Teplovodná podlahovka a elektrické fólie

Profilova fotka
dobry den,ma niekto skusenost s takouto kombinaciou kurenia?....firma nam ponuka tuto kombinaciu kurenia......vykurovana plocha domu je 171m2, podlahu sme zatepili 17cm EPS 150,v 4 izbach /15m2/ su radiatory ale v podlahe budu aj elek.folie.v ostatnych castiach domu ,chodby, kupelna, wc, kuchyna a veelka obyvacia izba chceme dat folie.firma nam doporucuje dat aj podlahovku.....mame obavy.....ze to nebude fungovat tak ako by malo... to znamena...na podlahovku ide poter a nan odrazacia hlinikova folia,na to vyhrievacia elektr.folia......predpokladame ze ak sa da odrazacia folia na poter tak podlahovka neprepusti teplo nahor a zas ......neda sa odrazacia folia.... elektricke folie budu vyhrievat poter .....podlahovka a radiarory by mali byt napojene na trubicovy solar a zasobnik/akum.nadoba 1000l/fungovalo by to na principe nestaci solar zapnu sa folie....vdaka za odpovede..
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
naozaj nikto neriesi ...... alebo aspon kto ma iba folie tak sa prosim ozvite stacia vykurit .......ako ich mate poriesene termostatmi? my mame obyvacku 51m2 ...radiatory nie je kam dat mame velke presklenia.....
Odpovedať
@jarhal Všetko je záležitosť správneho návrhu. Môže sem napísať človek "mne to nevykúri, nedávajte si to" alebo "je to perfektná vec, v pohode vykúri". A čo z toho plynie? Ten prvý má zle navrhnuté, druhý dobre. Treba začať výpočtom tepelnej straty a kúrenie navrhnúť podľa toho. Podotýkam, že kúriť elektrinou v slabo zateplenom dome je mrhanie peniazmi. A ak bude dobre zateplený, netreba kombinovať 3 druhy kúrenia. To je obrovský prednosť pasívnych a takmer pasívnych domov - netreba do nich dávať nič zložité.
Odpovedať
@jarhal Reflexná fólia je len malý bonus, dôležitá je tepelná izolácia. Reflexná fólia funguje len vtedy, keď je pred jej pokovenou (lesklou) vrstvou vzduchová medzera. Dáva sa tou lesklou stranou k interiéru a odráža teplo späť do domu. Nemôže sa stať, že by bránila vykúreniu.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr dakujem za odpovede .. k tej izolacii ....bungalov je z ytongu obvod 37,5..... zateplime sedym neopor.12cm,podlaha 17cm EPS 150,strop 40cm vata, zaklady 10cm styrodur, folie vporiadku viem ze to vykuri ....ale ak pojde podlahovka co vtedy ? odrazacia folia prepusti teplo do interieru ? aby sme sa rozumeli .chcela som vediet ci sa teplo z podlahoveho kurenia dostane lahko nahor ci ho nebude ,,brzdit,,ta odrazacia folia ktoru podkladaju pod elektricke folie....
Odpovedať
@jarhal Nebude brzdiť, lebo nemá prakticky žiadny tepelný odpor. Fólia tepelne neizoluje. A neodráža teplo k podlahovke v betóne. Táto fólia má akože odrážať teplo smerom do interiéru. Neviem, nakoľko to má efekt, ale pochybujem, pretože nad fóliou asi vzduchová medzera nie je. Je na nej priamo položená vykurovacia fólia a na nej už krytina, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr :-) ano presne uz len krytina laminat v obyvke aj kuchyni,chodba a wc dlazba .takze v tom prechode tepla z rurok ....v tom by nemal byt potom problem..
Odpovedať
@jarhal určite no problem
Odpovedať
inak, ak by sme dali tieto folie alebo el. kable namiesto vodnej podlahovky, je este potrebny poter? tusim som niekde na vystave zachytil ze predajcovia el. podlahovky kalkuluju pri usporach aj s usporou za poter..
Odpovedať
@vedko priamo na EPS? :-o
Odpovedať
@blacksr to prave neviem..
Odpovedať
@vedko na EPS MUSÍ ísť nejaká roznášacia vrstva - poter, OSB...
Odpovedať
@blacksr ok:) ja len ci napr laminat nestaci..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vedko nie
Odpovedať
ok,vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@jarhal Koksooo, ja ziram, co dokazu dnes ludom nahovorit, teplovodne, folie + este radiatory??? To co idete na Sibir stavat? Ak budu radiatory predpokladam, ze bude aj kotol, co vykuri podlahovku, naco potom folie??? Dalsia vec - folie sa nedavaju pod dlazbu a do mokreho procesu, ak by ste to aj dokazali bez ich namocenia, nikdy to neprekuri poriadne lepidlo a dlazbu. Ved dajte do celeho domu do poteru teplovodne a je vybavene.
Odpovedať
Profilova fotka
@keduska nie kotol nebude,vraj to solar dokaze vytopit tie radiatory -cez den.....no a ked nebude stacic slnko vecer a vnoci nabehnu folie........tak takto.ale do mokreho sa nedavaju .a vy keduska mate folie v dome?
Odpovedať
Profilova fotka
@jarhal mala by si zmenit stavbarov...toto su ine kecy....v zime ti to do radiatorov stacit nebude a folie ti to podla mna dostatocne nevyhreju. My mame folie ako doplnok ku krbu. Apropo, vacsinou je chladno v noci. Na tvojom mieste radsej investujem do dobreho kotla, kaslat na solar, vyhreje ti dom aj TUV, ak je to novy dom, nizkoenergeticky, myslim ze podlahovka bude stacit. Naklady budu niekolkonasobne nizsie, ako mat tri systemy a ani jeden poriadny.
Odpovedať
@jarhal Ale keď bude slnko, tak to isté slnko dokáže vykúriť cez deň dom priamo cez okná. Bez mediátora v podobe solárneho systému za tisíce eur. Samozrejme, nie vtedy, ak máte okná na Z, SZ, S, SV, V. Dajte len jeden druh kúrenia. Veď aj tak musíte fólie dimenzovať na maximálnu stratu domu, t.j. ako keby to bolo jediné kúrenie. To, čo dáte za solár na kúrenie, dajte do zateplenia domu a ešte Vám aj ostane na dovolenku. Pritom platby budú za elektrinu rovnaké, alebo ešte aj nižšie ako s tým solárom. Okrem toho bude dom tepelne stabilnejší ako v prvom prípade. A ak je dom zateplený ako na pasív, v tom prípade je solár na kúrenie cez deň naozaj blbosť, asi 2x väčšia ako vo vyššie uvažovanom prípade. Lebo ten dom bude potrebovať kúriť od Mikuláša do Valentína (nadľahčene :-) ) a zrovna vtedy slnko moc nesvieti. Práve v tom období budete kúriť tými fóliami, čiže solárne riešenie úplne zbytočné.
Odpovedať
@keduska @jarhal Na prechodné obdobie dať extra kúrenie len do kúpeľne. Tu sa najlepšie osvedčil el. ohrievač halogén za 20 €. Alebo infra na stenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@keduska nooooo....vychadza to na 10000eur,solar trubicovy 3 panely,akum.nadoba 10000l.elekr.folie 150m2,+termostaty +praca,........plyn sme zavrhli nakolko vychadzaju podobne naklady vstupne+plus mesacne poplatky .......nevieme sa pohnut ..tapeme..zvazujeme vsetky moznosti....cim viac citam tym sa menej vyznam potom to necham a zase sa k tomu vratim......no aky kotol?
Odpovedať
@jarhal 10 000 €? Tak do zateplenia dáte naviac možno 2000 €. Dovolenka za 8.000, to sa dá, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
Podla mna, aj ked mame folie len 60 w, myslim, ze to nie je dobry hlavny zdroj kurenia. To by museli mat 200 W a to sa uz prilis neoplati. Za tie prachy mas kopec dreva/brikiet, skoda, ze sme nemali kotolnu, inak ani neriesim a urobim podlahovku teplovodnu. Fajne nam dom vyhreje aj krb, 100 m2, su iba prieduchy, bez ventilatorov, vyuzili sme fyziku a dobre umiestnenie krbu, krb ma 10kW. Solar je fajn ako dolnok, ohreje vodu aspon na urcitu teplotu, cize uz len doohrejes kotlom/elektrinou.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarhal kotol/pec na peletky, alebo drevosplynovaci-dlho hori, nemusis casto prikladat, alebo peletkovy system, ze si samo nasaje, ked dohorieva.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr :-) :-) to je vela aj na dovolenku...na 3x
Odpovedať
My sme tiež dali teplovodnú podlahovku, ale krb nemáme. Zdrojom je len elektrina. Investícia 1200 €. Ročná platba za elektrinu do 250 €.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr a vodu v podlahovke vykuruje elektrina?
Odpovedať
@keduska Áno. Neoplatilo sa nám investovať do ničoho iného... Vodu ako médium sme zvolili kvôli možnosti prejsť na iný zdroj, ak sa oplatí v budúcnosti. Mohli sme zvoliť ešte menej investične náročné kúrenie - zopár el. konvektorov a bojler, spolu 300 €.
Odpovedať
@blacksr ak mate vodne, pisete ze do buducna sa da prejst na nieco ine.....napr. elekt? Naopak to nefunguje? z elektr. na vodu? :-N
Odpovedať
@erina11 Tú vodu ohrejem hocičím. Teraz len elektrinou. Neskôr to môže byť nejaký kotol, TČ, kachle, veterná elekrárnička (túto možnosť seriózne zvažujem). Ale ak by sme dali podlahovku vo forme káblov či fólií alebo el. konvektory, tak tie "jedú" jedine na elektrinu. Doplniť sa potom už dá len tá veterná elektrárnička, ktorá vyrába prúd, ale tú elektrinu treba skladovať. V našom prípade - ak si vyrobíme elektrinu pomocou VE alebo ftv. panelov - môžeme ju ukladať do vody, čo je lacnejšie.
Odpovedať
@blacksr máš samostatne riešenú podlahovku a samostatne TUV
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?