Spravny postup pri prieckach zo sadrokartonu - izolacia, poter, konstrukcia priecok?

Zdravim. Budem mat v dome sadrokartonove priecky a chcel by som sa spytat ludi, co maju prakticke skusenosti so sadrokartonom, ako spravne postupovat. Momentalne mam uzavretu stavbu (strecha, obvodove mury, okna) bez vnutornych priecok. Moja idea je natavit hydroizolaciu na celu plochu a polozit polystyren v celku, bez preruseni prieckami. Na to poter a na to sadrokartonovu konstrukciu na priecky, v ktorych budu instalacie. Je tento postup spravny? Treba pod buduce priecky polystyren s vyssou unosnostou? Ako najjednoduchsie riesit prestupy medzi technickou miestnostou a vyvodom v konstrukcii? - chranicka medzi konstrukciami (cez chodbu) a tahat stenou, alebo zaliat poterom a vyviest v mieste, kde bude wc/umyvadlo/..? Priecky budu s dvojitym oplastenim a vyplnene mineralnou izolaciou. Dakujem za zmysluplne odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukasflip choď na stránky rigips a v časti literatúra nájdeš na stiahnutie atlas suchej výstavby, v ňom sa dozvieš skoro všetko čo potrebuješ.
Odpovedať
@martosko dakujem, atlas poznam. nenasiel som tam co som hladal, preto som vytvoril temu na MS.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukasflip v atlase to nie je preto, že zásadné zmeny na stavbe sa majú riešiť projektom, ale Váš postup je v princípe správny. Tie chráničky a prestupy popisuje tak komplikovane, že som nepochopil o čo ide.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukasflip toto ma prave odradza ze treba presne vyviest rury a kable na elektrinu len tak naslepo, nieje to podla mna jednoduche je tam vela priestoru na chyby a potom treba improvizovat
Odpovedať
@lukasflip podľa mňa bude problém aj s prestupom zvuku, keďže poter nebude predelený priečkami
Odpovedať
Profilova fotka
@lukasflip ak tvoj dom (ak vychadzam z toho, ze mas nosne priecky len po obvode domu) splna statiku, tak vnutorne priecky mozes postavit aj z pasteliny....to, ze na taku stenu pernamentne nezavesis kuchynsku linku....je ina debata.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 :)) precitaj si jeho zadanie a potom svoju odpoved :)) celkom je to vtipne :D
Odpovedať
Profilova fotka
@ragnar to vyriesis hociakou paskou alebo tmelom,
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze rad som ta pobavil a teraz my vysvetli....co je vtipne... moja hlupa odpoved, alebo jeho hlupa otazka....
Odpovedať
Profilova fotka
@martin153 v dobrom, tvoja hlupa odpoved :))
Odpovedať
@jblaze myslel som tým, že poter bude ako jednoliata doska, ktorá bude prenášať zvuk medzi miestnosťami, napríklad ak niečo spadne na podlahu, kroky atď.
Odpovedať
Profilova fotka
@ragnar aha to je dobry postreh,, moze byt ak by nebola plavaju capodlaha tak to moze byt problem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lukasflip ja som riesil podobny problem. ale s tym, ze budem riesit jednu priecku (mimo projektu). v zasade som vsade polozil polystyren a v mieste, kde viem, ze bude priecka som dal XPS. na podlahovka a anhydrid poter. to je cele. prikladam foto, je to ta tmavsia cast, co presvita pod foliou. hadam pomoze. a rozvody vody a elektriny mam priamo na platni v tej polystyrenovej izolacii
Odpovedať
@jan45 dakujem za odpoved. prestupmi som myslel preklenutie vzdialenosti medzi technickou miestnostou a napriklad umyvadlom v kuchyni, pokial nie su prepojene konstrukciou steny. rozmyslam nad tym, ci nebude v mojom pripade rozumnejsie zaliat do poteru len chranicku "cez chodbu" a rozvod vody riesit po potere. Projekt je jedna vec, svojpomocna realizacia druha. @jblaze ja vidim ako "problematicke" akurat vedenie vody. elektrika pojde stropom. @ragnar zaujimavy postreh. dakujem. @martin153 nj, vsade mi vtlkali do hlavy, ze hlupa otazka neexistuje. nechcem zacat flame, ale lepsie je nereagovat na otazky, ktore sa ti zdaju hlupe. @dorwin mal si to podkladanie xps v projekte? ci islo len o tvoj dobry pocit? dakujem. este raz dakujem za debatu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukasflip ta priečka je mimo projektu, takže xps je môj nápad. Ale pri váhe SDK priečky na meter dĺžky je otázka ci ma vôbec význam. Ale áno, mám lepší pocit keď tam xps je :-)
Odpovedať
@lukasflip Ja len doplnim ako sme priecky robili u svagra. Dvojplast beriem ako samozrejmost no priecku s vyssou zatazou kde sa budu vesat policky , sklrinky, umyvadlo tak sme dali plosne pod SDK OSB dosku a este sme medzi profil vyrezali dalsiu ktoru sme nasrobovali na tu plosnu a na to ten dvojplast SDK. To len z jednoduchého dovodu. Aby sme nemuseli nasledne vsetko tazsie pasovat na profil.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?