Zatuchlina spod plávajúcej podlahy v novostavbe

Ahojte. Kupili sme novostavbu a min. rok v oktobri sa nasťahovali. Doteraz bolo všetko ok. Teraz je dosť vlhké leto a začali problémy v jednej izbe, kde sme v poslednom čase menej vetrali. Cítiť zatuchlinu alebo pleseň - neviem identifikovať. Preliezol som celú izbu. Nikde mokro, nič nesmrdí. Potom som ovoňal plávajúcu podlahu v rohoch a bolo to cítiť odtiaľ. Dal som dole lišty po krajoch a smrad zatuchliny sa znásobil - ide to spod plávajucej. Skladba pod plávajucou je iba 5ka šedý styrodur a na tom 5mm izolácia pod plávajúcu podlahu a na tom plávajúca podlaha. Je tam ešte jedna vec. Styrodur nejde tesne od steny. sem tam je tam vzduchová medzera až na základovú dosku a sem tam je tam dohádzané asi lepidlo alebo beton (viď fotky). V rohu je trojuholník betonu namiesto styroduru. Chcem sa spýtať, či to tak má byť..vlastne ako to má byť po krajoch. A či to môže spôsobovať rosenie plávajúcej podlahy v rohoch, čo sa nám cez zimu dialo. Ďakujem za vaše názory a návrhy ako to opraviť a urobiť správne. Hlavná otázka je, pomôže proti tej zatuchline, keď budú dole lišty a bude sa tam poriadne vetrať, alebo treba iné úpravy? Čo s tým betonom po krajoch? Mám ho vysekať a dať tam radšej styrodur? Prosím diskusiu bez urážok. Upredňostňujem rady ako to dať doporiadku.
Odpovedať
1
2
Ešte pridávam jednu fotku.
Odpovedať
@stanno Intenzivne rozmyslam nad skladbou podlahy vo vasom dome. Vy nemate nikde poter? Styrodur je ulozeny priamo na zakladovu platnu? Preco nie je pod plavackou a penou este aj folia? Preco len 5cm styrodur?? Kurite radiatormi? Toto zial vyzera na malometrazny bungalov postaveny za absolutne minimum penazi s jasnym cielom-maximalizacia zisku.
Odpovedať
Zial je to tak, ako si zhrnul v poslednej vete. Kurime konvektormi a krb. pieckou. Čo navrhuješ? Ako sa k tomu postaviť? Tá folia sa dáva kde a akú má funkciu? Poter nie je nikde. Styrodur rovno na základovej doske.
Odpovedať
@stanno Nacastejsie pouzivana skladba podlahy je: 1, zakladova platna 2, IPA 3, tepelna izolacia 4, cementovy poter/ anhydrit. To mate normalny tehlovy dom? Co je pod tym sturodurom?
Odpovedať
Pod styrodurom je IPA a základová doska. Dom je z ytongu.
Odpovedať
@stanno určite v prvom rade zisti či máš vôbec hydroizoláciu pod tým styrodurom
Odpovedať
@stanno aha takže máš, no tak to bude nakondenzovaná vlhkosť
Odpovedať
@ragnar čo to znamená? steny sú všade suché. všetko je suché na dotyk, iba to smrdí.. čo s tým? A čo s tým betonom v rohoch namiesto styroduru?
Odpovedať
@stanno toto sa normalnym sposobom ani neda vyriesit, na zaciatok vam treba vlhkomer, potom termokamera a pokusit sa to nejako zachranit. Taku skladbu podlahy som este nikdy nevidel a tie dobetonovane okraje..no comment.. Vam to tam vlhne kvoli letnemu vlhkemu vzduchu, ktory sa zraza v studenych rohoch. Urcite musite zacat viac vetrat. Ako su zateplene steny a sokel (ak teda vobec su)? Ked ste ten dom kupovali, tak vam povedali, ze v podlahe je len 5cm? Ak by ste to chceli urobit poriadne, tak by sa podlaha musela zdvihnut minimalne o 15-20cm, ale potom by ste si trieskali hlavu o zarubne. Ma ten dom vobec energeticky certifikat?
Odpovedať
@stanno ten betón je tepelný most, zemina pod domom má aj cez leto teplotu okolo 10 stupňov a bez izolácie má túto teplotu aj betón, na ktorom sa potom zráža vzdušná vlhkosť, betón určite vyrýpať a nahradiť polystyrénom, pokiaľ možno čo najhrubším aký výška miestnosti dovolí
Odpovedať
@stowasser na stenach je 18cm polystyren. Sokel je zatepleny 5cm.
Odpovedať
@ragnar takze vyrypat vsade beton a nahradit styrodurom min. do tej vysky ako je teraz (5cm) ak nechcem davat von celu podlahu (nateraz). Ten styrodur prilepiť čím? A nechať od steny nejakú medzeru, či na tesno, alebo čím to vyplniť po stenu?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stanno ano presne tak, ako núdzové riešenie by to mohlo fungovať, a žiadne špáry nenechávaj, práve všetky vyplň PUR penou nech je to ako jeden celok, 5 cm je biedna izolácia ale vždy lepšie ako betón
Odpovedať
@ragnar PUR penu akú mam dať? nízkoexpanznu? veľmi Ti ďakujem za rady. A potom, ak by som celu podlahu v buducnosti vyberal? aké riešenie by prichádzalo do úvahy?
Odpovedať
@stanno nizkoexpanzná bude OK, a potom to budeš musieť riešiť ako v starých domoch, vyrýpať podkladový betón, vykopať zeminu, dať nový podkladový betón nižšie, urobiť vaňu z hydroizolácie, naskladať polystyrén a potom poter
Odpovedať
@stanno urcite by pomohlo ten sokel este viac zateplit. Tak by bolo mozne mierne zvysit povrchovu teplotu vnutornych stien. Pod tou krbovou pieckou je to ako? Ta piecka je na plavajucej podlahe?
Odpovedať
@ragnar nie nie.. tak to robiť nebudem. Je tam normalne betonovy zaklad a ipa. Budem to riešiť iba smerom hore. Môžem ísť hore ešte také tri centimetre (zrežem z dverí). Najhoršie bude, ako to vyrovnať, lebo podlaha je kriva :( chcel by som na to dostať ešte aspoň 2cm ďalšieho styroduru, alebo niečoho čo dobre izoluje..
Odpovedať
@stowasser Piecka je na kachličkach a tie sú na ... styrodure
Odpovedať
@stanno nuž tri centimetre, to je skoro nič, neviem či sa to oplatí potom takto riešiť ak zmiznú problémy s plesňou po odstránení toho betónu, ja si myslím že zmiznú, minimálne cez leto, v zime to už bude o inom a tam záleží aj na izolácii sokla ako píše @stowasser
Odpovedať
@ragnar v zime sme paradoxne nemali problém. Nerozumiem tomu. Alebo to bola príliš krátka doba? Neviem. Určite teraz odstránim ten betón a nahradím styrodurom. Ak by som dal dole celú plávačku, čím by som to mohol vyrovnať? má to zmysel zaliať nejakým tenkým poterom? Aká je min. hrúbka. Alebo vyrovnať napr lepidlom na ktoré nalepiť ďalšiu vrstvu styroduru?
Odpovedať
@stanno a pod tym styrodurom mate co podlahove kurenie alebo mate radiatory
Odpovedať
Ešte jedna vec..nateraz to zhodenie lišt pomôže od toho smradu, či to treba nejako inak ošetriť?
Odpovedať
@petka456 konvektory iba.. nie je tam podlahovka.
Odpovedať
@stanno v zime to pravdepodobne len začalo, pleseň tiež potrebuje čas a v zime je suchší vzduch, ešte keď máš piecku tak ho vysušuje, najprv vyskúšaj túto najjednoduchšiu možnosť a uvidíš čo to bude robiť, potom ak to už bude OK cez celý rok tak si pozisťuj informácie o nivelačných hmotách, niektorú by možno išlo použiť aj priamo na styrodur, aj keď samozrejme záleží od zaťaženia a určite ti to nikto neodporučí
Odpovedať
@ragnar Vďaka ešte raz za pomoc.
Odpovedať
@stanno v miestnostiach, kde by podlaha bola zatazovana len minimalne, by som vymenil styrodur za pur panely, je to drahe, ale funkcne riesenie. Pur panely maju vyrazne lepsie tepelno-izolacne vlastnost, ako styrodur.
Odpovedať
ja sa do tohto v podstate nič nerozumiem, ale aj my sme 3 roky dozadu kupovali dom (stavaný na kšeft) a toto sme si objavili na podlahe - rozumej betón po obvodoch izieb. nepomohlo nič až do nášho posledného riešenia a síce : betón sme zbíjačkou vysekali pokiaľ to išlo (ten prach cítim doteraz na pokožke fuj) a manžel po okrajoch izieb natiahol niečo ako domácky vyrobené elektrické podlahové kúrenie 8-) rozhodne to nie je rentabilné riešenie na trvalé bývanie, ale my tam trvalo nebývame a naše problémy to vyriešilo ;-) ani my sme v zime nemali problémy, ale v lete to páchlo zatuchlinou (ako stará smradľavá handra), najmä po daždi, čiže sme laicky usúdili, že to asi ide od zeme alebo čo. priprav sa však na to, že problém nevyriešiš trvalo, doteraz máme v rohoch izieb na plafóne vyzrážané kaluže (a ja že voda netečie smerom hore :-D ) a ešte dôležité - NECHAJ diery, nezapchaj to komplet (a slovo pur pena si natrvalo škrkni). týmto sme si prešli aj my a bolo to ešte horšie. mali sme mokré steny, pocitovo ako čerstvo natreté. my v dobrej viere, že opravíme po "majstroch" nedorobené sieťky, ale tá voda sa dostalo poza stierku. radšej kúp odvlhčovač a vodu "pusti" do miestnosti :-N ďalšia vec je, že prvé čo sme urobili, že sme odstránili lišty po okrajoch (práve z dôvodu nech to dýcha) a neplánujeme ich dať späť. no opakujem - my tam trvalo nebývame, neviem či toto je vizuálne vhodné riešenie do RD. v podstate s tebou začne dom po čase komunikovať - či sme urobili dobre alebo zle sme zistili napr. podľa rosenia okna (dovtedy to nerobilo, potom začalo) a pod. - ale to je tá krásna daň za kupovanie "lacných" vecí :-N :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno Je to nehoráznosť takto postaviť dom... Buď to boli totálni "mäsiari", ktorým išlo len a len o zisk, alebo blbečkovia - a takých je tiež požehnane. 1/ maximálne vetrať - možno ajnasadiť do tejto miestnosti lokálnu rekuperáciu napr. https://www.iventilatory.sk/lokalna-r... 2/ masívnejšie zatepliť sokel 3/ detaily - ako napr. ten betón v rohu
Odpovedať
@zuzanka.zuzu vyzerá to tak že vám sprasili aj hydroizoláciu, je tam vôbec? stanno píše že ju tam má, preto mu odporúčam to všetko vypeniť, aby eliminoval tepelné mosty. Keby sme sa pozreli na ten betón termokamerou, videli by sme že je studený ako psí čumák. Ťažko sa to rieši, keď človek nevie čo je pod múrmi, čo je pod betónom a je limitovaný viacerými faktormi. V dome potrebuje bývať, určite nemá financie a čas naviac, preto zostáva len metóda vyskúšať lacné a rýchle riešenie a počkať čo to spraví.
Odpovedať
@leonardom ako sa vraví takým len nasr.ť do rúk a dva týždne ku vode nepustiť. Je to bohužiaľ slovenská realita, stavebné firmičky, ktoré sú neustále v strate ale majiteľ sa vozí na novom bavoráku. Robotníkov nevyplácajú a zostávajú tam pracovať len diletanti, alkoholici, huliči a podobná banda.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?