Vydute lamely na drevenej podlahe

Ahojte. Neviete, co mohlo sposobit vydutie lamely (vrchnej dubovej naslapnej vrstvy) na trojlamelovej lepenej drevenej podlahe? Podlaha od slovenskeho vyrobcu bola polozena v septembri, posledne mokre procesy prebehli v aprili. Pred pokladkou bola vlhkost betonoveho poteru pod 2%. V dome udrziavame teplotu 22 stupnov pri vlhkosti 42 - 50 %, kurenie podlahove. Na podlahu sa nic nerozlialo, cistena je odporucanym sposobom - sprej mopom s Osmo Spray Fix. Je mozna nejaka oprava?
Odpovedať
kuk na stránku opodlahách.sk zadaj otázku,alebo čítaj.
Odpovedať
Profilova fotka
@milanpl pravdepodobne parketa nezvládla rozmerové zmeny (dilatácie) spôsobené zmenami vlhkosti a teploty. (Mimochodom na obr. je podľa mňa jedno -lamelová parketa.....mohla by ale byť trojvrstvová :-) ) Pokiaľ sú dodržané predpísané vzdialenosti pre dilatácie od stien mal by na také niečo reagovať pravdepodobne výrobca.... Ak sa dajú parkety rozobrať oprava nepredstavuje zásadný problém....ak sú lepené tak žiaľ neporadím.
Odpovedať
@eagleowl Ano, pravda - je to lednolamela :) Podlahu pokladali chlapi priamo od vyrobcu, od stien je odsadena cca 10 - 15 mm. Vydutie sa tyka iba voch lamiel, zhruba v strede obyvacky. Zial, podlaha je lepena...
Odpovedať
Profilova fotka
@milanpl ak pokládku robili ľudia od výrobcu určite skúsiť reklamovať.....opraviť sa dá všetko.... P.S: môžem vedieť výrobcu ?
Odpovedať
@eagleowl Urcite to vyskusam. Aj ked mam z toho celeho neprijemny pocit. Myslel som, ze ak sa o podlahu budem starat podla odporucani, nic podobne jej nehrozi. Vyrobca je Saxo.
Odpovedať
Profilova fotka
@milanpl všetko čo sa môže pokaziť sa pokazí....aj Boeing spadne.....pri trojvrstvovej parkete by som to hádal na to že podkladové vrstvy jednoducho neudržali nášľapnú....no výrobca uvádza že sa jedná o preglejku....tak sa vzdávam. Nie je to určite nič príjemné no napriek tomu prajem aby sa v živote nič horšie nestalo :-)
Odpovedať
@eagleowl Ved ano :) V tomto stave ziadna velka tragedia. Keby som vedel, ze to nebude pokracovat, vykaslal by som sa na to.
Odpovedať
Profilova fotka
@milanpl Problém , ktorý vznikol s odlepením nášlapnej vrstvy je pri trojvrstvých podlahách dosť zásadný . Pokiaľ boli dodržané všetky klimatické podmienky pred a po montáži a rovnako aj pri užívaní , tak by som tento problém nebagatelizoval . Odlepenie nášlapnej vrstvy totiž spôsobuje výrobná chyba výrobku a málokedy sa vyskytne iba na časti lamiel . Jej príčinou sú dva faktory - vnútorné pnutie dreva = nesprávne vysušené drevo , z ktorého sa vyrábala nášlapná vrstva / v materiály sa pri nesprávnom sušení vytvára pnutie , ktoré má tendenciu už pri bežnej zmene vlhkosti deformovať lamelu nášlapnej vrstvy / - nesprávne prevedené lepenie nášlapnej vrstvy / rýchle vytvrdnutie lepidla , málo lepidla , nerovnomerná teplota lepených vrstiev , .... Aj jeden ale častejšie kombinácia týchto faktorov následne vedie k vzniku takéhoto problému V každom prípade sa problém začne prejavovať najskôr na najexponovanejších miestach , ale môže byť otázkou času , kedy sa vyskytne aj na iných miestach . Lepená škára medzi vrstvami podlahy totiž časom stráca na svojej pevnosti a pokiaľ lamely nášlapnej vrstvy majú vnútorné pnutie môžu sa začať postupne uvoľnovať aj iných dielcoch podlahy . Určite je potrebné kontaktovať dodávateľa a informovať ho o situácii s požiadavkou na riešenie .
Odpovedať
@parkett_mann Dakujem za objasnenie. Po sviatkoch to budem riesit s vyrobcom. Otazka je, ake moznosti opravy su (ak vobec su)...
Odpovedať
Profilova fotka
@milanpl Aj celoplošne nalepená podlaha je opraviteľná . Je dokonca možné vymeniť aj jednotlivé lamely . Dôležité je skôr posúdiť , či je tá vada skutočne ojedinelá , alebo sa môže prejaviť aj na ďalších dielcoch . Máte na podlahu záruku nielen ako výrobok ale aj ako dielo , keďže Vám ju montoval výrobca . Pokiaľ Vám tá vada neprekáža pri užívaní podlahy , ja osobne by som počkal s opravou až po ukončení celej jednej sezóny / jeseň , zima , jar , leto / . Podlaha tak bude aspoň čiastočne tepelne a klimaticky otestovaná a potom sa ukáže či je ten problém iba na jednaj lamele , alebo ... . Určite si ale stav nechajte písomne potvrdiť u výrobcu , aby potom nedošlo k spochybneniu , kedy a za akých okolností sa vada začala prejavovať
Odpovedať
@parkett_mann Este raz dakujem. Budem sa riadit Vasimi radami.
Odpovedať
prosim potom napiste ako sa to vyriesilo
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
@milanpl Ako celá situácia dopadla ?
Odpovedať
@lordxor Zatiaľ nijako. Pán z výroby prisľúbil opravu - ak som správne pochopil, má odskúšaný postup so skrutkami a lepidlom (následné vytmelenie), ale zaúradovala korona a ešte sa k tomu nedoatal. Medzitým sa oddelila podlaha na ďalšom mieste, tak som aj rád, že som na rychlu opravou netlačil.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez mam SAXO a odliepa sa naslapna vrstva. Nastastie tam isiel gauc :-D ja by som vedel vytknut SAXO parketam viac veci, ale kaslem na to.
Odpovedať
Fuha toho som sa bal aj ja pri drevenej podlahe. Ale zatial vsetko OK. No som zvedavy ako to opravia. Nam podlahar hovoril v pripade poskodenia o vyrezani casti poskodeneho miesta podlahy a nalepenim noveho. Tak som velmi zvedavy ako vam to dopadne... 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@milanpl Prepáčte ale nedá mi nereagovať . Odskúšaný postup so skrutkami a lepidlom ? - aj Vám to opísal ako to chce urobiť ? Aká hrubá je nášlapná vrstva , ktorá sa odliepa ? Mám si to predstaviť tak , že tam zavŕta skrutku a tú následne pretmelí a prelakuje-preolejuje ? Tak to je nová verzia opráv - niečo v štýle : ,, Tak to majster tak to pardón , to zakryje sadrokartón ,, . Ako som písal - nášlapná vrstva nebola správne vysušená , je v nej pnutie a tak nášlapnú vrstvu aktuálne drží pred deformáciou iba lepidlo . Lepidlo ale časom stráca svoju pevnosť a tak je iba otázka času ako rýchlo začne pnutie víťaziť nad pevnosťou lepidla .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?