Vydutá dlažba v pivnici + stále sa rozširuje

pred 3 rokmi sa dokoncila pivnica , polozila dlazba 60x60 a dva roky bol klud. v lete minulého roku sa zacala vyduvat dlazba na záchodoch, postupne sa tato skaza rozsiruje dalej a dalej. v sucastnosti cca 40 m2 vydutej dlazby od rohu miestnosti. v niektorých castiach vyskocila az 5 cm. lepidlo po takto vydutou dlazbou je uplne blato. neviem co stym, pretoze sa bojim ak by som vytrhal tuto dlazbu a polozil novu, ze sa to bude opakovat. neviem odhalit pricinu. niekto vravi ze slaba diletacia, iny ze vzlinajuca vlhkost. skor sa priklanam k tej vhlkosti, aj ked izolacia je po celej ploche. v poteri je aj podlahove kurenie, ale to nestraca tlak, takze asi netecie. Viete mi prosim poradit ako zabranit dalsiemu vydutiu novej dlazby? je mozne polozit dalsiu hnedu foliu a na to nalepit dlazbu? alebo pouzit njaky hydroizolacny nater , ktory zabranuje prenikaniu vlhkosti nielen z pozitivnej strany, ale aj z negativnej smerom od podlahy k dlazbe? dakujem za kazdu radu
Odpovedať
Nikto ti fundovane neporadí, pokiaľ nezistíš, odkiaľ sa tam tá vlhkosť berie. Či je to z pôdy, či tečie niekde trubka kúrenia (stačí, že slzí, nemusí systém strácať tlak, expanzná nádoba to vyrovná) alebo či to nie je náhodou deravý odtok z toho WC.
Odpovedať
Profilova fotka
@korenko mokre lepidlo ale nenadvihne dlazbu o 5cm, ako je spraveny podklad ?
Odpovedať
@korenko ak je dlazba na blato zanmena to ze je plna vody. Lepidlo nasledne neudrzi dlazbu na podklade a ta sa odtrhne. kedze ju drzi sparovacka tak ju teplo od kurenia pomaly zacina nadvihovat. Je mozne ze tam mas viacero problemov naraz. Jeden je urcite ta vlhkost. Vsetku odlepenu dlazbu vyber von (nerozbi da sa znova polozit !!!) a urob sondou-dieru az po vodorovnu izolaciu. Zakry tu plochu s tou dierou igelitom, ale pevne ju niecim zataz ( klebrom alebo pieskom ). Ak mas vlhkost v podlahe ktora ti vzlina z hliny cez dieru v izolacii tak sa ti ta voda vyzraza na spodku igelitu a v diere po sonde by si mal mat tiez vodu. Nasledne zacni nahanat toho kto ti tu izolaciu robil. Pokial to neporiesis cokolvek co tam das sa ti oduje.
Odpovedať
dik za rady , len na predstavu prikladam fotky
Odpovedať
to kurenie ale nebolo vôbec pravidelne pustane, skor velmi ojedinele, kedze v zime sa ta pivnica nevyuzivala. Podklad je asi takyto: 1.beton, 2.hneda folia fatrafol,3.polystyren 4.cierna folia tenka ,5. poter s podlahovym kurenim. myslim , ze to je vlhkost z pody - njaka vzlinajuca vlhkost, alebo presiakuje mestska kanalizacia , ktora vedie hned popri pivnici. sedelo by to aj podla orientacie, kedze to vydutie sa siri ztoho smeru. ako vravim , dlazbu vybrat nie je proble, problem je co da pod nu, aby sa to neopakovalo, pretoze neviem si predstavit, ak je aj njaka chyba v izolacii, ako ju najst a co by to vsetko obnasalo. nemoze byt na vine aj chybne lepidlo? urcite bolo flexibilne ale asi njaky nekvalitny shit. ako vrvaim, ztoho lepidla je niekde uplne blato, ktore sa v rukach rozdrvi
Odpovedať
@korenko ak neporiesis pricinu môžeš robiť čo chceš aj tak to bude len do času. Lepidlo môžeš mať aj kvalitné ale keď navrhne tak stratí 2/3 pevnosti. Podľa fotky sú aj dilatacie nejaké malé alebo sa mi to len zdá? Výber dlažbu, hľadaj príčinu. Zistí či je to vlhkosť alebo dilatacie čo dlažbu nadvihlo
Odpovedať
@korenko Tie zábery, to je k neuvereniu. Neobjavili sa tam tiež trhliny na zvislých stenách?
Odpovedať
@plutoares Súhlasím s tebou, je to vec tepla, vlhkosti a použitých materiálov. Ovšem dilatačné špáry na takej malej vzdialenosti nemôžu mať žiaden význam.
Odpovedať
@korenko No, aj nejaké čierne potvory sa ti tam objavili. To ma veľmi irituje na týchto podlahových kúreniach.
Odpovedať
no trhliny na stenách sa neobjavili. zaujimave je, ze ta pivnica ma dve urovne , a ta nizsia uroven asi o pol metra drzi bez problemov. to vyduvanie sa ale siri z druhej strany. zaobstaral som si aj vlhkomer na meranie vlhkosti v materiáloch a veru ten poter pipa o dusu. niekde viac, niekde menej ale vhkost v tom poteri je urcite. otazka ale znie, co stym? rozbijat cely poter a dodatocne to izolovat to sa mi teda nechce urcite, musi existovat aj nieco ine. co ten nater pod dlazbu? nepomohlo by? pripadne dalsia folia a na to nalepit dlazbu?
Odpovedať
@viktor811 Presne ako vravis tak mala vzdialenost. Ak mam komentovat obrazok na WC: Dilatacne skary tam podla mna vobec niesu pretoze ma dlazbu tesne pri obklade a este aj ten detail je na 100% zaskarovany. On z teoho urobil monolit. Spojil stenu s podlahou a zlepil to skarovkou. Urcite tam nieje dilatacny detail so silikonom. jedna poznamka k majstrovi - ak mam taku malu sirku kde mi vyjde len jedna pozdlzna skara tak to urcite nenalepim tak ako je na obrazku s WC. Tam to ten "MAJSTER" fukol ako vydalo. Jedna cela plus dorez :) No nadhera.
Odpovedať
@korenko moj predpoklad : Poter nejako vysusis. Nalepis tam tekutu izolaciu. Na to nalepis znova dlazbu. Zaskarujes len dlazbu. Urobis detail stena a podlaha so silikonom ako ma byt. Co sa stane potom ? pokus=omyl. Izolaciou mozes vsetku dalsiu vlhkost zavriet v potery a nasledne vo vykurovacej sezone sa to moze stat opat. Hovorim moze pretoze som stale presvedceny aj o tom ze tam nemas dilatacne detaily podlaha-stena.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@korenko jedna vec sú dilatácie, a druhá vec lepidlo , kvalitné flexi lepidlo stvrdne aj vo vode, naneštastie na našom trhu je tých skutočných flexou málo a je vela atráp
Odpovedať
moze robit problem diletacia aj na tak malom useku ako je ten zachod ? kazdpadne diletacia tam je naozaj mala, ake aj tak si myslim ze to je vlhkostu s kombináciou nevhodného a zlého lepidla. Keby ste vedeli co vsetko stoji kvôli tomuto problemu, cela pivnica je prakticky odstavena, mam ztoho fakt hlavu v smutku.
Odpovedať
@korenko preto hovorím netreba šetrit na lepidlách , videl som niečo podobné na úzkej chodbe dačo cez meter,strelila celá dlažba, vypadá to ako gresová dlažba treba tam bezpodmienečne používat flexi lepidlo , a podliepat aj kachličku...je to smutné žial to je realita,toto prípadne vyzerá akokeby stavba ešte sadla , tie potery boli aké staré ked sa lepila dlažba?
Odpovedať
@venco myslim ze asi pol roka, mozno nieco menej. kazdopadne v poteri je vlhkost, to mam zmerane vlhkomerom a to vydutie zacalo iba v jednom kute , postupne sa to vsak rozsiruje uz viac ako rok ako mor. z miestnosti cca 100m2 je uz asi polovica vyduta, tam kde nie je uplne vyskocena, citim volu pod nohami
Odpovedať
Profilova fotka
Treba nechat poriadne vysusit. Skus pozicat odvlhcovac a nechat to pracovat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?