Starostlivosť o nelakované drevené parkety

Ahoj, Zaujímajú ma rady ako sa starať o nelakované drevené parkety - okrem klasického povysávania. Hlavne teraz po stierkach a maľovke sú dosť zaprášené a špinavé (aj napriek tomu, že bola podlaha prikrytá). Ako ich umyť a oživiť (aj do budúcna, nielen teraz)? Ďakujem
Odpovedať
1
2
Ja vysavam. Sem tam tak 8x do roka pouzijem vlhke utierky na podlahy, su aj s voskom ci olejom. Alebo nejaky speci prostriedok na podlahu,len mne sa nechce macat nieco vo vode a zmyvat.Tie utierky su OK. Zmyjem vyhodim a dam druhu.
Odpovedať
@atlaska Ja mám taký dobrý mop, ku ktorému sa nemusím skláňať ani keď žmýkam, tak by mi bolo lepšie niečo do vody. S vlhkými utierkami by to bola riadna otročina. Len je to čisté neošetrené drevo, tak nechcem, aby sa podlahe niečo stalo. Prostriedky v predajniach sú však určené na drevené lakované (alebo inak ošetrené) podlahy. Ja to mám ale čisté drevo, tak sa bojím dať hocičo, nech nezčerneje, pripadne nenapučneje podlaha.
Odpovedať
Ja neznasam menit tie handry na mopoch, nepouzivam ich. Vlhke utierky 5ks na 80 m2 je pohoda. A robim to fakt kazdych 6-8 tyzdnov. A hlavne mi to drevo zaroven osetria. Neosetrene drevo bude o chvilu hlavne spinave, nic vlhke nan nepojde, bude sa to zle zmyvat. nemozes tam pouzit vlastne nic, voda ti to velmi zvhci, kazdy sapont ide do vody a ten tiez by som nedala na neosetrene drevo. Scerna ti to casom tak ci tak.
Odpovedať
@atlaska Mám mop už asi 2 roky a ešte som handru nemenila - stačí občas hodiť do práčky. Je k tomu špeciálne vedro s odstredivkou, takže vlhkosti sa nebojím, ide skôr o to, že to, čo obsahujú tie vlhčené utierky určite obsahuje aj nejaký saponát, len ktorý to je? Po kolenačky drhnúť podlahu teda nemienim a dupľom nie teraz, keď som v deviatom mesiaci tehotenstva ;-) ...........a inak, počula som aj niečo o dratenkách, tie nepoužívaš? - to by malo byť na odstránenie toho zčernaného povrchu
Odpovedať
ja mam drevo naolejovane,mne staci len vysavat. Umyvam hlvne kuchynu-tam kde co spadne,kvapne. Drotenka ti nenecha v dreve ryhy? Ja nevysava ked zmyvam,estetotak a to by ako ta handra vyzerala samy chuhvalec a vlas. Na schody napriklad pouzivam len cistu vodu, stare tricko, zmyjem a triko vyhodim. Tie zmyvam kazdy tyzden, rucne,netrepem sa tam s vysavacom. Na drevo je aj nejake Pronto, predajcovia podlah maju svoje specialne vyrobky. ja pouzivam vela HG cisticov a oni maju na drevene podlahy cistic ale len na osetrene nie na surove.
Odpovedať
@atlaska Veď o tom tu točím, tak aj znela otázka ........na NElakovanú drevenú podlahu. Čističov na lakovanú podlahu je kopu, v podstate stačí aj obyčajná jarová voda. Svoju podlahu som ešte neumývala, je to novokúpený byt, ktorý sa ešte trošku prerába a 30 rokov tam boli nelakované parkety, tak asi ich niečim umývali. A veľa ľudí má takéto parkety. Dokonca aj svokrovci majú drevené dosky (nie parkety), ale oni majú na nich koberce, tak to vôbec neriešia. A mne ide teraz hlavne o tú špinu z maľovky.
Odpovedať
lenze neosetrena podlaha nasaje ten cistic do dreva-to podla mna nieje uplne OK. Ja nepoznam nikoho kto by mal neosetrene parkety-drevo v interieri. Vonku je to OK,ale dnu?
Odpovedať
@sednaja Ja pouzivam tie dratenky. Pekne parkety vycistia,ale treba dratkovat v smere parkiet/vzoru dreva/, potom napastujem a prelestim. To robievam asi tak ray-dva do roka. Potom umyvam normalne mopom s beznym saponatom,ale len tak zlahka,od prachu.
Odpovedať
@majki555 No........výborne, niečo v tom zmysle mi hovorila aj pôvodná majiteľka......a prosím ťa, čím konkrétne pastuješ a leštíš tie parkety?
Odpovedať
Profilova fotka
@sednaja Presne tak, ako píše majki555. Drátenkou a potom sme napúštali hydrovoskom a leštili. Túto procedúru sme robievali asi tak po troch mesiacoch. http://lestidla-na-podlahy.heureka.cz...
Odpovedať
@sednaja Vola sa to DIAVA, pasta na parkety 360g. , kupujem to v drogerii. Tam kupujem aj tie dratky, tie su v takom bielom sacku,vola sa to drotene piliny,alebo tak nejako http://www.nebex.sk/resize/domain/neb...
Odpovedať
@jamk1 @majki555 Ďakujem pekne, tak uvidím čo z toho zoženiem a poskúšam. Veľmi ste mi pomohli ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sednaja Niet za co. Urcite to zozeniete v klasickych drogeriach, ci v baumaxe a podobnych obchodoch. Je to sice trochu pracne,ale to pastovanie,ale stoji to za to. Mne sa tiez nepacia tie nalakovane parkety, tie mi pripadaju take "umele". Tato pasta pekne vytiahne strukturu dreva,drevo vyzera prirodzene. Po naneseni pasty nezabudni pekne vylestit bavlnenou handrou.Ked to budes robit pravidelne, netreba zakazdym dratkovat /iba flaky/, staci naniest pastu a vylestit. Ak sa parkety dlhsie nepastovali, je mozne, ze na prvy krat pojmu viac pasty. Pasta vytvori na parketach akusi ochranu foliu,takze potom staci iba umyt nie moc mokrym mopom.
Odpovedať
@majki555 Ja som aj uvažovala časom o lakovaní, ale manžel s tým veľmi nesúhlasí - hlavne kvôli tomu, že tá vrstva laku už odbúrava aj teplo a predsalen z prirodzeného dreva sála tepľúčko............a tá pasta sa len tak naberie na handričku a pretrú sa parkety, nechá sa pôsobiť (ako dlho?) a vyleští? - je na to nejaký postup? Píše to na nádobke? A asi treba dávať pozor aj na špáry, nech sa tam zbytočne nedostane tá pasta.
Odpovedať
Diava je na baze olejov, cize napusti sa do suroveho dreva nejaky ten olej. To uz sa mozu naolejovat specialnymi olejmi a je na roky pokoj a staci umyvat vodou.
Odpovedať
@atlaska Počula som, že je lakovanie aj nejaké olejovanie - ale neviem čo to všetko obnáša.........myslím si, že by nebolo od veci možno aj po tej diave (čo si človek vie urobiť sám za pár eur) umývať podlahu nielen čistou vodou, ale možno saponátom, ktorý v sebe obsahuje vosk a tak predĺžiť životnosť diavy na parketách (aby nebolo nutné časté "diavovanie")
Odpovedať
Aj oleje ludia davaju sami. Olej je drahsi ako Diava,ale zas mas na 5-10 rokov pokoj,podla namahania dreva. Drevo je menej nachylne na kazdu kvapku vody, nebodaj cervene vino, ci nieco mastne.......
Odpovedať
@atlaska to su ake tie specialne oleje? Daj nejaky tip ;-)
Odpovedať
@atlaska ked nam nieco kvapne, tak nie je problem dratenkou prejst len ten fliacik a potom pretriet diavou. Za minutku je po fliaciku. Ale ked su parkety napustene pastou, tak fliaciky nevznikaju,ale zostavaju na povrchu, staci zotriet servitkou.
Odpovedať
@majki555 ano,ale mas nutnu pravidelnu sarostlivost, 20 rokov som zila v dome s takymi parketami. Mam pocit,ze moja mama sa v dratkovani vyzivala. Ja som diavovala pravidelne nabytok, robilo sa to klasicky Velka noc, Vianoce-byt 100 m2. Teraz uz su nastastie firmy,ktore to urobia za nas.
Odpovedať
@sednaja Parkety mozes bud nalakovat alebo dat na to tvrdene oleje, cena zhruba rovnaka, kvalitativne podobne ale mne sa olejovane pacia viac. Ale robi sa to vacsinou hned po zbruseni starych alebo polozeni novych. Su to myslim OSMO oleje. Potom je udrzba v pohode, kludne sa mozu aj vodou umyt. Ja som po malovani rucne na kolenach umyla obycajnou vodou a handrou vsetky parkety, vsetko zislo dole a parkety vyzeraju dobre. Pripadne sa moze do vody dat nejaky pripravok na drevene podlahy. Samozrejme sa nemozu moc macat ale normalne umytie im neublizi. Ja to robim rucne, ziaden mop neumyje tak ako ja rucne :)
Odpovedať
@moratibru NO, je to určite dobrý nápad to olejovanie, len ja momentálne potrebujem niečo nenákladné........dosť nás stál byt, prerábka, prepiska, dokupovanie zariadenia, tak parkety musia počkať, uvidíme časom.......ale ďakujem za tip, do budúcna pozisťujem viac. ;-)
Odpovedať
@sednaja Myslim, ze to nie je nejaka nakladna polozka a asi by ste to vedeli urobit aj sami. Taketo neosetrene su dost haklive podla mna, ja by som ich teda co najviac pozakryvala, aby sa nemuseli potom zasa zbrusovat.
Odpovedať
@moratibru Už je PO maľovaní, prikryté boli, ale fólia sa niekde potrhala.........a obrúsiť neviem či by sme vedeli sami, keď sú na to špeci brúsky.........do hĺbky som sa o to nezaujímala, ale neviem o tom, že by si to ľudia robili doma sami......až na tie bežné vosky a čistiace prostriedky
Odpovedať
@sednaja odporucam tvrdy voskovy olej od Osmo, alebo od PNtech ( tieto su trochu lacnejsie) .. Ale nie je to nic extra nakladne a vysledok stoji za to, hlavne, ze uz sa o to netreba dalej pracne starat, ako pri tom dratkovani a voskovani.. Neviem ale, ci by ste nemueli zbrusit tu staru vrstvu vosku, lebo tieto tvrdovoskove oleje sa musia do dreva vsat. My mame vsetky dlazky v dome ostrene Osmom a max. spokojnost..
Odpovedať
@sednaja Len off topic, to je nejaky stary byt, ze su tam taketo neosetrene parkety? A aky typ parkiet? klasicky stromcek ci nejaka dlazkovica? Len ma to zaujalo, bola som v tom, ze vzdy boli nejako osetrene.
Odpovedať
@akvi A ako dlho to vydrží?.........špáry však zostanú také aké sú, že?..........Ono, nevylučujem takú možnosť, ale fakt nemáme ani čas na takéto úpravy, potrebujeme ešte pár miestnosti domaľovať a šup sa sťahovať, už včera bolo neskoro, som v termíne v 9. mesiaci tehotenstva, tak snáď to stihneme........a ten olej/lak/brúsenie snáď niekedy nabudúce.......už dosť sme sa zdržali s inými zmenami. ;-) .........ale jasné, že by som radšej niečo menej údržbové.....zatiaľ však aspoň niečo rýchle po maľovke, nech sa to oživí
Odpovedať
@moratibru Klasické uloženie parkiet, neviem či sa to volá stromček, ale môže byť........no, kolaudácia bytovky bola v roku 85 a všetci majitelia si nechávali až dodnes pôvodné parkety.....osobne si myslím, že by ich trebalo určite do budúcna ošetriť, ale teraz na to nie je čas........pôvodná majiteľka ich ošetrovala tým drátenkovaním a voskovaním..........ale mali koberce, tak to asi preto veľmi neriešila...........dnes sú v trende dosť plávajúce podlahy, tak je taká mánia vyhadzovať parkety (ani ich neošetrovať) - ale to určite nechcem, drevo je drevo
Odpovedať
@sednaja Jasne, no tak to nejako vydrzte a potom urobte generalku parkiet, hoci urcite je to lepsie pred nastahovanim, ale niekedy sa neda. Ale chvalabohu, ze nechcete vyhodit ako poniektori, vecna skoda.
Odpovedať
@sednaja vydrazt to vydrzi, netusim, po kolkych rokoch to bude treba nejak pretriet, ale tak napr. my byvame cca 4 roky a zatial to stale vyzera ako nove.. Vyhoda je aj to, ze ked tu dlazku niekde poskodis, tak staci vybrusit ten maly poskodeny kusok a zatriet a nic nevidno. Na rozdiel napr. od lakov, kde ked chces kus prebrusit, tak sa ti moze stat, ze sa ti zacne olupovat aj dalej a to nove pretretie vidno.. Tvrdy voskovy olej sa nelupe, ani ked ho prebrusujes.. Kukni moj album, mam tam odfotenu aj dlazku, mame sice klasicku palubku, ale ono to na parketach bude tiez ok, ba asi aj lepsie, lebo parkety su z tvrdeho dreva, my mame obycajny smrek.. Na ozivenie sa daju kupit speci pripravky, my tiez mame, dava so to normalne do vody a mopom to pretriem, je to vlastne tiez voskovy olej, len nejako nariedeny, mal by zaliezt do poskodenych miest a tam vytvrdnut a zacelit..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?