Sú potrebné podlahové konvektory?

Je to nutnost ? v pripade, 3izb rodinneho domu-bungalovu s rozlohou asi 85m2 podlahova plocha, kde v obyvacke budu velke sklenene okna, v celku bude mat sklenena plocha 5m a vyska okien 2,30m. Planuje sa podlahove kurenie. Ake mate skusenosti ? vdaka
Odpovedať
my sice podlahovku nemame... jeden velky konvektor s ventilatorom sme si dali pred "otvaracie" presklenie v obyvacke, povodne kedze mame 3 velke presklenia (cca2,5/1,5m) sme mali mat konvektor pred vsetkymi, ale nakoniec sme v obyvacke dali normalne radiatory a len ten jeden konvektor pred to otvaracie... ostatne 2 sa neotvaraju... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
máme podlahové vytápění a před franc. oknem i konvektor, je to myslím kvůli rosení okna, protože to sklo je mnohem chladnější než stěna a taky přes sklo jsou největší teplotní ztráty tak se to musí nečím srovnat - obecně by měl být radiátor/konvektor pod každým oknem - teda teoreticky ;-)
Odpovedať
My měli podlahové topení místo konvektoru v celém obýváku. Nechtěli jsme ho z toho důvodu, že jsme se doslechli, že docela dost hučí, ale nevím, co je na tom pravdy. To by mohli posoudit ti, co to mají. Podlahovka bohatě stačila, okna se nerosili a to jsme měli francouzské dveře asi 2,5 na 3m? tak nějak. Teď budem stavět nový dům, ve kterém máme zase konvektor, ale zvažujem, že zase dáme podlahovku.
Odpovedať
ahoj, konvektory huci jenom, kdyz maji ventilator(da se vypnout), ktery zvysuje vykon konvektoru...nejvetsi problem konvektoru je nizky vykon, takze se doporucuji hlavne jako doplnkova topidla prave treba pod velka okna...My je davame spis z duvodu praktickeho(abychom zmensili ostatni radiatory v mistnosti)... s podlahovym topenim zkusenost nemam.... panonka, ten kdo vam navrhoval vykon a typ vytapeni, by vam mel poradit, jestli jsou konvektory potreba...
Odpovedať
AHoj, konvektory pod větší prosklené stěny se dávají, právě jak píše Irbis, kvůli rosení atd. ;-) Takže také je doporučuji, pod ta francouzská okna bych je dala ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 rokoch
Profilova fotka
@blanka.k MOja skusenosť je taká, že pod veľké okná, tobož posuvné a vstupné dvere je to nutnosť. Mal som iba podlahovku, izolačné trojsklo k 0,5 a vstupné dvere celu zimu mokré a tiekla voda na zem. Okolo veľkých pevných zasklení to až taká nutnosť nebola, ale určite by som to dal. Dom bol zateplený 20cm polystyren plus Ytong 300.
Odpovedať
Profilova fotka
@simi1972 myslíš, že by nestačilo dát k oknu hada topení nahusto? Jinak, všímáš si, že odpovídáš na příspěvek starý 12 let?
Odpovedať
Profilova fotka
@esmeralda2 Ano, datum som videl. Fyzikálne princípy sa za ten čas nezmenili 🙂 Sám som postavil dva domy a začínam tretí. Preto viem aké cenné sú skúsenosti pre tých ktorí začínajú. Had na husto nepomože pre HST portál a vstupné dvere. V prípade balkonových a PSK ano. Prechod medzi exteriérom a interiérom je AL prah a štetiny pod dverami, a teda tepelný most.
Odpovedať
@simi1972 pri dobre izolovanom dome a kvalitnych oknach a dverach blbost. Sam ma 3 sklo a ram s dobrym U, mame cca 50m2 okennych ploch z toho drviva vascina francuzske, len obyvacke je len 1xL kove rohovo okno cca 4m x 2,3m severozapadne a severne 2,7 m x 2,3 m Podlahovy had tam ide nahusto, ako vsade pod oknami, a tym myslim fakt nahusto, a podlaha tepla, sklo teple a ziadny problem s vykurenim a uz vobec rosrnie. Pri vchodobych v zadveri mame dlazbu a podlahovku a ziafny problem
Odpovedať
@janopopovec taktiež súhlasím. Pri kvalitné správnom dome netreba žiadne konvektory pod okná. Rosenie okien je problém zvýšenej vlhkosti v interiéry. Ja mám podlahové kúrenie, elektrické, v jedálni mám HST portál s východom na terasu. Hneď po nasťahovaní a prvej vykurovacej sezóne bola nejaká vlhkosť na tom okne. Po 2 mesiacoch prevádzky kúrenia a riadneho vetrania už však aj toto sa stratilo
Odpovedať
@jurkoboss a to este @simi1972 pise ze ytong 300 + 200 eps, tak tomu uz vobec nechapem. S vhlkostou mas recht , my mame rekuper a ani nemoze ist normalne ale iba na I.st bo vhlkost padne hned na 25%, okolo luky a metrova trava. Meral som skla v zime kontaktnym teplomerom len pre zaujimavost a pri tej teplote ak nie je vhlkost 70 % nemozu rosit ani omylom
Odpovedať
Profilova fotka
Dom bol izolovaný kvalitne, na to som si dal pozor ke’dže robím stav.dozor. Detaily detto, okna trojsklo Schuco 70 HI hlinik. Jedine vysvetlenie je vlhky Ytong. Plynosilikat nasaje obrovske množstvo vody do seba počas výstavby. Kamarát čo použil Ytong mal rovnake problemy s vlhkosťou dva roky. Dom bez VZT rekuperacie, čo by pomohlo určite na začiatku. Ine vysvetlenie nemám na to. Ale vstupné dvere bol problem vzdy, na každej stavbe.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@janopopovec to tým veľkým oknom na severnej strane kúriš? ja nemám ani jedno na sever, zbytočná diera ktorá chladí
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?