Surne - prosím o radu - smer uloženia parkiet

Dobrý deň, v sobotu nám prídu položiť parkety a ja stále neviem, ako najlepšie smerovať ich ukladanie. Mala som predstavu ako, ale zvažujeme zošiť dilataciu betonu obývačka - chodba (keďže tam nebudu nikdy dvere a lišta by nebola pekná) a ak by sa dalo uložili by sme podlahu bez prerušenia. V zádverí taktiež nebudu dvere a je tam ulozena dlazba 60x60 a teraz neviem akým smerom tahat parkety, aby to vyzeralo dobre. Povodne sme chceli v smere dlhšej strany izby (ako su červené šipky na obrazku) a zaroven za zdrojom svetla, ale takto sa to asi nebude tym padom dat. Dal by mi niekto skusený, kto sa na to vie pozriet objektívne, najekú dobru radu, ako to vyriesit ten smer ulozenia parkiet, lebo mne uz to absolutne nepali a som z tej stavby už asi vyhoretá. Vopred dakujem pekne za každú odvpoved. Jedná sa o drevené parkety - country vzor, 18x110 cm, celoplošné lepenie. Ospravedlnujem sa mizerný obrázok, ale nemám čas sa s tým vyhrať.
Odpovedať
1
2
@petoreni Osobne by som ich kladol tak, ako mas nakreslene. Tede v smere svetla. Podla mna ich mas dobre vo vsetkych izbach. Aj kladenie v chodbe mas tak ako by som si ich dal v tomto pripade. Ta chodba je prilis uzka na to, aby sa davali rovnako ako v obyvacke. Ja by som to riesil dilatacnou listou medzi obyvackou a chodbou.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som tak ako mas nakreslene. Sestra menila na byte komplet vsetky parkety a presne takymto smerom to ma ona tiez... :)
Odpovedať
Dakujem pekne za rýchlu odpoved, takže bez listy to nepojde? Islo mi o to že tam neplanujeme dvere a ta lišta bude asi biť do očí, preto by sa mi to pacilo jedným tahom, ale asi to nie je mozne. A tmelom by sa ta dilatacia chodba - obývačka nedala vyriešit?
Odpovedať
Inak sa aj bojim, či to po príchode do domu nebude zle vyzerať, ked sa pojde na jednej ploche z jedneho smeru parkiet do druheho. Keby tam boli dvere, tak je to ine, ale v, kvázi, otvorenom priestore sa toho bojim.
Odpovedať
@petoreni ja riesim napriklad prechod medzi dlazbou a parketami a prechod medzi smerom kladenia parkiet takouto listou:
Odpovedať
Profilova fotka
A ja som kládol obývačku tak ako máš nakreslenú a napojil som tak isto aj chodbu a bez prerušenia .Aká široká je tá chodba?
Odpovedať
@petoreni @petoreni ja riesim napriklad prechod medzi dlazbou a parketami a prechod medzi smerom kladenia parkiet takouto listou:
Odpovedať
@lgman Ďakujem, chodba je 1,5m x 8,45 m až po tú dilataciu a obývačka 5,25 X 8,1m.
Odpovedať
@minonkysk To je super, že je to v jednej rovine. Dlažbu uz mam polozenu - tam je to pase, ale pri dreve by bolo fajn najst taku z dreva.
Odpovedať
@petoreni Nič komplikované, máš to skoro dobre. Len jednu zmenu by som urobil - v obývačke by som smeroval parkety inak - podľa obrázku. Bude to dobre, neboj. Takto môžeš síce spojiť chodbu s obývačkou, ale píšeš, že to bude lepená dlažba. Problém môže vzniknúť v tom prechode, lebo celková dĺžka bude dosť veľká, tipujem tak 12-15 metrov, čo pri lepených môže urobiť to, že sa niekde rozpoja. Spojiť môžeš aj šatník a izbu 3.
Odpovedať
@petoreni hmm, pani manzelka nechcela riesenie klasickych prechodov, teda taku tu kryciu listu. Nic lepsie ako toto nepoznam (tym nechcem povedat, ze take neexistuje), manzelka mi to odsuhlasila :-D :-D, takze toto budeme mat v celom dome.
Odpovedať
@minonkysk Ja tiez nie som nadsena zo 4cm prechodových líšt. Len ked je dlazba polozena, neviem ci sa to da este pouzit. Prechod medzi kupelkou a chodbou ako aj zadverie a chodba by som určite riesila radsej takto, ale u mna je uz asi neskoro. Skusim zistit, ci by sa to este nedalo na ostatných miestach pouzit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 Zdravím, dakujem. Ono, keby sa to malo rozpojiť, asi by ma porazilo, lebo toto beriem ako dozivotnu investíciu, ktorá musí vydrzať. Keby sa to má rozpojiť, alebo niečo sa s tým stať, tak to radsej prezijem tú listu aj ked som neni nadsená zo zmeny smerov parkiet a ani z tej listy. Napadlo ma miesto listy dat tmel vo farbe dreva, co mi parketari odsuhlasili v miestach chodba - izby, len neviem ci to medzi obývačkou a chodbou tiez pojde. Keby necham ulozenie ako mam ja bojim sa ze to bude robit paseku pri pohlade - tá zmena smerov. A to, ako to más navrhnuté ty - može íst podlaha v smere tej velkej zositej dilatacie v obývačke? Nemusia ist parkety priečne - kolmo na zosívanie?
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Ja by som to takto nerobil lebo ten čo to bude ukladať si dobre zanadáva :-) Bude musieť súčastne pri ukladaní obývačky nadpájať aj chodbu a kedže tá má 1,5m a 1ks parkiet 18cm tak tam vojde 8ks a treba z novej dorezať cca 5cm po celej dlžke chodby.A ak sa netrafí tak aby začal celou tak bude dorezávať aj na jednej aj na druhej strane.A to nevravím ako to bude vyzerať pri dopade svetla cez to 3,5 m okno.
Odpovedať
@lgman Len zas, nebude to zle vyzerat pri prechode tej dlazby v zadverí 60x60 na parkety, ked ich dám na šírku chodby? Ja neviem, možno nie, ale obava tam je, že tam bude velke množstvo spojov pokope (dlazba, parkety).
Odpovedať
Ja by som dal ako navrhuje @chrobak7 Tie veľké miestnosti netreba viac predlžovať. A tá "zošívaná dilatácia" si o tú skrytú lištu priam žiada. Nemusí byť presne na nej, kľudne pol parkety hore dolu, ale dal by som ju - je to predsa len veľká plocha...
Odpovedať
@dedo758 Zdravím, dakujem za odpoved. Podla Vás treba priznať tú 5m dilataciu ? Tak prave tu som chcela schovať pod parkety. Pravdupovediac, asi to risknem bez listy lebo si to neviem predstaviť rovno cez celu obyvačku.
Odpovedať
Profilova fotka
@petoreni ...To som nepozeral :-D To zadverie bude volne prepojené s chodbou po celej šírke? Či tam budú nejaké dvere? Myslím že by to nemalo zle vyzerať ,ale tam si to bude žiadať nejakú prechodovú lištu.Narýchlo som našiel nejaké fotky keď sme robili podlahu my.Len my mame ponad prepoj dvojkrídlové dvere a na podlahe je zaoblená lišta.Nemám teraz aktuálnu fotku ale ak chceš zajtra odfotím. :-D
Odpovedať
@lgman V podstate je to velmi velmi podobne ako na foto, len dvere tam zatial neplanujeme. Mozno casom nas situacia donuti, ale momentalne je stav bez dverí aj do blizkej buducnosti urcite. Totiz tie mury mame jeden blizsie a jeden dalej (nie su v jednej priamke) takze dvere sa tam u nás zrejme dat ani nedaju :D Dlazba velmi podobne polozena. U teba parkety vyzeraju, ze je jedna na celu sirku chodby. Keby vidim, ako jednotlive scenáre vyzerajú nazivo, rozhodnem hned, ale takto "naslepo" je to tazko odhadnut.
Odpovedať
Profilova fotka
@petoreni Hej ja mám chodbu širokú 140cm a podlaha mala 138,8cm tak mi to pekne višlo :-) Ono sa človek pri stavbe snaží vždy správne rozhodnúť ,ale aj tak keď budete už bývať tak si na veľa vecí povieš toto sme mali urobiť inak :-D
Odpovedať
@petoreni vždy smerom k oknu.
Odpovedať
Profilova fotka
my mame v celom dome polozenu podlahu jednym smerom, od predneho okna k zadnemu...a bez prechodovej listy mame polozenu od obyvacky cez chodbu az po detsku izbu , dlzka cca 12 metrov
Odpovedať
@poisonblu a ziadne problemy s tym nemate? Na tej dlzke este aj nepravidelnom podoryse je to dost riziko.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan nie, zatial bez problemov...
Odpovedať
Profilova fotka
Mám rohové okno, je nepodstatné jak je podlaha orientována vůči oknům. Pokud je místnost dlouhá a desky se dají podélně, prodlouží se opticky a naopak. Pokud dáte prkna napříč (v dlouhé místnosti) bude více příčných řezů a míň podélných - takže taky nepodstatné. Tak nás to učili v 7, třídě. Teď to hlavní - přechody a dilatace. Oboji řeším skoro neviditelně a skoro zadarmo. Mezi jednotlivými plochami (můžou být i různé materiály) necham mezeru 6 mm, tu vyplnim silikonovým tmelem pomoci vytlačovací pistole. Finty: 1.pod silikonem musí být separátor, aby se silikon nepřilepil k podkladu (stačí izolepa a nejjednodušší je ponechat přímo podkladní Mirelon) 2. Okolní hrany zakrýt olepením zakrývací páskou (na přesnosti záleží) proti pobryndání. Prosím o zhodnocení nápadu :-) Brýle tam jsou jako měřítko
Odpovedať
Profilova fotka
Silikon tak drží už 11 let. Dlažba je kolem krbových kamen a mezi místnostmi. Lišty jsou zbytečné, masívní a ;-(
Odpovedať
@lgman Ako sa uklada plavacka,od oknaku dveram alebo od steny ku stene.Co by bolo lepsie a krajsie.
Odpovedať
@srlinka záleží či chceš optický rozšíriť miestnosť :) ale zväčša od okna ku dverám
Odpovedať
Profilova fotka
@srlinka No ak sa chápeme správne tak od okna k dverám :-) Aspoň mňa to tak učili a aj som to tak robil aj v byte niekedy a teraz aj v dome.Vyzerá to tak lepšie pri dopade svetla.
Odpovedať
@petoreni @srlinka dlhé a úzke podlahové dielce (plavačka, vinil, dlaždice...) sa orientujú podľa vizuálnych požiadaviek ako tu už bolo uvedené - predlžovanie (pozdĺžne) alebo skracovanie priestoru (priečne). pri homogénnych vzoroch skôr po smere svetla ale len ak je to vidieť na špárach.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?