Výmena starej dlážkovice aj s podkladom

Dobry den, uz dost dlhu dobu sa trapim s tym, ako dat do poriadku dve izby (cca 40 m2 spolu) . Stara dlazkovica je prehnita a cervotoce, to ide von. Minimalne pod jednou je skvara. Betonovat som moc nechcel, takze hladam ine riesenie. Ved to bolo v pohode predtym, tak to musi byt aj teraz. Dufam. 1. Vyberie sa skvara, tak cca 10 az 15 cm. 2. By sa dala daka izolacia, jednak aj vlhkost, hoc prepokladam, ze ta skvara bude na prach a tiez ak by mala daka haved si len tak chodit ... 3. 10 cm strk a udupat poriadne 4. Konstrukcia z hranolovo, kde obvodova cast konstrukcie bude kopirovat steny, ale bude od nej cca 2-3 cm. (Povrchova uprava aka ? ) 5. Obsypat konstrukciu strkom tak, aby ostalo cca 5 cm pre izolaciu a ten strk udupat. Nieco ako ukotvonie konstrukcie proti horizontalnemu posunu. 6. Dat izolaciu cca 1 cm pod vrchnu uroven hranolov, nech prudi vzduch. 7. Na hranoly pasy s folie, co sa dava pod plavajucu, aby to nevrzgalo nahodou. 8. Polozit dlazkovicu, kde sa bude skrutkovat do drazky. Dlazkovicu budem brat cca 5m dlzky s hrubkou 3 cm a sirkou 15 cm. Necham po obvodoch priblizne 1/2 cm medzeru. ( Povrchova uprava asi olej, ale treba aj spodnu cast a hrany dlazkovice dako osetrit ? ) Este mi vedie nepekna plastova siva trubka z radiatora cez celu izbu a tu by som chcel dat pod podlahu, ak je to rozumne, teplo by mohlo sposobit skorsie vysychanie ako zvysok podlahy, ak sa nepletiem. A taktiez vo zvysku domu, teda v obyvacke je dlazkovica na plocho ku vchodu do tychto dvoch izieb a nemam sajn, ako orientovat smer v tych novych izbach, ci rovnako, alebo kludne aj kolmo. Dakujem mockrat za pomoc, uz to zacina dost surit a z roboty som sa za posledny mesiac ani nedostal, takze na toto ani nebol cas.
Odpovedať
1
2
To sa skutocne nenajde nikto ? Ved netreba odpovedat na vsetko, hocaka pomoc pomoze a budem maximalne vdacny za to. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Chystam sa tiez polozit smrekovu dlazkovicu v starej chalupe. Bude ulozena klasickym sposobom ako stare dyle, na vrstvu strku, len podlepime polsterholze ipou a vlozime izolaciu medzi ne pod dosky. aby mohla dlazka vetrat, lebo dom je z kamena a neodizolovany. Dlazkovicu sme uz kupili, od slovenskeho dodavatela z Oravy, dufam, ze bude ok.. Nechcem to izolovat len kvoli tomu, aby sme nechali odvetravat vlhkost z domu. Bojim sa toho, ze ked odizolujem dlazku, budu vlhnut mury, su z kamena a nie su odizolovane od zakladov. Bola tam dlazka 80 rokov a vyhadzovali sme takmer zdrave dosky polozene len na hline, novsie v druhej izbe, co dorabali dodatocne asi pred 50 rokmi boli navlhnute. Myslim, ze preto, ze do blizkosti domu doviedli vodovod samospadom a narusili tok vody v okoli domu. Ten vodovod tam uz nie je a urobili sme vo vnutri okolo stien rigoly , do nich sme dali drenažne rury s vyvodmi do vnutra, zasypali strkom a urobili sme aj strkove podlozie pod dlazku. Dlazku nam polozia profici, podrobnosti som neriesila, strkove podlozie bude vo vyske asi 15cm, vsetku povodnu hlinu, az po pevnu cast sme vyhodili. Strk ubiju pred pokladkou .
Odpovedať
@patrikuhrak robili sme dlazkovicu aj v starom dome -kamennom, aj v novom. V starom bola povodna dlazka len na skvare a napriek tomu vydrzala 40 rokov :-D Takze aj tu novu sme dali len na vrstvu strku, medzi hrady sme dali polystyren a tak dlazkovicu - medzi polystyrenom a dlazkou je medzera. mame to tak uz 10 rokov a je to v pohode. V tom dome sa byva a kuri, takze nie je problem s vlhkostou z murov. Neviem, ako by to bolo, ak by to bola len chalupa a nebyvalo sa tam.. S ukotvenim konstrukcie si nelam hlavu, ked sa nabije dlazkovica, nema sancu sa to pohnut.. Naco chces davat hranoly po obvode? V novom sme davali priamo na hydroizolaciu hranoly, medzi ne polystyren a na to dlazkovicu. Opat sme nechali medzeru medzi izolaciou a drevom. Po bokoch asi cm medzera.. Povrchova uprava jednoznacne voskovy olej (my mame od firmy Osmo)j, ziadne synteticke laky. Mam mozost porovnat - je to neporovnatelne! Lak sa casom zosucha, hlavne na miestach, kde sa vela chodi, lak znici ten pocit dreva, koli ktoremu sme my to drevo davali. Voskovy olej vytvori taky zamatovy film, tam, kde sa chodi, je dlazka lesklejsia, je uzasna na dotyk a co je hlavne, voskovy olej sa nezoderie, ako lak. Ak niekde poskodis povrch, staci trochu vybrusit a pretriet, nevidno, ze si to natrel.. Kukni moj album, mam tam drevenu podlahu natretu voskovym olejom... K orientacii dosak - stare mudrosti hovoria, ze smer dosak ma byt v izbach tak, ze ked vchadzas, tak dosky ta "vedu".. Este k praskaniu - dobre vysusena dlazkovica ti praskat nebude. @madra2 - my sme tiez brali aj z firmy z Oravy a bohuzial, bola to najhorsia dlazkovica, aku mame :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi Este sme ju nepouzili, dufam, ze bude dobra, vyzera teraz ok, ktovie co povedia majstri. Budeme to robit tak asi o mesiac. My mame v dome tiez len prebrusene stare dyle a nalakovali sme ich polyuretanovym lakom, nikde nie su ani po 15 rokoch popraskane a zosuchane. Mam aj naolejovanu dlazku v kuchyni, ta sa pouziva velmi intenzivne a kazdy polrok ju pretieram, aby bola pekna, lebo ten moj olejovosk sa osucha :-) Od f. Osmo som este nic neskusala, neviem posudit. Lak sme mali len od nasho vyrobcu. Ja by som radsej mala ten olej, ale neviem sa rozhodnut :-).
Odpovedať
Rekonštruujeme rodinný dom na trvalé bývanie. Tiež sme vybrali palubovku, škváru a hlinu pod tým. Budeme dávať penové sklo - vieme, že to je ževraj drahé, ale keď sme si prepočítali všetky polložky, čo by bolo treba spraviť + dovoz + práca, tak to vyjde narovnako. Pod penové sklo dáme drenážne rúry na odvetranie, penosklo zabalíme do geotextílie, na to pôjde fatrafol (hydroizolácia) a na to hranoly a palubovka. ešte premýšľame, že medzi hranoly dáme ako bonus ešte isover. Hranoly budeme osádzať do pur peny, aby to bolo pevnejšie. Prípadne môžeme ešte upevniť hranoly do stien. Tiež chcem palubovku natrieť voskovým olejom, nie lakom. Pozerali sme voskový olej od Osmo. Toľko asi naše plány a som rada, že sú tu viacerí, ktorí nebudú dávať betón. Pretože v našom okolí si to ľudia vôbec nevedia predstaviť - niektorí na nás pozerajú, ako na nejakých Robinsonov :-)
Odpovedať
@madra2 Dakujem velmi pekne za prispevok. Rad by som sa spytal na firmu z Oravy, co Vam doda/la dlazkovicu a ak uz dodala, ci ste spokojny. Nasiel som totiz dve firmy, obe z Oravy. Tie postrholce oblepite ipou zo vsetkych stran okrem vrchnej tipujem ? Impregnacia by nestacila a bolo by to aj menej pracne ?
Odpovedať
@akvi Dakujem za Vas prispevok o to viac, ze je tam uz daka (10 rocna ) prakticka skusenost. Stale sa neviem rozhodnut medzi strkom a pieskom. Strku najvacsia vyhoda podla mojho selskeho rozumu by mohla byt ta, ze strk sa neda ubit tak natesno, zatialco piesok je kvazi zemina (nie uplne samozrejme). Hovorim o priestoroch okolo jednotlivych zrnach. Ale zase pri piesku sa to da zase lahsie dat pekne do roviny. Aku frakciu strku ste pouzili ? Hranoly po obvode som myslel tym sposobom, ze by som spravil kvazi rost, ale ten bude vytvoreny tak ci tak, polozenim samotnej dlazkovice kolmo na postrholce. Nemam este jasno s tou hydroizolaciou. Myslite tym ipu a napojit na izolaciu v muroch ? Ak ano, tak premyslam, ci by nebolo vhodne dat izolaciu na spodok, potom strk alebo piesok a nasledne postrholce. Co sa tyka postrholcov, zapustit ich, ci len polozit navrch strkovej ci pieskovej pokladky ? S tou orientaciou dosiek mate pravdu, dakujem. Dakujem a tesim sa na Vas dalsi prispevok. ;)
Odpovedať
@akvi Dakujem za tie Osmo oleje, to je naisto. Nesmrdi ani pri natierani, aspon tak proklamuje vyrobca.
Odpovedať
@patrikuhrak uz sa ozaj nepamatam, aky strk - ale myslim, ze nad tym sme nejak nefilozofovali, je to podla mna uplne jedno.. Ipu sme na nic nenadpajali - nebolo na co, stary dom nema nijako odizolovane zaklady. Sme ju tam len tak polozili. Jedine, co sa urobilo, ze sa osekala stara omietka a dala sa nejaka sanacna - uplne to staci na to, aby sa nerobili take tie mapy na mure. Resp. oni sa niekedy urobia, ale to musia byt nejake "zvlastne" podmienky , lebo kedysi tie mury vzdy natahali vlhkost, ked bolo pred dazdom, ale teraz to uz nerobia. Hranoly su len volne polozene, ziadne kotvenie, ci zapustanie do niecoho, nie je to nutne.. Osmo ma pri natierani svoj typicky zapach, ale nie je to nic neprijemne a vyprcha to pomerne rychlo..
Odpovedať
@akvi Ako tak pozeram, nie ste jediny, co davaju strk. Je sice lacnejsi ako piesok, len som premyslal, ze s pieskom sa lepsie pracuje, co sa tyka vytvorenia roviny. My mame odizolovany dom, nevlhne, hoc spodna voda je u nas dost vysoko. Pouzili ste aj daky ochranny prostriedok proti skodcom a vlhkosti na hranoly a dlazkovicu ? A ked ano, tak na obe strany dlazkovice, teda aj na pohladovu ? p.s.: Velmi pekne ste si to vymysleli s tou kupelnou a kamienkami. Priatelka bola nadsena a ja tiez popravde. ;) Dakujem pekne a konecne sa citim tak, ze by z toho daco schopneho mohlo aj vzist (myslim tu podlahu samozrejme).
Odpovedať
@patrikuhrak no neviem ja som takto prerábal pol domu asi pred desiatimi rokmi,len nie na piesok ale komplet odizolovať dom ,škvaru som vybral dá sa hrubí štrk aby nešla vlhkosť do betonu ,potom beton, hydroizolácia,tepelná izolácia, poter,sklo to 2 mesiace a plávajúca a žiadna vlhkosť nejde do podlahy ani do múrov
Odpovedať
@duzu my by sme to v tom starom dome mozno tiez takto urobili, ale jednak mame tam velmi nizke stropy, takze dvihat podlahu este aj o beton by sme nemohli a ak by sme kopali hlbsie, tak to by bolo jednak pracnejsie a mozno by to aj tak nepostacovalo, uz beztak sme vybrali dost skvary a hliny, co tam bola.. Ono jednalo sa o pomerne malu miestnost a tak sme to riskli, boli sme si vedomi toho, ze to mozno nebude ok, ale ono je to tak uz tych 10 rokov a ziaden problem :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@madra2 takto chceme postupovať aj my. Máme starý domček len na chatu 2 miestnosti. V kuchyni je dlažba ale v prednej izbe je stará podlaha. Vyhádzali sme starú drev. podlahu. Pod ňou je hlina a kamene. Chceli by sme tiež dať len makadán a naň dlážkovicu na trámy a pomedzi to nejakú izoláciu, možno ovčiu vlnu, alebo miner. vlnu. Smiem sa spýtať už ste realizovali podlahu? Dávali ste aj nejakú fóliu alebo len ste čisto zhutnili štrk a na to podlaha?
Odpovedať
Profilova fotka
@gabika783 Nedavame nijaku foliu, nasypali sme tam hruby riecny strk a nan vrstvu tensieho a teraz ho len zhutnime a medzi polsterholze dame izolaciu. Nechceli sme davat foliu, aby sa mohla vlhkost zo zeme odparovat. Ja si myslim, ze ked tie dyle vydrzali 80 rokov, teraz mna preziju.
Odpovedať
@madra2 keď mi malý zaspí... hodím foto ako to vyzerá teraz u nás, keď sme dali dole drevenú dlážku. :-)
Odpovedať
@madra2 @akvi ženy vidím, že sme v rovnakom duchu naladené. Tiež chceme len makadam a na to hrady a dlážkovicu aby sa to odvetrávalo cez podlahu ako doteraz, máme však dilemu. Keď sme vybrali spráchnivenú podlahu, našli sme kopec kameňov a niečo ako riečny štrk s popolom? lebo je to také do hnedasto - sivasta. A teraz otázka, či všetko vyvoziť a dať makadam alebo vyvoziť a kamene vonku vystriekať vapkou a naspať nahádzať. Ide o to, že muž by tam ten kameň chcel nechať aby sme ušetrili na makadame, ale majster čo nám bude robiť omietky ho straší, že to treba všetko von, lebo je to za tie roky napáchnuté a aby to nesmrdelo potuchlinou v izbe. Ja si zase však myslím, že keď sa to zasype makadamom... tak by nemalo čo smrdieť či? Prikladám aj fotky pre predstavu. A ešte k tej skladbe podlahy, mohlo by byť niečo, že: - makadam (väčší-menší) - paropriespustna fólia - hrady - dlážkovica príp. namiesto tej fólie len piesok pomedzi hrady Ďakujem za všetky rady :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
@patrikuhrak @akvi @katinka87 @madra2 chcem sa opýtať akú skladbu podlahy ste nakoniec použili a ako ste spokojný s výsledkom akurát riešim ako spraviť podlahu v starom kamennom dome bez izolácie ja uvažujem nad vrstvami makadam, piesok+vápno, hranoly, dlážkovica neviem či použiť do vrstvy makadamu aj drenážnej rúry na odvetranie múrov alebo je to skôr zbytočné, a či použiť tu zmes piesku a vápna ako voľakedy robili alebo radšej dať hranoly priamo na makadam a nechať vzduchovú medzeru prípadne akú izoláciu proti chladu použiť medzi hranoly
Odpovedať
@tomasvrabel pozri si moj prispevok vyssie..tam som to pisala (uz sa prestavam pamatat, ze ako to vlastne mame :-)) Ale kukam, ze som to v 2013-tom pisala, presli dalsie roky a vsetko je uplne ok.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tomasvrabel My sme pouzili drenazne trubky, s vyvodmi na stenach, vymenili skvaru a hlinu do hlbky 40cm za strk, okruhly riecny asi 16-32, to si uz presne nepamatam na to sme dali hranoly, medzi hranoly izolaciu (sklennu vatu) a po nej obycajny igelit, aby sa neprasila, Nechali sme medzeru medzi izolaciou a dilami. Sme spokojny, mury vyschli, no medzitym sme mali uz nehodu, praskla nam voda vo vodovodnej pripojke za domom, tak sme si dom vytopili. Robim si nadeje, ze to vyschne, stalo sa to v auguste a az v septembri sme na to prisli, tak teraz susime. :-( . Tam kde voda nemala dosah, tam je vsetko suche. Este jedna mala rada, my sme davali omietky len od dlazky nahor, aby mur mohol pod dlazkou schnut, neokopavali sme cele mury, len pokial boli vlhke a davali sme specialnu omietku na odvetranie. To sme uz robili asi pred 8 rokmi a pred 4 rokmi sme uz na tu vysusenu omietku davali sietku, lepidlo a omietku.
Odpovedať
Profilova fotka
@madra2 Chcem sa opytat ci nahodou nemate fotku ako ste vyviedli drenazku von z podlahy lebo si to neviem presatavit. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@trademan Napisla som Vam sukromnu spravu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@madra2 Zdravím Vás, aj ja by som sa chcela, podobne ako trademan, dozvedieť viac :) ďakujem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravim, je tato tema este aktuálna? Aj mna by zaujímala ta fotka toho odvetrania :)
Odpovedať
v inej teme na podlahy je spraveny taky hadik po izbe a vyvody von ... http://www.modrastrecha.sk/forum/podl...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
@akvi aká je prosím medzera medzi izoláciou a dlazkovicou? Ďakujem
Odpovedať
@matko291 hrady máme 12cm a izolácia má 10cm
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi ďakujem
Odpovedať
Dobrý deň. Riešim podobný problém, len ma zaujíma jedna vec. Prečo vyberáte všetci tu skvaru? Je to nutné? Nemôže sa proste len vymeniť dlazkovica? Resp. Ja chcem použiť osb3 dosky s pero drážkou.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubo8110 - technicky sa vyberat nemusi. Z praxe: bytovka v Žiline, rok výroby 1925, 4podlažie...50cm škvary, 120m2, bez výťahu... máš dve možnosti, vyvoziť čistú škvaru a nahradiť ju (EPS, rošt, atď). Škvara zostala, zarovnalo sa , cetrisové dosky, podlaha. Škvara bola čistá a suchá. Nová polianka: techlová bytovka 1956, 60m2, 2 podlažie, 5-10cm škvary, krivé, vlhké, stuchlinové. Majiteľka chcela nechať pôvodné parkety a na to položiť novú podlahu. Keď som jej ukázal ten humus, rýchlo si to rozmyslela. Vyvezenie a nová podlaha (liapor+XPS) trvala presne 1 deň. Na druhý deň som kládol podlahu. V starom dome by som to riešil rovnako.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?