Skladba podlahy pri podlahovom vykurovaní

Zdravím, momentálne zvažujeme, akým spôsobom zakomponovať rúrky podlahového vykurovania do skladby podlahy. V projekte domu máme uvedené: - pre 1. nadzemné podlažie (prízemie) - celková hrúbka podlahy 200mm (150mm Polystyren EPS 150S+40mm poter s PP vláknom+10mm nášlapná vrstva) - pre 2. nadzemné podlažie (poschodie) - celková hrúbka podlahy 100mm (40mm Nobasil PTN+40mm poter s PP vláknom+10mm nášľapná vrstva) Viete nám, prosím, poradiť, či je možné klásť teplovodné rúrky (priemer 16mm) priamo na izoláciu svorkovaním a či vrstva poteru nad rúrkou bude dostatočná? Ďakujem.
Odpovedať
@fliacik upevňovať svorkovaním to možné je. Hrúbka poteru je na hranici - ja by som centimeter - dva pridal.
Odpovedať
@slavoslav Je možné bez problémov upevňovať svorkami aj na nobasil? Nad rúrkou ostane len 24 mm poteru, neexistuje na toto nejaká norma?
Odpovedať
@fliacik no s nobasilom som to ešte nevidel, lebo 1. neviem ako pevne to v nobasile drží 2. Pri mineralnej izolácii je obzvlášť problém vlhkosť aj "polosuchého" poteru (nehovorím už o tekutom potere, alebo anhydride). Určite existuje, ale ber tak že najtenšie vrstvy (s garantovanou únosnosťou a celistvosťou) sú pre cementový poter 45mm a pre anhydrid 30mm. Ak to oslabíš každých 20cm nepomôže ti ani výstuž. Ale keďže je to tvoje tak riziko je v tvojich rukách.
Odpovedať
ak cement, tak urcite by som dal poter vratane rurok aspon 6 - 6.5 cm. Ako pise slavoslav neviem si predstavit co v tom nobasile narobi voda z anhydridu. Urcite na to musi ist folia, ale to nebude vodotesne.
Odpovedať
Na náš podnet architekt upravil skladbu podlahy nasledovne: - 1.NP (mimo garáže) - celková hrúbka podlahy 200mm (130mm Polystyrén EPS 200S+60mm poter s PP vláknom+10mm nášľapná vrstva) - 2.NP - celková hrúbka podlahy 100mm (30mm Nobasil-PTN+60mm poter s PP vláknom+10mm nášľapná vrstva) Opakovane nám však odporučil na poschodí Nobasil-PTE namiesto EPS-T, údajne má lepšie zvukovo-izolačné vlastnosti (kročajový hluk). Dve otázky - je teda možné svorkovať rúrky podlahového kúrenia plastovými úchytkami priamo do Nobasilu, má s tým niekto skúsenosť? Je pri hrúbke izolácie 30 mm naozaj akusticky lepší Nobasil-PTE oproti EPS-T?
Odpovedať
Oprava - Nobasil je typ PTN.
Odpovedať
@fliacik NIE. Do minerálnej vlny, nech je akéhokoľvek typu svorku neupevníš. My sme dávali anhydrid a tam treba min. 35mm nad teplovýmenné rúrky, t.j. celková hrúbka min. 50mm. Pri betónovom potere je to viac, tých 60mm je možno nad rúrky. Pozor pri anhydride nesmieš použiť kari sieť na vystuženie poteru. Ja som musel použiť kompromis. 2 cm nobasil na utlmenie kročajového zvuku + 2cm EPS na uchytenie svoriek. Počas montáže sa občas musí chodiť už po nasvorkovanch rúrkach a preto sa niektoré z toho 2cm EPS uvolnili. Preto nakoniec tesne pred zalievaním poteru som všetko ešte raz prezrel a uvoľnené svorky prichytil ešte raz na inom mieste.
Odpovedať
@remba Jedná sa o betónový poter. 60 mm je celková hrúbka, pričom 44 mm bude nad rúrkou podlahového vykurovania (tá je v našom prípade priemeru 16 mm), čo by malo byť cca v súlade s normou (tá údajne udáva 45 mm nad rúrkou pre betónový poter). Pri hrúbke izolácie 30 mm veľa priestoru pre EPS alebo Nobasil neostane. Možno by sa dalo pridať 10 mm na výške izolácie, teda na 40 mm celkom.
Odpovedať
@fliacik nobasil aj eps sa vyrába min.2cm. takze skladba 2+2cm je minimálna hrúbka pri ktorej máš aj zvukovú izoláciu aj uchytíš rúrky svorkou do eps.
Odpovedať
@fliacik ...zdravim...,nezvazoval si pouzit systemovu dosku s krojcajovou izolaciou...?
Odpovedať
@remba Momentálne zvažujeme dve varianty. Prvú - 4 cm EPS-T v dvoch vrstvách a druhú - 2 cm Nobasil-PTN a 2 cm EPS (podľa Vášho vzoru :). Vrchná vrstva bude určite EPS z dôvodu spôsobu fixáciu rúrok (nastreľovanie) svorkami "tacker". Tam je teda podmienka buď originál systémová doska typu "tacker" alebo EPS. Zatiaľ sa mi nikde nepodarilo objaviť porovnanie kročajového útlmu EPS-T (mám údaj pri 3 cm útlm 28db) a Nobasilu PTN (útlm ?), pričom toto je pre nás rozhodujúci parameter a jediný dôvod, prečo v skladbe uvažujeme o Nobasile. A architekt nám stále vytrvalo odporúča len ten Nobasil ...
Odpovedať
@heliator Zvažoval, v projekte máme navrhnutý aj variant so systémovými doskami (SD) Rehau typu tacker. Podľa môjho chápania sa jedná v podstate o rovnú EPS dosku s "nalepenou" fóliou v našom prípade hrúbky 30 mm. Podľa mne dostupných informácií je príchytky typu tacker možné použiť aj do EPS s hodnotou 150 a vyššou. SD stojí cca 6 EUR a EPS cca 2,5 EUR. Ak je jedinou výhodou tejto SD nalepená fólia, tak za uvedený cenový rozdiel mi to nestojí. Dom nám stavia firma, pokládka podlahovej izolácie aj s materiálom je v "paušále" ktorý za dom zaplatíme. My sme na seba zobrali len kúrenie, na ktorom vidíme možnosť ušetriť práve aj na SD.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@remba Viete mi prosím uviesť aj druh použitého EPS? Jedná sa o EPS-T s kročajovým útlmom, alebo o "klasický" podlahový napr. EPS 100S? Údajne svorky držia až v EPS s pevnosťou od čísla 100. EPS-T má však udávané "maximálne zaťaženie" v kN/m2 a EPS 100S pevnosť v tlaku v kPa. Teraz neviem aký EPS-T je ekvivalentom EPS 100S. Ešte jedna otázka, do minerálnej vlny nie je možné svorku upevniť, lebo je tvrdá alebo naopak, svorky sa budú vyťahovať?
Odpovedať
@fliacik na poschodie sme dávali: 2cm rockwool podlahový + 2cm isover stabil eps150S na prízemie sme dávali celkovo 160mm spodne vrstvy 3x 40 mm isover stabil eps100S vrchná vrstva 1x40 mm isover stabil eps150S
Odpovedať
Vedel by mi niekto potvrdiť, že je možné svorkovať rúrky podlahového vykurovania do elastifikovaného EPS? A ak áno, aký druh EPS vybrať (aké bude maximálne zaťaženie EPS v kN/m2)?
Odpovedať
Fixoval (svorkoval) už niekto rúrky podlahového kúrenia napríklad do Isover eps FLOOR 5000 alebo Polyform EPS T 5000 - plastifikovaného podlahového polystyrénu s kročajovým útlmom? Budú v tom svorky držať?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?