom pláne obce vedený ako pozemok určený na budúcu výstavbu rodinného domu ,pozri územné plány obce na webe,tak musíš urobiť čiastkovú zmenu územného plánu.Ja som to riešil teraz od mája tohto roku,ešte stále to je v procese vybavovania. 1.musíš napísať žiadosť na obecné zastupiteľstvo o predbežný súhlas na zmenu územného plánu 2.na zastupiteľstve ti to predbežne schvália 3.nájdeš si kompetentnú osobu ktorá rieši zmeny, obec má zazmluvnenú takúto osobu 4.nájdeš si architekta ktorý vypracuje štúdiu 5.geodet ti to vymeria 6 kataster zapíše 7 až tak môžeš riešiť povolenia okolo stavby Architekt a obstarávateľ ma stál 3000€ každý rovným dielom DRŽÍM PALCE JA SOM UŽ Z TOHO ŠEDIVÝ
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?