Točité betónové schody - kde kúpiť?

Profilova fotka
Ahojte :-) Nevie mi niekto poradit kde sa daju kupit taketo schody? Najlepsie by boli monoliticke, a ked nie, vedel by nam ich niekto vyrobit? Boli by betonove s betonovym zabradlim, volne stojace v priestore. Kolko by asi tak mohli stat bez obkladu a uprav? Dik.
Odpovedať
neviem či sa nejaká firma špecializuje na výrobu takýchto schodov, ale treba si nájsť statika on ti ich nakreslí a nadimenzuje (ak bez úprav tak z pohľadového betónu) a potom si treba už len zohnať šikovnú firmu s dobrými referenciami a skúsenosťami s takými materiálmi a tvarmi.. Ale osobne si myslím, že to bude stáť dosť, keďže to je atyp a dosť náročné na vyhotovenie
Odpovedať
Profilova fotka
kupit sa pravdepodobne hotove nedaju.. iba zhotovit na mieste..
Odpovedať
@mtina11 ako uz bolo napisane hore, treba oslovit statika a on to navrhne a spracuje vykresovu dokumentaciu. Vykresy debnenia a nasledne vykresy vystuze. Toto nie su typizovane prvky, kazdy treba riesit individualne. Ako podklad moze sluzit projekt architektury ak v nej bolo schodisko riesene. Ak nie a ide len o samotne schodisko je to na dohode so statikom, pride namiesto zmeria pozrie kde a ako je mozne to kotvit a dohodnete sa, alebo geodet zamera vysky a rozmery, kde to treba osadit a pod. toto je uz len vec dohody.
Odpovedať
Profilova fotka
Dik za odpovede. Aj ked myslela som, ze tieto schodiska si ludia davaju do domov bezne. Takze to bude treba dat spravit na mieru...snad to nebude take zlozite.
Odpovedať
Profilova fotka
Samotné schodisko nieje problém.Problém bude vydebniť a zaliať to zábradlie.
Odpovedať
Presne tak,schodisko nebude nejaky problem.To zabradlie mi vrta hlavou ci to nieje nejaky mont omietnuty. Neviem si to predstavit z betonu v tej hrubke odliate na stavbe.sranda to urcite nebude a lacne tiez nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@marcuso zábradlie sa nemusí šalovať, na výztuž zo schodov sa upevní výztuž s pletivom a omietne rovnako ako sa robia Monierove priečky. Ale fuška to je.
Odpovedať
@jan45 O tom som este nepocul, zas som mudrejsi len si musim dohladat co su to za priecky lebo netusim,dik
Odpovedať
Profilova fotka
Moniér bol Farncúz, ktorý využil v 19. storočí nástup ocele a cementu a pri hromadnej výstavbe mestských činžiakov robil priečky hr. 7cm. Ale začal s betonovými kvetináčmi - vázami, ktoré boli vo veľkej obľube ale robili sa z kameňa a boli drahé. Ale k schodom: je to zaujímavá konštrukcia a dobrý statik by použil minimum ocele, pretože zábradlie môže tvoriť nosnú časť a schody sú na ňom len zavesené. A tým že je zábradlie vysoké je tu veľká tlačná zóna. Zábradlie by sa dalo aj šalovať, ale boli by potrebné vonkajšie ramenáty . na dištanc by sa po vyarmovaní upevnilo vnútorné debnenie a postupne polosuchým betónom zabetonovalo.
Odpovedať
vygooglite thermobond slovakia ty robia nieco obdobne su to sadrobetonove schody nam ich idu zajtra robit a vyjdu nas na 1500 e bez uprav za dva dni hotove bez debnenia.....je to novinka tak sme sami zvedavi ako to dopadne
Odpovedať
Profilova fotka
@zlatica10 nie do vonkajšieho prostredia, rád uvidím foto.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 na stránke majú zrealizované aj vonkajšie schodisko :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@roman77 je to zaujímavá konštrukcia , na zábtadlie používajú debnenie zo sádrokartónu, nosnú časť tvorí zábradlie. Pri použití vonkajších omietok by mohlo byť aj vonku. Nepáči sa mi podhľad. Ale nápad je to dobrý.
Odpovedať
@jan45 sice plocha zabradlia je velka len je ten prvok velmi stihli a pri pouzit ako pises by som sa bal vzperu a nasledneho zbortenia steny. skorej by som povedal ze schody samonosne a zabradlie dorobene len ako zabradlie bez nosnej funkcie
Odpovedať
Profilova fotka
@andrejh0 na jednej z fotiek trčí výztuž zo schodu, skladajú sa bez bočných podpôr len na dočasné podpery a cez ne nemôže ísť spojená výztuž, takže mi zostáva len zábradlie.Zábradlie nie je namáhané na inú záťaž ako od schodov a tá je ťahová, takže zbortenie nehrozí.
Odpovedať
@jan45 vystuz na podpery je ok ta sa odreze a zo schodv dat vystuz do zabradlia ok a vzperna dlzka velka nie je len ten prvok je stihli a cela stena je stihla. ak by zabrdlie drzalo schody tak cela ta stena je ukotvena dole a vrchna cast co bude tlacena je volna. tam hrozi zbortenie steny
Odpovedať
Profilova fotka
@andrejh0 Zbortenie vzniká od tlaku pri prekročení vzpernej výšky. hore nie sú už tlaky. Je to asi tak, ako keď na kacelársky papier zohnutý do oblúka (zábradlie)položíte knihu, tu je naviac zavesená dolu.
Odpovedať
@jan45 presne sisi odpovedal kde sa to moze zbortit pri tlaku. zbortenie bude tam kde je moment najvacsi teda cca v strede zabradlia. vrchna cast nie je nijak chytena tam moze vzniknut deformacia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
@zlatica10 ako ste spokojny so schodami?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?