Skladba podlahy - hrubka polystyrenu

Dobry den, chcem Vas poprosit o radu pri hrubke izolacie podlahy. Staviam jednopodlazny bungalov, vsetko podla projektu. Nejak mi ale nesedi hrubka izolacie v podlahe. Tu je skladba podlahy podla projektu: https://static.4nets.sk/photo/21/8221... Bude to podla Vas stacit alebo mam dat vacsiu hrubku? Za rady dakujem
Odpovedať
1
2

Odpovedať
@sopeto Čím menej izolácie dáš, tým viac budeš musieť kúriť. 7 cm izolácie do podlahy je pri novostavbe sakra málo. Ja mám v jednom starom dome 12 cm a v druhom 15 cm v podlahe. Dnes by som už ale pod 20 cm nešiel.
Odpovedať
ved prave aj mne sa to zda malo. premyslam, ze zdvihnem podlahu aspon o 5cm.tym padom sa mi zmensia okna o 5cm na vysku. teraz je to vymurovane tak, ze su 4 rady a ide okno.
Odpovedať
@sopeto nedavaj viac ako 10 cm eps. Vsetko nad ma uz minimalny vplyv na tepelnu stratu, a skomplikujes si zivot s vyskou parapetov a kuchynskej linky. Na rady typu 30 cm do podlahy sa vykasli. Teoreticky by stacilo aj 7 cm, ale do 10 cm to dava zmysel, len si nevyrob zbytocny problem s vyskami. Okna by so nezmensoval. Mozes pouzit anhydrit, staci mu tensia vrstva ako cementovemu poteru, a pridat 1 az 3 cm eps.
Odpovedať
@sopeto podla obrazku mas 15 cm xps?
Odpovedať
@peto99 podla obrazku je v podlahe 4cm XPS + systemova doska(32/35)
Odpovedať
No, ja budem davat 15 cm podlahoveho... Je este mozne, ze dam 8cm XPS a na to 7cm podlahovy PS... No, uvidime, ako to bude financne zmaknutelne. Kedze to budem davat iba do obytnej casti spodneho poschodia, tak to je okolo 80m2, co by nemuselo byt az take "srdcervuce" ;)
Odpovedať
@sopeto ak sa zmesti, mozes pridat 1 az 2 cm xps, viac netreba. Inak je to dost drahe riesenie, systemova doska je uplna zbytocnost, trubky mozu byt pokojne na izolacii. V principe je to v projekte ok, ale ja by som zvolil anhydrit namiesto cementu a vynechal systemovu dosku. Tak mozes ziskat 2 cm na pridanie xps.
Odpovedať
@ivantausk nezabudni ze izolacia nad 10 cm znamena jeden rad tehly navyse, preto uz davaju skor 25 cm, aby mali okna v normalnej vyske od podlahy.
Odpovedať
@peto99 no a to sa akoze neda zdvihnut parapet domurovanim hoc i o 7.5 cm? Vezmes nejaku porbetonovu tvarnicu a odrezes z nej htubku aku chces a dolepis... Jednoduche....
Odpovedať
@ivantausk ved hej, ale dalsi rad musis am tak pridat kvoli prekladu. Moj prepocet je taky, ze cena dalsieho radu tehly sa NIKDY nevrati v uspore, ktoru prinesie 5 cm navyse eps v podlahe. A este neratam domurovku pod parapety, hoci ja by som tam dal radsej Xps. V principe ma do 10 cm velky vplyv, od 10 je minimalny alebo ziadny.
Odpovedať
@peto99 nemusis. Budes mat o daco mensie okno... Nieje problem. Hlavne.treba dbat na slusnu svetlu vysku... Nikdy neist pod 250 cm a target je 260 cm.
Odpovedať
Článok sa načítava...
takto som to nejak myslel. 1. 15cm podlaha tak by to bolo podla projektu - 4 rady a potom okna na vysku 150cm. 2. 20cm podlaha tak by som na ten 4. rad este nalepil 5cm ytong a okno by malo na vysku 145cm
Odpovedať
@sopeto este raz zopakujem, uspora na kureni ani lepsi pocit tepla od podlahy sa pridanim 5 cm takmer nezmeni, urcite to nebude taka zmena, ktora stoji za zmensovanie okien a svetlej vysky miestnosti. Moja rada je trocha zmenit skladbu podlahy, aby tam pripadne voslo 2 az 3 cm xps navyse (systemova doska su vyhodene peniaze, a anhydrit je neporovnatelny s cementom, a staci mu tensia vrtsva aj 4 cm). Chapem to, ze mas dobru snahu, ale v tomto pripade radsej nechaj povodny projekt. Je zname, ze podlaha ma najmensi vplyv na TS domu, lebo pod zakladovou doskou je aj v mrazoch min 10 stupnov nad nulou. Izolujes teda material s teplotou 10 stupnov, nie vzduch s teplotou minus 12.
Odpovedať
@sopeto V akom štádiu stavby si? Už máš hotový veniec? Nad týmto sa treba zamýšľať pred stavbou, nie keď už máš postavené. Dáva sa 5 radov 250 mm tehál a na výšku prvej rady alebo prvej rady +10 cm sa robí skladba podlahy. Teda aspoň v poriadne izolovaných domoch @peto99 Zabudol si dodať, že tých 10°C pod podlahou je aj vtedy, keď vonkajší vzduch má 20°C ;-)
Odpovedať
@jakino som v stadiu hrubej stavby pod strechou a je to vymurovane tak ako to je na tom obrazku(10radov a veniec). viem, ze som sa mal aj predtym zamyslat ale robil som to zatial vsetko podla projektu. myslim si, ze tych 5 cm by oknu a ani svetlej vyske nejak neublizili a tym padom by tam sla izolacia o hrubke 12cm pri systemovej doske, prip. ak by som nedaval systemovu dosku tak ako pise peto99, 2-cm xps navyse este taka otazka - staci dat podlahovy alebo bude lepsie XPS?
Odpovedať
@sopeto porovnaj si cenu a lambdu XPS a sivého podlahového EPS a čo vyjde lepšie, to si vyber. Ak máš dosť peňazí, daj si tam vákuovú izoláciu, tej stačí aj 7 cm ;-)
Odpovedať
@sopeto mal by stacit podlahovy eps, ale pri malej hrubke je xps lepsi.
Odpovedať
@peto99 zaujimave:) cize pivnica by mala vyhrievat dom v zime a naopak v lete chladit? Ma vyznam pouzit aspon tenku vrstvu xps v kombinacii s EPS v podlahe alebo staci EPS? (kamarat mi daroval niekolko metrov2 xps..)
Odpovedať
ok, ked uz tu pisem tak sa opytam na "anhydrit vs cementovy poter" a aka je priblizne cena za m2 pri jednom a pri druhom
Odpovedať
@radoslavc nie tak celkom, lebo do pivnice prenika vzduch zvonka. Ale v zapustenej zavretej pivnici nemrzne nikdy, len ked nechas otvorene okno alebo poklop. Oproti pivnici je hlina a strk pod doskou lepsia izolacia, zakladove pasy nepodmrzaju a nepustia chlad pod dom.
Odpovedať
@sopeto anhydrit stoji pri rovnakej hrubke 2x tolko, ale usetris za systemovu dosku (anhydrit dokonale obali trubky kurenia, preto je idealny na podlahovku), je samonivelacny, a staci ho mensia hrubka.
Odpovedať
@radoslavc xps a eps maju roznu stlacitelnost, ja by som ich nekombinoval
Odpovedať
@peto99 Základové pásy z akého materiálu nepúšťajú chlad pod dom? Lebo betón má vyššiu tepelnú vodivosť ako suchá hlina, alebo štrk
Odpovedať
veľmi málo ja mám 16 cm
Odpovedať
@jakino pasy su vacsinou izolovane xps do hlbky 60 cm, nizsie uz nemrzne, takze pod domom zostava teplo
Odpovedať
@sopeto máš tam niečo cez 7cm izolácie - to bolo smiešne málo už aj pred desiatimi rokmi, ak nechceš dať 15cm, tak pod 10cm určite nedávaj a reči že v podlahe stačí aj 5, lebo je tam 10°C sú údaje vytrhnuté z kontextu, ktoré možno nameráš v strede domu ale nie po okrajoch na možno polovici plochy. Ak si dával na ZŠ pozor na matike a fyzike tak určite vieš že bude rozdiel v množstve ušlého tepla pri 7 a pri 15cm. Druhá vec musíš mať parapety vo výške 85-90cm? Kľudne použi cementový poter ak potrebuješ šetriť peniaze, lebo na hrúbke stratíš oproti anhydrid 1-1,5cm a na kúrení to nedokážeš rozlíšiť, čo sa týka obalenia trubiek anhydridom. Čo sa týka druhu izolácie, do podláh som nevidel dávať XPS ani tých najväčších pracháčov aj keď by si mohol použiť o cca 30% menej izolácie ale zaplatíš viac ako 2,2 násobok. BTW: akú máš predstavu o svetlej výške miestnosti? @peto99 "pasy su vacsinou izolovane xps do hlbky 60 cm, nizsie uz nemrzne, takze pod domom zostava teplo" koľko myslíš že je °c pri päte základu a koľko pod doskou pri základovom páse. Podľa mňa teplo vyzerá inak.
Odpovedať
@slavoslav ehm no tak nas pouc, ja skor skor narodeny sinapamatam ze by som sa na ZS ma matematike alebo fyzike ucil o rozdiely tepla pri 7 alebo 15 cm polystyrene.. Teraz sa to mozno uci na 1. stupni ako zaklad vedomosti spolu s nasobilkou lebo pokial neni v zemi 20 cm si nikto.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav ale ty tu podlahovu izolaciu v podstate rovnako vytrhavas z kontextu. Ano 7 ci 15 cm je rozdiel, ale aky rozdiel je to v celkovych tepelnych stratach ? Pokial nevies straty ostatnymi konstrukciami je scestne diskutovat o tom co je malo a co vela, aj ked uznavam, ze 7cm bude pravdepodobne malo.
Odpovedať
@sysell ale urcite si sa ucil linearne a nelinearne rady a sposoby odovzdavania tepla. To ci to je o polystyrene a jeho hrubke je uz len aplikovana fyzika. Alebo si ocakaval ze ta v skole mali naucit kazdu zivotnu situaciu konkretne?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?